HomeCinemaΟι ταινίες της εβδομάδας 30.11-6.12.2023

Οι ταινίες της εβδομάδας 30.11-6.12.2023

Από τον Λάζαρο Γεροφώτη

Με τον “Ναπολέων” του Ρίντλει Σκοτ να κατακτά την κορυφή στο Ελληνικό Box Office την εβδομάδα που μας πέρασε με 43.000 εισιτήρια μέχρι στιγμής και γενικό σύνολο εισιτηρίων στη χώρα 92.000 εισιτήρια, παρατηρήθηκε άνοδος στην προσέλευση, τόσο σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, όσο και με τα περσινά εισιτήρια της αντίστοιχης περιόδου. Με την κυκλοφορία στις αίθουσες της Ελληνικής ταινίας “Φόνισσα”, τα εισιτήρια αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ. Άλλωστε μπαίνουμε στον μήνα των εορτών, όπου παραδοσιακά είναι η περίοδος όπου οι περισσότεροι θα επιλέξουν να δουν κάποια ταινία στις σκοτεινές αίθουσες.

Από Πέμπτη 30/11, πέραν της “Φόνισσας” ακόμα 4 παραγωγές κυκλοφορούν στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας:

 

  1. Φόνισσα

Για την “Φόνισσα” της Εύας Νάθενα, γράψαμε αναλυτικά στο άρθρο μας για τις Ελληνικές παραγωγές που κάνουν πρεμιέρα την περίοδο των εορτών, αλλά και στα άρθρα μας την περίοδο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αναμένεται να είναι μία από τις ταινίες της χρονιάς στους ελληνικούς κινηματογράφους (δεν πιστεύουμε πως θα καταφέρει να περάσει βέβαια τα εισιτήρια του “Oppenheimer” ή της “Barbie”). Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη “Η Φόνισσα”. Απέσπασε 6 βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ένα εκ των οποίων ήταν και το Βραβείο κοινού, κάτι που δείχνει ότι η ταινία θα αρέσει στο κοινό. Το σενάριο είναι της Κατερίνας Μπέη, σεναριογράφου της “Ευτυχιάς” (2019) και πρωταγωνίστρια είναι η Καριοφυλλιά Καραμπέτη.

 

Σύνοψη: Σε ένα δυστοπικό νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900, η Χαδούλα, χήρα Ιωάννου Φράγκου είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία υπηρετώντας αυτό που της πέρασε η μητέρα της – μια σκυτάλη δύσκολη, που διαιωνίζει την υποτίμηση και την κατώτερη μοίρα της γυναίκας. Η Χαδούλα επαναστατεί μέσα της και αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί και προς τα έξω. Τα μικρά κορίτσια του νησιού γίνονται θύματα του ξεσπάσματός της. Αφαιρώντας τους τη ζωή, η ίδια νιώθει ότι τα απαλλάσσει από το κοινωνικό φορτίο που η ύπαρξή τους επιφέρει. Οι πράξεις της κάποια στιγμή αυτονομούνται και τη φέρνουν αντιμέτωπη με τον νόμο. Εγκαταλείπει το σπίτι της και βρίσκει καταφύγιο στη φύση. Όμως, όσο και αν η ηθική της τής υπαγορεύει ότι έπραξε σωστά, στην πραγματικότητα το χρόνιο τραύμα της την ακολουθεί παντού. Το τέλος έρχεται σαν λύτρωση.

Διάρκεια: 97’

Σκηνοθεσία/Σκηνικά/Κοστούμια: Εύα Νάθενα

Σενάριο: Κατερίνα Μπέη (βασισμένο στο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη “Η Φόνισσα”)

Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Πρωταγωνιστούν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα, Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Όλγα Δαμάνη, Στάθης Σταμουλακάτος, Γεωργιάννα Νταλάρα, Χρήστος Στέργιογλου, Δημήτρης Ήμελλος, Χριστίνα Μαξούρη, Αγορίτσα Οικονόμου, Μιχάλης Οικονόμου, Βερόνικα Δαβάκη, Νίκη Παπανδρέου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Τσορτέκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη

 

  1. “Πεσμένα φύλα” (Fallen leaves)

Τα “Πεσμένα φύλλα” του του Φιλανδού σκηνοθέτη Aki Kaurismäki, ήταν η ταινία λήξης στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ταινία έχει ήδη αποσπάσει το Βραβείο της Επιτροπής – Cannes Film Festival 2023, το Βραβείο Κοινού – Munich Film Festival 2023, το Βραβείο της FIPRESCI για την Ταινία της Χρονιάς – San Sebastián IFF 2023 και το Βραβείο Adolph Zukor (Jameson CineFest) – Miskolc IFF 2023.

Σύνοψη: Τα Πεσμένα φύλλα είναι μια γλυκιά ιστορία αγάπης, ελπίδας, αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης, βγαλμένη από τον τρυφερό και αντισυμβατικό κόσμο του μεγάλου ουμανιστή του σινεμά, τον Άκι Καουρισμάκι. Μια νύχτα στο Ελσίνκι, δύο μοναχικοί άνθρωποι διασταυρώνονται τυχαία και ανακαλύπτουν τη μαγεία του «μαζί», αναζητώντας τον πρώτο, απόλυτο και μοναδικό έρωτα της ζωής τους. Με ρομαντική διάθεση, αλλά και βαθιά ριζωμένα στην πραγματικότητα, τα Πεσμένα φύλλα σε αγκαλιάζουν σαν μια μαλακή κουβέρτα στη φθινοπωρινή ψύχρα για να σου θυμιζουν την αξία της ανθρωπιάς, της ενσυναίσθησης και το μεγαλείο της απλότητας. Το σινεμά του Άκι Καουρισμάκι, με τα νυχτερινά αστικά τοπία και τις «ξεκούρδιστες» μουσικές, το ιδιόρρυθμο σκανδιναβικό χιούμορ, τον απολαυστικό αυτοσαρκασμό και τους αλλοπρόσαλλους ήρωες που ψάχνουν αμήχανα την ανθρώπινη ζεστασιά και επαφή είναι το ιδανικό παυσίλυπο για κάθε στιγμή που η σκληρή πραγματικότητα μοιάζει ανίκητη.

Διάρκεια: 81’

Σκηνοθεσία: Aki Kaurismäki

Σενάριο: Aki Kaurismäki

Πρωταγωνιστούν:

Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Alina Tomnikov, Janne Hyytiäinen, Nuppu Koivu, Martti Suosalo

 

 

  1. Σιωπηλή Οργή (Silent Night)

Ο Τζον Γου, σκηνοθέτης μεγάλων επιτυχιών ταινιών δράσης, επιστρέφει με την ταινία “Σιωπηλή οργή”, με πρωταγωνιστή τον Σουηδό ηθοποιό Τζόελ Κίναμαν (“The Suicide Squad”, “Altered Carbon”, “For All Mankind”) και την υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιό, Καταλίνα Σαντίνο Μορένο (“Κεχαριτωμένη Μαρία”, “Στα Χρόνια της Βίας”).

Σύνοψη: Ο εμβληματικός σκηνοθέτης ταινιών δράσης Τζον Γου («The Killer», «Επικίνδυνη Αποστολές 2», «Face/Off») επιστρέφει με μια συγκλονιστική ιστορία εκδίκησης, ενός πατέρα που βλέπει τον μικρό του γιο να χάνει τη ζωή του ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ συμμοριών. Αναρρώνοντας από ένα τραύμα στο λαιμό που τού στέρησε τη φωνή, ο άντρας εκκινεί μια βίαιη οδύσσεια με μοναδικό στόχο την εκδίκηση.

Διάρκεια: 104’

Σκηνοθεσία: John Woo

Σενάριο: Robert Archer Lynn

Πρωταγωνιστούν: Joel Kinnaman, Catalina Sandino Moreno, Yoko Hamamura, Kid Cudi, Harold Torres

 

  1. Παιχνίδια Θανάτου (All Fun And Games)

Για τους λάτρεις των θρίλερ (που είναι πολλοί στην χώρα μας), έρχεται στους κινηματογράφους σε παραγωγή των  αδερφών Ρούσο (“Avengers: Endgame”, “Extractrion”, “Captain America”),  το θρίλερ με τίτλο “Παιχνίδια θανάτου”, σε σκηνοθεσία Eren Celeboglu & Ari Costa (ο Ari Costa έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη στις ταινίες των αδερφών Ρουσό). Πρωταγωνιστές είναι ο Asa Butterfield (ο Ότις του “Sex Education”) και η Natalia Dyer (η Νάνσυ του “Stranger Things”).

 

Σύνοψη: Ένα φαινομενικά αθώο και χαλαρό παιχνίδι μεταξύ εφήβων έχει ως αποτέλεσμα τον δαιμονισμό ενός εξ’ αυτών, του Μάρκους. Για να τον σώσουν, τα αδέρφια και οι φίλοι του καλούνται να συμμετέχουν σε μια σειρά δαιμονικών παιχνιδιών όπου η νίκη αποτελεί μονόδρομο, αφού η ήττα συνεπάγεται τον θάνατο των χαμένων. Τα “Παιχνίδια Θανάτου” εξερευνούν το οικογενειακό τραύμα και την ισχύ της οικογένειας, όταν αυτή αντιμετωπίζει ενωμένη ακόμα και την πιο μεγάλη απειλή.

Διάρκεια: 76’

Σκηνοθεσία: Eren Celeboglu & Ari Costa

Σενάριο: J.J. Braider, Eren Celeboglu & Ari Costa

Πρωταγωνιστούν: Laurel Marsden, Natalia Dyer, Asa Butterfield, Benjamin Evan Ainsworth, Annabeth Gish

 

  1. CALLAS – PARIS, 1958

Αποκλειστικά στους κινηματογράφους στις 2 & 3 Δεκεμβρίου

Η ξακουστή παράσταση της Μαρίας Κάλλας στην Όπερα του Παρισιού για πρώτη φορά στους Κινηματογράφους σε έγχρωμη 4K αποκατάσταση και Dolby Atmos, στις 2 & 3 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα.

Σύνοψη: Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, το μυθικό της ντεμπούτο στην Όπερα του Παρισιού, η θρυλική παράσταση που έδωσε για μία και μόνο βραδιά στις 19 Δεκεμβρίου του 1958 προκαλώντας ανεπανάληπτο παγκόσμιο θαυμασμό, παρουσιάζεται για πρώτη φορά αποκλειστικά για τη μεγάλη οθόνη.

Από τη δημιουργική ομάδα της πολυβραβευμένης ταινίας «Maria by Callas». Σε σκηνοθεσία και παραγωγή του σπουδαίου Γάλλου σκηνοθέτη Tom Volf, που έχει εξελιχθεί στον σημαντικότερο συλλέκτη και ειδικό του έργου της Μαρίας Κάλλας παγκοσμίως, συμπαραγωγή και αποκατάσταση από τον Samuel Francois-Steininger και παγκόσμια διανομή από την Piece of Magic Entertainment.

Με τις μυθικές άριες της Κάλλας από τα έργα Νόρμα, Τροβατόρε, ο Κουρέας της Σεβίλλης και ολόκληρη τη Β’ πράξη από την Τόσκα.

Διάρκεια: 90’

Σκηνοθεσία: Tom Volf

 

 

Related stories

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...