HomeΘέματαΠού βρισκόταν η "Φυματιούπολη" της Θεσσαλονίκης;

Πού βρισκόταν η “Φυματιούπολη” της Θεσσαλονίκης;

Aπό την έκθεση με τίτλο «Από το Ασυλο Φυματιόντων στο Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου – Το σανατόριο, η απομόνωση, η Φυματιούπολη, ο αποστιγματισμός» 

της Δάφνης Τσάρτσαρου

Το μεγάλο και γνωστό νοσοκομείο “Παπανικολάου’” της Θεσσαλονίκης είναι η συνέχεια του ιστορικού Σανατορίου Ασβεστοχωρίου που ιδρύθηκε το 1920 από την πολιτεία για την περίθαλψη των φυματικών,  που ήταν η μεγάλη κοινωνική μάστιγα του Μεσοπολέμου. Στην πραγματικότητα, η Φυματιούπολη λειτουργούσε δίπλα στο Σανατόριο.

Οι πρώτοι ασθενείς με φυματίωση διέμειναν στα πρόχειρα ξύλινα παραπήγματα και τα επόμενα χρόνια χτίστηκαν τρία περίπτερα, ενώ μετά τη δεκαετία του 1930 προστέθηκαν και άλλα (έγιναν 45 στο σύνολο). Τα μεμονωμένα κτίσματα διέθεταν απλά ένα δωμάτιο, μία τουαλέτα και ένα διάδρομο. Εκεί πήγαιναν οι ασθενείς ο ένας μετά τον άλλον, όπου και κατέληγαν. Το Σανατόριο απλά πρόσφερε τη διαμονή και τη διατροφή τους.

Οι κάτοικοι των περιοχών του Ασβεστοχωρίου και του Χορτιάτη, αντέδρασαν έντονα με τη δημιουργία του Σανατορίου, καθώς το θεωρούσαν εστία μικροβίων και διάδοσης της μολυσματικής ασθένειας, η οποία ήταν υπαίτια για μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας εκείνο τον καιρό. Οι μεγάλες εγκαταστάσεις, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να χτιστεί το Σανατόριο, αγοράστηκαν από τους Άγγλους, καθώς μέχρι τότε αποτελούσε περιουσία τους και εξυπηρετούσε τις ανάγκες του αγγλικού στρατού.

Το 1938, έγινε μελέτη για τη δημιουργία μιας μεγάλης δομής, του γνωστού μέχρι και σήμερα Πέτρινου. Το δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα στην πράξη λειτούργησε περισσότερο ως άσυλο φυματικών και λιγότερο ως αποθεραπευτήριο. Το 1948 χτίστηκε το “Πέτρινο Κτήριο” που αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά του Νοσοκομείου και το 1966 μετονομάστηκε σε “Κέντρο Νοσημάτων Θώρακος Βορείου Ελλάδος” (ΚΝΘΒΕ).
Στη δεκαετία του 1970 έγιναν νέες εγκαταστάσεις, έκλεισε το τελευταίο κατάλοιπο του σανατορίου, το “Σχολείο Φυματιώντων Παίδων”, προστέθηκαν νέες κλινικές και το 1983 μετονομάστηκε σε “Γενικό Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου.
Η πρώην Φυματιούπολη έχει μετονομαστεί σε Εξοχή και ανήκει στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...