HomeInterviewsΗ ομάδα που γέμισε την πόλη μουσικές

Η ομάδα που γέμισε την πόλη μουσικές

της Δέσποινας Πολυχρονίδου

Tην ιστορία την γράφουν οι παρέες! Και αυτή είναι μια τέτοια παρέα – που παραμένει στην Θεσσαλονίκη και δημιουργεί. Γεμάτοι όρεξη, διάθεση για νέες ιδέες, μπολιασμένοι με την κουλτούρα του εξωτερικού και αρματωμένοι με τεχνογνωσία, μπαίνουν στα μονοπάτια και τις γειτονιές της πόλης, εμπνέονται από τον πολυπολιτισμικό της πλούτο και δίνουν χώρο στην έκφρασή του. Η olipoli διοργανώνει ομαδικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, σεμινάρια, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ανοιχτές πρόβες, συναυλίες και φεστιβάλ.

Ποιοι κρύβονται πίσω από την olipoli;

Η Τέση, η Ανδριάνα, ο Μάκης και η Έλενα. Είμαστε όλες/οι κάτοικοι Θεσσαλονίκης και δραστηριοποιούμαστε στο χώρο του πολιτισμού μέσα από τη μουσική, που είναι και η βασική δραστηριότητα του φορέα μας, το θέατρο και γενικότερα τις παραστατικές τέχνες, τον σχεδιασμό και τη διαχείριση πολιτιστικών δράσεων.

Απλώνεστε σε πολλά “πλοκάμια” της μουσικής! Από εκπαιδευτικά προτζεκτ μέχρι μουσικές σε απρόσμενα μέρη, αλλά και εργαστήρια ή φεστιβάλ. Πώς οργανώνεστε;

Εργαζόμαστε είτε ομαδικά, για projects που μας αφορούν όλους το ίδιο και προκύπτουν ως κοινή ανάγκη, είτε σε μικρότερες ομάδες, ανάλογα με το περιεχόμενο της δράσης. Το Anopolis World Music Festival είναι, ας πούμε, μια δράση που συμμετέχουμε στο σχεδιασμό και την υλοποίησή της και οι τέσσερις μας. Το γεγονός ότι είναι δωρεάν, σε δημόσιους χώρους της γειτονιάς της Άνω Πόλης, προσκαλώντας τους πολίτες ανεξαιρέτως σε συμμετοχή, είναι κάτι στο οποίο δίνουμε πρώτιστη βάση όλοι. Από κει και πέρα, ο καθένας μας βάσει της εμπειρίας και των ανησυχιών του, προτείνει και ενσωματώνει τα διαφορετικά στοιχεία που αναφέρατε· Η Ανδριάνα και ο Μάκης, με την εμπειρία τους στην Terpsis Orchestra, και η Έλενα, με τη δράση της στο Nefes Project, εμπλουτίζουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια που προτείνονται στο πλαίσιο της olipoli, δημιουργώντας μια συνθήκη συνύπαρξης, έκφρασης, καλλιέργειας και συνδημιουργίας.

Η Τέση, με την εξειδίκευσή της στην καλλιτεχνική και πολιτιστική διαχείριση και την εμπειρία της σε οργανισμούς διαφορετικού αντικειμένου -πολιτιστικού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού, και αυτήν την περίοδο, περιβαλλοντικού-, φέρνει στην olipoli τη σύνδεση των τεχνών και του πολιτισμού με την κοινωνική πραγματικότητα, την τοπική κοινότητα και το φυσικό περιβάλλον, σχεδιάζοντας projects όπως το North Evia Festival, την παράσταση «Από τη Μικρά Ασία στη Βόρεια Εύβοια», και εδώ και λίγους μήνες τα Home Concerts.

Σε γενικές γραμμές, στην οργάνωσή μας βοηθάει το ότι έχουμε ορίσει κάποιες στάνταρ αρμοδιότητες για να μπορούμε να ανταποκριθούμε όσο πιο άμεσα και λειτουργικά γίνεται στις απαιτήσεις της κάθε δράσης και, φυσικά, το ότι ο καθένας μας είναι πάντα διαθέσιμος να προσφέρει και να λειτουργήσει υποστηρικτικά με την εμπειρία του στη δράση του άλλου.

Πέρα όμως των παραπάνω, ίσως το πιο σημαντικό συστατικό της οργάνωσης των δράσεών μας είναι το εξ’ αρχής κοινό μας όραμα για τη δημιουργία μιας ανοιχτής κοινότητας καλλιτεχνικής έκφρασης, συμμετοχής και δημιουργίας, όπου διαφορετικές δομές και κοινότητες θα συνυπάρχουν και θα συνεργάζονται, δημιουργώντας εστίες έκφρασης μέσα στην πόλη. Εξ’ ου και το όνομα μας. Olipoli μέσα στην πόλη.

Tα home concerts είναι διαδεδομένα στο εξωτερικό – και ήταν πολύ ευχάριστο τώρα που τα είδαμε και στην πόλη. Πώς επιλέγετε σπίτια και μουσικούς;
Πολύ χαιρόμαστε!

[Τέση] Πράγματι, συναυλίες σε σπίτια είχαμε παρακολουθήσει σε χώρες του εξωτερικού που ζήσαμε για ένα διάστημα, και εγώ και ο Βαγγέλης Βραχνός που τα διοργανώνουμε παρέα, οπότε είχαμε την τύχη να ζήσουμε οι ίδιοι αυτήν την τόσο όμορφη εμπειρία και να δούμε από κοντά πώς μπορεί να στηθεί και να λειτουργήσει κάτι τέτοιο.
Τώρα στο εδώ, δεδομένης της ιδιαίτερης αυτής συνθήκης, αποφασίσαμε αρχικά να απευθυνθούμε σε μουσικούς του στενού μας κύκλου στους/στις οποίους/ες νιώθαμε άνετα να επικοινωνήσουμε τα ρίσκα που φανταζόμασταν ότι μπορεί να έχει ένα τέτοιο εγχείρημα και να τους προτείνουμε να συμμετάσχουν.

Το ίδιο και στην περίπτωση των σπιτιών. Απευθυνθήκαμε αρχικά σε φίλους/ες με κατάλληλους χώρους που θα ένιωθαν άνετα στην ιδέα να φιλοξενήσουν μια συναυλία στο σπίτι τους με κόσμο ακόμη και τελείως άγνωστο. Και αυτό ακριβώς ήταν και το στοίχημα για εμάς. Να συναντηθούμε, όχι μόνο γνωστοί και φίλοι, αλλά κυρίως άγνωστοι, που μας συνδέει η αγάπη μας για τη μουσική, συνυπάρχοντας σε έναν τόσο προσωπικό χώρο όπως αυτό του σπιτιού μας.

Η ανταπόκριση ήταν απίστευτη ήδη από το πρώτο live και το κλίμα που δημιουργήθηκε και εξακολουθεί να υπάρχει έκτοτε σε όλα τα home concerts συγκινητικό.

Άνθρωποι γνωστοί και άγνωστοι, με απόλυτο σεβασμό προς το χώρο, τους γύρω και τους μουσικούς, συμβιώνουμε για λίγο με αφορμή τη μουσική, μεταμορφώνοντας σε συλλογικό τον πλέον ιδιωτικό μας χώρο. Και κάπως έτσι, με φυσικότητα, το αρχικό πλάνο άλλαξε, με κόσμο να επικοινωνεί την επιθυμία του να φιλοξενήσει στο σπίτι του κάποια από τις επόμενες συναυλίες, και αντίστοιχα, μουσικούς της πόλης να επικοινωνούν το ενδιαφέρον τους να παρουσιάσουν το έργο τους. Για αυτόν τον μήνα, τον Μάιο, είναι προγραμματισμένο το τελευταίο για αυτήν την περίοδο home concert αλλά ήδη υπάρχει ο σχεδιασμός για τα επόμενα. Για εμάς δε θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα. Και ευχαριστούμε από καρδιάς όλες και όλους, κοινό και μουσικούς, για αυτό.

Τι σας κρατά ακόμη στη Θεσσαλονίκη;

Η ανάγκη μας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που οραματιζόμαστε σε μία πόλη που οι αποστάσεις διευκολύνουν την επικοινωνία και τις διαπροσωπικές επαφές, σε μια πόλη ιστορικά πολυπολιτισμική, με προοπτικές.

Ποια πόλη ήταν για εσάς έμπνευση ώστε να δημιουργήσετε την olipoli στη Θεσσαλονίκη;

Αναμφισβήτητα, η ίδια η Θεσσαλονίκη, και οι ελλείψεις που αντιλαμβανόμαστε ως καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό. Από εκεί και πέρα, σίγουρα η εκπαίδευση και εργασία μας σε σημαντικά κέντρα πολιτισμού του εξωτερικού, όπως η Βαρκελώνη, η Κωνσταντινούπολη, το Άμστερνταμ και Ρότερνταμ, η Μπολόνια, καθώς και τα ταξίδια μας ως καλλιτέχνες ανά τον κόσμο, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής και δημιουργικής ταυτότητας του καθενός και, κατά συνέπεια, της καλλιτεχνικής ταυτότητας της olipoli.

Βρες τους online εδώ.

Related stories

Η Δέσποινα και ο Κωνσταντίνος δημιουργούν χειροποίητα έπιπλα όπως τα έχετε ονειρευτεί

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου & Νίκη Οργιανέλη Γεννημένοι στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσαν...

Οι ταινίες της εβδομάδας 18.04-24.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Απ’ το κακό στο χειρότερο τα...

Από τον ξυλόφουρνο στο Microbakery: Οι παλιές γενιές των φουρνάρηδων και το new age

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου Η Θεσσαλονίκη είναι αναμφίβολα η πόλη που...