HomeMind the artΟ Εξώστης ρωτά, οι συγγραφείς απαντούν |...

Ο Εξώστης ρωτά, οι συγγραφείς απαντούν | Κώστας Ακρίβος

 

Επιμέλεια στήλης Φανή Χατζή

Κάθε εβδομάδα ένας/μία συγγραφέας απαντά σε 15 ερωτήσεις.

1. Γιατί γράφετε;
Επειδή σε μια τέτοια ερώτηση βέβαιες απαντήσεις δεν χωρούν, θα έλεγα πως ίσως γράφω, επαναλαμβάνω: ίσως…, για να ανακαλύψω τη θέση μου μες στον κόσμο.

2. Τι κάνετε όταν δεν γράφετε;
Ζω, ώστε να έχω υλικό για να γράφω.

3. Είστε πρωτίστως αναγνώστης/τρια ή συγγραφέας;
Αμαρτία να κάνεις διάκριση ανάμεσα σε δίδυμα αδέρφια…

4. Τι διαβάζετε αυτό το διάστημα;
Μία πληθώρα βιβλίων, που έχουν να κάνουν με τη ζωή και το έργο του Παναΐτ Ιστράτι, για τον οποίο ετοιμάζω μια μυθιστορηματική βιογραφία.

5. Με ποιες προσωπικότητες της Λογοτεχνίας θα βγαίνατε για ποτό;
Από ξενόγλωσσους που θαυμάζω με κανέναν, επειδή δεν κατέχω καμία ξένη γλώσσα. Από συντοπίτες, πολύ θα ήθελα με κάποιους πρωτοεμφανιζόμενους πεζογράφους για τους οποίους έχω σχηματίσει πολύ καλή εικόνα.

6. Ισχύει ακόμα ο «θάνατος του συγγραφέα» στην εποχή των social media;
Δίκοπο μαχαίρι τα social media για τη γραφή: από τη μια βοηθούν στο να κόψεις το «ψωμί», από την άλλη εύκολα γίνονται δολοφονικό μαχαίρι. Εναπόκειται στον συγγραφέα αν θα αυτοκτονήσει ή αν το μαχαίρι θα το μετατρέψει σε γραφίδα.

7. Γίνεται να βιοπορίζεσαι στην Ελλάδα μόνο από τη συγγραφή;
Γιατί, υπάρχει τόσο και τέτοιο αναγνωστικό κοινό που να μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του τον βιοπορισμό ενός συγγραφέα;

8. Διδάσκεται η γραφή;
Η έμπνευση και ο πηγαίος συγγραφικός αυθορμητισμός, όχι. Εκείνο ωστόσο που μπορεί να μεταγγιστεί σ΄ έναν επίδοξο λογοτέχνη είναι η εμπειρία γύρω από τις διάφορες τεχνικές της γραφής.

9. Ποιο θα ήταν το δικό σας «γράμμα σ’ ένα νέο ποιητή»;Είσαι σίγουρος, φίλε μου, ότι μπορείς να αντέξεις ατέλειωτες ώρες μοναχικότητας και, το πιο σημαντικό, την καταβύθιση στους προσωπικούς σου δαίμονες;

10. Η Λογοτεχνία είναι ενιαία ή επιδέχεται διακρίσεων;
Αν και πολλοί κατά καιρούς ομότεχνοι μεταπηδούν, με επιτυχία θα έλεγα οι περισσότεροι, από τον έναν χώρο στον άλλο, νομίζω πως είναι διακριτά τα σύνορα ανάμεσα στην πρόζα και την ποίηση.

11. Υπάρχουν must read βιβλία; Ποια είναι για εσάς;
Τα έργα των αρχαίων Ελλήνων τραγικών, τα έπη του Ομήρου, τα δημοτικά τραγούδια, αλλά και μια μεγάλη σειρά πεζογραφημάτων, γραμμένα είτε στην ελληνική είτε σε διάφορες άλλες γλώσσες.

12. Πώς είναι να γράφεις στον καιρό της πολιτικής ορθότητας;
Ευτυχώς αυτή η πανώλη δεν έχει νομίζω περάσει ακόμη τα ελληνικά σύνορα. Αργότερα, θα δούμε…

13. Γιατί οι Έλληνες γράφουν περισσότερο απ’ ό,τι διαβάζουν;
Γιατί μάλλον καταπατούν το «γνώθι σαυτόν».

14. Πώς σας επηρεάζει η πολιτική επικαιρότητα;
Αλίμονο αν γινόταν διαφορετικά! Θέλω να είμαι πολίτης, ενημερωμένος και ενεργός.

15. Η Λογοτεχνία, τελικά, σας έχει αλλάξει τη ζωή;
Αυτό μπορούν να το πουν οι δικοί μου άνθρωποι ή, ακόμα καλύτερα, ο πριν από τριάντα χρόνια εαυτός μου, όταν δηλαδή ξεκινούσα αυτό το δύσκολο μα και γοητευτικό ταξίδι της συγγραφής.

Ο Κώστας Ακρίβος (Γλαφυρές Βόλου, 1958) έχει εκδώσει δεκαπέντε αφηγηµατικά βιβλία και πήρε µέρος σε συλλογικές εκδόσεις, ανθολογίες, καθώς και στη συγγραφή δύο σχολικών εγχειριδίων. Μυθιστορήµατά του έχουν µεταφραστεί στη Γερµανία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Πολωνία, ενώ διηγήµατά του σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Από το 1983 δίδαξε φιλολογικά µαθήµατα στο Γυµνάσιο και το Λύκειο. Συνεργάστηκε µε το ΕΚΕΒΙ στα προγράµµατα Λέσχες Ανάγνωσης και Συγγραφείς στα Σχολεία. Διηύθυνε τη σειρά ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ και ήταν ο συντονιστής της διαδικτυακής λέσχης ανάγνωσης ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΒΙΒΛΙΑ. Είναι µέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Για το μυθιστόρημά του Γάλα μαγνησίας (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2018) τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature του περιοδικού Δέκατα. Το τελευταίο του μυθιστόρημα, Ανδρωμάχη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Related stories

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Μέσω ανάρτησης στα social media ο Σταμάτης Κραουνάκης γνωστοποίησε...

Οι ταινίες της εβδομάδας 02.05-08.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Άνοιξαν την πόρτα οι θεατές επιτέλους...

Ημέρα Ελευθεροτυπίας και Σινεμά

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου γιορτάζουμε...

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας: Περιμένοντας τον άγγελο σαράντα χρόνια

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας γράφει ο Άγγελος Μαλλίνης Ταξίδι στο κέντρο...