HomeUrbanitiesΣτην κουζίνα με την Ελένη Καλλίδου, φτιάχνουμε...

Στην κουζίνα με την Ελένη Καλλίδου, φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα γλυκά

γράφει η Αγγελική Παρασχά / Φωτογραφίες Μαρία Ευσταθιάδου

Η Ελένη Καλλίδου μας βάζει στην καινούρια κουζίνα της μαμάς της μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα και φτιάχνουν για εμάς κρουασάν κιουνεφέ!

Ανηφορίσαμε στην Άνω Πόλη και βρεθήκαμε σε μια υπέροχη αυλή με μια μεγάλη συκιά και θέα που κόβει την ανάσα την ώρα που δύει ο ήλιος στην πόλη μας. Η Ελένη και η μητέρα της κ. Κορνηλία μας υποδέχτηκαν με ένα ζεστό χαμόγελο, μελομακάρονα γεμιστά με κάστανο και λουκουμάδες.

Το σπίτι γρήγορα γέμισε μυρωδιές από βούτυρο καθώς έψηναν τα κρουασάν και το φύλλο από το κανταΐφι. Στη φωτεινή κουζίνα τα ταψιά μπαινοέβγαιναν στον φούρνο και γρήγορα προσγειώθηκε στο πιάτο το πιο νόστιμο κρουασάν με γεύση κιουνεφέ. Τραγανό φύλλο από κανταΐφι, λιωμένο τυρί που ξεχείλιζε σε κάθε μπουκιά και μπόλικο φυστίκι Αιγίνης. 

 


Την Ελένη όποιος την ξέρει- ξέρει! Όποιος δεν την ξέρει να πάει να την γνωρίσει. Ο φούρνος της οικογένειας λειτουργεί από το 2005 αλλά η ιστορία πάει πίσω στο 1968. Τρίτη γενιά αρτοποιών που πήγε ένα βήμα παρακάτω τις παραδοσιακές συνταγές. Το ζαχαροπλαστείο είναι γνωστό για τα κρουασάν που παρασκευάζονται καθημερινά με κάθε είδους γέμιση, γλυκιά και αλμυρή.

Cheese cake, κρέμα μπουγάτσας, μιλφέιγ, Πάβλοβα, κρέμα λεμόνι αλλά και κρουασάν-μουσακά με γραβιέρα Αμφιλοχίας.

Για την περίοδο των Χριστουγέννων οι παραπάνω γεύσεις των κρουασάν γίνονται νόστιμες παραλλαγές της παραδοσιακής Βασιλόπιτας αλλά και τσουρέκια που μπορεί κανείς να βρει όλο τον χρόνο στο αρτοποιείο Τουρλή. Ξεχωρίζει η βασιλόπιτα με ζύμη μπριός και γέμιση παστουρμά- γραβιέρα. 

Συνταγή δεν πήραμε καθώς τα πιο νόστιμα πιάτα γίνονται με το μάτι και πολλή αγάπη. Πήραμε όμως ζεστές αγκαλιές και χαμόγελα και την υπόσχεση πως μόλις φτιάξει ο καιρός, θα πιούμε καφέ κάτω από τη φουντωτή συκιά και η κ. Λία θα μας φτιάξει την περίφημη κιμαδόπιτα της.

Αρτοποιείο Ιωάννη Τουρλή

Μάρκου Μπότσαρη 50, Θεσσαλονίκη 546.44

Τηλ. 2310.831.066

 

Related stories

Το Sasquatch Sunset ήταν η πιό περίεργη ταινία της φετινής Berlinale

  γράφει η Φανή Εμμανουήλ Είχα ενδοιασμούς για το Sasquatch Sunset....

Οι ταινίες της εβδομάδας 29.2-6.3.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Χωρίς κάποιο μεγάλο εμπορικό τίτλο την...

Ο Αύγουστος Χατζηασεμίδης άνοιξε πριν 30 χρόνια ένα μπαρ που έγραψε ιστορία στην πόλη

Κείμενο: Δάφνη Τσάρτσαρου / Φωτογραφίες: Eυτυχία Παλτσίδου Στην περιοχή της...

Ο Sivert Hoyem ΚΑΙ στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 28 Απριλίου στο Principal Club Theater

Ο «δικός μας» Sivert Hoyem προσθέτει και την Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 28...

Νίκος Σκούφος: Ένας αληθινός ποιητής του σήμερα

γράφει η Κωνσταντία Κόκκορα Νιώσατε, άραγε ποτέ, το πρωτοφανές συναίσθημα...