HomeCinemaΟι ταινίες της εβδομάδας 21.12-27.12.2023

Οι ταινίες της εβδομάδας 21.12-27.12.2023

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης

Η Φόνισσα συνέχισε ακάθεκτη στην κορυφή των εισιτηρίων και την εβδομάδα που μας πέρασε, έχοντας φτάσει στο εντυπωσιακό νούμερο των 270.000 εισιτηρίων σε μόλις 3 εβδομάδες προβολής κι έπεται συνέχεια, καθώς στις μέρες των εορτών αναμένεται να προσελκύσει κι άλλο κόσμο. Η υπέροχη οικογενειακή ταινία “Κουραμπιέδες από χιόνι”, έκανε ένα πολύ καλό άνοιγμα με 30.000 εισιτήρια στο πρώτο τετραήμερο προβολής της. Ευχόμαστε οι οικογένειες να την επιλέξουν στις μέρες που έρχονται γιατί η ταινία πραγματικά μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Την εβδομάδα που μας έρχεται έχουμε την επανεμφάνιση των υπερηρώων με την δεύτερη ταινία Aquaman. Τέλος, η τρίτη Ελληνική ταινία της περιόδου, το “Καπετάν Μιχάλης”, βασισμένο στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη έρχεται στις αίθουσες με αρκετές προσδοκίες.

 

Aquaman: Το Χαμένο Βασίλειο

Η δεύτερη ταινία με τον υπερήρωα της DC σε νέες περιπέτειες. Όπως έχω ξαναγράψει, ίσως εκεί στο Χόλυγουντ να σκεφτούν να κάνουν ένα διάλειμμα από τις superhero movies. Όπως και να έχει, η ταινία απευθύνεται στο κοινό της Marvel και της DC που είναι πιστό, αν και μετά την covid-19 εποχή, έχει αρχίσει να λιγοστεύει. Η ταινία προβάλλεται και σε 3D και σίγουρα αξίζει να την δείτε όσοι βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη και στην μοναδική αίθουσα IMAX στην Ελλάδα (πραγματικά η πρώτη ταινία μας πήγε σε άλλο επίπεδο κινηματογραφικής εμπειρίας, καθώς ήταν η πρώτη ταινία που προβλήθηκε ποτέ σε IMAX στην Ελλάδα).

Σύνοψη: Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Γουάν και ο άξιος Aquaman του Τζέισον Μομόα – μαζί με τους Πάτρικ Γουίλσον, Άμπερ Χερντ, Γιάχια Αμπντούλ Ματίν ΙΙ και Νικόλ Κίντμαν-επιστρέφουν με το σίκουελ μεγαλύτερης εμπορικής επιτυχίας της DC: το “Aquaman and the Lost Kingdom”. Έχοντας αποτύχει να εξολοθρεύσει τον Aquaman την πρώτη φορά, ο Μπλακ Μάντα διψασμένος να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα του, θα κάνει τα πάντα για να καταστρέψει επιτέλους τον Aquaman. Αυτή τη φορά, ο Μπλακ Μάντα είναι πιο ισχυρός από ποτέ έχοντας τιθασεύει τη δύναμη της μυθικής Μαύρης Τρίαινας, που εξαπολύει μία αρχαία και κακόβουλη δύναμη. Για να τον κατατροπώσει, ο Aquaman θα στραφεί στον φυλακισμένο αδελφό του Ορμ, τον πρώην βασιλιά της Ατλαντίδας, με στόχο να συνάψουν μία ανορθόδοξη συμμαχία. Μαζί, πρέπει να παραμερίσουν τις διαφορές τους για να προστατεύσουν το βασίλειο και να σώσουν την οικογένεια του Aquaman και τον κόσμο από τον αφανισμό. Το καστ επιστρέφει στους ρόλους του, με τον Τζέισον Μομόα να υποδύεται τον Άρθουρ Κέρι/Aquaman, που ψάχνει πώς θα ισορροπήσει ανάμεσα στα καθήκοντα του ως Βασιλιάς της Ατλαντίδας και φρέσκος πατέρας. Ο Πάτρικ Γουίλσον είναι ο Ορμ, ο ετεροθαλής αδελφός του Aquaman και ο άσπονδος εχθρός του, που καλείται να αναλάβει έναν καινούριο ρόλο ως απρόθυμος σύμμαχος του αδελφού του. Η Άμπερ Χερντ είναι η Μίρα, η βασίλισσα της Ατλαντίδας και μητέρα του διαδόχου του θρόνου. Ο Γιάχια Αμπντούλ Ματίν ΙΙ είναι ο Μπλακ Μάντα, πιο αποφασισμένος από ποτέ να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του καταστρέφοντας τον Aquaman, την οικογένεια του και την Ατλαντίδα. Και η Νικόλ Κίντμαν είναι η Ατλάντα, μία αδίστακτη αρχηγός και μητέρα με καρδιά μαχήτριας. Ο Ντολφ Λούντγκρεν επιστρέφει ως Βασιλιάς Νηρέας και ο Ράνταλ Παρκ ως Δρ. Στίβεν Σιν. Την ταινία σκηνοθετεί ο Τζέιμς Γουάν που συνυπογράφει την παραγωγή με τους Πίτερ Σάφραν και Ρομπ Κάουαν. Το σενάριο έγραψε ο Ντέιβιντ Λέσλι Τζόνσον-ΜακΓκόλντρικ βασισμένος σε ιστορία των Τζέιμς Γουάν, Ντέιβιντ Λέσλι Τζόνσον-ΜακΓκόλντρικ, Τζέισον Μομόα και Τόμας Πα Σιμπέτ και στους χαρακτήρες της DC των Πολ Νόρις και Μορτ Γουάσινγκερ. Πίσω από την κάμερα στέκει σύσσωμη η ομάδα του “Aquaman”: ο σκηνοθέτης φωτογραφίας Ντον Μπέργκες (Το κάλεσμα 2), ο σκηνογράφος Μπιλ Μπρζέσκι (Jumanji: Η επόμενη πίστα), ο μοντέρ Κέρκ Μόρι (Μαχητές των δρόμων 7), ο συνθέτης Ρούπερτ Γκρέγκσον-Γουίλιαμς (Wonder Woman) και ο ενδυματολόγος Ρίτσαρντ Σέιλ (Doctor Strange in the Multiverse of Madness).

Διάρκεια: 124’

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γουάν

Πρωταγωνιστούν: Τζέισον Μομόα, Πάτρικ Γουίλσον, Άμπερ Χερντ, Γιάχια Αμπντούλ Ματίν ΙΙ, Νικόλ Κίντμαν, Ντολφ Λούντγκρεν και Ράνταλ Παρκ

 

 

Ο Καπετάν Μιχάλης

Η μεταφορά του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη στον κινηματογράφο από τον Κώστα Χαραλάμπους, σκηνοθέτη των ταινιών: “Αγάπη στα 16” (2004, Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), “Δεμένη κόκκινη κλωστή” (2011, Βραβείο Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Καλύτερων ειδικών εφέ και κινηματογραφικής καινοτομίας) και “Λούγκερ” (2021). Είναι η πρώτη φορά που μεταφέρεται ο “Καπετάν Μιχάλης” στον κινηματογράφο (έχουν προηγηθεί αρκετές μεταφορές του στο θεατρικό σανίδι, με κορυφαία ίσως την μεταφορά του το 1966, από το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και στον ομώνυμο ρόλο τον Μάνο Κατράκη). Η ταινία γυρίστηκε σε όλο το εύρος του νησιού της Κρήτης. Πρωταγωνιστής, στον ρόλο του Καπετάν Μιχάλη, ο Αιμίλιος Χειλάκης, κατεξοχήν θεατρικός ηθοποιός, αλλά και με αρκετές εμβληματικές συμμετοχές στην τηλεόραση και λίγες εμφανίσεις στον κινηματογράφο.

Σύνοψη: Κρήτη 1889, η χρονιά της επανάστασης. Κεντρικός ήρωας είναι ο Καπετάν Μιχάλης, ένας ασυμβίβαστος Κρητικός, μαυροντυμένος και αξύριστος, ωσότου ελευθερωθεί η Κρήτη. Την στιγμή όμως που συναντά την Εμινέ, γυναίκα του αδελφοποιητού του, Νουρήμπεη, τον κυριεύει ένας δαίμονας. Ο πειρασμός δεν τον αφήνει σε ησυχία και τον αποσπά από αυτό που θεωρεί ιερό καθήκον, την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους. Γρήγορα τα πράγματα περιπλέκονται και μια νέα εξέγερση ξεσπά, η οποία θα αλλάξει για πάντα τις ζωές όλων των ηρώων.

Διάρκεια: 152’

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Κώστας Χαραλάμπους

Πρωταγωνιστούν: Αιμίλιος Χειλάκης, Αλέκος Συσσοβίτης, Λούκία Μιχαλοπούλου, Τζένη Καζάκου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Σπύρος Μπιμπίλας, Γιώργος Γεροντιδάκης, Γιάννης Συλιγνάκης, Μάνος Ιωάννου, Γεράσιμος Σοφιανός

 

Οι Παραβατικοί (The Delinquents)

Η νέα ταινία του Rodrigo Moreno, που συμμετείχε στο πρόσφατο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους κριτικούς κινηματογράφου στην προβολή της στο Φεστιβάλ των Καννών (τμήμα “Ένα κάποιο βλέμμα”). Η ταινία είναι η επίσημη υποβολή της Αργεντινής για το Όσκαρ Διεθνούς ταινίας (και έχει σημαντικές πιθανότητες να βρεθεί στην τελική πεντάδα). Έχει μέχρι στιγμής αποσπάσει Ειδική Μνεία στο Jerusalem Film Festival 2023, Μεγάλο Βραβείο στο New Horizons IFF 2023, Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας, Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής στο Festival de Cine de Lima PUCP 2023.

Σύνοψη: Φιλήσυχος τραπεζικός υπάλληλος κλέβει σεβαστό ποσό από το χρηματοκιβώτιο και ζητά από κολλητό του συνάδελφο να κρύψει τα χρήματα ώστε να τα μοιραστούν μόλις βγει από τη φυλακή. Τι ψυχή έχουν άλλωστε τρία χρόνια πίσω από τα σίδερα αν δε χρειαστεί να δουλέψει κανείς τους ξανά; Το σχέδιο μοιάζει συμπαγές, αρκεί να μη λυγίσει κατά την ανάκριση ο δεύτερος. Ή να μην μπλέξουν τα πράγματα όταν στην εξίσωση μπει ο έρωτας. Για την επίσημη υποψηφιότητα της Αργεντινής για το επόμενο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας έχουν γραφτεί παιάνες από την πρώτη στιγμή που έσκασε σαν κεραυνός στο Φεστιβάλ Καννών, όμως άπαντες συμφωνούν πως το Παραβατικοί δεν είναι με τίποτα το τυπικό φιλμ με θέμα μια ληστεία που έχουμε συνηθίσει. Για την ακρίβεια, είναι τόσο καλό που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι παράνομο.

Διάρκεια: 189’

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Rodrigo Moreno

Πρωταγωνιστούν: Daniel Elías, Esteban Bigliardi, Margarita Molfino, Germán De Silva, Laura Paredes, Mariana Chaud, Gabriela Saidon

 

Η επιβίωση της ευγένειας (The Survival of Kindness)

Άλλη μία ταινία που συμμετείχε στο φετινό 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έρχεται αυτή την εβδομάδα στις Ελληνικές αίθουσες. Η ταινία έχει κερδίσει τo Βραβειο Fipresci της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2023.

Σύνοψη: Με πυξίδα μια μαύρη γυναίκα που δραπετεύει από τον θάνατο και το κελί της στην καρδιά της ερήμου για να κινηθεί προς τη ζωή (ή ό,τι καλό έχει απομείνει από αυτή), ο Ρολφ ντε Χέερ μάς προσκαλεί σε ένα αλληγορικό ταξίδι στο τέλος του κόσμου, φαντασμαγορικό και οπωσδήποτε αλλιώτικο απ’ όποια άλλη εσχατολογική ιστορία έχουμε δει στη μεγάλη οθόνη. Η ανώνυμη ηρωίδα – σύμβολο θα πορευτεί γεμάτη εν συναίσθηση για τους αδύναμους και περιφρόνηση για τους ισχυρούς που εξακολουθούν να μοιράζονται τα λάφυρα ενός ρημαγμένου πλανήτη. Όσο για τον μεγαλωμένο στην Αυστραλία βετεράνο σκηνοθέτη, ξεπερνά εαυτόν και την πάγια θεματική του αφετηρία (τον ρατσισμό εναντίον των Αβορίγινων) με ένα φιλμ οικουμενικό, σημειολογικά απέραντο, που αφουγκράζεται το ασύγκριτο μέγεθος της Φύσης μπροστά στον άνθρωπο και τον αυτοκαταστροφικό καιροσκοπισμό του για να καταλήξει σε ένα φινάλε που υπόσχεται να διχάσει το κοινό.

Διάρκεια: 96’

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Rolf de Heer

Πρωταγωνιστούν: Mwajemi Hussein, Deepthi Sharma, Darsan Sharma

 

Κατάκ: Η Γενναία Φάλαινα

Άλλο ένα κινούμενο σχέδιο για τις οικογένειες που θα κατακλύσουν τους κινηματογράφους από την Παρασκευή που κλείνουν τα σχολεία.

Σύνοψη: H τρυφερή, συγκινητική αλλά και αστεία υποθαλάσσια περιπέτεια ενηλικίωσης μιας μικρής Μπελούγκα φάλαινας που ανυπομονεί να μεγαλώσει. Ενώ όλοι οι συνομήλικοί του έχουν γίνει άσπρες φάλαινες, όπως προβλέπεται για την ηλικία τους, ο Κατάκ είναι ακόμα μικρός και γκρι. Για να αποδείξει πως έχει μεγαλώσει κι εκείνος αλλά και για να υλοποιήσει την τελευταία επιθυμία της πολυαγαπημένης του γιαγιάς ξεκινά ένα επικίνδυνο ταξίδι στο Μεγάλο Βορρά. Όσο απομακρύνεται από το σπίτι του, αποκτά τους πιο απροσδόκητους φίλους στα πιο απίθανα μέρη του ωκεανού και σύντομα καταλαβαίνει πως η διαφορετικότητά του είναι που τον κάνει μοναδικό και ενίοτε το να είσαι ο εαυτός σου είναι η πιο θαρραλέα εκδοχή σου.

Διάρκεια: 82’

Σκηνοθεσία: Christine Dallaire-Dupont – Nicola Lemay

Σενάριο: Andrée Lambert
Με τις φωνές των: Γιάννη Καραούλη, Πέτρου Κονόμου, Σκεύου Πολυκάρπου, Εύρου Βασιλείου, Λουίζας Μιχαηλίδου, Ανδρέα Τσέλεπου, Αθηνάς Σάββα, Μιχάλη Καζάκα, Ιωάννας Παπαμιχαλοπούλου, Νάτιας Χαραλάμπους

 

 

 

 

 

Related stories

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...

Κλείνει το ιστορικό ζαχαροπλαστείο του «Τερκενλή»

Το κατάστημα που έχει γράψει τη δική του πολυετή...

Καλοκαιρινή αναμπουμπούλα στα θεσσαλονικιώτικα ραδιόφωνα με ανατροπές

Αυτό είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο ανατρεπτικά ραδιοφωνικά...

Κριτική Βιβλίου | Paul Auster «Αιματοβαμμένο έθνος»

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Paul Auster «Αιματοβαμμένο έθνος». Μετάφραση Ιωάννα Ηλιάδη. Εκδόσεις...

«Ραγισμένοι»: ένα βιβλίο για ραγισμένες ψυχές.

γράφει η Σοφία Μαχαίρα Ολοκληρώνοντας αυτό το βιβλίο ένιωσα και...