HomeMind the artDesign - ΑρχιτεκτονικήΤο διαμέρισμα στη Μητροπόλεως που συνδυάζει αισθητική...

Το διαμέρισμα στη Μητροπόλεως που συνδυάζει αισθητική και λειτουργικότητα

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Polisgram δημιούργησε ένα αστικό διαμέρισμα στην καρδιά της πόλης που συνδυάζει την ομορφιά με την πρακτικότητα σε μια πολυκατοικία των 60s.

Πρόκειται για ένα διαμέρισμα 130 τμ στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η πολυκατοικία στην οποία βρίσκεται το διαμέρισμα είναι κτισμένη το 1965, επομένως η κάτοψη της είναι τυπική εκείνης της εποχής.

“Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι είναι σαφώς διαχωρισμένοι ενώ ο διάδρομος αποτελεί το συνεκτικό στοιχείο αλλά και τον βασικό άξονα κίνησης της κατοικίας. Παρότι έχουν περάσει δεκαετίες και οι ανάγκες των χρηστών έχουν αλλάξει, η συγκεκριμένη κάτοψη έχει εκτελεστεί άρτια και βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το περίγραμμα του διαμερίσματος καθώς και με τον προσανατολισμό του κτιρίου. Ο προσανατολισμός του διαμερίσματος είναι νότιος, έχοντας σαν αποτέλεσμα το φυσικό φως να διαχέεται στα περισσότερα δωμάτια” ανέφερε η Λουίζα Βαρελίδη, αρχιτέκτονας.

Aκολούθησε τους Polisgram στο Facebook

“Έτσι, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μικρές αλλαγές στην αρχική κάτοψη του διαμερίσματος έτσι ώστε να καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες του νέου ιδιοκτήτη. Το νέο, ανακαινισμένο διαμέρισμα αποτελείται από δύο κρεβατοκάμαρες, ένα αρκετά ευρύχωρο καθιστικό, ένα χώρο γραφείου – ο οποίος γειτνιάζει με το καθιστικό, ένα χώρο κουζίνας, μπάνιο και WC” λέει η Στέλλα Παπάζογλου, αρχιτέκτονας.

“Το «πρόβλημα» που αντιμετωπίσαμε, ήταν ότι ενώ είχαμε ένα σχετικά μεγάλο διαμέρισμα, δεν υπήρχε χώρος αποθήκης, καθώς τον «θυσιάσαμε» για να έχουμε μία πιο άνετη και λειτουργική κουζίνα”.

 

“Η απάντηση μας σε αυτήν την πρόκληση ήταν να σχεδιάσουμε «μονάδες αποθήκευσης» δημιουργώντας μία σειρά από εντοιχιζόμενα έπιπλα. Αυτή ήταν και η κύρια επιδίωξη αλλά και το κύριο χαρακτηριστικό του πρότζεκτ. Χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο το ξύλο σαν υλικό, συνδυάσαμε την φυσική του απόχρωση με κάποιες χαρακτηριστικές αποχρώσεις, καταφέραμε να αποδώσουμε την σχεδιαστική αισθητική που επιθυμούσαμε σε συνδυασμό με τον απαραίτητο αποθηκευτικό χώρο που ένα διαμέρισμα αυτού του μεγέθους έχει ανάγκη ώστε να λειτουργήσει άψογα”.

Related stories

Ο ιδρυτής των Cult Battles ετοιμάζει το απόλυτο 80s party

Ο θεματοφύλακας της νοσταλγίας των 80s ετοιμάζει το απόλυτο...

10 λόγοι για να είμαστε στο 3ο Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων που ξεκινάει σήμερα!

Οι διοργανωτές, Νικόλας Μαραγκόπουλος και Δόμνα Χουρναζίδου (εταιρεία θεάτρου...

Το αστικό καφενείο που κρατά ζωντανή την παλιά, καλή Θεσσαλονίκη

Το Youkali είναι το κλασσικό, αστικό καφενείο – μεζεδοπωλείο...

Ο Θωμάς Γκαρίπης βρίσκεται πίσω από τον μαγικό κόσμο του BeCube Project

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου & Νίκη Οργιανέλη Ο Θωμάς Γκαρίπης γεννήθηκε...

Θεσσαλονίκη: Κλείνουν 20 δρόμοι για τον Μαραθώνιο – Αναλυτικά οδοί και ώρες

Οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την διεξαγωγή του διεθνούς μαραθωνίου...