HomeUrbanitiesΩδή στο εφήμερο: Τα πιο μυσταγωγικά πάρτι...

Ωδή στο εφήμερο: Τα πιο μυσταγωγικά πάρτι σε ένα ξέφωτο στο δάσος του Ολύμπου

Ένας ναυτικός που άραξε στον Όλυμπο και τα πιο μυσταγωγικά πάρτι σε ένα ξέφωτο στο Δάσος. Με λίγα λόγια, η ιστορία της Καλύβας, μιας ετήσιας συνάντησης dancers και clubbers μέσα στον Όλυμπο, στην οποία μπαίνεις μόνο με πρόσκληση, και μόνο αν ξέρεις κάποιον που ξέρει κάποιον. Μόνο 100 άτομα κάθε χρόνο.

Μόνο για ένα βράδυ. Τα πλάσματα αυτής της μαγικής εφήμερης συνάντησης συγκεντρώνονται το απόγευμα, στο ηλιοβασίλεμα, και χωρίζουν με τις πρώτες αχτίδες του ήλιου. Μιλήσαμε με το Γιώργο Βάραγκα και την Reina Evangelia για να μάθουμε την ιστορία του πιο όμορφου πάρτι του καλοκαιριού που μόνο αν το ζήσεις μπορείς να καταλάβεις τη μαγεία του. Δεν υπάρχουν πολλά αποδεικτικά. Μόνο κάποιες σκόρπιες φωτογραφίες και βίντεο σε κινητά που μπορεί να μη δεις και ποτέ.

Ήταν το μακρινό πια 2009 που ο κόσμος της ηλεκτρονικής μουσικής άρχιζε να καθιερώνεται όλο και περισσότερο στις καρδιές και στα μυαλά των απανταχού dancers και clubbers, αλλά στο μικρό μας χωριό αντιμετωπιζόταν ακόμα με δυσπιστία και σχεδόν περιθωριακά.

Έτσι, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας επέτρεπαν να διασκεδάσουμε και να απολαύσουμε την αγαπημένη μας μουσική χωρίς να χρειάζεται να δικαιολογήσουμε σε κανένα την ξέφρενη διάθεση για χορό, τη συγκλονιστική ανάγκη για επικοινωνία αναμεταξύ μας και στην τελική το υπέροχο ταξίδι που προσφέρει η μουσική και ο χορός ανάμεσα σε φίλους και φίλες.


Λάτρεις των μουσικών ταξιδιών, φιλοπερίεργα αυτιά, diggers και dancers δημιουργήσαμε έναν κύκλο ανθρώπων που δεν έχαναν ευκαιρία να στήσουν πάρτυ στα πιο παράξενα κι αναπάντεχα μέρη. Το περιβόλι της Καλύβας στον Όλυμπο φάνταζε ιδανικό τις καλοκαιρινές νύχτες και δεν άργησε να γίνει σημείο αναφοράς για τα καλοκαίρια μας, διευρύνοντας όλο και περισσότερο τον κύκλο των ανθρώπων που μοιραζόταν μαζί μας τη λατρεία για τα μουσικά ταξίδια. Έτσι ξεκινήσαμε 2,3 και γίναμε 50 κι 100, κάθε χρονιά πιο πολλοί και πολλές και τώρα πια “σφαγή”.

Στην αρχή η ομάδα μας δεν ήταν παρά μια ομάδα 5-6 φίλων που σαρώναμε τα dance floors και ταξιδεύαμε παρέα σε μεγαλύτερα φεστιβάλ στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Χορεύαμε στο Reworks όταν αυτό έπαιρνε μορφή, ακολουθούσαμε τα μεγαλύτερα ονόματα της ηλεκτρονικής σκηνής στα clubs της Αθήνας, του Βερολίνου και του Άμστερνταμ (εντάξει και του Λονδίνου, για να κουοτάρω το άσμα) και το κυριότερο αρχίσαμε να γνωρίζουμε εγχώριους παραγωγούς και djs στα αυτοσχέδια στούντιο τους.


Αυτό αναπόφευκτα δημιούργησε μια δυναμική και μια βαθιά φιλική σχέση με ανθρώπους της μουσικής και τη μαγιά για να αρχίσουν να στήνονται τα πρώτα σκηνικά τα καλοκαίρια στην Καλύβα. DIY στην ουσία τους, με τα μασίνια μας, τα πικάπ και τα ηχεία μας τα πρώτα πάρτι στην Καλύβα ήταν ένα gathering 30-40 αγαπημένων φίλων, για να πολλαπλασιάζονται και να προστίθενται κάθε χρόνια όλο και περισσότερα άτομα.

Φυσικά με την αύξηση του αριθμού αυτό σήμαινε και περισσότερη οργάνωση, η οποία δεν άργησε να γίνεται όλο και πιο επαγγελματική μετά την ενασχόληση με το ερασιτεχνικό μας ραδιόφωνο, τον Amateur Radio και το Plissken Lab, όπου ουσιαστικά βρεθήκαμε στην ομάδα παραγωγής ενός από τα μεγαλύτερα και διαχρονικά fests που γίνεται στην Αθήνα.

Στην καρδιά της Καλύβας βρίσκονται άνθρωποι όπως η Reina που χωρις το μοναδικό της ταλέντο και την καταιγιστική σκηνική παρουσία η Καλύβα δεν θα είχε αυτόν τον απολαυστικό και απογειωτικό χαρακτήρα, ο Νίκος Ευγενής, συν ιδιοκτήτης και κεντρικό πρόσωπο στο Ντίσκο Ρωμέικο, που με τη ξέφρενη διάθεση του ανεβάζει και την πιο πεσμένη διάθεση, η Σταυρούλα, η Αγγέλα, η Τζένη σταθερές αξίες στα dance floor και πολύτιμες στην υποστήριξη σε όποιο πόστο κι αναλάβουν, ο αδερφός μου o Bronx, στυλοβάτης σε κάθε διοργάνωση, ο σύντροφός μου ο Ζωσης, ο Domarca, η Μαινάδα, η Νίκη Γεωργίου, καταπληκτικά παιδιά και τόσο ενθουσιασμένα να σαπορτάρουν κάθε στιγμή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά, που δεν θα μπορουσε να στηθεί τίποτα χωρίς αυτά. Η Μαριτίνα, το έτερο ήμισυ του Ντίσκο Ρωμέικου, επίσης  με τις εκπληκτικές και τρελές της γνώσεις τόσο γύρω απ΄τα  ντεξ και τη μουσική όσο και τις συνταγές.

Κι άλλοι κι άλλες -σίγουρα- που θα ξεχνώ αλλά δεν θα στεναχωρηθούν που δεν κάνω αναφορά μιας και νιώθουμε ότι η Καλύβα είναι το συγκλονιστικό παιδί όλων μας. Κάπου εδώ είμαι κι εγώ, Βάραγκας Γιώργος, που με φωνάζουν Jürgen. Αγαπώ τη μουσική, τους ανθρώπους που ξέρουν να τα δίνουν όλα στο χορό, τις εμπειρίες. Βάζω πάντα τα δυνατά μου, ώστε τα πάρτι στην Καλύβα να μένουν αξέχαστα.

 Κάθε χρονιά αναλαμβάνουν το μουσικό κομμάτι της Καλύβας περίπου 10-12 καλλιτέχνες, djs, performers, music producers ή μπάντες και σχήματα. Αυτό που μας αρέσει να γίνεται (και το λέμε έτσι και για εσωτερικό αστείο) είναι το one and only appearence, δηλαδή όσα άτομα έχουν εμφανιστεί να παίξουν στην Καλύβα το κάνουν μια και μοναδική φορά και μετά κερδίζουν free pass στο dance floor της Καλύβας για μια ζωή.

Το πιο συνηθισμένο είναι να σκεφτόμαστε μήνες πριν τη διάθεση και το χαρακτήρα που θέλουμε να πάρει αυτή η συγκεκριμένη νύχτα και να αρχίσουμε να στήνουμε το line up γύρω από αυτή την αίσθηση. Άλλες χρονιές κινούμαστε extremelly dance και uplifting και άλλες πιο experimental και πρωτοποριακά. Άλλα αυτό που θέλουμε να πετύχουμε μέσα από το line up είναι να χορέψουμε σε ρυθμούς πότε νοσταλγικούς και πότε avant-garde και πρωτοποριακούς με μεγαλύτερη έμφαση στο πρωτοποριακούς.

Ενα μυστικό ξέφωτο στον Όλυμπο και μια συνάντηση που σβήνει τα ίχνη της με το φως της μέρας

Η καλύβα, το χτίσιμο της και η όλη φροντίδα του υπέροχου αυτού ξέφωτου μέσα στο δάσος ανήκουν σ’ έναν παλιό ναυτικό που βαρέθηκε να ταξιδεύει σε όλα τα λιμάνια του κόσμου και αποφάσισε να χτίσει τη φάση του στον Όλυμπο, δίπλα στα προγονικά του κτήματα στην Παναγία Παπανεκτάρη, όπως λένε οι ντόπιοι το μέρος. 

Αυτός δεν είναι άλλος από το διάσημο πια Κώτσο, που τυγχάνει να είναι και πατέρας μου κι έτσι να λύνεται πολύ εύκολα το δύσκολο κομμάτι του venue και του location scouting. Αυτή όμως είναι μια άλλη ιστορία που θα χρειαστεί να σας τη διηγηθούμε σε άλλο αφιέρωμα.

Η ομάδα μας έχει μια χαλαρή οριζόντια οργάνωση με το καθε ενα απο μας να αναλαμβάνει και να συντονίζει το κομμάτι στο όποιο αισθάνεται άνετα. Γραφιστικά, ticketing, καλλέσμενα, line up, μεταφορικά, φιλοξενίες, stage, bars & food bars, κουβαλήματα και ξεκουβαλήματα είναι μερικά από τα πιο σημαντικά πράγματα που χρειάζεται να οργανωθούν καθώς το event στήνεται από το μηδέν σε ένα χώρο που θέλουμε να τον αφήσουμε με το ελάχιστο ή σχεδόν ανύπαρκτο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.  Μια ωδή στο εφήμερο που μόνο οι αναμνήσεις μας (και τα τελευταία χρόνια αντε κι οι φωτογραφίες) να μαρτυρούν ότι συνέβη.

 Τα τελευταία χρόνια με τις απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας η διοργάνωση άλλων event είχε και για εμάς δυσκολίες. Φαντάσου για 2 καλοκαίρια δεν μπορέσαμε να συναντηθούμε και το καλοκαίρι του 2020 η Καλύβα ματαιώθηκε άδοξα, ενώ είχαμε δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον line up με τους Ολλανδούς φίλους μας από το Red Light Radio (κλαψ λυγμ). Το χειμώνες λοιπόν θα μας βρείτε να σαπορτάρουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα επετειακά πάρτυ του Ντίσκο Ρωμείκου στο Λιτόχωρο ή τα Eden Sundays στην Αθήνα ή ακόμα να στήνουμε μικρότερα παρτάκια με λιγότερα άτομα στα πιο παράξενα μέρη.

Stay true to yourself, αγάπα τη μουσική περισσότερο από τη πόζα, δίνε τον καλύτερο σου εαυτό σαν να ήταν ένα πάρτυ στο σπίτι σου με 20 αγαπημένα άτομα και μοίραζε τη γνώση και την εμπειρία που αποκτάς, ώστε κάθε φόρα να δημιουργείς μια αξέχαστη εμπειρία διασκέδασης καλύτερη από κάθε άλλη φορά. Respect yourself, respect your mates, respect nature.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...