HomeCinemaΟι ταινίες της εβδομάδας 21-27.3.2024

Οι ταινίες της εβδομάδας 21-27.3.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης

 

Σε μεγάλη πτώση τα εισιτήρια την εβδομάδα που μας πέρασε, καθώς οι περισσότεροι πήγαν τις εκδρομές τους για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Τα συνολικά εισιτήρια ήταν μόλις 66.500 (μαζί με τα εισιτήρια της Καθαράς Δευτερας). Στην πρώτη θέση παρέμεινε για τρίτη εβδομάδα το “Dune 2”, έχοντας φτάσει σε σύνολο τις 126.000 εισιτήρια. Στο νο2 εμφανίστηκε το “Oppenheimer” που επανήλθε δυναμικά στις αίθουσες μετά τα 7 βραβεία Όσκαρ, προσθέτοντας ακόμη 4.700 εισιτήρια και σύνολο τα 434.500 εισιτήρια. Στην τρίτη θέση του ελληνικού box office βρέθηκε η ταινία “Άγρια Φύση” με 3.700 εισιτήρια. Την νέα κινηματογραφική εβδομάδα έξι νέες ταινίες έρχονται στις αίθουσες με προσδοκίες να φέρουν πίσω στις αίθουσες τους θεατές:

 

  1. Μινόρε

Η νέα ταινία του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα ο οποίος ζει και εργάζεται στο Τορόντο. Ως καλλιτέχνης-υπεύθυνος των VFX, έχει δουλέψει σε δεκάδες διεθνείς παραγωγές, όπως οι Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities, Nightmare Alley, West Side Story και 1917. Το Μινόρε είναι η τρίτη ταινία του και πρόκειται για μία cult κωμωδία τρόμου με ένα δυνατό καστ ηθοποιών και με το trailer να δείχνει εντυπωσιακό. Από την αφίσα και μόνο σου τραβάει το ενδιαφέρον. Η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο τμήμα Harbour του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ.

Σύνοψη: Μια καυτή, καλοκαιρινή νύχτα, σε μια παραλία της Ελλάδας που είναι γεμάτη κόσμο που απολαμβάνει μουσική, φαγητό και χορούς, μια ομίχλη καλύπτει την περιοχή και παράξενα όντα πολιορκούν την πόλη, επιτίθενται σε ανθρώπους, ενώ άλλους τους παρασύρουν στην θάλασσα μετά από φρικτά όνειρα. Μια παρέα μουσικών ενώνει τις δυνάμεις της με έναν χαμένο ναύτη που αναζητά τον αλλοπρόσαλλο Έλληνα πατέρα του, μια σερβιτόρα, έναν bodybuilder, τη γιαγιά τους, μερικούς ντόπιους εγκληματίες και έναν απέθαντο ιερέα και όλοι μαζί αντιστέκονται στους εισβολείς.

Διάρκεια: 111’

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας

Σενάριο: Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας & Elizabeth E. Schuch

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Ζουγανέλης, Χρήστος Κοντογεώργης, Davide Tucci, Απόλλων Μπόλλας, Νικόλας Μπράβος, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία Νεφέλη Δούκα, Μελέτης Γεωργιάδης, Igor Gorewicz, Ελευθερία Κόμη, Constantin Symsiris, Μάκης Παπαδημητράτος, Έφη Παπαθεοδώρου, Χρήστος Κάλοου

 

  1. Άσπιλη (Immaculate)

Άλλη μία ταινία τρόμου με ηρωίδα μία Καλόγρια και άλλη μία ταινία με πρωταγωνίστρια την Sydney Sweeney που το τελευταίο διάστημα έχει κάνει “μονοπώλιο” στις αίθουσες (Λατρεύω να σε μισώ, Madame Web).

Σύνοψη: Η Σίντνεϊ Σουίνι («Euphoria», «White Lotus», «Reality», «Madame Web») ερμηνεύει τη Σεσίλια, μια νεαρή καλόγρια, ολόψυχα αφιερωμένη στην πίστη της, η οποία δέχεται μία νέα θέση σε ένα ένδοξο μοναστήρι στην πανέμορφη ιταλική ύπαιθρο. Σύντομα όμως θα αντιληφθεί πως το νέο της σπίτι κρύβει σκοτεινά και τρομακτικά μυστικά.

Διάρκεια: 89’

Σκηνοθεσία: Michael Mohan

Σενάριο: Andrew Lobel

Πρωταγωνιστούν: Sydney Sweeney, Simona Tabasco, Alvaro Morte, Benedetta Porcaroli

 

  1. Το Χρέος Του Εκτελεστή (Knox Goes Away)

Περιπετειώδες θρίλερ μυστηρίου, όπου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός Michael Keaton μαζί με τον βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό Al Pacino.

Σύνοψη: Όταν ένας πληρωμένος δολοφόνος (Μάικλ Κίτον) μαθαίνει ότι πάσχει από μία ραγδαία αναπτυσσόμενη μορφή άνοιας, αποζητά την ευκαιρία να εξιλεωθεί, σώζοντας τη ζωή του γιου του (Τζέιμς Μάρσντεν), με τον οποίο ήταν για χρόνια αποξενωμένος.

Διάρκεια: 114’

Σκηνοθεσία: Michael Keaton

Σενάριο: Gregory Poirier
Πρωταγωνιστούν: Michael Keaton, Al Pacino James Marsden, Marcia Gay Harden, Joanna Kulig, Dennis Dugan, Ray McKinnon

 

  1. Kung Fu Panda 4

Μετά από 8 χρόνια αναμονής, το Kung Fu Panda επιστρέφει στους κινηματογράφους με το 4ο μέρος της ιστορίας του Πο και μικροί και μεγάλοι, που ήταν κάποτε μικροί λάτρεις των ταινιών, αναμένεται να κατακλύσουν τις αίθουσες. Βέβαια, μεσολάβησαν και 2 τηλεοπτικές σειρές: το “Kung Fu Panda: The Paws of Destiny” και το “Kung Fu Panda: The Dragon Knight”. Άλλο βέβαια οι ταινίες, άλλο οι σειρές. Η ταινία κυκλοφορεί και μεταγλωττισμένη και ευτυχώς και στην original αγγλόφωνη έκδοση με ελληνικούς υπότιτλους.

Σύνοψη: Μετά από τρεις ριψοκίνδυνες περιπέτειες στις οποίες κατατρόπωσε πανίσχυρους κακούς χάρη στο απαράμιλλο θάρρος του και τις απίστευτες δεξιότητες του στις πολεμικές τέχνες, ο Πο, γνωστός ως Δράκος Πολεμιστής, καλείται από τη μοίρα να χαλαρώσει λιγάκι. Πιο συγκεκριμένα, έχει έρθει η ώρα να αναλάβει τον ρόλο του πνευματικού ηγέτη στην Κοιλάδα της Ειρήνης. Αυτό προκαλεί μερικά προφανή προβλήματα. Πρώτον, ο Πο κατέχει τόσες γνώσεις περί πνευματικής διδασκαλίας όσες και περί της δίαιτας της παλαιολιθικής εποχής και, δεύτερον, χρειάζεται επειγόντως να βρει και να εκπαιδεύσει έναν νέο Δράκο Πολεμιστή πριν αναλάβει τη νέα του, υψηλή θέση. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, προσφάτως έχει θεαθεί μία πανούργα, ισχυρή μάγισσα, η Χαμαιλέων, μία μικροσκοπική σαύρα που μεταμορφώνεται σε οποιοδήποτε πλάσμα, μεγάλο ή μικρό. Η μάγισσα έχει στρέψει τα άπληστα, γουρλωμένα μάτια της στο Ραβδί της Σοφίας του Πο, που θα της χαρίσει τη δύναμη να επαναφέρει όλους τους πανίσχυρους κακούς τους οποίους έχει κατατροπώσει ο Πο στέλνοντας τους στην εξορία του Κόσμου των Πνευμάτων. Οπότε, ο Πο χρειάζεται βοήθεια. Τη βρίσκει, μάλλον, στη μορφή της πονηρής, εύστροφης κλέφτρας Ζεν, μίας αλεπούς κορσάκ που τον αναστατώνει πολύ, αλλά της οποίας οι δεξιότητες θα αποδειχτούν ανεκτίμητες. Στην προσπάθεια τους να προστατεύσουν την Κοιλάδα της Ειρήνης από τα αρπαχτικά νύχια της μάγισσας, το αστείο και αλλοπρόσαλλο δίδυμο θα πρέπει να συνεργαστεί καλά. Στην πορεία, ο Πο θα ανακαλύψει ότι οι ήρωες βρίσκονται στα πιο απρόσμενα μέρη.

Στην αγγλική έκδοση ακούγονται οι φωνές των: Jack Black, Dustin Hoffman, James Hong, Bryan Cranston, Ian McShane, Viola Davis, Awkwafina, Ke Huy Quan, Ronny Chieng, Lori Tan Chinn.

Στην Ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι φωνές των: Χρήστου Θάνου, Κατερίνας Τσάβαλου, Μαριάνθης Σοντάκη, Σπύρου Μπιμπίλα κ.α.

Διάρκεια: 94’

Σκηνοθεσία: Mike Mitchell, Stephanie Stine

Σενάριο: Jonathan Aibel & Glenn Berger

 

  1. Οι Άποικοι (The Settlers)

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο FIPRESCI (Τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα») στο Cannes Film Festival 2023 και το Βραβείο Σκηνοθεσίας (Επιτροπή Μυθοπλασίας) στο Festival de Cine de Lima PUCP 2023.

Σύνοψη: Στη Χιλή του τέλους του 19ου αιώνα, τρεις ιππείς προσλαμβάνονται από έναν πλούσιο γαιοκτήμονα για να σημειώσουν την περίμετρο της εκτεταμένης περιουσίας του. Σύντομα, όμως, αυτή η διοικητική αποστολή θα μετατραπεί σ’ ένα αιματοβαμμένο κυνήγι των ιθαγενών της περιοχής. Το εντυπωσιακό Οι άποικοι (βραβείο FIPRESCI «Ένα κάποιο βλέμμα» στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών), σκοτεινό, εικαστικά εκθαμβωτικό γουέστερν με στοιχεία ταινίας τρόμου, μάς συστήνει μια εξαιρετική νέα σκηνοθετική φωνή: ο Φελίπε Γκάλβες χρησιμοποιεί θαυμάσια τους κώδικες του σινεμά των ειδών για να ασκήσει κριτική στις θηριωδίες της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας που δεν μπορούμε –και δεν πρέπει– να ξεχάσουμε. Μ’ ένα μεγαλοπρεπές εικαστικό ύφος, βραδύκαυστους ρυθμούς, μυσταγωγική ατμόσφαιρα και μια ωμά ρεαλιστική, σκληρή απεικόνιση της βίας, το φιλμ αφηγείται μια ιστορία βουτηγμένη στο αίμα και στον θάνατο: τη σφαγή των αυτοχθόνων της Χιλής από τους Ισπανούς γαιοκτήμονες.

Διάρκεια: 97’

Σκηνοθεσία: Felipe Gálvez

Σενάριο: Felipe Gálvez, Antonia Girardi

Πρωταγωνιστούν: Mark Stanley, Camilo Arancibia, Benjamín Westfall, Alfredo Castro, Mishell Guaña, Agustín Rittano, Mariano Llinás, Sam Spruell, Adriana Stuven, Luis Machín, Marcelo Alonso

 

  1. Το Νέο Αγόρι (The new boy)

Η νέα ταινία του βραβευμένου με Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ των Καννών (Samson & Delilah, 2009) Αυστραλού Σκηνοθέτη Warwick Thornton, προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο που μας πέρασε. Παρακολούθησα την ταινία στο Φεστιβάλ, η οποία έχει συγκλονιστικές ερμηνείες τόσο από την Cate Blanchett, όσο και από τον μικρό πρωταγωνιστή Aswan Reid. Η Cate Blanchette αποδεικνύει για ακόμα μία φορά πως είναι ερμηνευτικός χαμαιλέοντας και μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς εν ζωή. Η ταινία “παίζει” με τις έννοιες της πίστης και της αγάπης, της αποδοχής του διαφορετικού και την επιβολή του Δυτικού πολιτισμού στους αυτόχθονες της Αυστραλίας (Αβορίγινες). Εξαιρετική σκηνοθεσία και συγκλονιστική φωτογραφία. Σίγουρα, όμως, μια δύσκολη ταινία για το μαζικό κοινό με πολλούς συμβολισμούς. Τολμηρή, αλλά παράλληλα και καλλιτεχνικά σωστή επιλογή από την Cate Blanchett να πρωταγωνιστήσει σε μία όχι και τόσο εμπορική ταινία που αναφέρεται στην ιστορία του τόπου της.

Σύνοψη: H Κέιτ Μπλάνσετ δίνει μια σαρωτική ερμηνεία απέναντι σ’ έναν ανήλικο Αβορίγινα (που ερμηνευτικά στέκεται ισάξια στο κάδρο), σε αυτή την γοητευτική, μυστηριακή ταινία που υπνωτίζει κάθε θεατή της. Τοποθετώντας τη δράση στη δεκαετία του 1940 σε ένα απομονωμένο μοναστήρι στην άκρη της Αυστραλίας, αυτή η απόκοσμη ταινία εποχής απογειώνεται όταν ένα νεαρό ορφανό αγόρι φτάνει στην πύλη για να βρει φροντίδα και στέγη. Όμως εκείνο αρνείται να μιλήσει και να συμμορφωθεί στους κανόνες που θέτουν οι καλόγριες, ο πολιτισμός και η θρησκεία που θέλουν να του επιβάλλουν. Σταδιακά θα χτίσει έναν δεσμό με την αδελφή Αϊλίν, η οποία θα αρχίσει να υποπτεύεται πως αυτό το νέο, παράξενο αγόρι έχει κάτι αληθινά ξεχωριστό. Η πίστη και η αίσθηση του αλλόκοσμου αποτελούν τον καμβά πάνω στον οποίο ο Γουόρικ Θόρντον κεντάει μια λεπτοδουλεμένη ιστορία μυστηρίου και τρυφερότητας, μιλώντας για την ταυτότητα, την αγάπη και τα τραύματα της αποικιοκρατίας. Αφήνοντας περιθώριο στη συγκίνηση, στο χιούμορ και στην ελπίδα να ξεφυτρώσουν στις πιο απρόσμενες στιγμές, η ταινία δεν σταματά στιγμή να σε εκπλήσσει.

Διάρκεια: 116’

Σκηνοθεσία: Warwick Thornton

Σενάριο: Warwick Thornton

Πρωταγωνιστούν:

Cate Blanchett, Deborah Mailman, Wayne Blair, Aswan Reid

 

 

 

 

 

 

Related stories

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...