HomeCinemaΟι ταινίες της εβδομάδας 25-31.1.2024

Οι ταινίες της εβδομάδας 25-31.1.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης

 

Το “Poor Things” του Γιώργου Λάνθιμου βρέθηκε και την εβδομάδα που μας πέρασε στην 1η θέση των εισιτηρίων, έχοντας φτάσει σε σύνολο τα 277.000 εισιτήρια. Μετά και την ανακοίνωση των 11 υποψηφιοτήτων της ταινίας για Όσκαρ, αναμένεται να έχει άνοδο. Έχει ξεπεράσει τα 225.000 εισιτήρια της “Ευνοούμενης” (2019) και είναι η πιο επιτυχημένη solo ταινία που σκηνοθέτησε ο Λάνθιμος, ενώ βάζει πλώρη να ξεπεράσει και την συν-σκηνοθεσία που έκανε μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο στην ταινία “Ο Καλύτερός μου Φίλος” (2001), όπου έκοψε 340.000 εισιτήρια. Στη δεύτερη θέση παρέμεινε “Ο Μελισσοκόμος” με τον Jason Statham, έχοντας φτάσει τα 50.000 εισιτήρια. Στο νο3 η ταινία “Η μελωδία της ελευθερίας” με 7.000 εισιτήρια. Η “Φόνισσα” στο νο4, έχοντας φτάσει στο εντυπωσιακό νούμερο των 410.000 εισιτηρίων. Οι “Κουραμπιέδες από χιόνι” στην 5η θέση της εβδομάδας που πέρασε και σύνολο τα 163.000 εισιτήρια. Η “Ζώνη ενδιαφέροντος” έχει φτάσει τα 38.000 εισιτήρια και μετά τις 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ αναμένεται να ανέβει αυτό το νούμερο. Το ίδιο θα συμβεί και με την “Ανατομία μιας πτώσης” (επίσης 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ), όπου μέχρι τώρα έχει σύνολο τα 59.000 εισιτήρια.

Την νέα κινηματογραφική εβδομάδα έξι νέες ταινίες έρχονται στις αίθουσες:

 

  1. Ferrari

Ο Μάικλ Μάν σκηνοθετεί μία από τις πιό ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής του εμβληματικού Έντσο Φερράρι, μαζί με ένα all star καστ, αναμεσά τους ο Adam Driver και η Penelope Cruz όπου κέρδισε για την ερμηνεία της υποψηφιότητα Β΄ γυναικείου ρόλου στα Screen Actors Awards.

Σύνοψη: Το καλοκαίρι του 1957, ο πρώην οδηγός αγώνων αυτοκινήτων, Έντσο Φερράρι βρίσκεται σε κρίση. Με την εταιρεία του στα πρόθυρα της πτώχευσης και τον γάμο του να βιώνει την τραυματική απώλεια του ενός γιου, ο Φερράρι εναποθέτει την ελπίδα για την σωτηρία τους σε έναν αγώνα δρόμου 1000 μιλίων στην Ιταλία, τον εμβληματικό Mille Miglia.

Διάρκεια: 130’

Σκηνοθεσία: Michael Mann

Σενάριο: Troy Kennedy Martin & Brock Yates

Πρωταγωνιστούν: Penelope Cruz, Adam Driver, Shailene Woodley, Patrick Dempsey, Giuseppe Festinese, Jack O’Connell

 

  1. Τα παιδιά του χειμώνα (The Holdovers)

Από τον βραβευμένο με Όσκαρ Ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Alexander Payne, έρχεται στις αίθουσες η ταινία “The Holdovers”, όπου είδαμε στο πρόσφατο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε ειδική προβολή, εκεί που βρέθηκε και ο σκηνοθέτης και παραχώρησε συνέντευξη τύπου. Αν και δεν κατάφερε ο Payne να βρεθεί στην τελική πεντάδα για το Όσκαρ σκηνοθεσίας, η ταινία απέσπασε 5 υποψηφιότητες (Καλύτερης ταινίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Α’ αντρικού ρόλου, Β’ γυναικείου ρόλου, μοντάζ).

Σύνοψη: Η ταινία ακολουθεί ένα στριμμένο καθηγητή (Πολ Τζιαμάτι) σε ένα Αμερικανικό Κολέγιο υψηλού κύρους, ο οποίος υποχρεώνεται να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών του, για να προσέχει λίγους σπουδαστές του, οι οποίοι δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε. Τελικά, αναπτύσσει μία απίθανη σχέση με έναν από αυτούς – έναν κατεστραμμένο, ιδιοφυή ταραχοποιό (ο πρωτοεμφανιζόμενος Ντόμινικ Σέσα) – και την αρχιμαγείρισσα του κολεγίου, η οποία έχασε μόλις τον γιο της στον πόλεμο του Βιετνάμ (ΝταΒάιν Τζόι Ράντολφ).

Διάρκεια: 133’

Σκηνοθεσία: Alexander Payne

Σενάριο: David Hemingson

Πρωταγωνιστούν: Da’Vine Joy Randolph, Paul Giamatti, Dominic Sessa, Carrie Preston, Gillian Vigman, Brady Hepner

 

  1. Αποστολή στην Ελλάδα (The Bricklayer)

Άλλη μία Χολυγουντιανή παραγωγή που γυρίστηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια. Είναι και η μοναδική στην οποία η δράση διαδραματίζεται στην Ελλάδα και φαίνεται ξεκάθαρα και η πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως π.χ. η πλατεία Αριστοτέλους και τα Λαδάδικα.

Σύνοψη: Στη Θεσσαλονίκη κρύβονται θανάσιμα μυστικά, τα οποία πρέπει να ανακαλύψουν – αφού συνεργαστούν – οι Άαρον Έκχαρτ και Νίνα Ντόμπρεφ.

Κάποιος εκβιάζει τη CIA – δολοφονώντας ξένους δημοσιογράφους και κάνοντας τις δολοφονίες να φαίνονται ως ευθύνη της υπηρεσίας. Καθώς ο κόσμος αρχίζει να ενώνεται ενάντια στις ΗΠΑ, η CIA πρέπει να φέρει πίσω σε ενεργό δράση τον πιο λαμπρό – και επαναστάτη – πράκτορά της από τη σύνταξη, αναγκάζοντάς τον να αντιμετωπίσει το περίεργο παρελθόν του ενώ ξετυλίγεται μια διεθνή συνωμοσία.

Διάρκεια: 110’

Σκηνοθεσία: Renny Harlin
Σενάριο: Noah Boyd, Matt Johnson & Marc Moss                                                           Πρωταγωνιστούν: Lola Campbell, Alin Uzun, Cary Crankson, Carys Bowkett

 

  1. Τι Συνέβη Μετά… – (What Happens Later)

Η Μεγκ Ράιαν, αξέχαστη πρωταγωνίστρια των ταινιών «Όταν ο Χάρι Γνώρισε τη Σάλι» και «Άγρυπνος στο Σιάτλ», σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε αυτή την εξελιγμένη και νοσταλγική ρομαντική κομεντί στο πλάι του Ντέιβιντ Ντουκόβνι.

Σύνοψη: Βασισμένη στο θεατρικό έργο του Στίβεν Ντίετζ, «Shooting Star», ο οποίος συνυπογράφει και το σενάριο, η ταινία ακολουθεί δύο πρώην συντρόφους, την Γουίλα (Ράιαν) και τον Μπιλ (Ντουκόβνι), που ξαναβρίσκονται χρόνια μετά τον χωρισμό τους, όταν αναγκάζονται να διανυκτερεύσουν στο αεροδρόμιο λόγω κακοκαιρίας. Και οι δύο θέλουν να γυρίσουν σπίτια τους, αλλά στη διάρκεια της νύκτας καταλήγουν να αναπολούν το παρελθόν τους και όλα αυτά που θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Όταν όμως οι αναμνήσεις τους μοιάζουν να διαφοροποιούνται, πού πάνε από εκεί;

Διάρκεια: 104’

Σκηνοθεσία: Meg Ryan

Σενάριο: Steven Dietz, Kirk Lynn & Meg Ryan

Πρωταγωνιστούν: David Duchovny, Meg Ryan

 

  1. Μαύρος Κότσιφας – μαύρο Βατόμουρο – (blackbird Blackbird Blackberry)

Με επίσημη συμμετοχή 15νθημερο Σκηνοθετών Καννες 2023, 2 Βραβεία στο Φεστιβάλ Σαράγιεβο – Καλυτερης ταινιας και Α’ Γυναικείος Ρόλος, Υποψηφιότητα για το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στα European Film Awards 2023  και Special Screening στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έρχεται στις αίθουσες η νέα ταινία της Elene Naveriani.

Σύνοψη: Ένα αληθινό διαμάντι του σύγχρονου σινεμά από τη Γεωργία (η τίτλος του οποίου παραπέμπει στον Οτάρ Ιοσελιάνι, μεγάλο «τραγουδιστή κότσυφα» αυτής της σπουδαίας εθνικής κινηματογραφίας) σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας λεοντόκαρδης γυναίκας που μεγαλώνει χωρίς να ωριμάζει, κι έτσι μαθαίνει να ακούει και να εμπιστεύεται τη φωνή της. Η Ετέρο, μια 48χρονη γυναίκα που ζει σε ένα μικρό χωριό στη Γεωργία, δεν ήθελε ποτέ σύζυγο. Αγαπά την ελευθερία της όσο και τα κέικ της. Η επιλογή της όμως να ζήσει μόνη της είναι η αιτία πολλών κουτσομπολιών μεταξύ των συγχωριανών της. Απροσδόκητα, βρίσκει τον εαυτό της να ερωτεύεται με πάθος έναν άντρα και ξαφνικά βρίσκεται αντιμέτωπη με την απόφαση να ακολουθήσει μια σχέση ή να συνεχίσει μια ζωή ανεξαρτησίας. Η Ετέρο πρέπει να καταπιαστεί με τα συναισθήματά της και να αποφασίσει πώς θα βρει τον δικό της δρόμο προς την ευτυχία. Ένα μάθημα αγάπης και αυτο-αποδοχής, κόντρα σε κάθε είδους διάκριση.

Διάρκεια: 111’

Σκηνοθεσία: Elene Naveriani

Σενάριο: Elene Naveriani, Nikoloz Mdivani, βασισμένο στο μυθιστόρημα της Tamta Melashvili

Πρωταγωνιστούν:

Eka Chavleishvili, Temiko Chinchinadze, Anka Khurtsidze, Tamar Mdinaradze

 

  1. Γάτες Στο Μουσείο (Cats in The Museum)

Από τους δημιουργούς των επιτυχιών «Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ 2» και «ΜΠΑΤΕ ΣΚΥΛΟΙ ΑΛΕΣΤΕ» μία ξεκαρδιστική περιπέτεια για όλη την οικογένεια.

Σύνοψη: O Βίνσεντ ο γάτος, παρέα με τον κολλητό του, τον ποντικό Μορίς, θα γλιτώσουν από μία μεγάλη πλημμύρα, κρυμμένοι μέσα σε ένα παλιό πιάνο, το οποίο θα καταλήξει στο θρυλικό μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη. Εκεί, ο Βίνσεντ θα συναντήσει μια επίλεκτη ομάδα από γάτες που η αποστολή τους είναι να προστατεύουν τα έργα τέχνης από τα ποντίκια και άλλα παράσιτα, εδώ και αιώνες. Ο Βίνσεντ ονειρεύεται να βρει μια οικογένεια, αλλά δεν θέλει να χάσει τον φίλο του τον Μορίς, που του έσωσε τη ζωή και ο οποίος έχει μια… “μικρή αδυναμία”: λατρεύει να ροκανίζει πίνακες ζωγραφικής. Η κατάσταση περιπλέκεται όταν ένας από τους μεγαλύτερους πίνακες της ανθρωπότητας, η Μόνα Λίζα, φτάνει στο Ερμιτάζ και το όνειρο όλων των ποντικών είναι να τον ροκανίσουν…

Διάρκεια: 83’

Σκηνοθεσία: Vasiliy Rovenskiy

Σενάριο: Elvira Bushtets, Fyodor Derevyanskiy & Vasiliy Rovenskiy

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι: Βαγγέλης Χαλκιαδάκης, Κώστας Αποστολίδης, Κώστας Τερζάκης, Χρήστος Λαγκούσης, Τάσος Νταπαντάς, Τάκης Σακελαρίου, Μυρτώ Ναούμ

 

 

Related stories

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...