HomeInterviewsΟ Βρετανός τραγουδοποιός Liam Bailey στον Εξώστη

Ο Βρετανός τραγουδοποιός Liam Bailey στον Εξώστη

 

Ο καλλιτέχνης που σέβεται την τέχνη του, πρέπει πάνω από όλα να σέβεται τον εαυτό του, να είναι ο εαυτός του. Το ταλέντο δεν αρκεί για να κάνεις μεγάλα πράγματα, χρειάζεται διαρκής προσπάθεια και εσωτερική ειλικρίνεια. Στην περίπτωση του Βρετανού από το Nottingham τραγουδιστή και τραγουδοποιού Liam Bailey, έχουμε ακριβώς όλα αυτά μαζί, με την προσωπική του αλήθεια στον υπερθετικό βαθμό.

Ο Liam μπορεί να τραγουδήσει τα πάντα και το έχει αποδείξει η μέχρι στιγμής πορεία του. Με φωνητικό κράμα που αγγίζει τη βραχνάδα του Lenny Kravitz και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα όρια φωνών όπως του Terry Callier και του Bill Withers, έχει τραγουδήσει κομμάτια soul, reggae, blues, μέχρι rock και drum n’ bass. Το περσινό ανέλπιστα δυνατό album “Love Reversed” της κόρης του Sting, Eliot Sumner, που γράφει μουσική με το ψευδώνυμο Vaal, περιείχε ένα κομμάτι όπου ο Liam κάνει το perfect match, ακόμη κι όταν πρόκειται για ηλεκτρονική μουσική. Οι συνεργασίες και η αναζήτηση νέων μουσικών τόπων, είναι στο αίμα του και αυτό είναι κάτι που με κάνει να τον θαυμάζω ακόμα περισσότερο. Η ικανότητα του να μεταμορφώνει το εαυτό του σε κάτι άλλο μουσικά κάθε φορά, είναι κάτι χαρισματικό.

Τον γνωρίσαμε το 2011 από το εκπληκτικό single “You Better Leave Me”, το οποίο αν και άκρως ραδιοφωνικό, τελικά δεν βρέθηκε λόγω συγκυριών σε κανένα από τα εξαιρετικά μετέπειτα albums του. Η πρώτη του επαφή με τη δισκογραφία, έγινε το 2010 με το EP “2am Rough Tracks” στην ‘Lioness Records’ της Amy Winehouse, όταν η ίδια μέσω κοινού γνωστού, άκουσε τη φωνή του και αμέσως τον κάλεσε για συνεργασία. Το 2014, ακολουθεί το πρώτο του album “Definitely Now”, όπου πραγματικά ξεδιπλώνεται το πηγαίο ταλέντο και η ασυγκράτητη soul φωνή του.

Με αφορμή την τελευταία του κυκλοφορία, σε συνεργασία αυτή τη φορά με τον Ιρλανδό St. Francis Hotel, κάναμε μαζί του μια συζήτηση – ανασκόπηση της μέχρι τώρα καριέρας του, η οποία τελικά έγινε κυριολεκτικά εξομολόγηση ψυχής. Ο Liam για να φτάσει στο δημιουργικό ‘σήμερα’, χρειάστηκε να ανακάμψει από τις σκοτεινές εποχές του αλκοολισμού, της κατάθλιψης αλλά και μιας απελπισμένης αναζήτησης της ίδιας του της ύπαρξης. Τη συνεργασία του 2021 με τους El Michels Affair, ακολούθησε φέτος το “Enfant Terrible”. Ένα άλμπουμ πλήρες από όλες του τις πλευρές, που εμβαθύνει στην αγάπη, την αυτοαμφισβήτηση, την απομόνωση και την εύρεση της αληθινής φύσης κάποιου, στη μέση της τρέλας αυτού του κόσμου. Η παραγωγή, άκρως ελκυστική, είναι δυναμική και έχει επίκεντρο την soulful dark pop, στη βάση που θέτει όπως πάντα η πλούσια μελωδική φωνή του Liam.

Ο Liam Bailey είναι ένας μουσικός μοναδικός, συνειδητοποιημένος για το ποια θα πρέπει να είναι η ουσία όσων κάνει, μένει προσηλωμένος σε αυτό και μόνο. Παρακάτω, διαβάστε όσα μας εξομολογήθηκε για το χθες, το σήμερα αλλά και όσα συμβαίνουν γύρω του.

_autotone

Γειά σου Liam! Πριν από όλα, λατρεύουμε τη φωνή σου, οπότε είναι τιμή μας να σε έχουμε εδώ για ένα Q&A. Πες μας περισσότερα για το ποιος είναι ο Liam.

Λοιπόν είμαι μουσικός. Τραγουδάω, παίζω κιθάρα, γράφω μουσική και κάθε καινούργια ημέρα νιώθω τυχερός. Κάποια στιγμή αποφάσισα να μην είμαι λυπημένος. Έχω πολύ εκλεκτικό γούστο και αγάπη για τη μουσική και αυτό με απογειώνει και με οδηγεί σε μέρη δημιουργικότητας. Πάντα αγωνιζόμουν να μην εγκλωβίζομαι σε ένα και μόνο αντικείμενο ενασχόλησης. Ως άνθρωποι είμαστε πολλά διαφορετικά πράγματα μαζί, σε διαφορετικές στιγμές και αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στον τρόπο έκφρασης μας αλλά και στους στίχους και στα μουσικά είδη που αποφασίζει κανείς να δημιουργήσει. Γιατί όχι! Το να είσαι ελεύθερος είναι υγιές και είναι απαραίτητο για έναν σωστό μουσικό που νοιάζεται για την ίδια την τέχνη, όχι τη φήμη.

Ας κάνουμε ένα flash back στην καριέρα σου. Ηχογράφησες το εξαιρετικό «You Better Leave Me» το 2011. Ένα τραγούδι που σε έκανε γνωστό αλλά δεν μπήκε ποτέ σε κάποιο από τα άλμπουμ σου. Πες μας περισσότερα για εκείνη την περίοδο της ζωής σου.

Στα είκοσί μου, ήρθα αντιμέτωπος με αυτό που τώρα ξέρω ότι ήταν η μανιοκατάθλιψη. Λόγω ορισμένων οικογενειακών συνθηκών, είχα χάσει τον εαυτό μου και προσπαθούσα να συνέλθω, αλλά με όλους τους λάθος τρόπους. Έγινα αλκοολικός και χάθηκα. Μια από τις πιο θλιβερές μέρες της ζωής μου, ήταν η υπογραφή συμφωνίας για κυκλοφορία 5 άλμπουμ με την Polydor Records. Κατά βάθος, ήξερα ότι υπέγραφα με τους λάθος ανθρώπους. Μετά από τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς και τόσες θυσίες για να πετύχω μια συμφωνία, δεν υπήρχε κανένας που να μοιράζεται αυτά τα όνειρα μαζί μου. Δεν υπήρχε οικογένεια. Δεν υπήρχαν φίλοι. Απλά υπήρχαν πολλά χρήματα χωρίς καμία κατεύθυνση. Τότε κατάλαβα ότι ήμουν πραγματικά πολύ στριμωγμένος. Πέρασαν έτσι 3 χρόνια, χωρίς να κάνω τίποτα ουσιαστικό μέχρι που η Amy Winehouse κυκλοφόρησε στην εταιρεία της το πρώτο μου EP “2am Rough Sessions”. Αργότερα, η Polydor κυκλοφόρησε το “It’s Not The Same” EP, το single “You Better Leave Μe” και έπειτα μου ανακοίνωσαν ότι δεν θα κυκλοφορούσαν το ολοκληρωμένο άλμπουμ μου. Επέμεναν να βγει ακόμα ένα EP, οπότε ο manager μου με έβγαλε από το συμβόλαιο, η Amy πέθανε και έχασα όση εμπιστοσύνη είχα στους ανθρώπους. Όλη αυτή η δίψα για φήμη στη βιομηχανία της μουσικής, ήταν τόσο τοξική που με ματαίωνε εντελώς. Η Amy δεν ήταν φίλη μου. Εκείνη λάτρευε τη φωνή μου και τύχαινε να την γνωρίζει ο manager μου. Έτσι το EP έγινε πραγματικότητα και γίναμε φίλοι.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Salaam Remi (που ήταν παραγωγός μου) μετακόμισε στη Sony και μια μέρα με πήρε τηλέφωνο λέγοντας “Ας βγάλουμε αυτό το άλμπουμ!” Μέχρι τότε είχα ήδη γράψει άλλα τραγούδια και είχα χάσει πραγματικά την ορμή μου για τα παλιά. Δεν μπορούσα να ξεχωρίσω το δέντρο μέσα στο δάσος, όταν επρόκειτο να πάρω αποφάσεις για τη μουσική μου δημιουργία και έτσι έπεσα σε πιο βαθιά κατάθλιψη και μάλιστα κατέληξα να νοσηλευτώ για μερικές μέρες. Για να είμαι ειλικρινής, το μετάνιωσα που δεν έβαλα αυτό το τραγούδι στο άλμπουμ “Definitely Now”.

Τι σε οδήγησε στο τραγούδι και τη σύνθεση ; Πως ήταν τα παιδικά σου χρόνια σε σχέση με τη μουσική;

Στις πρώτες μου αναμνήσεις με θυμάμαι να ακούω μουσική. Ήταν η απόδρασή μου από τα προβλήματα στο σπίτι. Όλοι αυτοί οι καβγάδες, οι φωνές και η βία ήταν δυσβάσταχτα για εμένα.

Όλα αυτά τα χρόνια, σε έχουμε δει να αλλάζεις από το ένα στιλ μουσικής σε άλλο. Για παράδειγμα το “Definitely Now” ήταν ένα καθαρό soul άλμπουμ, αλλά έπειτα ήρθε η στροφή προς τη ρέγκε με το “Ekundayo”. Πώς το καταφέρνεις αυτό;

Λοιπόν στην πραγματικότητα, αυτό είναι λάθος. Σίγουρα το “Definitely Now” έχει soul blues και rock και ακουστικά vibes με έγχορδα, οπότε δεν είναι ένα καθαρά soul άλμπουμ, παρότι εμπεριέχει και αρκετή soul. Πάντα έγραφα reggae και soul, αλλά όλοι γύρω μου με ενθάρρυναν να επικεντρωθώ στην soul μουσική πλευρά των πραγμάτων. Όταν διαφωνήσαμε με την Polydor, μαζί με τον Leon Michels (El Michels Affair) κυκλοφορήσαμε τα “When Will They Learn” και “I’m Gonna Miss You” στην Truth & Soul Records ως αντίδραση σε εκείνους. Η δισκογραφική το κυκλοφόρησε ως “The Dynamic set ft Liam Bailey”. Όλα αυτά συνέβαιναν καθώς προσπαθούσα να φύγω από την Polydor το 2011.

Portrait of musician Liam Bailey in his apartment in Brooklyn.

Τι γίνεται με τις πολλές συνεργασίες σου με καλλιτέχνες από διαφορετικά είδη μουσικής; Ακούσαμε ακόμη τη φωνή σου ακόμη και στο ηλεκτρονικό άλμπουμ της Vaal του 2022, το “Love Reversed” και στο EP του drum n bass καλλιτέχνη Dogger το 2019. Φυσικά είμαι σίγουρος ότι λατρεύουν τη φωνή σου.

Η Elliot Sumner είναι φίλη μου και νομίζω ότι είναι πολύ ταλαντούχα. Μου άρεσε που γράψαμε αυτό το κομμάτι μαζί. Είμαι τυχερός που οι θαυμαστές μου συμφωνούν με το να είμαι ευέλικτος γιατί λατρεύω την ηλεκτρονική και την drum n bass μουσική. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν ισχυροί δεσμοί μεταξύ της drum n bass και της reggae.

Πιστεύεις ότι πρέπει να συμβαίνουν μεταμορφώσεις κατά τη διάρκεια της ζωής ενός καλλιτέχνη; Ποια είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σου μέχρι;

Ναι. Συμφωνώ με την άποψη που είχε ο David Bowie σε αυτό. Πάντα να προκαλείς τον εαυτό σου και να φτάνεις στα όρια σου. Είναι καλό να βγαίνουμε από τη ζώνη ασφάλειας μας μερικές φορές. Αυτή την ευελιξία που έχω, τη θεωρώ δύναμη μου και τώρα πλέον το απολαμβάνω.

Ποιος είχε την ιδέα για το “Enfant Terrible” και πώς κατέληξες στη συνεργασία με τον St. Francis Hotel;

Με τον St. Francis Hotel γνωριστήκαμε το 2017 και μαζί γράψαμε πολλή μουσική μέσα σε 9 μόλις μήνες. Μετά πήγα στη Νέα Υόρκη για να ηχογραφήσω το “Ekundayo” και τα κομμάτια που είχαμε φτιάξει με τον St. Francis Hotel έμειναν πίσω. Προς το τέλος της πανδημίας, συνεχίσαμε από εκεί που είχαμε σταματήσει και φτιάξαμε μερικές dubby μελωδίες. Ήμουν πραγματικά πολύ χαρούμενος με το πόσο επικό ακουγόταν το άλμπουμ. Νομίζω ότι είναι ότι πιο φρέσκο στην κατηγορία της reggae-soul εδώ και αρκετό καιρό !

Ποιά η θεματολογία του νέο σου άλμπουμ; Πάει πολύ καλά στις ψηφιακές πλατφόρμες, για παράδειγμα στο Spotify. Θα κυκλοφορήσει και σε βινύλιο;

Ναι, έχουμε προγραμματίσει την κυκλοφορία σε βινύλιο για τον επόμενο μήνα, τον Μάιο. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Βρετανία έκανε ένα μεγάλο BREXSHIT. Το άλμπουμ αφορά κυρίως το πώς βλέπω τον κόσμο αυτή τη στιγμή. Ήθελα να τραγουδήσω για την προσωπική μου ζωή, κάτι που έκανα παλαιότερα και στα acoustic soul τραγούδια μου. Ήθελα να μιλήσω στους ανθρώπους για την άποψή μου για τον κόσμο αυτή τη στιγμή. Οι καιροί είναι πολύ σκοτεινοί και προβληματικοί και αυτό με επηρεάζει πολύ για να είμαι ειλικρινής. Έρχεται Παγκόσμιος Πόλεμος και χάνουμε την αγάπη για τον εαυτό μας και τον πλανήτη. Η ανθρωπότητα θα χαθεί.

Τι είδους μουσική ακούς αυτόν τον καιρό ;

Είμαι τόσες πολλές ώρες στο στούντιο κάθε μέρα που το μόνο που ακούω είναι η μουσική μου LoL. Συνήθως θα ακούσω παλιά άλμπουμ πολλών ιδιότροπων καλλιτεχνών. Ας πούμε ένας από αυτούς είναι ένας απίστευτος καλλιτέχνης που λέγεται Summer Pearl. Α! Και τους Brighter Days Family από το Λονδίνο, είναι κάποιοι αληθινά άρρωστοι νεαροί, με την καλή έννοια…

Έχεις προγραμματισμένες συναυλίες ή περιοδείες; Δώσε μας μια γεύση από τα μελλοντικά σου σχέδια.

Δεν έχω tour manager, επομένως δεν προγραμμάτισα κάποια περιοδεία. Αυτό το διάστημα ηχογραφώ 2 άλμπουμ που θα έχω τελειώσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ένα από αυτά θα κυκλοφορήσει στην Big Crown Records, σε παραγωγή του Leon Michels. Έρχονται και πολλές ακόμη συνεργασίες. Φτιάχνω επίσης χορευτική μουσική με την Paloma Faith που είναι πολύ διασκεδαστική και είμαι ενθουσιασμένος με αυτό ! Είναι τόσο ωραίο να είσαι ελεύθερος και να κάνεις διαφορετικά πράγματα. Να είσαι ο θεός της ενέργειας σου. Χρειαζόμαστε περισσότερους θεούς ενέργειας για να σκορπίζουμε θετική ενέργεια !!

Ο Μιχάλης είναι ραδιοφωνικός παραγωγός του OFF Radio

 

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...