HomeInterviewsΟ "Κωλόκαιρος" στη Θεσσαλονίκη και η ηθοποιός...

Ο “Κωλόκαιρος” στη Θεσσαλονίκη και η ηθοποιός Βασιλική Διαλυνά στον Εξώστη

της Ιωάννας Λιούτσια

Ο πολυσυζητημένος Κωλόκαιρος του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη ανεβαίνει Θεσσαλονίκη για τρεις μόνο παραστάσεις στο θέατρο Κολοσσαίον στις 22,23 και 24 Φεβρουαρίου. Λίγο πριν ανέβει στο πάλκο του νυχτερινού κέντρου «Διυλιστήριο», η Βασιλική Διαλυνά, ηθοποιός της παράστασης μίλησε στην Ιωάννα Λιούτσια και τον εξώστη με αφορμή την παράσταση.

 

Τι είναι για εσάς η παράσταση Κωλόκαιρος και τι είναι ένας κωλόκαιρος στη ζωή σας (κυριολεκτικά και μεταφορικά);

Ο “Κωλόκαιρος” είναι για μένα η καθημερινότητά μου τις 2 τελευταίες σαιζόν. Είναι τα βράδια μου, οι φίλοι μου, η επικοινωνία με τους ανθρώπους, η γυμναστική μου, οι μέρες που ξημερώνουν με χαμόγελο γιατί θυμάμαι κάτι κουλό που έγινε στην χθεσινή παράσταση. Ο κωλόκαιρος στη ζωή μου (εκτός από το ότι θεωρώ κωλόκαιρο οποιαδήποτε θερμοκρασία κάτω των 15 βαθμών κελσίου) είναι η έλλειψη όλων των παραπάνω.

 

Συνδέεται η παράσταση με το σήμερα και την καθημερινότητά μας με κάποιον τρόπο; Κι αν ναι, με ποιον;

Η παράσταση είναι το σήμερα. Γράφτηκε και παίζεται σήμερα, από ανθρώπους που ζουν σήμερα, για ανθρώπους που υπάρχουν σήμερα, ενεργά μέλη μια κοινωνίας που ζει σήμερα, τώρα, εδώ αλλά υποκρίνεται πως ευημερεί κάπου στο αύριο ενώ στην πραγματικότητα έχει ξεμείνει στο χθες.

 

Πρόκειται για μία παράσταση που παίζεται για 2η χρονιά κι έχει προκαλέσει αίσθηση. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα ατού της παράστασης; Υπάρχει κάτι που σας έχει πει άτομο από το κοινό μετά το τέλος της παράστασης που να θέλετε να το μοιραστείτε μαζί μας;

Το γεγονός ότι η παράσταση αναφέρεται και αφορά πραγματικούς ανθρώπους σε πραγματικές συνθήκες, αποτυπώνοντας μια καθημερινότητα που προσπαθούμε διακαώς να κρύψουμε κάτω από το χαλί μας, πιστεύω ότι είναι ένα από τα ατού αυτής της παράστασης. Ο κόσμος τελικά ταυτίζεται με αυτό που βλέπει και το αποδέχεται. Κάποια στιγμή, στο τέλος της παράστασης, ένα ζευγάρι μου είπε πως κατά τη διάρκεια της παράστασης ο άντρας έγειρε προς την σύντροφό του και τη ρώτησε: “Έτσι φωνάζω κι εγώ’’; “Έτσι και χειρότερα” του απάντησε. “Κατάλαβες”; μου είπε εκείνος, “Είδα τον εαυτό μου στη σκηνή”! Ήταν από τις φορές που ένοιωσα πως κάτι έχουμε κάνει πολύ σωστά…

 

Πώς βλέπετε τη θεατρική πραγματικότητα στην Ελλάδα σήμερα; Ποια θα λέγατε πως είναι τα βασικότερα προβλήματα, εάν υπάρχουν;

Τη θεατρική πραγματικότητα στην Ελλάδα σήμερα την βλέπω ως  θεατρική ανισορροπία. Το πρόβλημα είναι τα λεφτά.

 

Ως θεάτρια άλλων παραστάσεων, τι παραστάσεις σας αρέσουν να βλέπετε;

Παραστάσεις που δεν με κοροϊδεύουν.

 

Υπάρχει κάτι για το οποίο δεν σας έχουμε ρωτήσει αλλά θα θέλατε να μας πείτε;

Διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας. Δεν με ρωτήσατε…

 

Κωλόκαιρος του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης 

Θέατρο Κολοσσαίον

Πέμπτη 22, Παρασκευή 23 και Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στις 21:00

Ο Κωλόκαιρος μία από τις πιο επιτυχημένες και πολυσυζητημένες παραγωγές του Θεάτρου του Νέου Κόσμου για δύο διαρκείς σεζόν, με διαρκή sold out και ενθουσιώδη σχόλια από το κοινό, ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για τρεις παραστάσεις. Μια ιδιαίτερη ιστορία εκδίκησης και αποδοχής, μεταφέρεται στο Θέατρο Κολοσσαίον, για να βάλει τους θεατές σε ένα ρεαλιστικό σύμπαν γεμάτο σκληρές καταστάσεις, ωμή γλώσσα αλλά και χιούμορ.

Μια βροχερή ημέρα στο νυχτερινό κέντρο «Διυλιστήριο» στην Ελευσίνα, ο Σοφοκλής, πρώην ιδιοκτήτης του μαγαζιού, επιστρέφει μετά από πέντε χρόνια αδικαιολόγητης απουσίας και λίγες ώρες πριν από την κηδεία της μητέρας του, ντυμένος με γυναικεία ρούχα. Η απρόσμενη αυτή εμφάνιση προκαλεί αναστάτωση στους κοντινούς του ανθρώπους. Καλά κρυμμένα μυστικά από το παρελθόν αποκαλύπτονται και φανερώνουν τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι ήρωες του έργου, φέρνοντάς τους ενώπιον των ευθυνών και των φαντασμάτων τους.

Η λαϊκή ελληνική πραγματικότητα σκιαγραφείται μέσα από τους ήρωες του έργου: αλκοόλ, τσιγάρο, «σκυλάδικα» και λαϊκά τραγούδια, αλλά και πονηριά, συμφέρον, απληστία, αντιφάσεις και αμαρτίες που τους καταδιώκουν. Άνθρωποι με προτερήματα και αδυναμίες που προσπαθούν να επιβιώσουν σε έναν ρευστό κόσμο, ο οποίος δεν μπορεί να τους προσφέρει καμία ασφάλεια. Η προκατάληψη απέναντι σε ό,τι είναι έξω από την πραγματικότητα των ηρώων, απέναντι στο διαφορετικό και το καινούργιο, βρίσκει στόχο στο πρόσωπο του Σοφοκλή και ταυτόχρονα γίνεται αφορμή να αποκαλυφθεί η ανθρώπινη πλευρά τους, με όλες τις αδυναμίες και τα προτερήματά τους.

Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό έργο, χωρίς σαφή όρια μεταξύ κωμωδίας και δράματος, ένα έργο που βλέπει την πραγματικότητα όπως είναι: σε όλη την τραγικότητα και τη γελοιότητά της. Η πλοκή κορυφώνεται σταδιακά μέσα από το σασπένς και το χιούμορ, δημιουργώντας έναν σφιχτό κλοιό γύρω από τους χαρακτήρες, που μοιάζουν οικείοι και αναγνωρίσιμοι. Όπως λέει ο σκηνοθέτης: «Στον “Κωλόκαιρο” βρήκαμε μια ευκαιρία με τον Αντώνη να μιλήσουμε για θέματα που μας απασχολούν μέσα από μια θεατρική γλώσσα ειλικρινή και ρεαλιστική. Από το κείμενο μέχρι την παράσταση χτίσαμε ένα έργο με τρόπο που πιστεύουμε ότι επικοινωνεί ουσιαστικά και αβίαστα με το σύγχρονο θεατρικό κοινό. Στόχος μας ήταν να θέσουμε ερωτήματα που, όπως φάνηκε από την ανταπόκριση των θεατών, προκύπτουν ισχυρά μέσα από την παράσταση και εγείρουν γόνιμους και δημιουργικούς προβληματισμούς».

Ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος (συγγραφέας, ηθοποιός) και ο Γιώργος Παλούμπης (σκηνοθέτης) έχουν συνεργαστεί πολλές φορές, μεταξύ άλλων στο Εθνικός Ελληνορώσων (Από Μηχανής 2017-2018) και στα Ματωμένα Χώματα (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και καλοκαιρινή περιοδεία 2022), όπου ήταν και υπεύθυνοι για τα κείμενα των έργων (Εθνικός Ελληνορώσων: συγγραφή Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, δραματουργική επεξεργασία Γιώργος Παλούμπης / Ματωμένα Χώματα: διασκευή από το μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου: Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Γιώργος Παλούμπης).

Θέατρο Κολοσσαίον, Βασιλίσσης Όλγας 150, 54645, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2310 83 49 96

 

Related stories

Απλή Μετάβαση: Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης που συζητιέται σε όλες τις παρέες

πήγε, είδε, ενθουσιάστηκε και έγραψε η Ηλιάνα Ηλιάδου Απλή Μετάβαση:...

Παίξαμε bingo παρέα με δυο drag queens

έπαιξε και δεν κέρδισε ούτε μια φορά η Δέσποινα...

Η underground μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης, 4 μπάντες της πόλης στον Εξώστη

γράφει η Φιλαρέτη Χρηστίδη, φωτογραφίες Ευαγγελία Σταμνά Ένα ναυάγιο σε...