HomeCinemaΟι ταινίες της εβδομάδας 23.05-29.05.2024

Οι ταινίες της εβδομάδας 23.05-29.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης

Η κατρακύλα στα εισιτήρια δεν σταματά. Για ακόμα μία εβδομάδα το κοινό γύρισε την πλάτη στους κινηματογράφους και παρ’ ότι έχουν ανοίξει σχεδόν όλα τα θερινά, η προσέλευση συνεχίζει να είναι μικρή. Λίγο το Ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, λίγο το Netflix με τον 2ο κύκλο του “Μαέστρο” και τον 3ο κύκλο του “Bridgerton”, απομάκρυναν τους θεατές από τις κινηματογραφικές αίθουσες. Από τα 59.500 εισιτήρια της προηγούμενης εβδομάδας, πέσαμε στα 48.400 εισιτήρια. Ο “Γκάρφιλντ” συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση προσθέτοντας ακόμα 10.130 εισιτήρια (έχει φτάσει σε σύνολο τα 48.500). Στην δεύτερη θέση ο “Κασκαντέρ” με 5.950 εισιτήρια και σύνολο μέχρι στιγμής τα 28.900 εισιτήρια. Τέλος, στην τρίτη θέση το θρίλερ “Κλείδωσες; – Οι Άγνωστοι”, με 5.350 εισιτήρια. Την νέα κινηματογραφική εβδομάδα έξι νέες ταινίες έρχονται στις ελληνικές αίθουσες, ελπίζοντας να φέρουν το κοινό πίσω στην εμπειρία της μεγάλης οθόνης.

 

  1. Η τελευταία συνεδρία του Φροϊντ (Freud’s Last Session)

Ο Φρόιντ (στον ρόλο ο βραβευμένος με 2 Όσκαρ, Άντονι Χόπκινς) προσκαλεί τον εμβληματικό συγγραφέα Κ. Σ. Λούις (συγγραφέα των βιβλίων Τα Χρόνικα της Νάρνια) σε μία εκ βαθέων συζήτηση, στην “τελευταία συνεδρία του Φροϊντ”.

Σύνοψη: Λονδίνο, 3 Σεπτεμβρίου 1939. Ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος του πολέμου.
Τις τελευταίες μέρες του, ο Σίγκμουντ Φρόιντ, ενώ έχει πρόσφατα δραπετεύσει με την κόρη του από το ναζιστικό καθεστώς, δέχεται επίσκεψη από τον καθηγητής της Οξφόρδης Κ. Σ. Λιούις. Την ημέρα αυτή, δύο από τα μεγαλύτερα μυαλά του εικοστού αιώνα συμμετέχουν σε μια μνημειώδη συνεδρία σχετικά με την πίστη στο μέλλον της ανθρωπότητας και την ύπαρξη του Θεού, μεταξύ άλλων. Καθώς ο πόλεμος αρχίζει να μαίνεται, δύο αξιόλογες φιγούρες συγκρούονται για τα μεγαλύτερα ερωτήματα από όλα: Υπάρχει Θεός; Και ποιο το νόημα της ύπαρξης; Είναι Σεπτέμβριος του 1939 και η Αγγλία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία. Ο «πατέρας της ψυχανάλυσης», Σίγκμουντ Φρόιντ καλεί τον συγγραφέα/θεολόγο της Οξφόρδης Κ. Σ. Λιούις στο σπίτι του. Ο Φρόιντ και η οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένης της κόρης του Άννα, επίσης ψυχαναλύτρια, έφυγαν από τη Βιέννη για να διαφύγουν της επικείμενης εισβολής του Χίτλερ. Ο Λιούις, του οποίου τα βιβλία για τη Νάρνια θα φέρουν διεθνή αναγνώριση, είναι ένας πρώην άθεος που πλέον είναι πιστός Χριστιανός. Ο Φρόιντ στοχεύει να κάνει μια συζήτηση με τον Λιούις σχετικά με τις απόψεις του νεότερου άνδρα. Αλλά κι εκείνος με τη σειρά του και με τα δικά του πιστεύω, προκαλεί μια αρκετά έντονη συζήτηση. Στη συζήτηση αναφέρονται σταδιακά και η κόρη του Φρόιντ, όπως και στη σύντροφο του Λιούις, και τα μυστικά που αυτές οι σχέσεις μπορεί να κουβαλούν, ενώ η ασθένεια με την οποία ο Φρόιντ παλεύει για χρόνια χειροτερεύει. Οι δύο άντρες συγκρούονται και αμφισβητούν ο ένας τον άλλο για την επιστήμη, την πίστη, την αγάπη, την ανθρώπινη κατάσταση και τι χωρίζει – και θα μπορούσε ενδεχομένως να ενώσει – τις φιλοδοξίες του νου και τις ανάγκες της ψυχής.

Διάρκεια: 109’

Σκηνοθεσία: Matt Brown

Σενάριο: Matt Brown, Mark St. Germain, Armand M. Nicholi Jr.

Πρωταγωνιστούν: Anthony Hopkins, Matthew Goode, Liv Lisa Fries, Jodi Balfour

 

  1. Το λυσαρι της ζωης (The Book of Solutions)

Από τον βραβευμένο με Όσκαρ σεναρίου Michel Gondry (σεναριογράφος και σκηνοθέτης της κλασικής πλέον ταινίας “Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού).

Αντλώντας έμπνευση από τη δική του εμπειρία στην παραγωγή, ο ιδιοφυής σκηνοθέτης Michel Gondry μάς φέρνει μια χαρακτηριστικά ευφάνταστη και εκπληκτικά εγκάρδια ταινία, παραδίδοντας ένα αξέχαστα τρελό πορτρέτο ενός δημιουργικού σκηνοθέτη που παλεύει να βρει τον δρόμο του.

H ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών (Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών)

Σύνοψη: Όταν οι χρηματοδότες του απειλούν να του αφαιρέσουν τη δυνατότητα να έχει τον πρώτο λόγο στη νέα του ταινία, ο σκηνοθέτης Marc Becker κλέβει τους σκληρούς δίσκους που περιέχουν το υλικό που έχει γυριστεί και πηγαίνει στην εξοχή. Εκεί, κρύβεται στο σπίτι της θείας του, Denise, και προσπαθεί να ολοκληρώσει την ταινία με τη βοήθεια των πιο πιστών μελών του συνεργείου του, κυρίως της ταλαιπωρημένης αλλά αφοσιωμένης μοντέρ του – αλλά βρίσκει πως το πράγμα έχει ξεφύγει καθώς περνάει από τη μια μανιακή ιδέα στην άλλη.

Διάρκεια: 102’

Σκηνοθεσία: Michel Gondry

Σενάριο: Michel Gondry

Πρωταγωνιστούν: Pierre Niney, Blanche Gardin, Françoise Lebrun

 

  1. Κενά Αέρος (Northern Comfort)

Μετά την παγκόσμια επιτυχία του Κάτω Από το Δέντρο, ο Ισλανδός Χάφτεϊν Γκούναρ Σίγκουρδσον πραγματοποιεί το αγγλόφωνο σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το είδος που τον καθιέρωσε, δηλαδή την κωμωδία που αναδεικνύει τον παραλογισμό της ανθρώπινης ύπαρξης.

Σύνοψη: Μία ετερόκλητη ομάδα από άτομα με χρόνια φοβία για τα αεροπλάνα δοκιμάζεται σε μία πτήση από το Λονδίνο στην Ισλανδία. Θα καταφέρουν άραγε να βρουν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους και να συνεργαστούν για να ανοίξουν τα φτερά τους… και να πετάξουν;

Διάρκεια: 125’

Σκηνοθεσία: Hafsteinn Gunnar Sigurðsson

Σενάριο: Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, Halldór Laxness Halldórsson, Tobias Munthe

Ben Mac Brown, Shannon Burke, Ryan King

Πρωταγωνιστούν: Timothy Spall, Lydia Leonard, Ella Rumpf, Sverrir Gudnason, Simon Manyonda, Björn Hlynur Haraldsson, Rob Delaney

 

  1. Το μυστικό της μαύρης βαλίτσας (La Extorsion)

Σύνοψη: Ο Αλεχάνδρο είναι ένας έμπειρος πιλότος πολιτικής αεροπορίας. Λατρεύει την δουλειά του αλλά κρύβει ένα μυστικό. Όταν οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών ανακαλύπτουν το πρόβλημα αρχίζουν να τον εκβιάζουν. Ο Αλεχάνδρο εξαναγκάζεται, χωρίς περαιτέρω ερωτήσεις, να μεταφέρει μυστηριώδεις μαύρες βαλίτσες στην συνηθισμένη του διαδρομή μεταξύ Μπουένος Αιρες και Μαδρίτης. Τα μυστικά των μαύρων βαλιτσών σύντομα βυθίζουν τον ίδιο και την οικογένεια του σε έναν κόσμο ίντριγκας και διαφθοράς, του οποίου την ύπαρξη αγνοούσε. Ο Αλεχάνδρο τώρα πρέπει να τρέξει για την ζωή του.

Διάρκεια: 105’

Σκηνοθεσία: Martino Zaidelis

Σενάριο: Emanuel Diez

Πρωταγωνιστούν: Guillermo Francella, Pablo Rago, Andrea Frigerio, Alberto Ajaka

 

  1. Γουίνι το αρκουδάκι: αίμα και μέλι ΙΙ (Winnie-the-Pooh: Blood and Honey 2)

Συνέχεια της περσινής επιτυχημένης ταινίας τρόμου “Γουίνι το αρκουδάκι: αίμα και μέλι”.

Σύνοψη: Επιδιώκοντας να εκδικηθεί τον πρώην παιδικό του φίλο, ο Γουίνι το Αρκουδάκι επιστρέφει αποφασισμένος να βρει και να σκοτώσει τον Κρίστοφερ καθώς και τους ενήλικους που επέζησαν από το πάρτι για τα 5α γενέθλια του Κρίστοφερ. Το Αρκουδάκι, μαζί με τους τρομακτικούς τερατώδεις φίλους του, τον Κουκουβάγια και τον Τίγρη, αρχίζει να τους σκοτώνει έναν προς έναν.

Διάρκεια: 93’

Σκηνοθεσία: Rhys Frake-Waterfield

Σενάριο: Rhys Frake-Waterfield, Matt Leslie, A.A. Milne

Πρωταγωνιστούν: Scott Chambers, Tallulah Evans, Ryan Oliva, Lewis Santer

 

  1. Φανταστικοί φίλοι (What are imaginary friends?)

Από τον υποψήφιο για Emmy σεναριογράφο, σκηνοθέτη και ηθοποιό John Krasinski (“Ένα ήσυχο μέρος”), έρχεται στις αίθουσες μία οικογενειακή ταινία, με πρωταγωνιστή τον Ryan Reynolds.

Σύνοψη: Η ταινία “Φανταστικοί φίλοι” έχει για πρωταγωνίστρια ένα κορίτσι που ανακαλύπτει ξαφνικά ότι μπορεί να βλέπει τους φανταστικούς φίλους όλων των παιδιών – καθώς και τι κάνει με αυτήν την υπερδύναμη – και ξεκινά μια μαγική περιπέτεια για να επανασυνδέσει τους ξεχασμένους Φανταστικούς Φίλους με τα αντίστοιχα παιδιά. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ryan Reynolds, John Krasinski, Cailey Fleming, Fiona Shaw και ακούγονται οι φωνές των Phoebe Waller-Bridge, Louis Gossett Jr. και του Steve Carell, μαζί με πολλούς άλλους που δίνουν ζωή σε υπέροχους μοναδικούς χαρακτήρες που αποδεικνύουν την απίστευτη δύναμη της παιδικής φαντασίας.

Η ταινία προβάλλεται και με υπότιτλους και μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά.

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι: Αύρα Πέτρου, Μιχάλης Καζάκας, Άρης Κυπριανού, Αθηνά Σάββα, Νάτια Χαραλάμπους, Γιάννης Καραούλης, Ορφέας Σολωμού, Θανάσης Δρακόπουλος, Πέτρος Κονόμου, Μάριαν Κυπριανού, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Πλάτωνας Μουρατίδης

Διάρκεια: 104’

Σκηνοθεσία: John Krasinski

Σενάριο: John Krasinski

Ηθοποιοί: Steve Carell, Phoebe Waller-Bridge, Cailey Fleming, Emily Blunt, Matt Damon, Ryan Reynolds, Sam Rockwell, John Krasinski, Maya Rudolph

 

 

 

 

 

 

 

Related stories

Καλοκαιρινές σειρές για τα μεσημέρια που θες κάτι καλό να παίζει

Ξανάρχονται λοιπόν τα καλοκαιρινά μεσημέρια. Εκείνα τα λουσμένα στο...

Το ρετσινάδικο στα ανατολικά, που γεμίζει με παρέες από νωρίς

Ήταν κάποτε μια γειτονιά που δεν είχε κάτι για...

Για να φας το καλύτερο μπιφτέκι του βορρά, πρέπει να οδηγήσεις 1,5 ώρα, αλλά αξίζει τον κόπο

  Τις περισσότερες φορές, τα καλύτερα κρύβονται στα απλά. Το...

8+1 λόγοι για να επισκεφτείς αυτή την εποχή, την Άνω Πόλη

Η Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης είναι μια περιοχή με...

Για αυτό το ντίσκο καφενείο, έρχονται από παντού στο Λιτόχωρο

Σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του χωριού (για...