HomeMind the artDesign - ΑρχιτεκτονικήΤο διαμέρισμα στη Μητροπόλεως που συνδυάζει αισθητική...

Το διαμέρισμα στη Μητροπόλεως που συνδυάζει αισθητική και λειτουργικότητα

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Polisgram δημιούργησε ένα αστικό διαμέρισμα στην καρδιά της πόλης που συνδυάζει την ομορφιά με την πρακτικότητα σε μια πολυκατοικία των 60s.

Πρόκειται για ένα διαμέρισμα 130 τμ στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η πολυκατοικία στην οποία βρίσκεται το διαμέρισμα είναι κτισμένη το 1965, επομένως η κάτοψη της είναι τυπική εκείνης της εποχής.

“Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι είναι σαφώς διαχωρισμένοι ενώ ο διάδρομος αποτελεί το συνεκτικό στοιχείο αλλά και τον βασικό άξονα κίνησης της κατοικίας. Παρότι έχουν περάσει δεκαετίες και οι ανάγκες των χρηστών έχουν αλλάξει, η συγκεκριμένη κάτοψη έχει εκτελεστεί άρτια και βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το περίγραμμα του διαμερίσματος καθώς και με τον προσανατολισμό του κτιρίου. Ο προσανατολισμός του διαμερίσματος είναι νότιος, έχοντας σαν αποτέλεσμα το φυσικό φως να διαχέεται στα περισσότερα δωμάτια” ανέφερε η Λουίζα Βαρελίδη, αρχιτέκτονας.

Aκολούθησε τους Polisgram στο Facebook

“Έτσι, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μικρές αλλαγές στην αρχική κάτοψη του διαμερίσματος έτσι ώστε να καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες του νέου ιδιοκτήτη. Το νέο, ανακαινισμένο διαμέρισμα αποτελείται από δύο κρεβατοκάμαρες, ένα αρκετά ευρύχωρο καθιστικό, ένα χώρο γραφείου – ο οποίος γειτνιάζει με το καθιστικό, ένα χώρο κουζίνας, μπάνιο και WC” λέει η Στέλλα Παπάζογλου, αρχιτέκτονας.

“Το «πρόβλημα» που αντιμετωπίσαμε, ήταν ότι ενώ είχαμε ένα σχετικά μεγάλο διαμέρισμα, δεν υπήρχε χώρος αποθήκης, καθώς τον «θυσιάσαμε» για να έχουμε μία πιο άνετη και λειτουργική κουζίνα”.

 

“Η απάντηση μας σε αυτήν την πρόκληση ήταν να σχεδιάσουμε «μονάδες αποθήκευσης» δημιουργώντας μία σειρά από εντοιχιζόμενα έπιπλα. Αυτή ήταν και η κύρια επιδίωξη αλλά και το κύριο χαρακτηριστικό του πρότζεκτ. Χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο το ξύλο σαν υλικό, συνδυάσαμε την φυσική του απόχρωση με κάποιες χαρακτηριστικές αποχρώσεις, καταφέραμε να αποδώσουμε την σχεδιαστική αισθητική που επιθυμούσαμε σε συνδυασμό με τον απαραίτητο αποθηκευτικό χώρο που ένα διαμέρισμα αυτού του μεγέθους έχει ανάγκη ώστε να λειτουργήσει άψογα”.

Related stories

Ακούστε εδώ το ΝΕΟ τραγούδι των Tindersticks!

Σχετικά με το νέο single, ο Stuart Staples εξηγεί: «Κάποιοι λένε...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Η Μελίνα Ασλανίδου μιλά στον Εξώστη

Συνέντευξη στο Χρήστο Σατανίδη Την αγαπάμε πολύ… Πάρα πολύ. Διότι...

Η παραλία που μοιάζει με Καραϊβική, λίγα μόλις λεπτά από την Θεσσαλονίκη

Η Επανομή απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της...

Ο καφενές στο κέντρο με τις πιο νόστιμες τηγανιτές πατάτες, θυμίζει κουζίνα της γιαγιάς

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μπροστα στην παλιά Παραλία, εκεί...