HomeCinemaΤι να δεις στο Ertflix (δωρεάν!) αυτήν...

Τι να δεις στο Ertflix (δωρεάν!) αυτήν την εβδομάδα

γράφει η Εβελίνα Μηνά

Η πλατφόρμα της ΕΡΤ συνεχίζει να προσφέρει στους τηλεθεατές μικρά και μεγαλύτερα διαμαντάκια. Σου βγάλαμε λοιπόν ένα πρόγραμμα, με εφτά επιλογές για να εμπλουτίσεις την κινηματογραφική σου εβδομάδα.

The Artist (2011): Μπορείς λοιπόν να ξεκινήσεις τον μαραθώνιο σου οσκαρικά, επιλέγοντας την βωβή νικήτρια του 2012. Η ασπρόμαυρη ταινία του Michel Hazanavicius είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον της Ακαδημίας, χαρίζοντας το χρυσό αγαλματίδιο Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας αλλά και Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου. Η ταινία αφορά τη σχέση του Τζορτ και της Πέπι Μίλερ, ενός ηθοποιού και μιας χορεύτριας του βωβού κινηματογράφου. Το homage του Hazanavicius στην βίντατζ πλευρά του σινεμά συγκινεί και δεν περνά εύκολα απαρατήρητο.

Dodo (2022): Η τελευταία ταινία του Πάνου Κούτρα (Στρέλλα, Xenia) βρίσκεται διαθέσιμη στην πλατφόρμα και είναι κατάλληλη για μια νύχτα μέσα στην κουραστική εβδομάδα. Πρόκειται για μια πολύχρωμη ταινία, με την κλασική ματιά του Κούτρα, δένοντας όμορφα το κωμικό και το τραγικό στοιχείο. Μία οικογένεια, την παραμονή του γάμου της κόρης τους, ανακαλύπτει στο τζάκι του σπιτιού ένα Dodo, εξαφανισμένο είδος πουλιού. Το Dodo θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις οικογενειακές σχέσεις και θα φέρει στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά που θα τους ταλανίσουν όλους.

The Father (2020): Και μόνο τα ονόματα Άντονι Χόπκινς και Ολίβια Κόλμαν είναι αρκετά για να σε πείσουν να δεις αυτή την ταινία που χάρισε στον Χόπκινς το 4ο Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Ο Χόπκινς υποδύεται τον ογδοντάχρονο Anthony, ο οποίος αρνείται πεισματικά οποιαδήποτε φροντίδα προσπαθεί να του προσφέρει η κόρη του. Μέχρι που σιγά σιγά η αντίληψή του για την πραγματικότητα αρχίζει να διαταράσσεται και τα πράγματα δεν πάνε ιδιαίτερα καλά. Μία φανταστική, ιδιαίτερα συγκινητική ταινία, πραγματικό διαμαντάκι της πλατφόρμας.

Whiplash (2014): Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυνατή ταινία, που ακολουθεί την κλασική ιστορία του καταραμένου ταλέντου. Ένας φοιτητής στο Shaffer Conservatory της Νέας Υόρκης, ο Άντριου έχει μεγάλα όνειρα και ακόμα μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Διευθυντής της ορχήστρας του πανεπιστημίου είναι ο διαβόητος Τέρενς Φλέτσερ (JK Simmons). Πρόκειται για μια φιγούρα που προκαλεί δέος σε φοιτητές και καθηγητές ταυτόχρονα. Ο Άντριου θα έκανε (κυριολεκτικά) τα πάντα για μια θέση στην ορχήστρα του. Μία φανταστική, περιπετειώδης ταινία για γερά νεύρα (Διαθέσιμο μέχρι 01/04/2024).

Annette (2021): O Adam Driver πρωταγωνιστεί μαζί με την Marion Cotillard σε ένα παραμυθένιο μιούζικαλ, με κεντρική ιστορία τον ταραχώδη γάμο ανάμεσα σε έναν προκλητικό stand-up κωμικό και μία παγκοσμίου φήμης σοπράνο. Μαζί αποκτούν μια κόρη, την Annette, την οποία καλείται να φροντίσει ο Henry MacHenry (Driver), όσο η Ann Desfrasnoux (Cotillard) ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο λόγω της καριέρας της. Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη ταινία, με πολλή μουσική και φανταστικές εικόνες.

Still Alice (2014): Η Julianne Moore πρωταγωνιστεί σε μια φανταστική ταινία που ακολουθεί μια γλωσσολόγο που διαγιγνώσκεται με πρόωρο Αλτσχάιμερ. Η ερμηνεία της Moore είναι καταπληκτική, ενώ η βαθιά ανθρώπινη πλευρά της νόσου δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Η Alice, μία ακαδημαϊκός, καταξιωμένη, με μεγάλη οικογένεια και υποστηρικτικό σύζυγο οφείλει να αντιμετωπίσει έναν εχθρό που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα.

Mine (2022): Για κλείσιμο λοιπόν έχουμε ένα πολύ όμορφο μικρού μήκους ελληνικό animation που αφορά την πίεση της ενήλικης ζωής. Όταν οι υποχρεώσεις και τα deadlines αρχίζουν να είναι αβάσταχτα, η Αμίνα βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο, με αποτέλεσμα η πραγματικότητά της να αλλοιώνεται. Ένα πολύ ζεστό και χουχουλιάρικο οκτάλεπτο, πολύ παραμυθένιο που έχει διαγωνιστεί σε παγκόσμιους διαγωνισμούς μικρού μήκους (Los Angeles Greek Film Festival, Shanghai International Short Week).

Related stories

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...