HomeCinemaΤι θα δούμε στις αίθουσες αυτή την...

Τι θα δούμε στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα | 26.10-1.11.2023

Από τον Λάζαρο Γεροφώτη

Την προηγούμενη εβδομάδα έκανε την εμφάνισή της στις αίθουσες η ταινία “The Hunger Games: Η Μπαλάντα των Αηδονιών και των Φιδιών”, η 4η ταινία του franchise, όπου έκανε ένα χλιαρό “άνοιγμα” με 20.000 εισιτήρια (η προηγούμενη ταινία με Jennifer Lawrence είχε “ανοίξει” με 43.000 εισιτήρια). Οι Marvels καταποντίστηκαν τόσο στην Ελλάδα (μόλις 29.000 εισιτήρια σε 2 εβδομάδες προβολής), όσο και παγκοσμίως. Ίσως πια να σκεφτούν εκεί στο Hollywood να κάναμε ένα διάλειμμα από τους υπερήρωες. Τα συνολικά 88.000 εισιτήρια πανελλαδικά είναι ένα απαισιόδοξο νούμερο, ειδικά όταν υπάρχει πληθώρα επιλογών στις αίθουσες. Τα σινεμά πλέον περιμένουν την περίοδο των εορτών για να ανακάμψουν.

Από την Πέμπτη 23/11 η ταινία που πιστεύουμε πως θα φέρει θεατές στις αίθουσες, είναι ο “Ναπολέων” και ίσως και η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney “Ευχή” (Wish) που μας βάζει σιγά σιγά στο εορταστικό κλίμα.

 

  1. Ναπολέων

Ο εμβληματικός σκηνοθέτης Ridley Scott συνεργάζεται ξανά με τον βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό Joaquin Phoenix, σε μία βιογραφική περιπέτεια για την ζωή και τη δράση του Γάλλου Αυτοκράτορα Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Το trailer δείχνει εντυπωσιακό, δίπλα στον Phoenix βλέπουμε την υποψήφια για Όσκαρ Vanessa Kirby, επικές στιγμές μάχης, είναι υπερπαραγωγή και σίγουρα η ταινία απευθύνεται σε ένα πιο ευρύ κοινό που θα φέρει πίσω τον κόσμο στις αίθουσες.

Σύνοψη: Η ταινία ΝΑΠΟΛΕΩΝ είναι μια θεαματική, επική περιπέτεια για την πολυτάραχη άνοδο και πτώση του εμβληματικού Γάλλου Αυτοκράτορα Ναπολέοντα Βοναπάρτη, τον οποίο υποδύεται ο βραβευμένος με Όσκαρ Joaquin Phoenix. Η ταινία, μια πολύ υψηλών προδιαγραφών παραγωγή με την υπογραφή του θρυλικού σκηνοθέτη Ridley Scott, αποτυπώνει το ανελέητο ταξίδι του Βοναπάρτη στην εξουσία υπό το πρίσμα της εμμονικής, εκρηκτικής σχέσης του με τη μόνη αληθινή του αγάπη, την Ιωσηφίνα, προβάλλοντας τις οραματικές στρατιωτικές και πολιτικές τακτικές του μέσα από μερικές από τις πιο απαιτητικές δυναμικές σκηνές μάχης στην ιστορία του κινηματογράφου.

Διάρκεια: 158’

Σκηνοθεσία: Ridley Scott

Σενάριο: David Scarpa

Πρωταγωνιστούν: Joaquin Phoenix,Vanessa Kirby, Tahar Rahim

 

  1. Κόκκινος Ουρανός (Afire)

Ίσως η καλύτερη στιγμή του βραβευμένου Σκηνοθέτη Christian Petzold, ο “Κόκκινος Ουρανός” είναι ένα αστείο μελόδραμα, με πρωταγωνιστή τον Thomas Schubert, όπου είναι υποψήφιος για την ερμηνεία του στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η ταινία απέσπασε την Αργυρή Άρκτο (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής) στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2023  – Berlin IFF 2023, τον Χρυσό Πύργο για την Καλύτερη Ταινία, Βραβείο FIPRESCI – στο Palic Film Festival 2023, και Ειδική Μνεία της Επιτροπής –  στο Odessa IFF 2023.

Σύνοψη: Ένα μικρό εξοχικό σπίτι στη Βαλτική θάλασσα. Οι μέρες είναι ζεστές και δεν έχει βρέξει εδώ και εβδομάδες.Τέσσερις νέοι συναντιούνται, παλιοί και νέοι φίλοι. Το δάσος που τους περιβάλλει παίρνει φωτιά, όπως τα συναισθήματα τους. Η ευτυχία, η λαγνεία και η αγάπη, αλλά επίσης και η ζήλεια, η μνησικακία και οι εντάσεις. Εντωμεταξύ, το δάσος καίγεται και σύντομα οι φλόγες είναι εκεί.

Διάρκεια: 102′

Σκηνοθεσία: Christian Petzold

Σενάριο: Christian Petzold

Πρωταγωνιστούν: Thomas Schubert, Paula Beer, Langston Uibel, Enno Trebs, Matthias Brandt

 

  1. Ο Δρόμος της Εξιλέωσης (Desperation Road)

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Μελ Γκίμπσον πρωταγωνιστεί (σε 2ο ρόλο) σ’ αυτό το νουάρ θρίλερ, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μάικλ Φάρις Σμιθ. Πρωταγωνιστούν επίσης o Γκάρετ Χέντλαντ και η Γουίλα Φιτζέραλντ.

Σύνοψη: Ένα φιλμ νουάρ που διαδραματίζεται σε μία έκρυθμη πόλη του Μισισιπή, όπου μία μητέρα και η μικρή της κόρη βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, εκεί που διασταυρώνονται το ουίσκι, τα όπλα και η δίψα για εκδίκηση. Μετά από την επταετή του φυλάκιση για φόνο, ο Ράσελ (Γκάρετ Χέντλαντ) πιστεύει ότι έχει εξοφλήσει το χρέος του απέναντι στην κοινωνία, αλλά τα αδέλφια του νεαρού άντρα που δολοφονήθηκε δεν έχουν την ίδια άποψη. Περιμένουν τη στιγμή που θα αποφυλακιστεί, διψασμένοι για αίμα και εκδίκηση. Λίγο πιο κάτω, στον διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο προς τη Λουϊζιάνα, η Μέιμπεν (Γουίλα Φιτζέραλντ) και η μικρή της κόρη κάνουν οτοστόπ κάτω από τον ανελέητο ήλιο, με όλα τους τα υπάρχοντα σε μία σακούλα σκουπιδιών. Απεγνωσμένες και εξαντλημένες, ξοδεύουν το τελευταίο τους δολάριο σε ένα μοτέλ. Αλλά λίγο πριν το ξημέρωμα, η Μέιμπεν τρέχει στο σκοτάδι με ένα πιστόλι στο χέρι. Ο σερίφης είναι νεκρός, ξαπλωμένος στο έδαφος με τους προβολείς του περιπολικού του να τον λούζουν στο φως. Όταν ο Ράσελ καταφθάνει στο σημείο, τα μάτια του νόμου δεν μπορούν παρά να στραφούν σε εκείνον, ειδικά με το όπλο που έχει χώσει για προστασία κάτω από το κάθισμα του φορτηγού. Με τις μοίρες τους να έρχονται σε σύγκρουση, ο Ράσελ πρέπει να αποφασίσει αν θα σώσει τον εαυτό του ή τη Μέιμπεν και το παιδί της.

Διάρκεια: 112’

Σκηνοθεσία: Ναντίν Κρόκερ

Σενάριο: Μάικλ Φάρις Σμιθ

Πρωταγωνιστούν: Γκάρετ Χέντλαντ, Γουίλα Φιτζέραλντ, Ράιαν Χερστ, Μελ Γκίμπσον

 

  1. Πράσινα Σύνορα (The Green Border)

Ασπρόμαυρο προσφυγικό δράμα της υποψήφιας για Όσκαρ Σεναρίου (Europa Europa, 1991) και βραβευμένης σε Βερολίνο και Βενετία Σεναριογράφου και Σκηνοθέτη Agnieszka Holland. Η ταινία θίγει την απανθρωπιά σε βάρος των προσφύγων στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας και χαρακτηρίστηκε από την συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας ως “προπαγανδιστική”. Η ταινία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας 2023 και είναι υποψήφια για 3 βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Καλύτερης ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου).

Σύνοψη: Στα βαλτώδη δάση που σχηματίζουν το λεγόμενο “πράσινο σύνορο” μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, πρόσφυγες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη βρίσκονται παγιδευμένοι στη γεωπολιτική κρίση που έχει κατασκευάσει η προπαγάνδα του Λευκορώσου δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο. Εκεί, σαν πιόνια σε έναν αόρατο πόλεμο, θα συγκρουστούν οι ζωές μιας οικογένειας Σύριων προσφύγων, μιας Βρετανίδας ακτιβίστριας και ενός νεαρού συνοριοφύλακα. Η ταινία προβλήθηκε και στο 29o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Διάρκεια: 152’

Σκηνοθεσία: Agnieszka Holland

Σενάριο: Maciej Pisuk, Gabriela Łazarkiewicz-Sieczko, Agnieszka Holland

Πρωταγωνιστούν: Jalal Altawil, Maja Ostaszewska, Tomasz Włosok, Behi Djanati-Atai, Mohamad Al Rashi, Dalia Naous, Maciej Stuhr, Agata Kulesza

 

  1. Ευχή (Wish)

Η νέα ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney, έρχεται στις αίθουσες, σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ Chris Buck (“Frozen,” “Frozen 2”) και Fawn Veerasunthorn (“Raya and the Last Dragon”) και φυσικά απευθύνεται στις οικογένειες, αλλά και στους λάτρεις των ταινιών της Disney. Βέβαια με το Disney+ ας τολμήσουμε να πούμε ότι “καταστρέφεται” εδώ και καιρό η εμπειρία της κινηματογραφικής αίθουσας, καθώς οι ταινίες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (κάποιων λίγο μόνο μηνών), είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα. Στην orginal αγγλόφωνη έκδοση δανείζουν τις φωνές τους ο Κρις Πάιν και η Αριάνα Ντε Μπόσε.

Σύνοψη: Το Ευχή των Walt Disney Animation Studios είναι μια μουσική κωμωδία κινουμένων σχεδίων που καλωσορίζει το κοινό στο μαγικό βασίλειο των Ρόζας, όπου η Άσα, μια έξυπνη ιδεαλίστρια, κάνει μια ευχή τόσο δυνατή που την ακούει μια κοσμική δύναμη, μια μικρή μπάλα απεριόριστης ενέργειας που ονομάζεται Σταρ. Μαζί, η Άσα και το Σταρ αντιμετωπίζουν έναν τρομερό εχθρό, τον αρχηγό των Ρόζας, τον βασιλιά Μανίφικο, για να σώσουν την κοινότητά της και να αποδείξουν ότι όταν η θέληση ενός θαρραλέου ανθρώπου συνδεθεί με τη μαγεία των αστεριών, μπορεί να συμβούν θαυμαστά πράγματα.

Διάρκεια: 95’

Σκηνοθεσία: Chris Buck, Fawn Veerasunthorn

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι: Μαρκίδη Ερασμία, Θάνος Χρήστος, Ευαγγελάτος Ανδρέας, Μαζάνη Νίνα, Δαρλάσης Κώστας, Παλαιολόγου Τάνια, Φιλιάδη Στεφανία, Αποστολόπουλος Παναγιώτης, Σκαλκώτου Πηνελόπη, Παρασκευάδης Πάρις, Λάφης Γιάννης, Κλαυδιανός Κωνσταντίνος, Τσούμου Δανάη

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...