The Veteran

Δράμα, ΗΠΑ, 2011, 98 λεπτ

Σκηνοθεσία: Μάθιου Χόουπ

Παίζουν: Τόμπι Κέμπελ, Μπράιαν Κοξ, Τόνι Κουράν, Άντι Μπιέλσκι, Τομ Μπρουκ

Στρατιώτης γυρνά από το Αφγανιστάν απηυδισμένος από τις ωμότητες που και ο ίδιος έκανε και βλέπει τη γειτονιά του να διοικείται από συμμορία και τον καλύτερό του φίλο να του προσφέρει θέση σε μυστική υπηρεσία.

Καταϊδρωμένο μετά τα πολύ ανώτερα περσινά In Our Name και Route Irish, το The Veteran μιλά και αυτό για την ματαιότητα του πολέμου στο Αφγανιστάν και τις τύψεις όσων επέστρεψαν από αυτόν. Χωρίς να προχωρήσει σε αναλύσεις, και με γενικότητες πως “όλα γίνονται για τα ναρκωτικά” η ταινία του Matthew Hope αναλώνεται σε μια ιστορία που καταλήγει σε ένα απαράδεκτο μόνος εναντίον όλων φινάλε και σε απλοποιήσεις καλών και κακών χαρακτήρων. Ο ρυθμός πάντως που έχει στο ξεκίνημα υπόσχεται κάτι καλύτερο και η επιβολή της σιωπής ορισμένες φορές δρα υπέρ ενός καλοστημένου θρίλερ που ξεμένει εντελώς από ιδέες από τη μέση και μετά και βασίζεται αποκλειστικά στο ανέκφραστο βλέμμα του Toby Kebbell (που δεν θα αλλάξει ποτέ ακόμη και αν τον πετυχαίνουν σφαίρες) που προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να εκφράσει την απάθεια του ήρωα σε ότι βλέπει. 
Το παράλληλο story που τρέχει στην ταινία και είναι η ζωή γύρω από το estate που μένει ο ήρωας, λίγο διαφέρει από την σκληρή πραγματικότητα σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας και υπό προϋποθέσεις θα αποτελούσε το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ταινίας. Οι συμμορίες κάνουν τη ζωή όλων δύσκολη και η φυγή από αυτό το περιβάλλον είναι σχεδόν αδύνατη, αλλά σύμφωνα με το φιλμ μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερό μέλλον καθώς πάντα θα υπάρχει ο πρώην στρατιωτικός-καλό παιδί που μια μέρα θα πάρει ανάποδες και θα τις ξεκληρίσει όλες.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...