HomeUrbanitiesΟ Δημήτρης έχει τη μοναδική πιτσαρία που...

Ο Δημήτρης έχει τη μοναδική πιτσαρία που απέμεινε από την «πιάτσα της πίτσας» εδώ και 46 χρόνια

Κείμενο: Μαρία Καρασπύρου Φωτο: Iωάννα Καραφυλλίδου

Το μέρος αυτό χαράζει 46 χρόνια τρελού ξεφουρνίσματος.  Στα 80’s αυτός ο δρόμος ήταν η πιάτσα της πίτσας. Βρήκαμε τον μοναδικό που παρέμεινε στο σημείο, και πουλά κλασική πίτσα που θυμίζει παιδικές αναμνήσεις.

Το Boston’s με την μοναδική του πίτσα έχει μεγαλώσει γενιές ολόκληρες. To σημείο της, η Σοφούλη, το όνομα, σε συνδυασμό με την οικεία διακόσμηση από τα 80’s και τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ζυμαριού είναι εντελώς μια βουτιά στις δεκαετίες που ο μπαμπάς σου σε έπαιρνε από το χέρι, κάνατε μια γύρα έξω από το σπίτι, σταματούσατε για χαιρετούρες, και καταλήγατε κάπου να φάτε οι δυο σας. 

Ο Δημήτρης είναι εκεί από το 1978 και είναι μάλιστα (αν όχι ο πρώτος) από τις πρώτες πιτσαρίες που πειραματίστηκαν με υλικά όπως ο ανανάς και η αντζούγια. Η πιτσαρία πρωτοάνοιξε το 1978 στη Σοφούλη σε διαφορετικό χώρο, και στεγάζεται στο τωρινό σημείο (Σοφούλη 37) τα τελευταία 23 χρόνια.

“Όταν τότε ήμουν 22 χρονών ήθελα να κάνω μια επιχείρηση. Έπρεπε να πουλάω μετρητοίς και να ψωνίζω έναντι, λόγω έλλειψης χρημάτων. Όταν την άνοιξα δεν είχα ούτε μια δραχμή στην τσέπη μου… Τότε υπήρχαν τα γραμμάτια στην αγορά, κατάφερα και έπεισα τους προμηθευτές του εξοπλισμού να μου δώσουν όλα τα απαραίτητα μηχανήματα, να στήσω την επιχείρηση με συναλλαγματικές. Ξεκινήσαμε με 1-2 πίτσες την ημέρα. Και σιγά σιγά με την ποιότητα η επιχείρηση απογειώθηκε” μας εξήγησε ο Δημήτρης, ο οποίος είναι συν- ιδιοκτήτης της πιτσαρίας. Τα τελευταία 20 χρόνια, έχει και συνέταιρο, την Ια.

80’s pizza

Εκείνα τα χρόνια η Σοφούλη ήταν η καλύτερη περιοχή για βραδινή έξοδο και πίτσα. Στα 80’s στη Σοφούλη υπήρχαν κοντά στις 20 πιτσαρίες. Ήταν η πιάτσα της πίτσας. Στο Boston’s οι πελάτες έκαναν ατέλειωτες ουρές προκειμένου να απολαύσουν μια σπιτική πίτσα απ’ τα χέρια τους, φτιαγμένη με τα πιο αγνά υλικά. Από τότε έχουν εξαφανιστεί όλες οι πιτσαρίες και “είμαστε οι μόνοι που έχουν επιβιώσει”. 

“Είναι όλα χειροποίητα, κάθε μέρα ζυμώνουμε, οι πελάτες είναι μόνιμοι, δεν έχουμε κάνει ποτέ διαφήμιση, ο ένας πελάτης φέρνει τον άλλον, η διαφήμιση γίνεται από στόμα σε στόμα”.

“Στην πιτσαρία μας έχουν κάτσει κι έχουν φάει μπασκετμπολίστες όπως ο Γκάλης , ο Πρέλεβιτς, ο Μπουντούρης και  προπονητές όπως ο Πολίτης, από τραγουδιστές ο Φλωρινιώτης…

Πέρασε σχεδόν όλη η Θεσσαλονίκη αυτά τα 46 χρόνια. Έχουμε πελάτες που είναι στο εξωτερικό και όταν έρχονται στην Ελλάδα το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να φάνε πίτσα από εμάς!” είπε περήφανα ο κος Δημήτρης.

Γιατί την ονόμασε Bostons;

“Εκείνα τα χρόνια όλες οι πιτσαρίες είχαν ονόματα από ιταλικές πόλεις και είπαμε να της δώσουμε ένα όνομα που θα ξεχωρίζει. Τότε στο Τορόντο υπήρχε μια  αλυσίδα πίτσας που την είχαν Έλληνες και λέγονταν Boston house pizza,  και αποτέλεσε έμπνευση!””

Ως προσωπικό τους ρεκόρ έχουν το ξεφούρνισμα 1500 πίτσες σε μία μέρα. Μάλιστα ο Δημήτρης θυμήθηκε πως, παλαιότερα οι γονείς έστελναν κατεψυγμένες πίτσες στα παιδιά τους που σπούδαζαν στο εξωτερικό.

 

Related stories

Ραντεβού στα λουλουδάδικα: Σε αυτή τη γειτονιά, είναι όλα ανθισμένα

γράφει η Έλλη Πελίτη/ Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου "Κρύβομαι μες στο...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Στέφανος Σκαρλακίδης

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Το Challengers αποτελεί την καλύτερη επιλογή στις αίθουσες αυτή την περίοδο που διανύουμε

γράφει ο Γιώργος Δημητρόπουλος CHALLENGERS (2024) του Λούκα Γκουαντανίνο Διάρκεια: 132’ Η...

Αφιερώματα στον Ελληνικό Κινηματογράφο

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Με αφορμή τοπικές προβολές και αφιερώματα,...

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...