HomeNewsroomΠώς θα αντιμετωπιστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στη...

Πώς θα αντιμετωπιστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη

Η δυτική Θεσσαλονίκη έχει μεγαλύτερο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω μεταφορών και των εργοστασίων που υπάρχουν στην περιοχή ενώ στις πιο υποβαθμισμένες οικονομικά περιοχές της πόλης ο μεγαλύτερος παράγοντας ρύπανσης είναι η οικιακή θέρμανση, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Χημικός Μηχανικός και αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ.

Η περιοχή των Βασιλικών Θεσσαλονίκης εμφανίζεται με μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση γιατί συνδυάζει την αμμωνία από τις γεωργικές καλλιέργειες με τη ρύπανση από τις αστικές περιοχές, πρόσθεσε. Για να αντιμετωπιστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη έχουμε προτείνει τη δημιουργία δακτυλίου στο κέντρο της πόλης, την επέκταση της ηλεκτροκίνησης στον στόλο των οχημάτων και την εφαρμογή τηλεργασίας μια ημέρα την εβδομάδα σε υπηρεσίες του κέντρου της πόλης, επισήμανε ο κ. Σαρηγιάννης.

Αν εφαρμοστούν αυτές οι προτάσεις μέχρι το 2030 θα είμαστε σε όλες τις περιοχές κάτω από τα όρια ασφαλείας όλο τον χρόνο, τόνισε. Οι προτάσεις αυτές έχουν κοστολογηθεί και ως προς το κόστος αλλά και ως προς το όφελος (πχ μείωση ασθενειών), κατέληξε.

Στη Θεσσαλονίκη η περιοχή με τον καθαρότερο αέρα στην Ελλάδα

O Άγιος Παύλος του Δήμου Νεάπολης Συκεών είναι περιοχή με τον πιο καθαρό αέρα σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του IQair για το 2023. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα αιωρούμενα σωματίδια θεωρούνται ο κύριος παράγοντας μόλυνσης τoυ αέρα παγκοσμίως και σε πολλές χώρες έχουν υπερβεί τo επιτρεπόμενο όριο των 5μg/m3 που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στην Ελλάδα, ο Άγιος Παύλος στο Δήμο Νεάπολης Συκεών είναι η περιοχή με την καλύτερη ποιότητα αέρα, ενώ τα Βασιλικά έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αιωρούμενων μικροσωματιδίων στο νομό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το Ίλιον της Αττικής έχει τον πιο μολυσμένο αέρα στην Ελλάδα, ενώ ψηλά στη λίστα βρίσκονται το Αγρίνιο και η Ξάνθη.

Η Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση της IQair για το 2023 είναι η έκτη χώρα στην Ευρώπη με τον πιο μολυσμένο αέρα, ενώ στις πρώτες πέντε θέσεις βρίσκονται η Βοσνία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Τουρκία.

Οι χώρες με τον πιο μολυσμένο αέρα στον κόσμο είναι: το Μπαγκλαντές (15 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο), το Πακιστάν (14 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο) η Ινδία (10 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο) το Τατζικιστάν (9 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο) και η Μπουρκίνα Φάσο (9 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο) Στο άλλο άκρο οι χώρες με την καλύτερη ποιότητα αέρα στον κόσμο είναι η Γαλλική Πολυνησία, ο Μαυρίκιος, η Ισλανδία, η Γρενάδα και οι Βερμούδες.

Related stories

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...