HomeΘέματαΤα SOS του νέου Facebook

Τα SOS του νέου Facebook

Το social network έκανε ακόμα μια αλλαγή και αυτή τη φορά είναι κάτι περισσότερο από απλό lifting. Διάβασε τι είναι καινούριο ώστε να μην “κρασάρεις”.

Ο Mark Zuckerberg παρουσίασε στην F8 το νέο Facebook και το νέο του feature, το Timeline. Είναι το μέλλον του Facebook και μια αλλαγή πορείας τόσο απότομη, όσο και το κούνημα των τεκτονικών πλακών.

Timeline

Ο Zuck περιέγραψε το Timeline με την εξής φράση: “όλες σου τις ιστορίες, όλες σου οι εφαρμογές, ένας νέος τρόπος να επικοινωνήσεις το ποιος είσαι”. Εν ολίγοις η ιστορία της ζωής σου. Σε μια σελίδα του Facebook. Λες και η μέχρι τώρα έκθεση και παραβίαση της ιδιωτικότητας του καθενός (με αντάλλαγμα λίγο flirt και κάποιες ώρες για σκότωμα) δεν ήταν αρκετή, τούδε και στο εξής όλη σου η ζωή μπορεί και θα χωρέσει σε μια σελίδα. Τα πάντα αρχίζουν με μια μεγάλη κεντρική φωτογραφία που πιάνει όλη τη σελίδα και η οποία δεν αντικαθιστά την profile pic σου. Από εκεί και κάτω ακολουθούν τα πάντα για σένα, από την γέννηση σου (αν το επιθυμείς) και μετά. Σκέψου το Time Machine της Apple μόνο που αντί για ώρες και μέρες υπάρχουν στα δεξιά χρονολογίες. Μπορείς να δεις τα πάντα για κάποιον από την ώρα που ήταν στην κούνια και τι έκανε κάθε χρονιά της ζωής του έως σήμερα. Εν ολίγοις γιατί να περιοριστείς στο πόσο καλέ πέρασες στις φετινές διακοπές, όταν μπορείς να δείξεις σε όλους πως ήσουν στην θεατρική παράσταση του σχολείου σου όταν ήσουν πέντε ετών;

Ticker

Τα “καλούδια” όμως δεν σταματούν εδώ. Ο Zuck στην σκηνή της F8 εξήγησε και την διαφορά του Ticker με το Newsfeed. Για παράδειγμα αν παίρνεις μέρος σε κάτι αλλά δεν θες να ενοχλήσεις του φίλους σου με ειδοποιήσεις, τότε οτιδήποτε αφορά αυτή την δραστηριότητα στην οποία συμμετέχεις, θα post-άρεται στο Ticker. Οι ειδοποιήσεις αυτές θα είναι διαφορετικές από αυτές του status update σου που φαίνονται στο Newsfeed. Όπως καταλαβαίνεις, το Facebook μόλις έβαλε στο στόχαστρο το διαρκώς αναπτυσσόμενο Twitter. Η λογική είναι απλή: όλα αυτά τα καθημερινά, μικρά πράγματα που μοιράζεσαι στο Twitter, μοιράσου τα σε εμάς σε ένα ξεχωριστό μέρος. Ένα site για όλο το social networking σου.

Open Graph Apps

Τα Apps σου από εδώ και πέρα μπορούν να μπουν στο Ticker ενώ ότι κάνεις μέσα σε αυτές μπαίνει αυτόματα στο Timeline. Οπότε οι φίλοι σου και οι φίλοι των φίλων σου κλπ. μπορούν να δουν ποιό τραγούδι ακούς περισσότερο αυτή την εποχή, πόσες φορές έφαγες pizza, ή τι παιχνίδια έπαιξες. Φυσικά έτσι μπορούν να ανακαλύψουν καινούρια μουσική, παιχνίδια και εστιατόρια, αλλά στην πραγματικότητα είναι σαν να ζεις μέσα στο σπίτι του μεγάλου αδερφού.

Social Sharing

O Zuck θέλει να κάνεις τα πάντα μέσα στο Facebook και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του (και των προγραμματιστών του) για να το σιγουρέψει. Ξεκινά με την μουσική (αρχικά μόνο στην Αμερική μέσω του Spotify). Θα παίζεις το τραγούδι που θες μέσα από το Facebook και οι φίλοι σου θα μπορούν να το ακούν μαζί σου. Σαν να έχει το μεγαλύτερο καλώδιο ακουστικών του κόσμου. Όμως δεν θα σταματήσει στην μουσική. Το ίδιο θέλει να κάνει για τις ειδήσεις, τα applications, τα social games. Το Facebook μαθαίνει από τα λάθη του Myspace και του Friendster και εξελίσσεται. Και δημιουργεί ένα παγκόσμιο φακέλωμα που η CIA θα σκότωνε για να έχει και μάλιστα με την συγκατάθεση όλων του των χρηστών…

Related stories

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...