HomeCinemaΤι θα δούμε στο διαγωνιστικό τμήμα του...

Τι θα δούμε στο διαγωνιστικό τμήμα του 77ου Φεστιβάλ Καννών.

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ

Το πρόγραμμα του διαγωνιστικού τμήματος του φετινού φεστιβάλ των Καννών που θα διεξαχθεί από τις 14 έως και τις 25 Μαΐου παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής του φεστιβάλ, Thierry Frémaux και την πρόεδρο Iris Knobloch στο UGC Normandie στο Παρίσι, όπου μαζεύτηκαν ανυπόμονοι Γάλλοι και διεθνείς δημοσιογράφοι. Στην εναρκτήρια ομιλία της, η Knobloch είπε ότι το φεστιβάλ θα επεκταθεί πλέον πέρα από το Palais des Festivals και στο Palm Beach, έναν χώρο που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της Croisette που αυτή τη στιγμή ανακαινίζεται για να υποδεχθεί περισσότερους από 14.000 διαπιστευμένους επαγγελματίες από 120 χώρες. Παρακολουθώντας online, σημειώσαμε και εμείς μερικούς από τους πιο αναμενόμενους τίτλους και τους παρουσιάζουμε εδώ:

Ο σκηνοθέτης Ali Abbasi, του οποίου το Holy Spider ήταν ένα από τα σημεία αναφοράς του φεστιβάλ των Καννών το 2022, επιστρέφει φέτος με το The Apprentice. Μια ιστορία για το πώς ένας νεαρός Donald Trump μαζί με τον διαβόητο δικηγόρο Roy Con, έχτισαν την επιχείρηση ακινήτων του Trump στη Νέα Υόρκη μεταξύ των δεκαετιών του 1970-80. Ο Sebastian Stan πρωταγωνιστεί ως Trump, με τη Maria Bacalova (Borat Subsequent Moviefilm) ως σύζυγο Ivana.

H Anora, σηματοδοτεί την επιστροφή του Sean Baker, σκηνοθέτη των The Florida Project και Red Rocket. Πρόκειται για την όγδοη μεγάλου μήκους ταινία του που περιγράφεται ως «μια κωμωδία-δράμα περιπέτεια». Γυρίστηκε on location στο Λας Βέγκας και τη Νέα Υόρκη και για πρώτη φορά στην καριέρα του, η πλοκή ακολουθεί μια ομάδα ευπόρων. Το καστ αποτελείται από την ηθοποιό του Scream, Mikey Madison, σε πρωταγωνιστικό ρόλο, με τους Mark Eydelshteyn, Yuriy Borisov, Karren Karagulian, Vache Tovmasyan και Ivy Wolk να συμπληρώνουν το σύνολο. Η ταινία γυρίστηκε από τον DP Drew Daniels, σε 35mm, και ο στόχος ήταν οι εικόνες να έχουν μια «καθαρότερη κινηματογραφική αισθητική της δεκαετίας του ’70».

To Bird της Andrea Arnold, με πρωταγωνιστές τον Barry Keoghan και τον Franz Rogowski, μια ταινία που περιμέναμε στην φετινή Berlinale θα κάνει πρεμιέρα τελικά στο διαγωνιστικό τμήμα των Καννών. Η ταινία σηματοδοτεί την πρώτη fiction ταινία της Arnold μετά το American Honey του 2016, στην οποία πρωταγωνιστούσαν οι Sasha Lane, Shia LaBeouf και Riley Keough. Το τελευταίο της έργο ήταν το ντοκιμαντέρ Cow του 2021, το οποίο απαθανάτισε τη ζωή μιας αγελάδας που ονομάζεται Luma σε μια φάρμα γαλακτοπαραγωγής στο Κεντ.

Ένα όνομα που ακούγονταν εδώ και αρκετές ημέρες ήταν αυτό του Francis Ford Coppola, ο οποίος για άλλη μια φορά, έπεσε σε προβλήματα budgeting και διανομής για την νέα του ταινία, Megalopolis. Η ταινία, αποτελεί το passion project του σκηνοθέτη του Godfather and Apocalypse Now ο οποίος έχει χρηματοδοτήσει με 120 εκατομμύρια δολάρια από δικά του χρήματα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη από το 1983 όταν ο Κόπολα έγραψε την πρώτη εκδοχή του σεναρίου. Τις δεκαετίες έκτοτε, έχει ανακοινωθεί, καθυστερήσει και εγκαταλειφθεί πολλές φορές – με πλάνα που έχουν γυριστεί και στη συνέχεια απορρίπτονται σε πολλές περιπτώσεις.

Πρωταγωνιστούν οι Adam Driver, Nathalie Emmanuel, Giancarlo Esposito, Aubrey Plaza, Jon Voight, Shia LaBeouf, Laurence Fishburne και Dustin Hoffman, καθώς και η αδερφή του Coppola, Talia Shire και ο ανιψιός του Jason Schwartzman, η ταινία θα κάνει τελικά πρεμιέρα στο Gala slot των φετινών Καννών, στις 17 Μαΐου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών Thierry Frémaux  είπε στο Variety ότι βρίσκεται πολύ κοντά ώστε να πείσει τον Coppola για να φέρει την τελευταία του ταινία στην Κρουαζέτα, αφού ο διάσημος σκηνοθέτης παρουσίασε το Apocalypse Now Redux κατά την πρώτη χρονιά του Fremaux στο φεστιβάλ το 1995. «Το Megalopolis είναι ένα έργο που ήθελε να πετύχει τόσο καιρό και το έκανε ανεξάρτητα, με τον δικό του τρόπο, ως καλλιτέχνης. Έχτισε τον θρύλο του Φεστιβάλ των Καννών και θα ήταν τιμή να τον καλωσορίσω ξανά, ως σκηνοθέτη που έρχεται να παρουσιάσει τη νέα του ταινία».

Επιστροφή και για τον Paolo Sorrentino. Ο σκηνοθέτης του Grande Bellezza και La Mano di Dio θα παρουσιάσει την νέα του ταινία Parthenope, στο διαγωνιστικό τμήμα του φετινού φεστιβάλ. Είναι ένας ακόμα ύμνος στην ναπολιτάνικη κουλτούρα και ομορφία, με πρωταγωνιστή τον Gary Oldman και με τους Luisa Ranieri, Silvio Orlando, Isabella Ferrari, Stefania Sandrelli να τον πλαισιώνουν. Η ταινία περιστρέφεται γύρω από έναν χαρακτήρα που ονομάζεται Partenope, ο οποίος, με τα λόγια του Sorrentino, φέρει το όνομα της πόλης της, αλλά δεν είναι ούτε σειρήνα ούτε μυθική φιγούρα που συνδέεται με τη δημιουργία της Νάπολης. Η ταινία καταγράφει την πορεία της, από τη γέννησή της το 1950 έως σήμερα, συνοδευόμενη από πολλούς άλλους χαρακτήρες, με φόντο τη γενέτειρα πόλη του Σορεντίνο, τη Νάπολη, με την ικανότητά της να γοητεύει και να προκαλεί κακό.

Πρεμιέρα και για τον Γιώργο Λάνθιμο με το Kinds Of Kindness, που θα κάνει πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα. Η ταινία, με τη βραβευμένη με Όσκαρ σταρ των Poor Things, Emma Stone, θα βρίσκεται ψηλά στη λίστα που πρέπει να δει κάθε συμμετέχων στις Κάννες. Η ταινία συγκεντρώνει και πάλι ένα εντυπωσιακό δεύτερο καστ, συμπεριλαμβανομένων των Willem Dafoe και Margaret Qualley μαζί με τους Jesse Plemons, Hunter Schafer, Joe Alwyn, Hong Chao και Mamoudou Athie.

Άλλοι τίτλοι που μας τράβηξαν την προσοχή είναιο: το Marcello Mio σε σκηνοθεσία Christophe Honoré. Στην ταινία, η Ciara Mastroianni αντιμετωπίζει τη ζωή στη σκιά της κληρονομιάς του πατέρα της Marcello Mastroianni. Απεικονίζει μια εκδοχή του εαυτού της δίπλα στη μητέρα της, Catherine Deneuve. Το Oh, Canada, το δράμα σε σενάριο και σκηνοθεσία του Paul Schrader, βασισμένο στο μυθιστόρημα του 2021 Foregone του Russell Banks. Πρωταγωνιστούν οι Richard Gere, Uma Thurman, Michael Imperioli, Jacob Elordi και Kristine Froseth. Αυτό σηματοδότησε τη δεύτερη συνεργασία μεταξύ Gere και Schrader μετά τον American Gigolo. Η ιστορία εμβαθύνει στη ζωή ενός βασανισμένου συγγραφέα στα πρόθυρα του θανάτου, ενός Καναδο-Αμερικανού αριστερού που κατέφυγε στον Καναδά για να αποφύγει τον πόλεμο του Βιετνάμ. Αλλά και το The Shrouds, το πιο προσωπικό φιλμ του David Cronenberg. Στο υπερφυσικό δράμα πρωταγωνιστεί ο Vincent Cassel ως ένας πενθείς επιχειρηματίας που κατασκευάζει μια συσκευή τελευταίας τεχνολογίας που βοηθά τους ανθρώπους να επανασυνδεθούν με τους νεκρούς, ξετυλίγοντας τις μνήμες της εκλιπούσας συζύγου του στη διαδικασία.

To φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 14 εως και τις 25 Μαΐου. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ορίστηκε η Greta Gerwig. Η Gerwig θα είναι η πρώτη Αμερικανίδα σκηνοθέτις που θα γίνει πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Καννών. Είναι η δεύτερη γυναίκα σκηνοθέτης που ανέλαβε τη θέση, μετά την Jane Campion το 2014, και η δεύτερη Αμερικανίδα που το έκανε, μετά την ηθοποιό Olivia de Havilland, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Καννών το 1965. O Xavie Dolan, ως σύμβολο του σύγχρονου κινηματογράφου, προεδρεύει της κριτικής επιτροπής “Un Certain Regard”.

FILE – Director Greta Gerwig poses for the media prior to a news conference of the movie “Barbie.” in Seoul, South Korea, Monday, July 3, 2023. Gerwig, actor, writer and film director, notably for the blockbuster “Barbie,” will preside over the jury of the 77th Cannes Festival in May, the first American female film director to be named jury president, the festival announced Thursday Dec.14, 2023. (AP Photo/Lee Jin-man, File)

 

Related stories

Ραντεβού στα λουλουδάδικα: Σε αυτή τη γειτονιά, είναι όλα ανθισμένα

γράφει η Έλλη Πελίτη/ Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου "Κρύβομαι μες στο...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Στέφανος Σκαρλακίδης

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Το Challengers αποτελεί την καλύτερη επιλογή στις αίθουσες αυτή την περίοδο που διανύουμε

γράφει ο Γιώργος Δημητρόπουλος CHALLENGERS (2024) του Λούκα Γκουαντανίνο Διάρκεια: 132’ Η...

Αφιερώματα στον Ελληνικό Κινηματογράφο

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Με αφορμή τοπικές προβολές και αφιερώματα,...

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...