HomeUrbanitiesΤο παντοπωλείο με το χοτ ντογκ στα...

Το παντοπωλείο με το χοτ ντογκ στα ανατολικά, και μια ιστορία 60 χρόνων

Φωτογραφίες: Ευτυχία Παλτσίδου

Το αλλαντοζυθοπωλείο “Τερψιλαρύγγιο” συμπλήρωσε μισό αιώνα (!) ζωής στην πόλη. Aνάμεσα σε κομμάτια χαλβάδες και βουβαλίσια λουκάνικα, κασέρια και σαρδέλες, βρίσκονται τρεις άντρες που κρατάνε το βασίλειό τους ζωντανό – ολοζώντανο!

Το Τερψιλαρύγγιο ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’60 στη Θεσσαλονίκη. Εμπνευστής του ο Αναστάσιος Σαχπενδέρης, που εισήγαγε στα τραπέζια των πελατών του ξεχωριστές γεύσεις, ιδιαίτερες τότε στην ελληνική πραγματικότητα. Ο κύριος Θεόδωρος, και μετά, ο Νικόλας και ο Τάσος, οι γιοι συνέχισαν! Aσυρματιστής ο κυριος Θεόδωρος, που ήρθε απλώς να βοηθήσει τον πατέρα του, και κάπως… ξέμεινε.

“Από μικρά παιδιά ερχόμασταν εδώ, βοηθούσαμε – μεγαλώσαμε μέσα σε αυτό το μαγαζι” λένε οι γιοι του.

Με κόσμο που μπαινοβγαίνει και ψωνίζει, και γεμίζει τις πάνινες τσαντούλες και τα διχτάκια του, όπως φαίνεται τόσο οι γείτονες αλλά και πελάτες από όλη τη Θεσσαλονίκη, αγκάλιασαν την προσπάθεια της οικογένειας. Μέσα στην πληθώρα των προϊόντων βρίσκεις ό,τι θες. Επίσης σταθερή αξία αποτελεί το σάντουιτς με λουκάνικο που ξυπνάει όμορφες μνήμες παλιών πελατών και γαλουχεί νέες γενιές. Το ξεκίνησε ο κύριος Θεόδωρος λόγω ΔΕΘ πριν πολλά πολλά χρόνια.

 

Τι υπήρχε τη δεκαετία του 60 εκεί; “Μεγάλη ποικιλία από αλλαντικά και τυριά, σαλάμι του κουτιού μοσχοβολούσε η γειτονιά και κονσέρβες!” Σήμερα, θα βρεις πολλές ετικέτε από μπύρες, ως και… γάλα γαϊδούρας! Οι γιοι ενίσχυσαν τη βάση του μαγαζιού με νέα προϊόντα, ελληνικές εταιρείες, αλλά και ξένες, τυριά, αλλαντικά, γαλλικά, ιταλικά κρασια κλπ.

Το μόνιμο ντεκόρ του μαγαζιού αποτελούν οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου, που επιδίδονται για χρόνια στο “Θεο-δωρο-συμπόσιο”. Λάτρεις αρχαίας Ελλάδας, συμπόσιο θεών!

Τερψιλαρύγγιο/ Μάρκου Μπότσαρη 4.

Related stories

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...