HomeInterviewsΟ πιο κουλ ξυλουργός: Ξεκίνησε να φτιάχνει...

Ο πιο κουλ ξυλουργός: Ξεκίνησε να φτιάχνει παιχνίδια για την κόρη του και σήμερα πουλά balance boards σε όλο τον κόσμο

Ένας αυτοδίδακτος κουλ τύπος που στολίζει με την τέχνη του τα περίφημα balance boards. Το Part of A Tree είναι ένα μικρό διαμαντάκι της πόλης και βρεθήκαμε στο μέρος όπου ξεκινούν όλα, με το Γιώργο Ηλιάδη να μας ξεναγεί στον κόσμο του.

Πως ξεκίνησες το εργαστήριο σου;

Το 2014 ξεκίνησα να κατασκευάζω ξύλινα παιδικά παιχνίδια. Ήταν λίγο μετά τη γέννηση της πρώτης μας κόρης, όταν είχαμε πάει ταξίδι στη Ρώμη και κάπου κοντά στη Fontana di Trevi, μπήκα σε ένα παιχνιδάδικο και ενθουσιάστηκα. Είπα αυτό είναι το αντικείμενο μου. Ήταν η κατάλληλη περίοδος, που μόλις είχα σταματήσει απ΄την προηγούμενη εργασία μου ως χειριστής μηχανημάτων έργου.

Όποτε ξεκίνησα να ψάχνω για χώρο, πήρα τα πρώτα μου μηχανήματα, ερασιτεχνικού επιπέδου για αρχή, διότι δεν είχα καμία γνώση επάνω στην τέχνη της ξυλουργικής, παρά μόνο μια επαφή με την ξυλογλυπτική που σε επίπεδο χόμπι έφτιαχνα Tiki. Ανθρωπόμορφα σκαλιστά των οποίων οι ρίζες βρίσκονται στην Πολυνησία. Είμαι λοιπόν εντελώς αυτοδίδακτος σε αυτό που κάνω, έχω και εφευρετικότητα.

Πολλά εργαλεία και μηχανήματα που χρησιμοποιώ τα έχω κατασκευάσει ο ίδιος. Με βοήθησε παρά πολύ, τότε και πάντοτε, για να πω την αλήθεια, η ελεύθερη πρόσβαση σε όλη αυτή την αστείρευτη γνώση που υπάρχει στο διαδίκτυο. Εκτιμώ απίστευτα την εποχή που έτυχε να ζω, εάν σκεφτείτε ότι άλλοι άνθρωποι στο παρελθόν δεν είχαν την δυνατότητα αυτή. Για αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι η γνώση πρέπει να μοιράζεται, διαφορετικά, όταν φύγουμε εμείς φεύγει και αυτή μαζί μας.

Έτσι με τον καιρό εξελίχθηκα και μέσα από τα παιδικά παιχνίδια, την αγάπη για το skate και την ανάγκη για ένα παιχνίδι, εργαλείο το οποίο μπορείς να το έχεις πάντοτε μαζί σου εντός και εκτός του χώρου, ήρθε το balance board. Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι πρωτοπόρος σε αυτό, είναι κάτι που υπήρχε. Απλώς θεωρώ ότι το πήγα μερικά βήματα παραπέρα σε τεχνικό και καλλιτεχνικό κομμάτι. Ακόμα και σε επίπεδο design, έχω το δικό μου χαρακτήρα, σε vintage και minimal ύφος, διότι πέρα από τη χρηστική πλευρά του, το balance board διακοσμεί και το χώρο.

Tι άλλο έχεις κατασκευάσει;

Είναι πολλά αυτά που κατα καιρούς έχω κατασκευάσει. Όπως προανέφερα είμαι αυτοδίδακτος, όποτε όλη μου έγινε και συνεχίζει να γίνεται στην πράξη, με τα κακά και τα καλά που συνεπάγονται. Ένας ασταμάτητος μόχθος, τεχνικά λάθη, απογοήτευση, αμφισβήτηση των ικανοτήτων και κατάθλιψη, ατυχήματα, μερικά κομμένα δάκτυλά να μου υπενθυμίζουν το safety first και άσθμα που ήρθε για να με συντροφεύει μια ζωή, τονίζοντας μου ότι υπάρχουν κανόνες στη χρήση ενός εργαστηρίου.

Παράλληλα μια μαγεία να με περικλείει, χρώματα και πεταλουδίτσες παντού, μια έκσταση εν ολίγης, τη στιγμή που ολοκληρώνω ένα έργο, γνωρίζοντας βαθειά μέσα μου ότι έχω φτάσει μόνος μου ως εδώ.

Άπειρα παιδικά παιχνίδια, επιφάνειες κοπής, πολλά πράγματα που αφορούν τη διακόσμηση και χρηστικότητα ενός χώρου, όπως επιτοίχια ρολόγια, ράφια, κορνίζες, καθρέπτες, βάσεις για μουσικά όργανα, τα οποία στο ξεκίνημα εξέθετα σε flea market και bazaar για να βιοποριστώ και εδώ θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Χρωματοσκόπιο και τη Μαρία Ελευθεριάδου που με ανέδειξαν, στον Κυριάκο Μπέρτο και το Rover που μας φιλοξενούσαν κάθε Κυριακή με cocktails και aperitifs.

Πλέον δε θα πω όχι σε κάτι που με εξιτάρει αλλά το κυρίως αλλά το κυρίως αντικείμενο μου είναι τα balance boards, επιτοίχιες και επιδαπέδιες βάσεις για αυτά, όπως και για surfboards, snowboards, ski, skateboards και για ποδήλατα, συν τα μπλουζάκια που τυπώνω με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας με το logo μου, για το οποίο καμαρώνω και ευχαριστώ πολύ τον Στέφανο Μιχαϊλίδη, τον πανταχού παρόντα και πολυαγαπημένο, όπως και του περιοδικού Εξώστη, γραφίστα και φίλο, για την όλη φροντίδα που του έδειξε.

Το εργαστήριο σου είναι πολύ cool! Μαζεύεστε εκεί με φίλους και αράζετε;

Καλά το θέτεις, σχετικό μεν αλλά μέσα από κάποια εκθέματα στου γύρω τοίχους και κάποιες σκαλιστές πινακιδούλες με θετικά μηνύματα, προσπαθώ να το διατηρώ όσο πιο cool γίνεται.
Να πω την αλήθεια, όχι δεν μαζευόμαστε στο χώρο, αν και αυτό ήταν ένα όραμα κάποτε, διότι προσπαθώ να διατηρήσω μια ισορροπία για λόγους ασφαλείας πρώτα απ΄όλα και παραγωγικότητας όπως καταλαβαίνεις. Θα ήθελα όμως στο μέλλον, όταν μετακινηθώ σε μεγαλύτερο χώρο και πιο κοντά στη φύση, να ξεκινήσω κάποια open εργαστήρια στα οποία θα έρχεται ο κόσμος, όλων των ηλικιών, οικογένειες με παιδία και να κατασκευάζουμε παρέα σανίδες, ίσως και άλλα πρότζεκτ τα οποία στο τέλος θα τα παίρνουν μαζί.

Έχεις πελάτες και πελάτισσες μόνο από Θεσσαλονίκη ή και από άλλες περιοχές;

Πέρα από όλη την Ελλάδα και Κύπρο έχω πελάτες/ισσες σε Ευρώπη, Βαλκάνια, Ηνωμένο Βασίλειο, Αμερική, Καναδά και Αυστραλία και τώρα με τη δημιουργία του partofatree.com θα ρολάρει ακόμα καλύτερα.

Φωτογραφίες: Nίκος Αραμπατζής

Related stories

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...

Κλείνει το ιστορικό ζαχαροπλαστείο του «Τερκενλή»

Το κατάστημα που έχει γράψει τη δική του πολυετή...