HomeUrbanitiesΤα διαμαντάκια της Παπαναστασίου: Το παλιό Ρωσικό...

Τα διαμαντάκια της Παπαναστασίου: Το παλιό Ρωσικό Νοσοκομείο, τα γκραφίτι και το αρχαιότερο ορατό μνημείο της Θεσσαλονίκης

της Βιολέτας Λεμόνα

Το κομμάτι από το Ιπποκράτειο μέχρι τη Λεωφόρο Στρατού είναι μάλλον το πιο ενδιαφέρον της Παπαναστασίου: καλύπτοντας μια απόσταση μόλις πεντακοσίων μέτρων, με μόνη προϋπόθεση να έχεις τις κεραίες σου ανοιχτές, μεταφέρεσαι από την αρχαιότητα, στην προπολεμική και την μεταπολεμική περίοδο.

Στο δεξί σου χέρι δεσπόζει το παλιό Ρωσικό Νοσοκομείο, γνωστό και ως Ρωσικό Μαιευτήριο, που χτίστηκε το 1909 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σ. Σέρκισσωφ και στεγάζει σήμερα το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας. Οι αποχρώσεις του κίτρινου σε συνδυασμό με τα χρώματα του φθινοπώρου το κάνουν να ξεχωρίζει όσο κι αν ο καιρός είναι μουντός.

Ακριβώς απέναντι, ένα μικρό παρκάκι τραβάει το βλέμμα. Ημιυπόγειος, περιφραγμένος και σφαλιστός, ένας μακεδονικός τάφος βρίσκεται έτσι απλά μπροστά σου. Ο Μακεδονικός Τάφος του “Μαιευτηρίου” χρονολογείται γύρω στα μέσα του 3ου αι. π.Χ. και αποτελεί το αρχαιότερο ορατό μνημείο της Θεσσαλονίκης.Τον προσπερνάς με την ευχή να γίνει μια μέρα επισκέψιμος.

Συνεχίζεις τον δρόμο σου θαυμάζοντας όση χειμωνιάτικη φύση έχει καταφέρει να επιβιώσει μέσα στο ατέλειωτο τσιμέντο.

Μπροστά σου, κραταιός αν και με φθορές, ο Ευκλείδης, το ιστορικό κτίριο της μεταπολεμικής περιόδου με μοντερνιστικές επιρροές, σε σχέδια του Σ. Μυλωνά, που στέγασε από τις αρχές της δεκαετίας του ‘50 την Ιδιωτική Σχολή Μηχανικών “Ευκλείδης”, ενώ από τις αρχές του ‘80 μέχρι και σήμερα, την εκάστοτε μορφή δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης που λειτουργεί στη χώρα.

Πλησιάζοντας στο τέλος της διαδρομής και την επαναφορά στο σήμερα, το γκράφιτι του Soteur στον τοίχο του Θεαγένειου δίνει ένα μήνυμα για την κρισιμότητα της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, ενώ οι βιτρίνες των καταστημάτων υπενθυμίζουν ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα.

Περισσότερη Θεσσαλονίκη: instagram.com/thessalonicious 

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...