HomeMind the artΟι υποψήφιοι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης ως αναγνώστες &...

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης ως αναγνώστες & βιβλιόφιλοι: Σπύρος Πέγκας

επιμέλεια: Άγγελος Μαλλίνης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης ως αναγνώστες & βιβλιόφιλοι

Ποιο είναι το αναγνωστικό γούστο των υποψήφιων δημάρχων Θεσσαλονίκης; Ποιο βιβλίο έχουν αυτή τη στιγμή στο κομοδίνο τους; Ποια ή ποιον συγγραφέα της πόλης μας προτιμούν και γιατί; Έχουν αγαπημένο βιβλιοπωλείο στη Θεσσαλονίκη; Εξετάζουμε διαδοχικά τους κυρίους Πέγκα Σπύρο, Ζέρβα Κωνσταντίνο και Αγγελούδη Στέλιο ως αναγνώστες και βιβλιόφιλους.

Ο τομέας του βιβλίου και της πολιτικής του δε βρίσκεται στην agenda της κεντρικής πολιτικής σκηνής όπως επίσης δεν αποτελεί προτεραιότητα ούτε και στην τοπική αυτοδιοίκηση όπως η καθαριότητα, το πράσινο, το κυκλοφοριακό ή ο τουρισμός. Με αφορμή όμως τις αναγνωστικές τους συνήθειες τους ρωτάμε για τις δράσεις που θα αναλάβουν στις δημοτικές βιβλιοθήκες και ποια θα είναι η υποστήριξη τους στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου αν εκλεγούν.

Πέγκας Σπύρος/ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Κε Πέγκα ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτή τη περίοδο;

Μόλις ολοκλήρωσα το καταπληκτικό βιβλίο ιστοριών της Τζούμπα Λαχίρι, «Στις Δικές μου Διαδρομές» και το πολύ ενδιαφέρον αφήγημα του Παντελή Καψή, «2011 – Το Τέλος της Κεντροαριστεράς». Διαβάζω το «Στη Θεσσαλονίκη, Υπό το Βλέμμα των Θεών» του Ζαν Ζοζέ Φράππα και τη «Χρυσή Εποχή» του Γκορ Βιντάλ, ενώ με περιμένουνε άμεσα το «Παράθυρο με Θέα Γυναίκες» του Πατρίκ Ρευνάλ και το τελευταίο του αγαπημένου Κλαούντιο Μαγκρίς, «Ένα Ατελείωτο Ταξίδι». 

Ποια είναι τα αγαπημένα σας βιβλιοπωλεία στη Θεσσαλονίκη;

Αγαπώ τα μικρά βιβλιοπωλεία όπως το Κέντρο του Βιβλίου στη Λασσάνη, το βιβλιοπωλείο του Ευριπίδη στην Μητροπόλεως, την παλιά Γιάφκα στη Γρηγορίου Παλαμά, αλλά και τις Ακυβέρνητες Πολιτείες στη Σβώλου.  Σέβομαι πολύ τα ξενόγλωσσα βιβλιοπωλεία της πόλης μας, όπως το Mitakosbooks στην Εθνικής Αμύνης και το BookBox στην Αγίας Θεοδώρας. Θεωρώ cult το βιβλιοπωλείο του Γιώργου, το  ‘Σαιξπηρικόν’ στην Πατριάρχου Ιωακείμ.

Ποιός είναι ο αγαπημένος σας Θεσσαλονικιός συγγραφέας και γιατί;

Ο Ισίδωρος Ζουργός με τον οποίον θεωρώ, ότι έχουμε μια αμοιβαία εκτίμηση. Με συναρπάζει το φάσμα, η ευρύτητα των θεματικών του και η άρτια χρήση της Ελληνικής γλώσσας. 

Τι θα κάνετε αν εκλεγείτε για να στηρίξετε τις δημοτικές βιβλιοθήκες της πόλης μας; 

Να σας θυμίσω, καταρχήν, ότι ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού το 2011 και 2012 έκανα μια σημαντική προσπάθεια ανάδειξης του δικτύου των δημοτικών βιβλιοθηκών.

Δημιούργησα τις Ημέρες Βιβλιοθηκών με πολλές εκδηλώσεις, τοποθετήσαμε τις πρώτες αναθηματικές πλάκες Θεσσαλονικέων ποιητών στην Κεντρική Βιβλιοθήκη, αναμορφώσαμε πλήρως τέσσερεις παιδικές δημοτικές βιβλιοθήκες με το πρόγραμμα Future Library του Ιδρύματος Νιάρχος,  οργανώσαμε στις συνοικιακές παιδικές βιβλιοθήκες sleep – over για τα παιδιά της γειτονιάς, επανεκπαίδευσαμε τους βιβλιοθηκονόμους του δήμου με προγράμματα παρακίνησης και συμμετοχής. Ήταν τα τελευταία λαμπρά χρόνια των βιβλιοθηκών του δήμου.

 Για μένα οι δημοτικές βιβλιοθήκες είναι καταφύγια γνώσης και πολιτισμού. Θα επαναφέρω προγράμματα, όπως οι Ημέρες Βιβλιοθηκών αλλά και άλλες δράσεις για να επανασυνδεθεί  η γειτονιά με τη βιβλιοθήκη.

Θα εντάξω τον κλάδο των βιβλιοθηκάριων στις νέες συμβασιακές προσλήψεις που κάνει ο δήμος, για να ενισχύσω το προσωπικό, θα ενθαρρύνω τη σύνδεση των τοπικών εκδοτών βιβλίων και περιοδικών, συγγραφέων και ποιητών με τις βιβλιοθήκες, θα δικτυώσω τις βιβλιοθήκες μας με κάθε εθνικό και διεθνές δίκτυο βιβλιοθηκών, έτσι ώστε να αποτελέσουν μέρη ενός παγκόσμιου συνόλου. Θα νοιαστώ και θα φροντίσω τις δημοτικές βιβλιοθήκες όσο κανένας άλλος γιατί αγαπώ το βιβλίο και τις δημόσιες/δημοτικές βιβλιοθήκες!

Λίγα λόγια για τον Σπύρο Πέγκα 

Ο Σπύρος Πέγκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στα πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ και του Μονάχου. Εργάστηκε στο γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στις Βρυξέλλες.

Στις εκλογές του 2010, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης με την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη και τον Ιανουάριο του 2011 ανέλαβε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού. 

Τον Ιανουάριο του 2013 ορίστηκε Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Δεκέμβριο του 2014 Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το 2021 επιλέχθηκε από το Ίδρυμα Mies van der Rohe και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέλος της 7μελούς Διεθνούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Βραβείων Αρχιτεκτονικής 2022 Mies van der Rohe.  

Μετά τη λήξη της θητείας του στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ίδρυσε την WISE RAM, μέσω της οποίας εξακολουθεί να προσφέρει υπηρεσίες ανάπτυξης στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας συνεργαζόμενος με Δήμους (Ιωαννιτών, Καστοριάς, Βελβεντού, Διον-Ολύμπου, Αριστοτέλη κ.α.) αλλά και φορείς και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Related stories

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...

Κλείνει το ιστορικό ζαχαροπλαστείο του «Τερκενλή»

Το κατάστημα που έχει γράψει τη δική του πολυετή...

Καλοκαιρινή αναμπουμπούλα στα θεσσαλονικιώτικα ραδιόφωνα με ανατροπές

Αυτό είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο ανατρεπτικά ραδιοφωνικά...

Κριτική Βιβλίου | Paul Auster «Αιματοβαμμένο έθνος»

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Paul Auster «Αιματοβαμμένο έθνος». Μετάφραση Ιωάννα Ηλιάδη. Εκδόσεις...