HomeInterviewsΣτο κομμωτήριο του Ροσσόλυμου, τίποτα δεν είναι...

Στο κομμωτήριο του Ροσσόλυμου, τίποτα δεν είναι συνηθισμένο: Ένα σαλόνι με θέα την Αχειροποίητο

της Άννας Παπαστύλου

Ο Σπύρος Ροσσόλυμος, ο ιδιοκτήτης του ομώνυμου κομμωτηρίου, που βρίσκεται στην Αχειροποίητο, πάνω από την οδό Αγίας Σοφίας, θα κλείσει αυτό το μήνα ένα χρόνο από τότε που άνοιξε το κομμωτήριό του. Ένα κομμωτήριο που προσέξαμε κατευθείαν με το που είχε ανοίξει. Ό,τι διαφορετικό άλλωστε, αμέσως διεκδικεί κομμάτι της καρδιάς μας!

Aφορμή για να βρεθεί στον χώρο της νέας του επιχείρησης, ήταν τα δύο καφέ- σημεία αναφοράς της γειτονιάς, η Μικρή Φρίντα και το Shed. Αν και τα στέκια αυτά, αποτελούν θεωρητικά μικρότερης ιστορικής και εμβληματικής σημασίας από το μνημείο της Αχειροποιήτου, ο Ροσσόλυμος συμφωνεί πως δε θα απέπνεε την ίδια αύρα η γειτονιά, χωρίς την τεράστια συμβολή τους. Άλλωστε στην Αχειροποίητο πλέον συχνάζουν πολύ κουλ άτομα και αυτό οφείλεται στους πρώτους που άνοιξαν εκεί τα μαγαζιά τους τα προηγούμενα χρόνια. Είναι πλέον γειτονιά για να βγεις και να κάνεις βόλτες, πρέπει να τους το δώσουμε αυτό!

Έχοντας περάσει λοιπόν, μεγάλο μέρος της επαγγελματικής του καριέρας σε κομμωτήρια της Θεσσαλονίκης, ο Ροσσόλυμος έστησε το πρώτο δικό του εγχείρημα, το παλιό του κομμωτήριο, σε διαφορετική τοποθεσία. Ύστερα, έκανε μια «απόπειρα απόδρασης», δοκιμάζοντας την τύχη του και στην Αθήνα.

Την καρδιά του όμως, την είχε ήδη κλέψει η Θεσσαλονίκη γι’ αυτό μια πενταετία μετά, επιστρέφει και καταφέρνει γρήγορα να αφήσει και, ο ίδιος το ξεχωριστό του αποτύπωμα στην γειτονιά της Αχειροποιήτου.

Όπως λοιπόν ο Ροσσόλυμος, κι εμείς κάναμε την εξής διαπίστωση: Τρεις διαφορετικές επιχειρήσεις στην ίδια ευθεία, σχεδόν σε απόσταση αναπνοής, μια εκ των οποίων το hair salon Σ. Ροσσόλυμος, καταπιάνονται με το «ψαλίδι».

Επισημαίνοντας λοιπόν, αυτό το ευδιάκριτο theme, σαν ένα επιπλέον fun fact, ρώτησα για την σχέση, που διατηρεί με τους μπαρμπέρηδες εκεί. Εκείνος αποκρίθηκε πως με όλους τους συναδέλφους, γενικά, έχει καλές σχέσεις και πως δεν υπάρχει κάποιος ανταγωνισμός. Για την προσωπική του επαφή με το «ψαλίδι», μας μαρτύρησε πως ήταν το μικρόβιο που κληρονόμησε απ’ την μαμά του.
«Τα ωραία λόγια ικανοποίησης», που άκουγε από τις πελάτισσες της να μπαινοβγαίνουν, χαραχτήκαν στη μνήμη του, μαγεύοντας και «σμιλεύοντας» τον.

Δεν είπαμε ακόμα, απ’ όλα το πιο σημαντικό, όσον αφορά σε τούτο το hair salon, ή να πω καλύτερα το hair-σαλόνι;  Γιατί πιο πολύ cozy ατμόσφαιρα σπιτιού αποπνέει, λόγω της άκρως μινιμαλιστικής αισθητικής του. Το διαμορφωμένο, με τα χρόνια, γούστο του, είχε φανεί και σε προηγούμενες επιχειρήσεις του, που έφερναν πάλι περισσότερο σε σπίτια, παρά σε εργασιακούς χώρους. Κι αυτό είναι που μας αρέσει. Ποιος είπε πως στα κομμωτήρια πρέπει να βρίσκεις εκκεντρικά διακοσμητικά στοιχεία;

Αυτή η επιλογή στο design, που ξεφεύγει από την μαξιμαλιστική (συχνά στα όρια του κιτς) πεπατημένη, πηγάζει από μια αδυναμία του Ροσσόλυμου για το «ωραίο και διαφορετικό» όπως σημειώνει ο ίδιος και, στοχεύει ταυτόχρονα στο να προκαλεί το αίσθημα της απόλυτης άνεσης. Τέλος, αυτό που oνειρεύτηκε, όταν πρωτοπάτησε το πόδι του στο μωσαϊκό πάτωμα του μαγαζιού, ήταν ένα είδος πριβέ υπηρεσίας, που εξυπηρετεί μια/έναν πελάτισσα/η τη φορά.

Έτσι, εφόσον αναλαμβάνει ολόκληρη την δουλειά μόνος του, η υπογραφή που βάζει προσωπικά στο αποτέλεσμα που βγάζει είναι γεγονός και μεγάλο πλεονέκτημα.
Δεν κάνει βαφές, δεν κάνει επεξεργασίες στα μαλλιά σου. Μόνο κουρεύει και χτενίζει. Ό,τι μαγικό βγαίνει από το κομμωτήριο παράγεται από τα χέρια του και όχι από σωληνάρια με χρώματα, περίεργες μίξεις και αλχημείες.
Δεν είναι όμως αυτό το μοναδικό πλεονέκτημα της νοοτροπίας του μαγαζιού, το οποίο προωθώντας την δουλειά του, ως μια one on one, διαπροσωπική συνθήκη, διευκολύνονται αντίστοιχα, όλα τα άτομα με την σειρά τους, να εκφραστούν ελεύθερα.
Με άλλα λόγια πάνω στην καρέκλα του κομμωτηρίου του Ροσσόλυμου δεν αλλάζεις μόνο μαλλί, αλλά και ρόλο… Από πελάτισσα/ης γίνεσαι φίλη/ος και του ανοίγεις την καρδιά σου.

Related stories

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...

Κλείνει το ιστορικό ζαχαροπλαστείο του «Τερκενλή»

Το κατάστημα που έχει γράψει τη δική του πολυετή...

Καλοκαιρινή αναμπουμπούλα στα θεσσαλονικιώτικα ραδιόφωνα με ανατροπές

Αυτό είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο ανατρεπτικά ραδιοφωνικά...

Κριτική Βιβλίου | Paul Auster «Αιματοβαμμένο έθνος»

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Paul Auster «Αιματοβαμμένο έθνος». Μετάφραση Ιωάννα Ηλιάδη. Εκδόσεις...

«Ραγισμένοι»: ένα βιβλίο για ραγισμένες ψυχές.

γράφει η Σοφία Μαχαίρα Ολοκληρώνοντας αυτό το βιβλίο ένιωσα και...