HomeInterviewsΟ Άγγελος Ορφανίδης πιστεύει πως η πολιτική...

Ο Άγγελος Ορφανίδης πιστεύει πως η πολιτική αφορά όποιον ανησυχεί για τα προβλήματα της καθημερινότητας

Με τον Άγγελο γνωριζόμαστε ήδη στον Εξώστη αφού πέρυσι τον φιλοξενήσαμε στην αγαπημένη μας στήλη “Οι Θεσσαλονικείς”.

Πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών με τίτλο “Digital Media Communication and Journalism” (Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και πλέον είναι Υποψήφιος Διδάκτορας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Είναι ιδρυτής και General Manager της εταιρείας Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Advertary με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Έμφαση της εταιρείας είναι η στρατηγική επικοινωνία πολιτικών προσώπων, οργανισμών αλλά και ιδιωτών. Εισηγείται σεμιναρίων και workshops με επίκεντρο την επικοινωνία και είναι διδάσκων σε ιδιωτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

Αποφάσισε να εμπιστευτεί τον υποψήφιο δήμαρχο Σπύρο Πέγκα και μας εξηγεί τους λόγους, καθώς και το πώς βλέπει την πόλη σήμερα, όπως και το τι σημαίνει για εκείνον πολιτική

Θα θέλαμε να μας κάνεις ένα σχόλιο για την τετραετία του Κωνσταντίνου Ζέρβα, ως δημότης.

Ως δημότης είμαι απογοητευμένος. Επί δημαρχίας του κυρίου Ζέρβα η Θεσσαλονίκη υποβαθμίστηκε σε θέματα υποδομών, καθαριότητας και δημόσιων μεταφορών και έγινε πιο εσωστρεφής. Ενώ ζούμε σε ένα ψηφιοποιημένο περιβάλλον με τεχνολογικά άλματα καθημερινά, στο Δήμο Θεσσαλονίκης επιλέγουμε σθεναρά να μένουμε στάσιμοι, σε μια αέναη μιζέρια, έχοντας να αντιμετωπίσουμε προβλήματα της καθημερινότητας που κρατούν για δεκαετίες. 

Γενικά επικρατεί συχνά αυτή η αίσθηση ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει κάποια δύναμη στη λήψη αποφάσεων. Τι πιστεύεις για αυτό; Υπάρχει  ουσιαστική εφαρμογή πολιτικών για να λυθούν τα προβλήματα της πόλης;

Κάθε βαθμός εξουσίας έχει τη δύναμη στη λήψη αποφάσεων, στο μέτρο που της αναλογεί. Η Θεσσαλονίκη, μια πόλη με τεράστιες δυνατότητες σε ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης και με πλούσια φυσική και πολιτιστική ομορφιά ήρθε ώρα να πάει μπροστά και να ξεφύγει από την απραγία και την εσωστρέφεια που την έχει περιβάλλει. Τα προβλήματα της πόλης μπορούν να λυθούν. Ίσως όχι όλα. Ίσως όχι μαζικά αλλά μπορεί να γίνει το βήμα. Πρέπει να σταματήσουν οι υπεκφυγές. Η φαινομενική αδυναμία να σταματήσει και να κλείσουν θέματα του παρελθόντος. Δε γίνεται η καθαριότητα να αποτελεί ακόμα πρόβλημα για μια πόλη το 2023. 

Ενεργή εμπλοκή στην πολιτική δεν είναι μόνο η κεντρική πολιτική σκηνή, να γίνεις βουλευτής ή να εμπλακείς σε κάποιο πολιτικό κόμμα λαμβάνοντας κάποιο αξίωμα.

Πώς πιστεύεις πως διαφοροποιείται ο Σπύρος Πέγκας; Κοινώς πώς αποφάσισες να τον εμπιστευτείς;

Ο Σπύρος Πέγκας είναι ένας ακέραιος άνθρωπος, που τον πιστεύω και εκτιμώ προσωπικά και πολιτικά. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που μεγάλωσα και επέλεξα να ζήσω και να δραστηριοποιηθώ, και της αξίζει να έχει έναν δήμαρχο όπως τον Σπύρο Πέγκα, που εμπνέει και οραματίζεται μια ισχυρή, βιώσιμη και συμπεριληπτική Θεσσαλονίκη! Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι οι αρχές, οι αξίες, και το πρόγραμμα της Παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους» είναι κοντά στο δικό μου αξιακό σύστημα και όραμα.

Μιλούσες για την αυτοοργάνωση, πριν ένα χρόνο σε δημοσιεύσεις σου. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, 15 μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές. Μίλησέ μας για αυτή τη διαδρομή!

Οι νέοι έχουν την ικανότητα και οφείλουν να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική. Συχνά πιστεύουμε ότι πρέπει να φτάσουμε σε κάποια ηλικία για να ασχοληθούμε ενεργά με τον τόπο μας και να προσφέρουμε.

Αυτό προσωπικά δεν το πιστεύω. Ενεργή εμπλοκή στην πολιτική δεν είναι μόνο η κεντρική πολιτική σκηνή, να γίνεις βουλευτής ή να εμπλακείς σε κάποιο πολιτικό κόμμα λαμβάνοντας κάποιο αξίωμα. Αντίθετα, εμπλοκή με την πολιτική και η αυτοοργάνωση είναι η ενασχόληση ενός κατοίκου που ανησυχεί για τα προβλήματα της καθημερινότητας, της πόλης του, της γειτονιάς του και των συνανθρώπων του.

Ποιο νομίζεις ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης, και πού πρέπει να εστιάσει η επόμενη δημαρχία τη δράση της; 

Δεκάδες είναι τα προβλήματα, αλλά για μένα νομίζω το σημαντικότερο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η καθαριότητα. Είναι αδιανόητο σε κάθε γειτονιά και σε κάθε σημείο του ιστορικού κέντρου να υπάρχουν σκουπίδια και ογκώδη αντικείμενα επί εβδομάδες. Η καθαριότητα επηρεάζει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Σημαντικά προβλήματα επίσης είναι το κυκλοφοριακό, η έλλειψη μέσων μεταφοράς, η έλλειψη πρασίνου. Ζητήματα τα οποία ταλαιπωρούν χρόνια τη Θεσσαλονίκη και πρέπει να προσπαθήσουμε να τα αλλάξουμε.  

Είναι αδιανόητο σε κάθε γειτονιά και σε κάθε σημείο του ιστορικού κέντρου να υπάρχουν σκουπίδια και ογκώδη αντικείμενα επί εβδομάδες. Η καθαριότητα επηρεάζει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Σημαντικά προβλήματα επίσης είναι το κυκλοφοριακό, η έλλειψη μέσων μεταφοράς, η έλλειψη πρασίνου.

Η ιδιότητά σου σε βοηθά να κατανοήσεις περισσότερο από τους άλλους στο πώς δουλεύει η πολιτική επικοινωνία. Σε τι επίπεδο πιστεύεις πως βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη όσον αφορά το συγκεκριμένο;

Η επικοινωνία είναι απαραίτητο στοιχείο για έναν πολιτικό. Η πολιτική σημαίνει επικοινωνία. Είναι πρακτικά δύο αδιαίρετες έννοιες. Η πολιτική για την ακρίβεια αποτελεί την ανάπτυξη μιας πολιτικής. Στην Ελλάδα πλέον η πολιτική επικοινωνία που βασίζεται στην ψηφιακή πραγματικότητα είναι γεγονός. 

Παρατηρώ και μέσα από την επαγγελματική μου δραστηριότητα ότι συχνά συγχέονται ακόμα και από έμπειρους επικοινωνιολόγους και διαφημιστές τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα πολιτικά πρόσωπα για να προβάλλουν τις θέσεις τους. Είναι εντελώς διαφορετικά τα μέσα επικοινωνίας και προώθησης που πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι πολιτικοί κάθε βαθμού σε σχέση με εκείνα που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις. 

Παρόλα αυτά χαίρομαι που βλέπω υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και βουλευτές να χρησιμοποιούν σύντομα βίντεο στις πολιτικές τους καμπάνιες γιατί είναι ένα σύγχρονο και άμεσο εργαλείο να προωθήσει κάποιος τα πιστεύω του, αρκεί να υπάρχει συνοχή και συνέπεια και να μη γίνεται κατάχρηση.

Τι θέλεις να κάνεις διαφορετικό, ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, για να αναβαθμιστεί η πόλη; Πού θα εστιάσεις;

Ως νέος της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των ποικίλων και καίριων ζητημάτων που θα κληθούμε να επιλύσουμε, θα ήθελα παράλληλα να συμβάλλω στην ανάδειξη της νέας γενιάς και την ισχυροποίηση της θέσης της στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης.

Και για να μιλήσω περισσότερο πολιτικά, φιλοδοξώ να παλέψω στη νέα θητεία του Δημοτικού συμβουλίου για τα εξής:

– ενεργοποίηση της διασύνδεσης των τοπικών Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τους φορείς της πόλης,

– άμεση παροχή κινήτρων στη νέα γενιά, διεκδικώντας υψηλότερες εργασιακές αμοιβές και πατάσσοντας το ράλι τιμών στα ενοίκια της Θεσσαλονίκης,

– παροχή ευκαιριών ποιοτικών θέσεων εργασίας σε τελειόφοιτους των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης και στη χαμένη γενιά του τοπικού brain drain.

 

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...