HomeCinemaΟι ταινίες της εβδομάδας 4-10.1.2024

Οι ταινίες της εβδομάδας 4-10.1.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης

 

Το τελευταίο τετραήμερο της χρονιάς που πέρασε, μαζί με την Πρωτοχρονιά έφεραν στις 3 πρώτες θέσεις του Ελληνικού Box Office 3 Ελληνικές ταινίες, κάτι που είχε να συμβεί πάρα πολλά χρόνια. Οι “Κουραμπιέδες από χιόνι” κατάφεραν να βρεθούν στην πρώτη θέση των εισιτηρίων έχοντας φτάσει μέχρι την Πρωτοχρονιά τα 104.000 εισιτήρια. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η “Φόνισσα”, η οποία έχει κόψει σχεδόν 354.000 εισιτήρια. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο “Καπετάν Μιχάλης”, όπου ευνοήθηκε από την μαζική έξοδο του κοινού στους κινηματογράφους και έχει φτάσει μέχρι τώρα συνολικά τις 51.000 εισιτήρια.

Η νέα δημιουργία του Γιώργου Λάνθιμου, “Poor Things”, σε μόλις 3 μέρες προβολής κατάφερε να κόψει 27.500 εισιτήρια και δείχνει πως ο κόσμος θέλει να δει την εξέλιξη του Έλληνα δημιουργού. Το “Zone of interest” κάνει μία ικανοποιητική πορεία και έχει προσελκύσει 23.000 θεατές από 22 οθόνες που προβάλλεται. Την εβδομάδα 4-10/1/2024 έρχονται 4 νέες ταινίες στις Ελληνικές αίθουσες:

 

  1. Στοιχειωμένα Νερά (Night Swim)

Ταινία τρόμου από τους δημιουργούς της ταινίας “Megan” και του James Wan, του παραγωγού της επιτυχημένης ταινίας τρόμου: “Καλόγρια”.

Σύνοψη: Απαγορεύεται το τρέξιμο γύρω από την πισίνα. Απαγορεύονται οι βουτιές. Δεν υπάρχει ναυαγοσώστης. Απαγορεύεται το βραδινό κολύμπι.

Οι εταιρείες παραγωγής Atomic Monster και Blumhouse, που μας χάρισαν το M3GAN, βουτάνε στον σκοτεινό βυθό του τρόμου με το νέο μεταφυσικό θρίλερ “Στοιχειωμένα νερά”. Στα “Στοιχειωμένα νερά”, που βασίζονται στη μικρού μήκους ταινία του 2014 των Ροντ Μπλάκχερστ και Μπράις ΜακΓκουάιρ η οποία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, πρωταγωνιστεί ο Γουάιατ Ράσελ (Το Γεράκι και ο Στρατιώτης του Χειμώνα) ως Ρέι Γουόλερ, ένας πρώην αστέρας του μπέιζπολ που έχει αποχωρήσει πρόωρα εξαιτίας μίας εκφυλιστικής νόσου, ο οποίος μετακομίζει σε ένα καινούριο σπίτι με την ανήσυχη σύζυγο του Ιβ (υποψήφια για Όσκαρ Κέρι Κόντον, “Τα πνεύματα του Ινισέριν”), την έφηβη κόρη τους Ίζι (Άμελι Χέφερλε, The Hunger Games: Η μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών) και τον νεαρό γιο τους Έλιοτ (Γκάβιν Γουόρεν, Ο φόβος των ζωντανών νεκρών). Ο Ρέι ελπίζει βαθιά μέσα του, παρόλα τα εμπόδια, να επιστρέψει επαγγελματικά στο μπέιζμπολ και πείθει την Ιβ ότι η πισίνα με τα λαμπερά νερά στην πίσω αυλή θα διασκεδάζει τα παιδιά τους και θα του επιτρέψει να κάνει φυσιοθεραπείες στο νερό. Αλλά ένα σκοτεινό μυστικό, κρυμμένο στο παρελθόν του σπιτιού, θα εξαπολύσει μία κακόβουλη δύναμη που θα σύρει την οικογένεια στα βάθη ενός αναπόδραστου τρόμου. Το σενάριο υπογράφει ο σκηνοθέτης Μπράις ΜακΓκουάιρ (σεναριογράφος στο επερχόμενο Baghead), ενώ την παραγωγή αναλαμβάνει ο Τζέιμς Γουάν, δημιουργός των ταινιών Σε βλέπω, Παγιδευμένη ψυχή, και ο Τζέισον Μπλαμ, παραγωγός των ταινιών Η νύχτα με τις μάσκες, Νεκρό τηλέφωνο και Ο αόρατος άνθρωπος. Executive producers είναι οι Μάικλ Κλίαρ και Τζάντσον Σκοτ της Atomic Monster του Γουάν και ο Ράιαν Τουρέκ της Blumhouse του Μπλαμ.

Διάρκεια: 98’

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Bryce McGuire

Πρωταγωνιστούν: Kerry Condon, Wyatt Russell, Nancy Lenehan, Ben Sinclair, Amélie Hoeferle, Gavin Warren, Jodi Long, Eddie Martinez

 

  1. Οι Χωρικοί (The Peasants)

Στα πρότυπα του υποψήφιου για Όσκαρ “Loving Vincent”, οι δύο δημιουργοί του συνεχίζουν με την ίδια τεχνική κινούμενου σχεδίου, σε μια δραματική ιστορία βασισμένη στο βιβλίο του βραβευμένου με Νόμπελ Βλάντισλαβ Ρέιμοντ. Η ταινία είναι η επίσημη υποβολή της Πολωνίας για τα Όσκαρ 2024.

Σύνοψη: Η ταινία ακολουθεί μια νεαρή επαρχιώτισσα που αναγκάζεται να παντρευτεί έναν πολύ μεγαλύτερό της πλούσιο κτηνοτρόφο, παρά τον έρωτά της για τον γιο του. Σύντομα, θα γίνει αντικείμενο ζήλιας και έχθρας από τους υπόλοιπους χωρικούς και θα χρειαστεί να παλέψει για να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της. Με φόντο την Πολωνία των αρχών του 20ου αιώνα, οι ιστορίες των χωρικών ξεδιπλώνονται καθώς οι εποχές διαδέχονται η μία την άλλη.

Διάρκεια: 115’

Σενάριο: Wladyslaw Stanislaw Reymont, DK Welchman & Hugh Welchman

Σκηνοθεσία: DK Welchman & Hugh Welchman

Τις φωνές τους δανείζουν οι: Kamila Urzedowska, Robert Gulaczyk, Miroslaw Baka

 

  1. Λίμνη Φάλκον (Falcon Lake)

Πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο της γεννημένης στο Κεμπέκ Σαρλότ Λεμπόν, η οποία μεγάλωσε στο Παρίσι, και ξεκίνησε ως ηθοποιός έχοντας δουλέψει με σκηνοθέτες του διαμετρήματος του Μισέλ Γκοντρί στη Γαλλία αλλά και του Λάσε Χάλστρομ και Ρόμπερτ Ζεμέκις στις ΗΠΑ. Από νωρίς έδειξε μια ιδιαίτερη έμφαση στην εικαστικότητα, ενώ τα ζωγραφικά της έργα φανερώνουν την αγάπη της για την παραδοξότητα. Το Falcon Lake εμπνεύστηκε από το graphic novel Une soeur (Mία αδερφή) του Μπαστιάν Βιβέ. Η ταινία προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ των Καννών.

Σύνοψη: Ο 14χρονος γάλλος Μπαστιάν κι η οικογένειά του περνούν το καλοκαίρι στη Λίμνη Φάλκον, στο Κεμπέκ, στο σπίτι μιας στενής τους φίλης. Η 16χρονη κόρη της, Κλοέ, εξωστρεφής και τολμηρή, γοητεύει τον Μπαστιάν, όμως μοιάζει να ενδιαφέρεται για μεγαλύτερα αγόρια προκαλώντας τη ζήλεια του. Σιγά-σιγά, ωστόσο, αρχίζει να του ανοίγεται και να τον μυεί στον κόσμο της: τον κόσμο της λίμνης που, όπως ισχυρίζεται, κρύβει μέσα της ένα φάντασμα. Για να κερδίσει την εύνοιά της ο Μπαστιάν δέχεται να περάσει από διάφορες δοκιμασίες-προκλήσεις… Η Κλοέ επιδιώκει να εντυπωσιάσει το αγόρι, όχι μόνο με την ομορφιά και με την αυθάδειά της, αλλά και με την εκκεντρικότητα και τη μοναδικότητά της της. Νοιώθει πως δεν ανήκει πουθενά και την συνεπαίρνουν οι τραγικές ιστορίες με φαντάσματα. Όλα αυτά την απομονώνουν εντείνοντας την ανομολόγητη μοναξιά της. Από την άλλη ο Μπαστάν, βρίσκεται στη γκρίζα ζώνη μεταξύ παιδικότητας και ενηλικίωσης. Σε αυτήν την μεταιχμιακή φάση, τα δύο παιδιά θα συναντηθούν και θα έρθουν κοντά. Ο κόσμος των μεγάλων, περιορίζεται στον φόντο της ταινίας, σαν ένας θόρυβος στο μπαγκράουντ –όπως συμβαίνει συνήθως όταν είσαι τινέιτζερ…

Διάρκεια: 100’

Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Σαρλότ Λεμπόν
Πρωταγωνιστούν: Τζόζεφ Ένγκελ, Σάρα Μονπετί, Μόνια Τσόκρι, Αρτούρ Ιγκουάλ.

 

  1. Digimon Adventure 02: The Beginning

Τα Εκλεκτά Παιδιά και τα Ντίτζιμόν τους επιστρέφουν στην Ελλάδα και με τις φωνές που αγαπήσαμε στην παιδική μας ηλικία.

Σύνοψη: Το μυστικό πίσω από τα Εκλεκτά Παιδιά αποκαλύπτεται. Είναι το έτος 2012, δέκα χρόνια μετά τις περιπέτειες ανάμεσα στην Οντάιμπα και του Ψηφιακού Κόσμου. Αν και έχουν πάρει τους δρόμους τους, ο Ντέιβις και τα άλλα Εκλεκτά Παιδιά, καθώς και οι Ντίτζιμον σύντροφοί τους είναι ακόμα δεμένοι με τα ίδια άρρηκτα δεσμά. Μια μέρα, ένα γιγάντιο Ντιτζι-αβγό ξαφνικά εμφανίζεται στον ουρανό πάνω από τον Πύργο τού Τόκυου, στέλνοντας ένα μήνυμα στον κόσμο. “Είθε όλοι στον κόσμο να έχουν φίλους. Είθε όλοι να έχουν ένα Ντίτζιμον.” Καθώς ο κόσμος παρακολουθεί, ένας νεαρός ονόματι Λούι Ογουάντα εμφανίζεται στον Ντέιβις και τους φίλους του με ένα σπασμένο Ντίτζιβαϊς. Πίσω από την γένεση των Εκλεκτών Παιδιών είναι η μόνη, κρυφή ευχή τού Λουϊ… Όταν παρελθόν και μέλλον συνδέονται, η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία των Ντίτζιμον εξαπολύεται. Τι μονοπάτι θα επιλέξει ο Ντέιβις και οι φίλοι του; Για άλλη μια φορά τα Εκλεκτά Παιδιά κινητοποιούνται. Αυτή την φορά ως ενήλικες.

Διάρκεια: 87’

Σκηνοθεσία: Tomohisa Taguchi

Τις φωνές τους δανείζουν οι: Αργύρης Παυλίδης, Υρώ Λούπη, Κωνσταντίνος Ρεπάνης, Δημήτρης Σάρλος, Χρήστος Δερβεντζής, Γιάννης Λαμπρακόπουλος, Νίκη Γεωργακάκου, Σοφία Παναηλίδου, Θάνος Λέκκας

 

 

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...