HomeCinemaΟι ταινίες της εβδομάδας 30.05-05.06.2024

Οι ταινίες της εβδομάδας 30.05-05.06.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης

Το κοινό δυστυχώς για ακόμα μία εβδομάδα, δεν εμφανίστηκε στους κινηματογράφους της χώρας και πλέον οι άνθρωποι του χώρου απορούν με το τι να φταίει. Σίγουρα ο τελικός κυπέλου στο ποδόσφαιρο και το Final 4 της Euroleague στο μπάσκετ έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την αποχή των θεατών, όπως και το γεγονός ότι ξεκινούν οι εξεταστικές στα πανεπιστήμια. Αλλά ίσως τελικά ο κόσμος να μην έχει και χρήματα πια για να ξοδέψει (τέλειωσαν και τα Youth Pass βλέπετε). Αλλά για να μην γελιόμαστε, αυτό που σίγουρα απωθεί το κοινό, είναι η έλλειψη ταινιών που να φέρουν μαζικά τους θεατές πίσω στις αίθουσες. Από τα 48.400 εισιτήρια την προηγούμενη εβδομάδα, πήγαμε στα 42.300 εισιτήρια. Ο “Γκάρφιλντ” δεν λέει να αφήσει την κορυφή προσθέτοντας ακόμα 6.340 εισιτήρια (έχει φτάσει σε σύνολο τα 56.500). Στην δεύτερη θέση η “Τελευταία συνεδρία του Φρόιντ” με 5.680 εισιτήρια. Τέλος, στην τρίτη θέση η οικογενειακή ταινία “Φανταστικοί φίλοι”, με 4.650 εισιτήρια. Την νέα κινηματογραφική εβδομάδα, τέσσερις νέες ταινίες κι ένα ντοκιμαντέρ, έρχονται στις ελληνικές αίθουσες, ελπίζοντας να φέρουν το κοινό πίσω στην εμπειρία της μεγάλης οθόνης. Έχει και Λάνθιμο με φόρα από τις Κάννες.

  1. Ιστορίες Καλοσύνης (Kinds of Kindness)

Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, που έρχεται με φόρα από το Φεστιβάλ των Καννών και το βραβείο Ανδρικής ερμηνείας στον Jesse Plemons. Φυσικά πρωταγωνιστεί και η Emma Stone, βραβευμένη με Όσκαρ για το “Poor Things” (πάλι σε σκηνοθεσία Λάνθιμου) και ο Willem Dafoe, που αγαπά τους Έλληνες σκηνοθέτες (είναι και υποψήφιος φέτος στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την ταινία “Inside” του Βασίλη Κατσούπη).

Σύνοψη: Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Ιστορίες Καλοσύνης» με πρωταγωνιστές τη βραβευμένη με Όσκαρ Emma Stone και τους υποψήφιους για Όσκαρ Willem Dafoe και Jesse Plemons είναι ένα τρίπτυχο παραμύθι, που ακολουθεί έναν άνδρα χωρίς επιλογές, φερέφωνο του αφεντικού του, ο οποίος προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του, έναν αστυνομικό που ανησυχεί επειδή η γυναίκα του, η οποία είχε εξαφανιστεί στη θάλασσα, επέστρεψε και του φαίνεται να είναι ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος και μια γυναίκα αποφασισμένη να βρει έναν συγκεκριμένο άνθρωπο με μια ιδιαίτερη ικανότητα, ο οποίος προορίζεται να γίνει πνευματικός ηγέτης.

Διάρκεια: 164’

Σκηνοθεσία: Yorgos Lanthimos

Σενάριο: Efthimis Filippou, Yorgos Lanthimos

Πρωταγωνιστούν: Willem Dafoe, Emma Stone, Hong Chau, Joe Alwyn, Jesse Plemons, Mamoudou Athie, Hunter Schafer, Margaret Qualley

  1. Furiosa: A Mad Max Saga

Prequel της ταινίας “Mad Max: Fury Road” σε σκηνοθεσία George Miller. Τον ρόλο της Furiosa που ενσάρκωσε με μεγάλη επιτυχία η Sarliz Theron το 2015, αναλαμβάνει εδώ η Anya Taylor-Joy. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις Κάννες (εκτός συναγωνισμού).

Σύνοψη: Καθώς ο κόσμος καταρρέει, η νεαρή Φουριόσα απάγεται από την Green Place of Many Mothers και πέφτει στα χέρια της μεγάλης Ορδής Μηχανόβιων με επικεφαλής τον πολέμαρχο Ντεμέντους. Καθώς περιπλανιούνται στην άγονη γη, καταλήγουν στην Ακρόπολη που βρίσκεται υπό την ηγεμονία του Αθάνατου Τζο. Ενώ οι δύο τύραννοι αλληλοσπαράζονται για το ποιος θα κυριαρχήσει, η Φουριόσα πρέπει να επιβιώσει από πολλές δοκιμασίες για να επιστρέψει στην πατρίδα της.

Διάρκεια: 148’

Σκηνοθεσία: George Miller

Σενάριο: George Miller, Nick Lathouris

Πρωταγωνιστούν: Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth, Angus Sampson, Charlee Fraser, Tom Burke, Alyla Browne, Nathan Jones

 

  1. Ζωικό Βασίλειο (Le regne Animal)

Αυτό το μεταφυσικό θρίλερ ήταν η ταινία έναρξης στο τμήμα “Ένα Κάποιο Βλέμμα”, στο Φεστιβάλ των Καννών 2023 και απέσπασε 12 Υποψηφιότητες στα Βραβεία Σεζάρ της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κερδίζοντας 5 (Μουσικής, Φωτογραφίας, Οπτικών Εφέ, Ήχου και Ενδυματολογίας)

Σύνοψη: Στο εγγύς μέλλον, ένα μυστηριώδες φαινόμενο χτυπά την ανθρωπότητα και ανεξήγητες μεταλλάξεις μεταμορφώνουν σταδιακά τμήματα του πληθυσμού σε υβρίδια ανθρώπου-ζώου.

Τα πλάσματα, που θεωρούνται απειλή από πολλούς, στέλνονται σε εξειδικευμένο κέντρο σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις μεταλλάξεις τους από το να προχωρήσουν σε άλλο επίπεδο και να ελέγξουν τις φαινομενικά βίαιες τάσεις τους. Όταν μια συνοδεία που μεταφέρει υβρίδια σε μια νέα εγκατάσταση, συντρίβεται σε ένα δάσος, η παράνοια εξαπλώνεται στην τοπική κοινότητα καθώς τα επιζώντα πλάσματα σκορπίζονται στην άγρια φύση. Ο Φρανσουά, μαζί με τον 16χρονο γιο του Εμίλ, ξεκινούν μια απεγνωσμένη αναζήτηση για την σύζυγό του Λένα, η οποία εξαφανίστηκε μετά το δυστύχημα. Καθώς ο Φρανσουά προσκολλάται στο παρελθόν της οικογένειας, χάνει σταδιακά την επαφή με τον Εμίλ, ο οποίος έχει αρχίσει να παρατηρεί μεταλλάξεις στο σώμα του, και η μοίρα του μοιάζει όλο και περισσότερο αβέβαιη. Καθώς όμως ο Εμίλ δένεται κρυφά με πλάσματα που γνώρισε στο δάσος, ένα ΖΩΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ γεμάτο ανθρωπιά ανοίγει μπροστά στα μάτια του, και ενώ οι αρχές πλησιάζουν, ο ίδιος και ο πατέρας του θα αλλάξουν για πάντα.

Διάρκεια: 128’

Σκηνοθεσία: Thomas Cailley

Σενάριο: Thomas Cailley, Pauline Munier

Πρωταγωνιστούν: Adèle Exarchopoulos, Tom Mercier, Romain Duris, Paul Kircher

 

  1. Τα ταρώ του θανάτου (Tarot)

Σύνοψη: Όταν μια παρέα φίλων παραβιάζει τον ιερό κανόνα της τράπουλας των Ταρώ -ποτέ να μην χρησιμοποιείς την τράπουλα κάποιου άλλου- απελευθερώνουν εν αγνοία τους ένα ανείπωτο κακό που είναι παγιδευμένο μέσα στα καταραμένα χαρτιά. Ένας προς έναν, έρχονται αντιμέτωποι με τη μοίρα για να καταλήξουν σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο θάνατο και να ξεφύγουν από το μέλλον που προδιαγράφουν τα Ταρώ.

Διάρκεια: 92’

Σκηνοθεσία: Spenser Cohen & Anna Halberg

Σενάριο: Spenser Cohen, Anna Halberg, Nicholas Adams

Πρωταγωνιστούν: Harriet Slater, Adain Bradley, Jacob Batalon, Avantika Vandanapu

 

  1. Γιάννης Σπανός: Πίσω απ’ τη Μαρκίζα

Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Σπανού. Ήταν η ταινία λήξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2024 και προβλήθηκε πριν λίγες μέρες και στο In-Edit στη Θεσσαλονίκη.

Σύνοψη: Ο Γιάννης Σπανός, η μουσική ιδιοφυία πίσω από κλασικά τραγούδια και αειθαλείς μελωδίες που επέλεξε να μείνει μακριά από τα φώτα, αποκαλύπτεται για πρώτη φορά στο ντοκιμαντέρ «Γιάννης Σπανός: Πίσω Απ’ τη Μαρκίζα». Μέσα από δικά του λόγια, αλλά και τις αναμνήσεις και διηγήσεις δεκάδων επώνυμων συνεργατών και φίλων του, σκιαγραφείται από το σκηνοθέτη Άρη Δόριζα η ζωή και η σχεδόν 60ετής καλλιτεχνική πορεία του ανθρώπου που καθόρισε την ελληνική μουσική, δημιούργησε το Νέο Κύμα και γοήτευσε με το ταλέντο του μέχρι και την Brigitte Bardot, του οποίου όμως το έργο παραμένει σε ασυμφωνία με τη φήμη του. Σε αυτό το μοναδικό ντοκουμέντο, ο ίδιος ο Σπανός, σε διάλογο με το σκηνοθέτη, επιχειρεί να εξηγήσει γιατί ο δημιουργός δεν μπορεί τελικά να είναι σπουδαιότερος από το έργο του.

Διάρκεια: 118’

Σκηνοθεσία: Άρης Δόριζας

Σενάριο: Άρης Δόριζας

 

 

 

 

 

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...