HomeMind the artΟι υποψήφιοι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης ως αναγνώστες &...

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης ως αναγνώστες & βιβλιόφιλοι: Στέλιος Αγγελούδης

επιμέλεια: Άγγελος Μαλλίνης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης ως αναγνώστες & βιβλιόφιλοι

Ποιο είναι το αναγνωστικό γούστο των υποψήφιων δημάρχων Θεσσαλονίκης; Ποιο βιβλίο έχουν αυτή τη στιγμή στο κομοδίνο τους; Ποια ή ποιον συγγραφέα της πόλης μας προτιμούν και γιατί; Έχουν αγαπημένο βιβλιοπωλείο στη Θεσσαλονίκη;

Εξετάζουμε διαδοχικά τους κυρίους Αγγελούδη Στέλιο, Πέγκα Σπύρο και Ζέρβα Κωνσταντίνο ως αναγνώστες και βιβλιόφιλους. Ο τομέας του βιβλίου και της πολιτικής του δεν βρίσκεται στην agenda της κεντρικής πολιτικής σκηνής όπως επίσης δεν αποτελεί προτεραιότητα ούτε και στην τοπική αυτοδιοίκηση όπως η καθαριότητα, το πράσινο, το κυκλοφοριακό ή ο τουρισμός.

Με αφορμή όμως τις αναγνωστικές τους συνήθειες τους ρωτάμε για τις δράσεις που θα αναλάβουν στις δημοτικές βιβλιοθήκες και ποια θα είναι η υποστήριξη τους στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου αν εκλεγούν.

Στέλιος Αγγελούδης | Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη 

Κ. Αγγελούδη ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτή τη περίοδο, και ποιο θα είναι το επόμενο;

Ο προεκλογικός χρόνος είναι πυκνός, δε μου επιτρέπει να αφιερώσω πολύ ώρα σε μια μεγάλη μου αγάπη, το διάβασμα. Αργά το βράδυ ανοίγω και πάλι τη «Χαμένη Άνοιξη», το αριστούργημα του Στρατή Τσίρκα που διαχρονικά διδάσκει τις οδυνηρές συνέπειες της διχόνοιας και του σπαραγμού, το πού μπορούν να οδηγήσουν τα πολιτικά πάθη. Όσο για το επόμενο βιβλίο, μετά τις εκλογές πλέον, θέλω να διαβάσω τον Ανήφορο του Νίκου Καζαντζάκη. Όπως άλλωστε ο ίδιος είχε πει «ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος». 

Ποιο είναι το βιβλίο που σας έχει επηρεάσει περισσότερο και γιατί;

Ξεχωρίζω το έργο του Μαρκ Μαζάουερ «Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων». Με γοητεύει ο διαχρονικός κοσμοπολιτισμός της πόλης μας, η συνύπαρξη διαφορετικών λαών, γλωσσών, θρησκειών, που διαμόρφωσαν και ανέδειξαν το μοναδικό χαρακτήρα μιας πραγματικής Μητρόπολης. Αυτή τη μαγική Θεσσαλονίκη μέσα από την περιήγηση στα ρωμαϊκά μνημεία, τις βυζαντινές εκκλησιές, τις εβραϊκές συναγωγές, τα μουσουλμανικά τζαμιά, αυτό το μοναδικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο θέλουμε να δείξουμε στους επισκέπτες μας.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας Θεσσαλονικιός συγγραφέας και γιατί;

Μου αρέσει η πένα του Θωμά Κοροβίνη. Γράφει από τη ψυχή του και απευθύνεται στις καρδιές όλων μας, περιγράφει με ζωντάνια και γλαφυρότητα το μεγαλείο του λαϊκού μας πολιτισμού, ξυπνά μνήμες. Βιβλίο του που με έχει σημαδέψει, το «‘55», όπου περιγράφεται το πογκρόμ σε βάρος των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955. Μέσα από το κείμενο του Θωμά βιώνεις τον πόνο, την αγωνία, τα ανεπούλωτα τραύματα που άφησε στον Ελληνισμό εκείνη η μαύρη νύχτα. Θα προσθέσω μόνο αυτό, εμείς οφείλουμε και θα προβάλουμε τη λογοτεχνική ιστορία της Θεσσαλονίκης με την ανάδειξη πεζογράφων και ποιητών της πόλης, αλλά και λογοτεχνικών καφενείων και στεκιών, την πολιτιστική ιστορία της πόλης και των αποτυπωμάτων της στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη.

Ποιες πρωτοβουλίες για το βιβλίο θα υλοποιήσετε στο Δήμο Θεσσαλονίκης αν εκλεγείτε δήμαρχος της πόλης είτε μέσα από τις δημοτικές βιβλιοθήκες είτε από την συμμετοχή του Δήμου στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης;

Κρίνοντας από τα όσα είδα και άκουσα τόσο στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του δήμου όσο και στις περιφερειακές βιβλιοθήκες είναι σαφές πως το βιβλίο δεν αποτέλεσε ποτέ προτεραιότητα για τη νυν δημοτική αρχή. 300 συμπολίτες μας επισκέπτονται κάθε μέρα -κατά μέσο όρο- μόνο την κεντρική βιβλιοθήκη, δεν υπάρχουν όμως στη διάθεση του κοινού εν έτει 2023, υπολογιστές. Μόλις 28 βιβλιοθηκονόμοι εργάζονται συνολικά σε όλες τις βιβλιοθήκες, την ώρα που η τελευταία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού έγινε το μακρινό 1999. Όπως μας καταγγέλθηκε, ο προϋπολογισμός για την αγορά βιβλίων είναι μηδενικός, την ώρα που ο μεγάλος εχθρός, η υγρασία, απειλεί το αρχείο των εφημερίδων που δεν έχει, ελλείψει κονδυλίων, ψηφιοποιηθεί ακόμα. 

Αυτή η κατάσταση της διαρκούς απαξίωσης δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συνεχιστεί. Μεριμνούμε για την πλήρη στελέχωση των βιβλιοθηκών με το κατάλληλο, εξειδικευμένο προσωπικό, αναζητούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα επιτρέψουν να ενισχυθεί το έργο τους και να θωρακιστεί ο πολιτισμικός μας πλούτος, το βιβλίο. Ακόμη, το δίκτυο των δημοτικών βιβλιοθηκών, των δημοτικών ωδείων, των σχολών χορού, το Κέντρο Ιστορίας, το Κέντρο Μουσικής, τα πολιτιστικά κέντρα, οι αίθουσες εκθέσεων, τα δημοτικά θέατρα, οι στεγασμένοι χώροι στο Λιμάνι και η δημοτική πινακοθήκη ενώνονται σε ένα ενιαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων πολιτισμού που απευθύνεται σε όλες τις πτυχές της Τέχνης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ασφαλώς και η αξιοποίηση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου. Στόχος μας, να προωθήσουμε και να ενισχύσουμε την αναγνωσιμότητα. Να γνωρίσουμε και να ενθαρρύνουμε το έργο νέων δημιουργών και το σημαντικότερο, να φέρουμε τα παιδιά μας, το μέλλον μας, κοντά στο βιβλίο.

Λίγα λόγια για τον Στέλιο Αγγελούδη

Γεννήθηκε στην Άνω Πόλη, όπου κατοικεί μέχρι σήμερα. Είναι παντρεμένος με την Βίκυ Τσομάκου και έχουνε 2 παιδιά, την Ελίνα και τον Κωνσταντίνο.

Σπούδασε Νομικά και άσκησε για πολλά χρόνια δικηγορία. Έχει υπηρετήσει ως νομικός σύμβουλος στην ΕΡΤ3, ενώ διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας Αθλητισμού Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Πολιτισμού και Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης. 

Διετέλεσε για δέκα χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδας, ενώ από το 2001 συμμετέχει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, της οποίας είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος. Ίδρυσε και ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, ενώ διετέλεσε εντεταλμένος σύμβουλος, στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Δημιούργησε το Ολυμπιακό Μουσείο, το πρώτο του είδους στη χώρα, το οποίο ανήκει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Το 2010 ανέλαβε τα καθήκοντα του Πρόεδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. 

Με την ολοκλήρωση της θητείας του στο λιμάνι, επέστρεψε στα δικηγορικά του καθήκοντα, καθώς και σε αυτά στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

 

Related stories

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...

Κλείνει το ιστορικό ζαχαροπλαστείο του «Τερκενλή»

Το κατάστημα που έχει γράψει τη δική του πολυετή...

Καλοκαιρινή αναμπουμπούλα στα θεσσαλονικιώτικα ραδιόφωνα με ανατροπές

Αυτό είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο ανατρεπτικά ραδιοφωνικά...

Κριτική Βιβλίου | Paul Auster «Αιματοβαμμένο έθνος»

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Paul Auster «Αιματοβαμμένο έθνος». Μετάφραση Ιωάννα Ηλιάδη. Εκδόσεις...

«Ραγισμένοι»: ένα βιβλίο για ραγισμένες ψυχές.

γράφει η Σοφία Μαχαίρα Ολοκληρώνοντας αυτό το βιβλίο ένιωσα και...