HomeUrbanitiesCafe & BarΟρατός: Το καταφύγιο της τέχνης σε ένα...

Ορατός: Το καταφύγιο της τέχνης σε ένα Art House Bar

 γράφει η Κωνσταντία Κόκκορα

Έχετε σκεφτεί ποτέ, λίγο πριν βγείτε, εάν υπάρχει κάποιο μέρος όπου η αρμονία της καλής μουσικής είναι συνυφασμένη με την ομορφιά της τέχνης δημιουργώντας έναν χώρο όπου η έκφραση δε γνωρίζει όρια; Αυτός ο χώρος λοιπόν, ακούει στο όνομα Ορατός και βρίσκεται επί της οδού Στρατηγού Σφέτσου 2, μια ανάσα από την Αριστοτέλους.

O Ορατός είναι ένα Art house, δηλαδή ένας χώρος τεχνών και performances  στον οποίο λειτουργεί και μπαρ, με την σκηνή του να φιλοξενεί καλλιτεχνες, oι κατευθυντήριες γραμμές των οποίων ξεκινούν από κλασική τζαζ και διανοίγουν σε διάφορα μουσικά είδη όπως ηλεκτρονική, swing, latin, soul, λαϊκά κτλπ. Η ευρύτητα λοιπόν, είναι ένας όρος που χαρακτηρίζει τον Ορατό, αφού όντας ποίημα ενος ρομαντικού εγχειρήματος είχε σκοπό να αποτελέσει έναν δημιουργικό δίαυλο, ανθρώπων που η τέχνη τους εκφράζει και εκφράζονται διαμέσου. Ένα σημείο τομής όπου η επικοινωνία, οι συνεργασίες και οι κοινωνικές ζυμώσεις συντελούν στην εναρμόνιο συνοχή και ροή, προσδίδοντας έτσι, στη μουσική και τα εικαστικά την προσήκουσα ποιότητα.

Ανάλογο βάθος φέρει και η ονομασία του χώρου, με την λέξη ορατός να σηματοδοτει την ανθρώπινη ανάγκη διεκδίκησης της ορατότητας , δηλαδή της ανεύρεσης του ‘ανήκειν’ η οποία θωπεύεται από διάφορους παράγοντες, καθιστώντας το άτομο αόρατο. Στο ιδιο νοήματικο ύφος κινείται και το <<καταφύγιο>> το οποίο συνιστά τον δεύτερο χώρο όπου εκθέσεις εικαστικών και παραστατικές εκτελέσεις παίρνουν ζωή. Ετσι το δωματιο αυτο αποτελεί το καταφύγιο της τέχνης και ταυτόχρονα ένα μέσο προσφυγής σε αυτήν. Ωστόσο, η τέχνη είναι διάχυτη παντού. Τα έργα της  αποτελούν ενα κόσμον, δηλαδή ένα κόσμημα που ντύνει και συνθέτει την ευρυτερη abstract αισθητική του μαγαζιού το οποίο δρα και ως συλλέκτης αφού το μεγαλύτερο μέρος της διακόσμησης συνίσταται από δημιουργίες παλαιότερων εκθέσεων όπως επίσης και thrifted επίπλων.

 Ο Ορατός μολονότι κινείται εκθετικά, όντας ένας ζωντανός οργανισμός που διαρκώς εξελίσσεται, διατηρεί αναλλοίωτο το πρόγραμμά του κάθε εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, τις Δευτερες λαμβάνει χώρα το Jazz Jam Sessions, συντελεστής του οποίου είναι ο Αλέξης Μακατσέλος. Κάθε Τετάρτη πραγματοποιείται το Wednesday Night Confessions υπό την επιμέλεια του James Wylie κατα το οποίο ακούγεται Jazz  αλλα με world music και ethnic αναφορές  ενώ οι Πέμπτες ανήκουν στον Θωμά Κωστούλα με τον Adam Siaga και τις Συναντήσεις στο Μεταίχμιο όπου τα Live Electronics διαδέχεται κάθε φορά και ένας άλλος προσκεκλημένος. Παράλληλα, συνοδεία του μουσικού προγράμματος είναι και το εικαστικό όπου περιοδικές εκθέσεις και performances δίνουν ανάσες τέχνης και ανανεώνουν δημιουργικά τον χώρο.

Και αν έπρεπε ο Ορατός να μνημονευτεί για κάτι, αυτό δεν είναι παρά η διαπλαστική του δύναμη. Στόχος είναι όταν φεύγει κάποιος από τον  χώρο, να του έχει μείνει κάτι, να συνέβη κάτι μέσα του και σιγά σιγά να ενεργοποιήσει την διαδικασία ολοκλήρωσης του  εδιζησάμην εμεωυτόν. Ο Ορατός λοιπόν, δεν είναι ένα απλό bar αλλά ένας χώρος τεχνών, ένας πυρήνας αλληλεπίδρασης και ανατροφοδότησης της σκέψης.

 

  

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Related stories

Η ιδιαίτερη ιστορία του θρυλικότερου καφέ της πόλης

Ένα από τα μακροβιότερα στέκια της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται χαμηλά...

Η Βασιλική ζωγραφίζει τις ωραιότερες νύχτες της ζωής μας στα μπαρ της πόλης

Η Βάσια Καραπαναγιωτίδου ζωγραφίζει υπέροχα. Αυτό το ανακαλύπτεις εύκολα....

Βραβεία BAFTA 2024 – Οι νικητές

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, δόθηκαν σε...

Τίτλοι τέλους σε ένα ακόμα ιστορικό μπουγατσατζίδικο: Είχε το ωραιότερο σαλονάκι

Τίτλοι τέλους πέφτουν σε ένα ακόμα ιστορικό μπουγατσατζίδικο/αρτοζαχαροπλαστείο στο...