HomeInterviewsΟ ζωγράφος που φτιάχνει μαγικούς κόσμους στο...

Ο ζωγράφος που φτιάχνει μαγικούς κόσμους στο υπόγειο εργαστήρι του στις Συκιές

φωτογραφίες: Nικόλας Παρίσσης

Ο Νίκος Ζάρρας γεννήθηκε το 1954 στις Συκιές Θεσσαλονίκης. Μαθητής ακόμα του Δημοτικού είχε τα πρώτα ερεθίσματα στη ζωγραφική. Το ζωγραφικό του στυλ είναι μοναδικό – αν δεις έργο του ξέρεις από χιλιόμετρα… πως είναι δικό του!

Έχει πραγματοποιήσει 48 εκθέσεις πραγματικά σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, από τη Θεσσαλονίκη και τη Μύκονο ως τη Ζάμπια της Αφρικής!  Στην Ζάμπια μάλιστα έζησε και για μερικά χρόνια όπου και διδάξε ζωγραφική στο ορφανοτροφείο Lubuto της Λουσάκα, όπου η ενασχόληση του με το πρόγραμμα διδασκαλίας και οι εμπειρίες του στην Αφρική τον ενέπνευσαν να γράψει και να εικονογραφήσει ένα βιβλίο για μικρά και μεγάλα παιδιά, με τίτλο “Το Μεγάλο Ταξίδι Του Μίκρου Τίκου-Τίκου”. Τον βρήκαμε στο εργαστήριό του και τα είπαμε…

Nίκο, Σε τι φάση σε βρίσκουμε;

Σε πλήρη εγρήγορση. Με το ένα χέρι πρέπει να συμπληρώνω τις ώρες που μου έχουν λείψει από τη ζωγραφική εξαιτίας των περιοδειών του καλοκαιριού και με το άλλο να κάνω και λίγη… προεκλογική εκστρατεία αφού  κατεβαίνω υποψήφιος  δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Νεάπολης – Συκεών με τον συνδυασμό «Νέα Αυτοδιοίκηση Σίμος Δανιηλίδης»με ένα όραμα: Να ενώσω όλους τους καλλιτέχνες του δήμου μας και να στήσουμε ένα κοινό χώρο διαρκούς έκφρασης  και δημιουργίας.

Το καλοκαίρι γύρισες σε πολλά μέρη για να κάνεις εκθέσεις για τα έργα σου. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία; 

Όπως πάντα όμορφη και πλούσια γεμάτη εμπειρίες και πολλά μαθήματα. Επιστρέφοντας στον τόπο μου ένιωσα ακόμη πιο γεμάτος με καινούργιες δημιουργικές ανησυχίες αλλά και γνωριμίες με όμορφους  ανθρώπους που μου άνοιξαν νέους ορίζοντες.

Αλήθεια έχεις αγαπημένο έργο; 

Ναι, το επόμενο που δημιουργώ!

Ζωγραφίζεις τη Θεσσαλονίκη σε διάφορες παραστάσεις σου. Ποιο είναι το αγαπημένο σου σημείο στην πόλη;

Όλη η Θεσσαλονίκη αξίζει την αγάπη μας. Και ειδικά από το δήμο μας τον δήμο Νεάπολης-Συκεών που βρίσκεται ψηλά δείχνει ακόμη πιο αξιαγάπητη με μικρά σημεία που μπορούν να διορθωθούν αρκεί να υπάρχει θέληση.

Zεις εδώ και πολλά χρόνια στις Συκιές. Πώς τις είδες να αλλάζουν με τα χρόνια; 

Σίγουρα προς το καλύτερο, και όπως πάντα με τον εκσυγχρονισμό κάτι χάνεις και κάτι κερδίζεις. Εμείς χάσαμε την ομορφιά του μικρού χωρίου που ήταν κάποτε ο τόπος μας αλλά κερδίσαμε ειδικά τα τελευταία χρόνια, σε χώρους πράσινου(πολλά νέα πάρκα), παιδικές χάρες, χώρους για φροντίδα ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ), σύγχρονα σχολεία, παιδικούς  σταθμούς, γυμναστήρια, θέατρα, κινηματόγραφους, βιβλιοθήκες, θεατρικά εργαστήρια, ωδεία αλλά και παροχές στους δημότες όπως: Δωρεάν μαθήματα ζωγραφικής, κεραμικής τέχνης, φωτογραφίας.

Ξέρετε στο δήμο μας έχουμε και δωρεάν ιατρική περίθαλψη με 45 γιατρούς για ένα μεγάλο κομμάτι των δημοτών (ηλικιωμένους, οικονομικά ασθενέστερους, εργαζόμενους στο δήμο) και λειτουργεί στην Επταπυργίου ένα μεγάλο Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο με τα πιο σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα.

Related stories

Ζώδια του μήνα: Δεκέμβριος

γράφει η Αστέρω ΚΡΙΟΣ Ο μήνας αυτός θα είναι η...

Ένα σουηδικό έγκλημα που αναβίωσε στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Με μεγάλη παράδοση στις αστυνομικές σειρές μυστηρίου, η Σουηδία,...

Ο Εξώστης ρωτά, οι συγγραφείς απαντούν | Μαρία Αμανατίδου

Επιμέλεια στήλης Φανή Χατζή    Κάθε εβδομάδα ένας συγγραφέας απαντά σε...

Το λουκουματζίδικο που έγινε ξακουστό: Μέσα στο φίνο και βίντατζ ζαχαροπλαστείο Δεληγεωργάκη

της Αγγελικής Παρασχά/ Φωτογραφίες: Νίκη Οργιανέλη και Μαρία Ευσταθιάδου Ανεβαίνοντας...