HomeMind the artΟ Νίκος Ιωσήφ έφτιαξε την προίκα του...

Ο Νίκος Ιωσήφ έφτιαξε την προίκα του κάνοντάς την έργο τέχνης

Η ατομική έκθεση του Νίκου Ιωσήφ, με θέμα «Η προίκα» είναι ένας κόσμος ανάμεσα στο παρελθόν (σαν αυτό που ίσως θυμάσαι από τη γιαγιά σου), και στο μέλλον, που ήδη έχει έρθει. Με αυτόν τον τρόπο έρχεται να απλωθεί (κυριολεκτικά και μεταφορικά) μπροστά μας ο κόσμος των υφασμάτινων κολάζ του Νίκου Ιωσήφ: απολύτως απτός, γεμάτος ζεστή ύλη και χειρωναξία, αλλά και μνήμη*.

Νίκο μίλησε μας για την έκθεση που παρουσιάζεις αυτό το διάστημα.

Αυτό το διάστημα έχω την χαρά να παρουσιάζω την 3 ατομική μου έκθεση με τίτλο “ Η Προίκα” στην γκαλερί Ρώ. Είναι ένα σύνολο υφασμάτινων έργων που σκοπό έχει να αποτυπώσει μια βιωματική καταγραφή αναμνήσεων μια και όχι τόσο ξεχασμένης παιδικής ηλικίας. Γιατί οι αναμνήσεις μας αποτελούν την προίκα μας στη ζωή.

Ποια είναι η δική σου προίκα, όσον αφορά μουσικές ταινίες συνήθειες…

Όσο μεγαλώνεις και περνούν τα χρόνια, η βάση δεδομένων σε μουσικά και κινηματογραφικά αρχεία γεμίζουν. Από Massive Attack μέχρι Traviata, Οδύσσεια του διαστήματος (παιδική σειρά των 90’s) μέχρι The Rocky Horror Picture Show (το database είναι πολύ παλιό). Στις συνήθειες που θα κρατήσω λέω να βάλω τις ατελείωτες ώρες συζητήσεων με φίλους σε όλες τις γωνιές της πόλης.

Όπως είχαμε ξαναπεί η περιοχή στην οποία έχεις το σπίτι και το εργαστήριο σου, έχει γνωρίσει μία μεγάλη άνθηση. Που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό, και σε ποια μαγαζιά μας προτείνεις να κάνουμε τις βόλτες μας; 

Αυτό το διάστημα κινούμαι στην γειτονιά μου. Στην περιοχή των 12 αποστόλων. Καφέ το πρωί στο little cup, φαγητό το μεσημέρι στον Θόδωρο και το Fantazio, και μια βόλτα στα δημιουργικά γραφεία της γειτονιάς μου είναι η καθημερινή ρουτίνα μου. Η άνθηση έρχεται από τους ανθρώπους και τις ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Αυτή την στιγμή είμαστε 28 δημιουργικά γραφεία, και έχουμε δημιουργήσει μια συλλογική δημιουργική ομάδα τους Beside the west wall.

Η ομάδα μας είναι μια συλλογική ενέργεια συσπείρωσης γειτονικά προσκείμενων δημιουργικών χώρων (εικαστικοί, κεραμίστες, φωτογράφοι, αρχιτέκτονες, γραφίστες κλπ) της ευρύτερης περιοχής των δυτικών τειχών με απώτερο σκοπό την εξωστρέφεια και τη συνεργατικότητα.

Δεν θα σας προτείνω λοιπόν bar και καφε για τη βόλτα σας αλλά θα σας προτείνω να γνωρίστε τους δημιουργούς της περιοχής. Μην ντραπείτε χτυπήστε την πόρτα μας και πείτε μια καλημέρα…

Η Θεσσαλονίκη τι προίκα έχει;

H προίκα της Θεσσαλονίκης είναι οι δραστήριοι και δημιουργικοί άνθρωποι της πόλης. Eχει μια ιστορία που οφείλουμε να αναδείξουμε αλλά και να την εντάξουμε στο σήμερα, να χαρτογραφήσουμε το αποτύπωμα και την επιρροή της στους δημιουργικούς φορείς της.

Πως σου φαίνεται τώρα η πόλη με το νέο δήμαρχο; Σε ρωτάμε επειδή κι εσύ ήσουν υποψήφιος δημοτικό σύμβουλος τις προηγούμενες εκλογές.

Είναι νωρίς ακόμα να βγάλω συμπεράσματα, αλλά σίγουρα η πόλη είναι πιο καθαρή από την προηγούμενη διοίκηση. Θέλει πολύ χρόνο για να ξαναπάρει πνοή η πόλη και ακόμα περισσότερο να ξυπνήσει ο Θεσσαλονικιός από την απραξία και την απαξίωση του χώρο στον οποίο ζει.

*Αρέτη Λεοπούλου

Related stories

Ραντεβού στα λουλουδάδικα: Σε αυτή τη γειτονιά, είναι όλα ανθισμένα

γράφει η Έλλη Πελίτη/ Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου "Κρύβομαι μες στο...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Στέφανος Σκαρλακίδης

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Το Challengers αποτελεί την καλύτερη επιλογή στις αίθουσες αυτή την περίοδο που διανύουμε

γράφει ο Γιώργος Δημητρόπουλος CHALLENGERS (2024) του Λούκα Γκουαντανίνο Διάρκεια: 132’ Η...

Αφιερώματα στον Ελληνικό Κινηματογράφο

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Με αφορμή τοπικές προβολές και αφιερώματα,...

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...