HomeCinemaΟι ταινίες της εβδομάδας 29.2-6.3.2024

Οι ταινίες της εβδομάδας 29.2-6.3.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης

Χωρίς κάποιο μεγάλο εμπορικό τίτλο την εβδομάδα που μας πέρασε τα εισιτήρια στους κινηματογράφους της χώρας γνώρισαν κι άλλη πτώση (μόλις 74.600 εισιτήρια στο σύνολο) και στην πρώτη θέση είχαμε την έκπληξη, όπου με 10.900 εισιτήρια βρέθηκε η νέα ταινία του Wim Wenders “Υπέροχες μέρες”. Για να βρίσκεται στην 1η θέση μία ταινία που απευθύνεται σε ένα πιο “Φεστιβαλικό” κοινό, καταλαβαίνεται πόσο μεγάλη έλλειψη από εμπορικές ταινίες δημιούργησαν  οι διανομείς της χώρας με τον κακό προγραμματισμό που έκαναν, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να κρατήσουν τα εισιτήρια σε ένα υψηλό επίπεδο που είχε δημιουργηθεί τους προηγούμενους μήνες.

Στη δεύτερη θέση έπεσε η ρομαντική κομεντί “Λατρεύω να σε μισώ”, έχοντας φτάσει σε σύνολο τα 47.000 εισιτήρια. Στο νο3 της εβδομάδας με 7.400 εισιτήρια βρέθηκε το Αργεντίνικο θρίλερ “Εκεί που το κακό παραμονεύει”. Το “Poor Things” έπεσε στην 4η θέση, έχοντας φτάσει σε 2 μήνες προβολών στις 405.000 εισιτήρια. Την νέα κινηματογραφική εβδομάδα επτά νέες ταινίες έρχονται στις αίθουσες, με το Dune 2 να έρχεται να σώσει την κατάσταση στα εισιτήρια των κινηματογράφων της χώρας:

 

  1. Dune 2

Τρία σχεδόν χρόνια μετά το επιτυχημένο πρώτο μέρος, όπου απέσπασε 6 βραβεία Όσκαρ και μετά από καθυστερήσεις, λόγω της απεργίας των ηθοποιών στην Αμερική, έρχεται στις αίθουσες το δεύτερο μέρος του Dune. Ήδη οι προβολές των πρώτων ημερών σε πολλές αίθουσες είναι sold out, ειδικά σε αίθουσες με υψηλή ποιότητα εικόνας και ήχου, όπως π.χ. η αίθουσα IMAX στη Θεσσαλονίκη.

Σύνοψη: Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και συγγραφέας, Ντενί Βιλνέβ, αναλαμβάνει την κινηματογραφική μεταφορά του δεύτερου μέρους του έπους του Dune, του πασίγνωστου μυθιστορήματος του Φρανκ Χέρμπερτ. Στην ταινία, Dune: Μέρος Δεύτερο, συμμετέχουν διάσημοι σταρ από όλο τον κόσμο. Την πολυαναμενόμενη ταινία παρουσιάζουν η Warner Bros. Pictures και η Legendary Pictures, μετά και την επιτυχημένη και βραβευμένη με έξι Όσκαρ ταινία του 2021, Dune.

Το έπος της μεγάλης οθόνης συνεχίζει την πορεία του, βασισμένο στο μπεστ σέλερ του Φρανκ Χέρμπερτ, Dune, με ένα καστ από γνώριμους αλλά και νέους ηθοποιούς· μεταξύ αυτών ο υποψήφιος για Όσκαρ, Τιμοτέ Σαλαμέ (Wonka και Call Me by Your Name), η Ζεντάγια (Spider-Man: No Way Home, Malcolm & Marie και Euphoria), η Ρεμπέκα Φέργκιουσον (Mission: Impossible – Dead Reckoning), ο υποψήφιος για Όσκαρ, Τζος Μπρόλιν (Avengers: End Game και Milk), ο υποψήφιος για Όσκαρ, Όστιν Μπάτλερ (Elvis και Once Upon A Time… In Hollywood), η υποψήφια για Όσκαρ, Φλόρενς Πιου (Black Widow και Little Women), ο Ντέιβ Μπατίστα (Guardians of the Galaxy και Thor: Love and Thunder), ο βραβευμένος με Όσκαρ, Κρίστοφερ Γουόκεν, (The Deer Hunter και Hairspray), ο Στίβεν Χέντερσον (Fences και Lady Bird), η Λέα Σεϊντού (στα James Bond και Crimes of the Future), ο Στέλαν Σκάρσγκαρντ (τα Mamma Mia! Και Avengers: Age of Ultron), η υποψήφια για Όσκαρ, Σαρλότ Ράμπλινγκ (45 Years και Assassin’s Creed) και ο βραβευμένος με Όσκαρ, Χαβιέρ Μπαρδέμ (No Country for Old Men και Being the Ricardos). Το Dune: Μέρος Δεύτερο εξερευνεί το συναρπαστικό ταξίδι του Πολ Ατρείδη, τη στιγμή που βρίσκεται ξανά με την Τσάνι και τους Φρέμεν, και ενώ πολεμά για να πάρει εκδίκηση από όσους συνωμότησαν για να καταστρέψουν την οικογένειά του.

Διχασμένος καθώς πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον έρωτα της ζωής του και το πεπρωμένο του ορατού σύμπαντος ο Πολ θα αποτολμήσει να αλλάξει ένα φρικτό μέλλον που μόνο ο ίδιος μπορεί να προβλέψει. Ο Βιλνέβ, με βάση το μυθιστόρημα του Φρανκ Χέρμπερτ, έγραψε το σενάριο της ταινίας μαζί με τον Τζον Σπέιτς. Την παραγωγή της ταινίας ανέλαβαν η Μέρι Πάρεντ, ο Κέιλ Μπόιτερ, ο Βιλνέβ, η Τάνια Λαπόιντ και ο Πάτρικ Μακκόρμικ. Διευθυντές παραγωγής είναι ο Τζόσουα Γκρόντε, ο Χέρμπερτ Γκέινς, o Τζον Σπέιτς, o Τόμας Τουλ, ο Μπράιαν Χέρμπερτ, ο Μπάιρον Μέριτ, η Κιμ Χέρμπερτ και καλλιτεχνικός σύμβουλος είναι ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Κέβιν Τζ. Άντερσον. Ο Βιλνέβ διατηρεί τη συνεργασία του με τη δημιουργική ομάδα του Dune: τον βραβευμένο με Όσκαρ, διευθυντή φωτογραφίας Γκρέιγκ Φρέιζερ· τον βραβευμένο με Όσκαρ, καλλιτεχνικό σχεδιαστή Πατρίς Βερμέτ· τον βραβευμένο με Όσκαρ, μοντέρ Τζο Γουόκερ· τον βραβευμένο με Όσκαρ, υπεύθυνο οπτικών εφέ Πολ Λάμπερτ· την υποψήφια για Όσκαρ, ενδυματολόγο Ζακλίν Γουέστ. Ο βραβευμένος με Όσκαρ, συνθέτης και μουσικός παραγωγός, Χανς Ζίμμερ αναλαμβάνει και πάλι την ενορχήστρωση του φιλμ.

Το Dune: Μέρος Δεύτερο γυρίστηκε σε τοποθεσίες στη Βουδαπέστη, το Άμπου Ντάμπι, την Ιορδανία και την Ιταλία.

Διάρκεια: 168’

Σκηνοθεσία: Denis Villeneuve

Σενάριο: Denis Villeneuve, Jon Spaihts & Frank Herbert

Πρωταγωνιστούν: Timothee Chalamet, Tim Blake Nelson, Rebecca Ferguson, Zendaya Coleman, Stellan Skarsgard, Charlotte Rampling, Josh Brolin, Christopher Walken, Austin Butler, Dave Bautista, Florence Pugh, Lea Seydoux, Javier Bardem

 

 

  1. Περάσματα (Passages)

Τα “Περάσματα” τα παρακολούθησα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ταινία αξίζει της προσοχής σας, κυρίως για τις δυνατές ερμηνείες των πρωταγωνιστών και κυρίως την ερμηνεία του Franz Rogowski που όπου εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια αφήνει το αποτύπωμα του. Μία δυνατή ταινία για έναν αρρωστημένο, εγωιστή σκηνοθέτη που τα θέλει όλα δικά του. Η προσέγγιση του θέματος από τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Ira Sachs αριστοτεχνική. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ενώ δέχτηκε έντονες κριτικές για τις ωμές σκηνές σεξ.

Σύνοψη: Τοποθετημένο στο Παρίσι, αυτό το ακαταμάχητο δράμα αφηγείται την ιστορία του Τόμας (Φραντς Ρογκόφσκι) και του Μάρτιν (Μπεν Γουίσο), ενός γκέι ζευγαριού, του οποίου ο γάμος αναστατώνεται όταν ο Τόμας ξεκινάει μια παθιασμένη ερωτική σχέση με την Άγκαθα (Αντέλ Εξαρχόπουλος). Ο καταξιωμένος σκηνοθετης Άιρα Σακς επιστρέφει με τα συγκλονιστικά «Περάσματα», μια φρέσκια, ειλικρινή και ωμά κωμική ματιά στις χαοτικές, μοντέρνες σχέσεις.

Διάρκεια: 91’

Σκηνοθεσία: Ira Sachs

Σενάριο: Mauricio Zacharias, Ira Sachs

Πρωταγωνιστούν: Franz Rogowski, Ben Whishaw, Adèle Exarchopoulos

 

  1. Ο Πάγος που Καίει (The breaking Ice)

Άλλη μία ταινία που είδα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με παρουσία του Σκηνοθέτη Anthony Chen. Μια βαθιά μελαγχολική ταινία. Ένα ταξίδι τριών νέων, μιας ψυχανάλυσης και ανακάλυψης των εαυτών τους. Συγκινητικό, με όμορφες ερμηνείες από τους τρεις πρωταγωνιστές. “Ο πάγος που καίει” ήταν η επίσημη πρόταση της Σιγκαπούρης για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας, ενώ συμμετείχε τόσο στο Φεστιβάλ των Καννών, όσο και στο Φεστιβάλ του Τορόντο

Σύνοψη: Μετά την ταινία Η Εποχή της Βροχής (Wet Season), ο βραβευμένος με Χρυσή Κάμερα (δια χειρός Ανιές Βαρντά για το ντεμπούτο του Ilo Ilo) Άντονι Τσεν επέστρεψε το 2023 με δύο ταινίες (Drift, The Breaking Ice) πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Η ταινία Ο Πάγος που Καίει γυρίστηκε μέσα στον παγωμένο χειμώνα στα σύνορα της Κίνας με τη Βόρεια Κορέα, και είναι ανάμεσα στις ταινίες που ξεχώρισαν από το Φεστιβάλ Καννών σύμφωνα με το Hollywood Reporter και το Indiewire. Γυρισμένη στην πόλη Γιαντζί, μια συνοριακή πόλη στη Βόρεια Κίνα, η ταινία ακολουθεί την ανάπτυξη της σχέσης τριών νέων που βρίσκονται στην αρχή της ενήλικης ζωής τους, κατά τη διάρκεια λίγων ημερών μέσα στο χιονισμένο τοπίο. Η συνάντηση τους και ο χρόνος που περνούν μαζί θα τους κάνει να αναθεωρήσουν τη ζωή τους και να αλλάξουν ρότα. Η πρωταγωνίστρια Ζου Ντονγιού (Zhou Dongyu) θεωρείται ήδη μία από τις πιο σπουδαίες ηθοποιούς της γενιάς της, ανακάλυψη του Ζαν Γιμού όταν τελείωνε το σχολείο και πρωταγωνίστρια στην επόμενη ταινία του. Με τον Άντονι Τσεν γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας όταν συνεργάστηκαν στην ταινία μικρού μήκους The Break Away, μέρος μιας ανθολογίας ταινιών μικρού μήκους από καταξιωμένους σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο (Τζαφάρ Παναχί, Λόρα Πόιτρας, Απιτσατπόνγκ Βιρασεθακούλ, Ντέιβιντ Λόουερι, ανάμεσα σε άλλους) με τίτλο The Year of the Everlasting Storm, παραγωγής της Neon.

Διάρκεια: 97’

Σκηνοθεσία: Anthony Chen

Σενάριο: Anthony Chen
Πρωταγωνιστούν: Zhou Dongyu, Liu Haoran, Qu Chuxiao

 

  1. Πρίμα Μπαλαρίνα (Joika)

Σύνοψη: Η Joika βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Joy Womack, η οποία έγραψε ιστορία ως Αμερικανίδα μπαλαρίνα που έγινε δεκτή στην Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών άφησε το οικογενειακό της σπίτι στο Τέξας για να ταξιδέψει στη Μόσχα για να ακολουθήσει το όνειρό της – να γίνει Πρίμα Μπαλαρίνα στα παγκοσμίου φήμης Μπαλέτα Μπολσόι. Αυτή η συναρπαστική ιστορία τράβηξε το ενδιαφέρον του συγγραφέα-σκηνοθέτη Τζέιμς Νάπιερ Ρόμπερτσον, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τη Τζόι εμπνεύστηκε απόλυτα την αξιοσημείωτη ιστορία της. Η Womack ήθελε η ταινία να δείξει τι πραγματικά χρειαζόταν για να γίνει μια ελίτ μπαλαρίνα σε μια τόσο έντονα ανταγωνιστική ατμόσφαιρα, – κάτι που ένιωθε ότι δεν είχε προβληθεί ποτέ πραγματικά στον κινηματογράφο. Και, έχοντας δει το πολυβραβευμένο The Dark Horse του Robertson, η Womack ένιωσε ότι ήταν το πρόσωπο που μπορούσε να εμπιστευτεί να το κάνει. Η ανερχόμενη Talia Ryder (Never Rarely Sometimes Always, Sweet East) δίνει μια καθοριστική για την καριέρα της, γεμάτη ηλεκτρισμό ερμηνεία, ως Joy Womack. Μαζί της η δύο φορές νικήτρια του βραβείου Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας των Καννών, Νταϊάν Κρούγκερ (Inglourious Basterds) ως η αινιγματική Ρωσίδα δασκάλα χορού και μέντορας της, Tatiyana Volkova.

Διάρκεια: 110’

Σκηνοθεσία: James Napier Robertson

Σενάριο: James Napier Robertson

Πρωταγωνιστούν: Diane Kruger, Talia Ryder, Borys Szyc

 

  1. Μια γυναίκα (Une femme de notre temps)

Η Σοφί Μαρσό στον ρόλο μιας αστυνομικού που οδηγείται στα άκρα όταν μαθαίνει πως ο άντρας της είχε διπλή ζωή. Η ταινία ήταν επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Σύνοψη: Μία επιθεωρήτρια της Αστυνομίας στο Παρίσι, αστυνομικός με μεγάλη ηθική ακεραιότητα, ρομαντική εκ φύσεως και συγγραφέας στον ελεύθερο χρόνο της, ζει, φαινομενικά ήσυχα, με τον σύζυγό της, μετά τον θάνατό της αδερφής της. Όταν όμως, αίφνης, ανακαλύπτει την διπλή ζωή του άντρα της μεταστρέφεται και, ανίκανη να διαχειριστεί το σοκ, οδηγείται σε μέχρι πρότινος αδιανόητες για εκείνη πράξεις. Αστυνομικό (και ερωτικό) θρίλερ, με καταιγιστική δράση, κορυφωτικό τέλος και μεγάλο ατού την ερμηνεία της δημοφιλούς γαλλίδας σταρ Σοφί Μαρσό η οποία γεμίζει το πλάνο με την παρουσία της.

 

Διάρκεια: 96’

Σκηνοθεσία: Jean-Paul Civeyrac

Σενάριο: Jean-Paul Civeyrac

Πρωταγωνιστούν: Sophie Marceau, Johan Heldenbergh, Cristina Flutur

 

  1. Άκουσέ Με (Listen)

Η νέα ταινία της Μαρίας Ντούζα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2022) και έκανε μία σπουδαία Φεστιβαλική πορεία με Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ορφέας και Καλύτερης Ερμηνείας για την πρωταγωνίστρια Ευθαλία Παπακώστα στο 17ο Ελληνικό Φεστιβάλ του Λος Άντζελες (LAGGF) και Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές φεστιβάλ της Ντάκα, στο Μπαγκλαντές, στο Τμήμα Γυναικών Σκηνοθετών. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι: Ευθαλία Παπακώστα, Δημήτρης Κίτσος, Γιώργος Πυρπασόπουλους.

Σύνοψη: Οικονομικές δυσκολίες αναγκάζουν την κωφή έφηβη Βαλμίρα να αφήσει το σχολείο Κωφών στην Αθήνα και να επιστρέψει στο νησί του πατέρα της, όπου βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της αδιαφορίας και της απομόνωσης – όχι μόνο εξαιτίας των προκαταλήψεων του χωριού, αλλά, κυρίως, των δικών της.

 

Διάρκεια: 108’

Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα

Σενάριο: Μαρία Ντούζα

Πρωταγωνιστούν: Ευθαλία Παπακώστα, Δημήτρης Κίτσος, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Yoana Bukovska Davidova, Νίκος Κουκάς

 

  1. Οι Περιπέτειες Του Επιθεωρητή Σαν (Inspector Sun & The Curse Of The Black Widow)

Νέα ταινία κινουμένων σχεδίων στις ελληνικές αίθουσες, φυσικά μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά, ενώ στην πρωτότυπη έκδοση (που προφανώς δεν θα δούμε στην Ελλάδα) δανείζουν τις φωνές τους μεγάλα ονόματα: Steve Carell, Will Ferrell και Sofia Vergara.

Σύνοψη: Σανγκάη, 1934. Κάτω από την επιφάνεια, στον κόσμο των εντόμων οι ντετέκτιβ και οι γκάνγκστερ συνυπάρχουν σαν σε φιλμ νουάρ. Ο μοναχικός επιθεωρητής Σαν – που ανήκει στο είδος της αράχνης κυνηγού- καλείται να λύσει ένα μυστήριο που αποδεικνύεται μία υπόθεση ζωής και θανάτου για ανθρώπους και έντομα.

 

Διάρκεια: 88’

Σκηνοθεσία: Julio Soto Gurpide

Σενάριο: Toby Davies, David Freedman & Rocco Pucillo

Τις φωνές τους στην Ελληνική έκδοση δανείζουν οι: Θανάσης Κουρλαμπάς, Βασιλική Σούτη, Νέστωρ Κοψιδάς, Αμαλία Νίνου, Μαρία Ζερβού, Βασίλης Μήλιος, Γιάννης Υφαντής, Άγγελος Λιάγκος, Θάνος Λέκκας, Ντίνος Σούτης

 

 

 

 

 

 

 

Related stories

Άρτεμις Πυρπύλη: Η φωτογράφος που δίνει σχήμα στις αναμνήσεις

Συνέντευξη: Γιάννης Σιφνιός Ένα καθοριστικό ταξίδι στην Κορσική, η αποτύπωση...

10 χρόνια In-Edit Greece! H Θεσσαλονίκη γίνεται και πάλι το “Λιμάνι της Μουσικής”

Πριν δέκα χρόνια διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο Ολύμπιον...

8+1 λόγοι που δεν πρέπει να χάσεις το Hoppy Festival

Άρχισες να μετράς αντίστροφα για το αγαπημένο σου φεστιβάλ...

«Music is Coming»… με τους Lords of the Sound

10 λόγοι για τους οποίους η επερχόμενη συναυλία της...