HomeNewsroomΣτέλιος Φαϊτάκης: Έφυγε ένας «βυζαντινός άγιος» της...

Στέλιος Φαϊτάκης: Έφυγε ένας «βυζαντινός άγιος» της ζωγραφικής

Πέθανε ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας ζωγράφος, ένας από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες της σύγχρονης σκηνής.

Ριζωμένος στο Βυζάντιο, δημιουργούσε κάτω από την επίδραση παραδόσεων, όπως η μεξικανική μνημειακή ζωγραφική, η τέχνη του Θιβέτ, της Ιαπωνίας, η σχολή της Φλάνδρας και άλλες

Είχε προλάβει να καταξιωθεί σε διεθνές επίπεδο, αν κι έφυγε τόσο νέος, μόλις σε ηλικία 47 ετών. Ο ζωγράφος Στέλιος Φαϊτάκης.

Όπως προσδιόριζε ο ίδιος τον εαυτόν του μέσα στην τέχνη, ένιωθε ριζωμένος στο Βυζάντιο, αλλά ερευνούσε, ανακάλυπτε και χρησιμοποιούσε μια πληθώρα τρόπων καλλιτεχνικής δημιουργίας από διαφορετικές παραδόσεις, όπως τη μεξικανική μνημειακή ζωγραφική, την τέχνη του Θιβέτ, της Ιαπωνίας, τη σχολή της Φλάνδρας και άλλες.

Ο ίδιος συνδύασε τις πολιτισμικές παραδόσεις με στοιχεία που προκύπτουν από την προσεκτική παρατήρηση της σύγχρονης παγκόσμιας κουλτούρας.

Όπως ανέφερε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο ζωγράφος, «Σεβόμενος τις επιρροές μου, προσπαθώ ταυτόχρονα να διατηρήσω έναν αμιγώς προσωπικό χαρακτήρα και η δουλειά μου να μην αναπαράγει το ύφος των παλιών μαστόρων».

Ο βίος και η πολιτεία

Ο Στέλιος Φαϊτάκης γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα, όπου έζησε και εργάστηκε. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (2003) με καθηγήτρια τη Ρένα Παπασπύρου στο Γ’ εργαστήριο ζωγραφικής.
Παρακολούθησε μαθήματα Αγιογραφίας, ως κατ’ επιλογήν μάθημα, με δάσκαλο τον κ. Σώζο Γιαννούδη.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πληθώρα ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ άλλων: 1η Μπιενάλε της Ρίγας «RIBOCA» (2018), «Αντίδωρον», έκθεση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), μέρος της Documenta 14, Κάσελ (2017), «Δικαίωμα στο μέλλον», Μουσείο Τέχνης του 20ου και 21ου αιώνα, Αγία Πετρούπολη (2017), «Τέμπλον», Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (2017), «Κοινοί ιεροί τόποι», Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜOMus), Θεσσαλονίκη (2017), Lasco Project #6, με ανάθεση μόνιμης τοιχογραφίας στο κτήριο του Palais de Tokyo, Παρίσι (2016), «Shit and Die», Palazzo Cavour, Τορίνο (2014), 1η Μπιενάλε του Κιέβου (2012), τοιχογραφία στην πρόσοψη του Δανέζικου περίπτερου στην 54η Μπιενάλε της Βενετίας (2011), «Art in the Street», MoCa, Λος Άντζελες (2011) και 1η Μπιενάλε της Αθήνας «Destroy Athens» (2007).

Όποιος είχε επισκεφθεί μάλιστα την 1η Μπιενάλε της Αθήνας «Destroy Athens» (2007), δεν θα ξεχάσει την επίδραση του έργου του και πώς δέσποζε μέσα στην έκθεση η δημιουργία του.

Η τελευταία ατομική έκθεση του Στέλιου Φαϊτάκη έλαβε χώρα το 2018 στην γκαλερί Rabouan Moussion στο Παρίσι με τίτλο «Επιστημονικό Δόγμα».

Πολύπλευρα ενδιαφέροντα

Εκτός από την ζωγραφική, ασκούνταν συστηματικά στις πολεμικές τέχνες, είχε παρακολουθήσει σεμινάρια Οστεοπαθητικής, Τσι Γκόνγκ και λοιπών στοιχείων Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής.

Related stories

Η Ντόμινι φτιάχνει τις πιο ροκ εν ρολ κούκλες: Από τον Mick Jagger έως τον… Μανώλη Χιώτη

Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Ντόμινι Λυμπέρη είναι μια ροκ τύπισσα...

Φωταγωγήθηκε και φέτος το πιο εντυπωσιακά στολισμένο σπίτι με χιλιάδες λαμπιόνια

Κάθε χρόνο το πιο εντυπωσιακά στολισμένο σπίτι στην Κοζάνη...

Δεκεμβριανά 1944 – Η αποτύπωση στον Θίασο του Θ. Αγγελόπουλου

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Σαν σήμερα πριν 79 χρόνια ξεκίνησε...