Φωτο: Νικόλας Παρίσσης
Το ιστορικό τοστάδικο της Θεσσαλονίκης, το ΤΟΣΤ Σπέσιαλ είναι πλέον 47 ετών. Σε μια πόλη και μια εποχή που οτιδήποτε παλιό ξεχνιέται και αντικαθίσταται από εφήμερα και πρόχειρα, υπάρχει ακόμα μια μικρή πύλη στο παρελθόν που μυρίζει βούτυρο και ψωμί. Ούτε μόδες, ούτε τάσεις, ούτε αβοκάντο και περίεργες σως, το συνταγολόγιο είναι κλασικό, μελετημένο, διαχρονικό.
Παρασκευή βράδυ και πριν τα ποτά μας, περάσαμε την πόρτα του θρυλικού ΤΟΣΤ στον αριθμό 12, Παρασκευοπούλου με Βασ.Όλγας. Εκεί μας υποδέχεται ο πρόσχαρος Χρήστος, αδελφικός φίλος του Βαγγέλη, ιδιοκτήτη και ψυχής του Τοστ από όταν το άνοιξε πριν 47 χρόνια.
Η μυρωδιά μπέικον και τυριού έντονη, που δίνει την θέση της στο φρεσκοφρυγανισμένο ψωμάκι που βγαίνει από τη μαντεμένια ψηστιέρα. Τα βουτυράτα τοστ του Βαγγέλη είναι θρυλικά. Και όταν λέμε θρυλικά, εννοούμε πως, μπορεί να τάισαν έστω μια φορά όλους τους κατοίκους τουλάχιστον την δεκαετία 80-90. Σήμερα παραμένει όπως το θυμάστε όσοι έχετε πάει.
Απ’έξω πιστεύεις πως είναι ένα τοστ που μπαίνεις, παραγγέλνεις και φεύγεις. Όμως έχει σταθερή πελατεία και θαμώνες στα επόμενα 10 βήματα που αράζουν στα 5 τραπεζάκια με το ουισκάκι τους και συζητούν για πολιτική και αθλητικά.
Από εδώ πέρασαν πρωθυπουργοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί – η Μαρινέλλα, ο Μητσοτάκης, ο Ξαρχάκος, ο Γκάλης, ο Μικρούτσικος.
Ο Χρήστος μας κέρασε ουίσκι και μας άφησε να παραγγείλουμε το τοστ που θέλουμε από τον Βαγγέλη που εξυπηρετούσε πυρετωδώς τους καθήμενους θαμώνες και τους περαστικούς που έκαναν μια στάση για ένα τοστάκι στα γρήγορα.
Νικόλας Παρίσσης
Προτείνουμε να δοκιμάσεις το “αμερικάνικο” , που είναι και το πιο γνωστό τοστ του μαγαζιού το οποίο μάλιστα, καθιερώθηκε από τους παίκτες του Άρη το 1980. Μέσα έχει καπνιστή μπριζόλα, καπνιστό τυρί Μετσόβου, σαλάμι αέρος, σαλάτα, αυγό, μανούρι, μπέικον.