HomeUrbanitiesΣε ένα μαγαζάκι στο κέντρο, μια μαμά...

Σε ένα μαγαζάκι στο κέντρο, μια μαμά και μια κόρη φτιάχνουν κουκλάκια από παιδικές ζωγραφιές

Φωτογραφίες Ιωάννα Καραφυλλίδου

H Τάσσα και η Αγγελίνα – μαμά και κόρη φτιάχνουν από τις παιδικές ζωγραφιές, κουκλάκια, όπως ακριβώς σχεδιάστηκαν. Με τρία μάτια, με τρελά χρώματα, με απίθανα μαλλιά, με διαστημικά ρούχα, ό,τι πει η παιδική φαντασία. Και spoiler, είναι όλα τόσο όμορφα. Μάλλον γιατί φτιάχνονται από designers που δεν έχουν εγκλωβίσει ακόμα τη σκέψη και τα όνειρά τους.

Πετύχαμε την Αγγελίνα στο μαγαζί τους (Παναγιας Φανερωμένης 35), και τα είπαμε…

Θυμάσαι το πρώτο κουκλάκι που ράψατε;

Η ιδέα ήταν της μητέρας μου, όταν έφτασε στα χέρια της μια ζωγραφιά που την συγκίνησε το 2013 και την έκανε μαξιλαράκι. Στην ζωγραφιά ήταν η μαμά με την κόρη !

Αργότερα ο ανιψιός μου είχε αδυναμία στο να ζωγραφίζει ήρωες και να παίζει με το χαρτί, πετώντας το στον αέρα σαν να είναι αληθινοί. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να φτιάξουμε το πρώτο κουκλάκι από ζωγραφιά. Κατά καιρούς κάναμε τέτοια δωράκια σε φίλους από τις ζωγραφιές των παιδιών τους. Μια μέρα μας ζητήθηκε να δημιουργήσουμε δυο κουκλάκια από των ζωγραφιά ενός 10χρονου παιδιού που ζωγράφισε τον εαυτό του όταν παίζει videogames και κάπως έτσι άρχισε να γίνεται γνωστή η δουλειά μας.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας κουκλάκι που έχετε φτιάξει;

Καθε μέρα λαμβάνουμε πολλες ζωγραφιες άλλοτε με πριγκίπισσες, ζωάκια ή πειρατές και άλλοτε ρομπότ, γοργόνες και πλάσματα που υπάρχουν μόνο στην φαντασία, πάντα με την υπογραφή ενός μικρού καλλιτέχνη.

Το πρώτο βήμα για να κατακτήσεις το όνειρο σου είναι να το φανταστείς, και τα παιδιά έχουν ως μέσο έκφρασης την ζωγραφικη. Σκοπός μας είναι να δίνουμε χαρά σε παιδάκια που σήμερα μπορούν να φανταστούν κάτι και αύριο να το έχουν στα χέρια τους. Μια ζωγραφιά είναι κάτι παραπάνω από μια ζωγραφιά. Είναι ο τρόπος έκφρασης των παιδιών, η αποτύπωση της φαντασίας και πίσω από κάθε ζωγραφιά κρύβεται μια ιστορία που θέλει να μας πει το παιδί και εμείς ανυπομονούμε να την ακούσουμε και να την ζωντανέψουμε, για αυτό δε ξεχωρίζουμε καμία και κάθε φορά αυτή που φτιάχνουμε είναι η «αγαπημένη» μας.

Έχετε μερικές αγαπημένες ιστορίες από αντιδράσεις παιδιών;

Οι αντιδράσεις τους πάντα μοναδικές και συγκινητικές όταν παίρνουν τη φαντασία τους που αποτυπώθηκε στο χαρτί και το βλέπουν ζωντανό μπροστά τους. Αυτό άλλωστε το βλέπουμε γιατί οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με αυτήν την αντίδραση του παιδιού τους που βλέπουν το αποτέλεσμα και μας στέλνουν βίντεο ή μας το λένε προφορικά. Αλλά παιδάκια γελάνε και τσιρίζουν από χαρά , αλλά κοιτάνε με απορία γιατί δεν πιστεύουν αυτό που βλέπουν… το αποτέλεσμα πάντα είναι ένα που εμάς μας δίνει «τροφή» να συνεχίσουμε: τα παιδιά αντιμετωπίζουν το κουκλάκι αυτό σαν μοναδικό, το δείχνουν σε φίλους και συγγενείς λέγοντας «εγώ το έφτιαξα» και κοιμούνται μαζί του ή το παίρνουν παντού στην βόλτα. Δεν είναι ένα παιχνίδι που το παίρνουν και το ξεχνάνε , είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής ηλικίας που το έχουν μαζί τους συνέχεια.

Ήρθατε πρόσφατα στη γειτονιά…

Το κατάστημα μας βρίσκεται στην Παναγια Φανερωμένη 35, πολύ κοντά από το εργαστήριο μας που είναι λίγο πιο πάνω.  Είμαστε στην γειτονιά 5 μήνες αφού πρώτη φορά η creating stories έχει φυσικό κατάστημα και η αγάπη που εισπράττουμε είναι τεράστια, αφού έρχονται γιατί μας εχουν δει στα social media για να μας πουν ποσο τους αρέσει η δουλειά μας ή να κάνουν παραγγελια.

Στο creating stories μικροί και μεγάλοι ζωντανεύουν τα πιο τρελά τους όνειρα που αποτύπωσαν στο χαρτί και όχι μόνο, για εμάς το ταλέντο και η δεξιότητα στη ζωγραφική δεν έχουν σημασία, σημασία έχει η φαντασία και πως αυτή επιδρά στη ζωή μας. Η σκέψη που κρύβεται πίσω από αυτό είναι ότι ο,τι φανταζόμαστε μπορεί να πραγματοποιηθει και ακόμα και μια μουτζούρα αποτελεί έργο τέχνης. Συνεχίστε να ονειρεύεστε, να φαντάζεστε και να δημιουργείτε κόσμους και χαρακτήρες και που ξέρετε… Μπορεί μια μέρα η δημιουργία σας να φτάσει στο εργαστήριο μας και να «ζωντανέψει» με έναν τρόπο μαγικό !

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...