HomeMind the artΟι υποψήφιοι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης ως αναγνώστες &...

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης ως αναγνώστες & βιβλιόφιλοι: Κωνσταντίνος Ζέρβας

επιμέλεια: Άγγελος Μαλλίνης

Ποιο είναι το αναγνωστικό γούστο των υποψήφιων δημάρχων Θεσσαλονίκης; Ποιο βιβλίο έχουν αυτή τη στιγμή στο κομοδίνο τους; Ποια ή ποιον συγγραφέα της πόλης μας προτιμούν και γιατί; Έχουν αγαπημένο βιβλιοπωλείο στη Θεσσαλονίκη;

Εξετάζουμε διαδοχικά τους κυρίους Πέγκα Σπύρο,  Ζέρβα Κωνσταντίνο και Αγγελούδη Στέλιο ως αναγνώστες και βιβλιόφιλους.

Ο τομέας του βιβλίου και της πολιτικής του δεν βρίσκεται στην agenda της κεντρικής πολιτικής σκηνής όπως επίσης δεν αποτελεί προτεραιότητα ούτε και στην τοπική αυτοδιοίκηση όπως η καθαριότητα, το πράσινο, το κυκλοφοριακό ή ο τουρισμός. Με αφορμή όμως τις αναγνωστικές τους συνήθειες τους ρωτάμε για τις δράσεις που θα αναλάβουν στις δημοτικές βιβλιοθήκες και ποια θα είναι η υποστήριξη τους στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου αν εκλεγούν.

Κωνσταντίνος Ζέρβας/ ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κε Ζέρβα ποια η σχέση σας με το βιβλίο; Διαβάζετε;

Για να πω την αλήθεια η θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης είναι τόσο απαιτητική, παραπάνω από πλήρους απασχόλησης, που πραγματικά – όσο και αν με πληγώνει αυτό – δεν μένει χρόνος για τίποτε προσωπικό. Έχω στο σπίτι αλλά και στο προσωπικό επαγγελματικό μου γραφείο γεμάτες βιβλιοθήκες με βιβλία που τα προηγούμενα χρόνια ευτυχώς πρόλαβα να διαβάσω. Τα τελευταία τρία χρόνια ότι δεν κατάφερα να παρακολουθήσω όσο θα ήθελα τις εξελίξεις όμως  5-6 βιβλία είναι στο κομοδίνο μου «προς ανάγνωση». Είναι μονίμως εκεί, διαρκής υπενθύμιση – κάποια στιγμή είμαι σίγουρος ότι θα βρω την ευκαιρία να καλύψω το χαμένο έδαφος. Έχω αποδεχθεί ότι δεν γίνονται όλα ταυτόχρονα και η θέση του δημάρχου είναι απαιτητική, εάν θέλεις να προχωρήσουν τα πράγματα.

Τι βιβλία θα βρει κανείς στις βιβλιοθήκες σας και ποιο το αγαπημένο σας βιβλιοπωλείο;

Στις βιβλιοθήκες μου θα βρει κανείς πολλή ιστορία, αρκετή λογοτεχνία, λευκώματα, πολλούς τίτλους για τη Θεσσαλονίκη και λίγη λιγότερη ποίηση. Έχω επίσης αρκετές εγκυκλοπαίδειες των μέσων του 20ου αιώνα  και πολλά αφιερώματα στον κινηματογράφο, στην μουσική και την τέχνη. Ξεχωριστή θέση έχουν ορισμένοι τόμοι που παρουσιάζουν την αθλητική ιστορία της πόλης και των ομάδων μας. 

Πέραν αυτών – επειδή έχω και μία μικρή συλλεκτική μανία – διατηρώ ένα καλό αρχείο εφημερίδων με φύλλα που είχαν μια ιδιαίτερη αξία για μένα. Το 2019, με την ευκαιρία της ερώτησής σας, προχώρησα και εγώ στην έκδοση ενός δικού μου βιβλίου με τίτλο «Λεύκες ή Χαμαίρωπες» – εκεί έχω συγκεντρώσει κάποια άρθρα μου που δημοσιεύτηκαν από το 2011 έως το 2018. Σ’ αυτά τα άρθρα έγραψα όσα συζητάμε στις παρέες και δεν έπρεπε να μένουν εκεί. Και για όσους αναρωτηθούν για τον τίτλο να πω δυο λόγια. Λεύκες αποκαλούνται και τα “δέντρα των Δημάρχων” γιατί αποτελούν εύκολη λύση: μεγαλώνουν και γίνονται εντυπωσιακά ψηλά, δημιουργώντας ωστόσο σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα της πόλης. Χαμαίρωπες είναι νανοειδή φοινικοειδή δέντρα που αναπτύσσονται αργά και φτάνουν το ύψος μόλις τριών μέτρων, διακρίνονται ωστόσο για την ιδιαίτερη αισθητική και αντοχή τους. Ο τίτλος του βιβλίου αποτελεί και το δια ταύτα της σκέψης μου. Τι επιλέγουμε τελικά; Ευκολία ή ορθότητα; 

Αγαπημένο βιβλιοπωλείο δεν μπορώ να σκεφτώ πρόχειρα κάποιο γιατί θα αδικήσω άλλο. Είμαι ευτυχής όμως που η πόλη μας έχει πολλά αξιόλογα, πραγματικούς χώρους πολιτισμού – μερικά εξ’ αυτών με παράδοση και ιστορία.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτήν την περίοδο;

Αυτήν την περίοδο διαβάζω το « Οι Έλληνες, μια παγκόσμια ιστορία» του Beaton Roderick αν και όπως σας είπα δεν είμαι ικανοποιημένος από τον ρυθμό των σελίδων που βγάζω. Περνάνε πολλές ημέρες που μπορεί να μην καταφέρω να διαβάσω καθόλου. Πάντως αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το βιβλίο αυτό είναι μια αριστοτεχνική παρουσίαση της Ιστορίας των Ελλήνων σε τέσσερις χιλιετίες και θεμελιώνει την αντίληψη πως συνέβαλε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στον τρόπο με τον οποίο ζούμε σήμερα στη Δύση. Για εμάς τους Έλληνες αυτή είναι μια καλά εδραιωμένη πεποίθηση όμως έχει αξία αυτή να προκύπτει μέσα από το έργο σημαντικών ιστορικών.

Ποιο είναι το βιβλίο που σας έχει επηρεάσει περισσότερο;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση καθώς πρέπει να ανατρέξω σε πολλούς τίτλους και σε διαφορετικές εποχές. Μπορώ να σας πω ότι η  «Ημερήσια Διάταξη», γραμμένο από τον Eric Vuillard  ήταν ένα βιβλίο που με συγκλόνισε. Ένα αριστουργηματικά γραμμένο βιβλίο που περιγράφει την προσάρτηση της Αυστρίας στη ναζιστική Γερμανία και τις δραματικές έως τραγικές στιγμές που ακολούθησαν.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας Θεσσαλονικιός συγγραφέας και γιατί;

Με μια πρώτη σκέψη σας απαντώ ο Γιώργος Ιωάννου γιατί ο βιωματικός τρόπος γραφής του πάντα είναι κάτι που με αγγίζει αλλά και επιπλέον γιατί η Θεσσαλονίκη κατέχει σημαντική θέση στο έργο του.

Την επόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί η 20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ποιος είναι ο αντίκτυπός της στην πόλη μας και αν επανεκλεγείτε τι θα κάνετε για την στηρίξετε; 

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου είναι θεσμός για την πόλη. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου σημαίνει περίπτερα, εκδοτικοί οίκοι, συγγραφείς και αναγνώστες όλων των ηλικιών. Μια έκθεση άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή της Θεσσαλονίκης από την πρώτη διοργάνωση το μακρινό 2004, τότε γνωστή ως SCRIPTA. Όλα αυτά τα χρόνια μας προσφέρει αυτό που όλοι έχουμε αγαπήσει – το βιβλίο, το χαρτί, το μελάνι, τη μυρωδιά του που είναι μέσα στις μνήμες όλων μας, από τη νεαρή ηλικία μας και φυσικά τη λαχτάρα να το ανοίξουμε, να το διαβάσουμε. Όση τεχνολογία και αν καταναλώνουμε, όσο ψηφιακό υλικό και αν παράγουμε το βιβλίο παραμένει βιβλίο. 

Η Θεσσαλονίκη γίνεται πρωτεύουσα του βιβλίου και ταυτόχρονα η έκθεση όχημα για τη διεθνή προβολή της. Για όσες μέρες διαρκεί, η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο, σε ένα αναγνωστήριο που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών. Είναι μία ακόμη σημαντική ψηφίδα στη Θεσσαλονίκη του πολιτισμού, των γραμμάτων και των συγγραφέων. Συνέχεια μιας παράδοσης και σύγχρονη αποτύπωση του δυναμισμού της.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι πάντα παρών. Στήριξε την Διεθνή έκθεση βιβλίου από την πρώτη της διοργάνωση και θα συνεχίσει να το κάνει με όσα μέσα διαθέτει. Φέτος συμμετείχε με την Κεντρική Βιβλιοθήκη που φιλοξενούσε δράσεις της έκθεσης αλλά και με το Δίκτυο Βιβλιοθηκών του Δήμου ως εκθέτη με πολλές εκδηλώσεις για μεγάλους και παιδιά. 

Την Έκθεση την αγαπάμε, τη στηρίζουμε, ικανοποιούμε όλα τα αιτήματα που αφορούν στη διοργάνωσή της γιατί την θέλουμε στην πόλη. Μια σειρά λειτουργιών προσφέρονται αφειδώς γιατί για εμάς ήταν και παραμένει μια ιδιαίτερη στιγμή, ένα ετήσιο ραντεβού και μια συνήθεια που μας αρέσει. Η ανάπτυξή της, η ενίσχυσή της, τα μελλοντικά σχέδια των διοργανωτών της μας βρίσκουν πάντοτε σύμμαχους στην πράξη.

Λίγα λόγια για τον Κωνσταντίνο Ζέρβα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως αριστούχος. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ως υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Brown στις Η.Π.Α. 

Tην περίοδο 1994-1997 ήταν αιρετό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Σωματείου Π.Α.Ο.Κ.

Από τον Απρίλιο του 2010 έως το Μάρτιο του 2016 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Τον Ιανουάριο του 2011 ανέλαβε Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων.

Από τον Αύγουστο του 2011 ως τον Δεκέμβριο του 2014 διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (Ε.Τ.Ο.Σ.) της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Τον Ιανουάριο του 2013 ανέλαβε καθήκοντα ως Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης και μόνιμος αναπληρωτής του Δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015 διετέλεσε Αντιδήμαρχος Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού.

Τον Ιούνιο του 2019 εκλέχτηκε ως ο 61ος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Είναι Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών (CEMR), Αντιπρόεδρος του Φορεά Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Βρεφοκομείου Θεσσαλονίκης “Ο Άγιος Στυλιανός” και συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...