HomeUrbanitiesΤο διαμέρισμα που βγήκε από τα όνειρα:...

Το διαμέρισμα που βγήκε από τα όνειρα: Τέχνη και design σε ένα υπέροχο σπίτι στη Θεσσαλονίκη

Τέχνη και design σε ένα δημιουργικό χώρο της Θεσσαλονίκης

WHO IS WHO: Ο Χρήστος Κρανιώτης και ο Γιάννης Παλατζίδης εργάζονται στη Θεσσαλονίκη από το 2006 στο χώρο του πολιτισμού. Συνιδρυτές της σχολής εικαστικών τεχνών Kristiboni, είχαν τη χαρά να εκθέσουν τη δουλειά τους σε διάφορα μουσεία, γκαλερί και άλλους χώρους τέχνης εντός κι εκτός Ελλάδας. Η μεγάλη τους κοινή αγάπη είναι η διακόσμηση για το λόγο αυτό τους συναντάμε σε έναν από τους χώρους που έχουν επιμεληθεί από κοινού.

Ανακαλύψαμε την αγάπη μας για τη διακόσμηση από πολύ νωρίς. Παρότι δε μεγαλώσαμε στην ίδια πόλη ούτε είχαμε κοινές εικόνες και επιρροές, με έναν τρόπο είχαμε κοινή αισθητική, γεγονός που μας έφερε κοντά  πρώτα σε ανθρώπινο και στη συνέχεια σε επαγγελματικό επίπεδο. Το 2010 δημιουργήσαμε τη σχολή μας. Εκεί μέσω της συνεχούς αναζήτησης ιδεών και θεμάτων για τους μαθητές μας, ξεκινήσαμε να ερευνούμε συνεχώς περισσότερο αυτό που λέμε design. Ξεχωρίσαμε σχεδιαστές, δημιουργικά ρεύματα, δεκαετίες που επηρέασαν την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση. Σχεδιάσαμε δικά μας χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, με διάφορα υλικά.

Τα μοιραστήκαμε σε σπίτια φίλων και οικείων προσώπων. Επενδύσαμε στην πρώτη μεγάλη υπογραφή, συγκεκριμένα στην καρέκλα S Chair του Verner Panton. Η διαδικασία αυτή εξελίχθηκε από αγάπη σε τρόπο ζωής. Παρατηρήσαμε βιωματικά πως το design λειτουργεί στην καθημερινότητα σε αισθητικό αλλά και χρηστικό επίπεδο. Πως ετερόκλητα υλικά, υφές και χρώματα μπορούν να συνθέσουν ένα απροσδόκητα ελκυστικό περιεχόμενο. Από τη μια ευχάριστο να το ζούμε, από την άλλη κατάλληλο για να επικοινωνούμε άμεσα την εικαστική μας ταυτότητα. 

 

ABOUT MY PLACE: Το να επιμεληθούμε ένα χώρο που δεν είναι επαγγελματικός αλλά είναι το σπίτι μας, το ησυχαστήριο, ο χώρος που συνδεόμαστε με τα ζώα και τους φίλους μας, είναι για μας μια απόλυτα δημιουργική διαδικασία. Μια ευκαιρία για έρευνα, επικοινωνία, μελέτη και επαφή μεταξύ μας αλλά και με τους συνεργάτες μας. Δε μας ενδιαφέρει απλώς να είμαστε αγοραστές επίπλων, αντικειμένων και έργων τέχνης, αλλά να δημιουργούμε από την αρχή μία εμπειρία που αναδεικνύει την καλλιτεχνική μας υπόσταση και εκφράζει τις ανησυχίες μας.   

DETAILS PLEASE! Μέσα στο χώρο μας έχουμε κομμάτια της δικής μας δουλειάς, ζωγραφικά έργα, χαρακτικά, φωτογραφίες και τα βιβλία μας. Ωστόσο μας ενδιαφέρει να ζούμε κι ανάμεσα στις δουλειές των μαθητών, των φίλων καλλιτεχνών αλλά και άλλων δημιουργών.

Τα έργα του μαθητή και συνεργάτη μας Αργύρη Μπακαλίδη καθώς και τα έργα του Χρήστου Λάσκαρη είναι από τα αγαπημένα μας. Στην επίπλωση όμως δε μπορεί να υπάρξει μία και μοναδική επιλογή. Σίγουρα το σκαμπό Mezzardo του Achille Castiglioni για την εταιρεία Zanotta είναι μια επιλογή που ξεχωρίζει για μας αλλά και το daybed του Antonio Citterio τη σειρά Suita της Vitra το ξεχωρίζουμε και το αγαπάμε σταθερά.  

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Χρήστο και το Γιάννη μπορείτε να βρείτε στους προσωπικούς του λογαριασμούς στο Instagram:  

https://www.instagram.com/chris_kraniotis/ & https://www.instagram.com/giannis_palatzidis 

& στις ιστοσελίδες www.kristiboni.gr, www.giannispalatzidis.com  

Φωτογραφίες: Θάνος Παλάσκος 

https://www.instagram.com/thanospal & https://www.instagram.com/bessawissa.studio/ 

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...