HomeInterviewsΣε ένα δρόμο της Άνω Πόλης, ένα...

Σε ένα δρόμο της Άνω Πόλης, ένα ωδείο γεμίζει τη γειτονιά θεϊκές μουσικές και ήχους

Το Ωδείο Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης είναι το καμάρι της περιοχής αφού η καλή δουλειά του είναι γνωστή σε όλη την πόλη!

Το Ωδείο που είναι αναγνωρισμένο από το κράτος – ιδρύθηκε το 2006 από τον αρχιμουσικό Παναγιώτη Διαμαντή, προκειμένου να ικανοποιήσει το επιτακτικό αίτημα ανανέωσης και αναγέννησης της μουσικής παιδείας της πόλης αλλά και την ενεργοποίηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Άνω Πόλη, η οποία ήταν ανύπαρκτη μέχρι τότε. Μιλήσαμε με τον κο. Παναγιώτη Διαμαντή για να μάθουμε περισσότερα.

Ιδρύσατε το Ωδείο Άνω Πόλης το 2006. Θυμάστε πώς ξεκίνησε όλο αυτό;

Είναι συγκινητικό να θυμάται κάποιος από που ξεκίνησε και που έφτασε το όραμά του. Αλλά πολύ περισσότερο που μπορεί να φτάσει και πόσο σημαντικό είναι αυτό που δημιούργησε. Οι δυσκολίες πολλές, όπως σε κάθε νέο εγχείρημα. Αλλά η αγάπη και η θέληση για την επίτευξη του στόχου ξεπερνά κάθε δυσκολία. Το σημαντικότερο είναι ότι το όνειρο έγινε πραγματικότητα με τη στήριξη του κόσμου που μας εμπιστεύτηκε και πιστεύουμε ότι δικαιώθηκε για αυτή του την επιλογή.

Το Ωδείο βρίσκεται σε ένα υπέροχο μέρος. Η Άνω Πόλη είναι μαγική! 

Η θέση του Ωδείου στις αρχές  της Άνω Πόλης είναι μοναδική. Βρίσκεται μια ανάσα από το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Βασ. Ρομφέη (πλ. Κουλέ Καφέ όπως είναι γνωστή), ανάμεσα στο εξαιρετικό αρχιτεκτονικά κτίριο της Δημοτικής βιβλιοθήκης και στο ιστορικό Βυζαντινό Λουτρό.

Αλλά και πολύ εύκολα προσβάσιμο από όλες τις περιοχές της πόλης μας. Η τοποθεσία μας που φημίζεται για την γραφικότητα του τοπίου της, την αισθητική των κτιρίων της και το άρωμα παράδοσης που αποπνέει, δημιουργεί στους ιδρυτές του, που παρεμπιπτόντως είναι και οι ίδιοι κάτοικοι της μαγικής αυτής περιοχής, ένα επιπλέον αίσθημα ευθύνης ώστε το Ωδείο μας να προσφέρει σπουδές υψηλής ποιότητας με χαμηλά δίδακτρα.

Δες το τέλειο Ιnstagram τους και ακολούθησέ τους!

Μπορούμε όλοι να μάθουμε μουσική;

Η ενασχόληση με τη μουσική δεν έχει ηλικία και περιορισμούς. Τα προγράμματα του Ωδείου μας είναι ευπροσάρμοστα και ευέλικτα, δια ζώσης και διαδικτυακά, για κάθε ηλικία ώστε να ανταποκρίνονται στις ποικίλες ανάγκες των σπουδαστών μας. Παρέχουμε σπουδές για προσωπική ευχαρίστηση και πνευματική ευεξία ή δίνουμε τη δυνατότητα ένταξης στα επαγγελματικά τμήματα με σκοπό την απόκτηση Πτυχίου ή Διπλώματος.

Το Ωδείο μας δίνει την ευκαιρία στους σπουδαστές κάθε ηλικίας να συμμετέχουν σε μουσικά σύνολα, ν’ ανταλλάσσουν απόψεις και να κάνουν  πράξη όσα διδάσκονται. Επίσης διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εκδηλώσεις-συναυλίες, με αποκορύφωμα το θεσμό της «Μουσικής Εβδομάδας» στην οποία συμμετέχουν όλοι οι σπουδαστές του Ωδείου. Έτσι η εμπειρία των ζωντανών εμφανίσεων γίνεται βίωμα από τα πρώτα μαθήματα κάθε σπουδαστή.

 

Γιατί θα προτείνατε σε κάποιον γονιό να γράψει το παιδί του σε ένα ωδείο, και δη στο Ωδείο Άνω Πόλης;

Τα γενικότερα οφέλη της σπουδής της μουσικής και ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες νομίζω ότι πρέπει να είναι ήδη γνωστά και αδιαμφισβήτητα. Υπάρχουν πλέον πάμπολλες μελέτες ανά τον κόσμο που το αποδεικνύουν περίτρανα. Ειδικότερα όμως στο Ωδείο μας, η σχέση με τους σπουδαστές δεν είναι απρόσωπη.

Για περισσότερα από 15 χρόνια το Ωδείο Άνω Πόλης πέτυχε να χτίσει μία ζεστή, προσωπική σχέση, μεταξύ διεύθυνσης, διδασκόντων και διδασκομένων, επιδιώκοντας την προσωπική τους ευχαρίστηση και πνευματική τους ευεξία, που σκοπό έχει την όσο το δυνατόν καλύτερη και πληρέστερη μουσική κατάρτιση των σπουδαστών.

Αλλά δεν είμαστε μόνο ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα αλλά και ένας πολύ δραστήριος καλλιτεχνικός φορέας.

Έχει συνεργαστεί με δεκάδες φορείς της Θεσσαλονίκης και της χώρας, όπως το ΜΜΘ, το ΚΘΒΕ, το Α.Π.Θ., την ΕΦΑΠΟΘ, την Ιερά Μητρόπολη, το Τελλόγλειο Ίδρυμα, την ΥΝΜΤΕΚΜΘ, την ΣΟΔΘ, την 3η Δημοτική Κοινότητα, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσ/νίκης.

Επίσης το διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής δωματίου “Magna Graecia” της πόλης Tropea της Ιταλίας, την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας καθώς και σε πολλά ελληνικά φεστιβάλ. Χάρη στην προσφορά και την εξαιρετική δουλειά του διδακτικού προσωπικού μας, το Ωδείο μας έχει καθιερωθεί ως ένα από τα καλύτερα ωδεία της χώρας.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...