HomeCinemaΟι ταινίες της εβδομάδας 18-24.1.2024

Οι ταινίες της εβδομάδας 18-24.1.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης

Με αύξηση των εισιτηρίων του το “Poor Things” του Γιώργου Λάνθιμου συνεχίζει καθημερινά να κάνει sold out προβολές στους κινηματογράφους της χώρας, έχοντας φτάσει σε μόλις 15 μέρες στα 207.000 εισιτήρια. Τα βραβεία σε Χρυσές Σφαίρες και Critics Choice βοήθησαν πολύ στην αύξηση +22% των εισιτηρίων της ταινίας. Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι θα είναι η πιο πετυχημένη εισπρακτικά ταινία του Έλληνα δημιουργού στην Ελλάδα, καθώς τα 225.000 εισιτήρια της “Ευνοούμενης” (2019) τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις έχουν ήδη ξεπεραστεί. Να αναφέρω εδώ, βέβαια, πως η πιο επιτυχημένη ταινία του Λάνθιμου στην Ελλάδα είναι η συν-σκηνοθεσία που έκανε μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο στην ταινία “Ο Καλύτερός μου Φίλος” (2001), όπου έκοψε 340.000 εισιτήρια. Σε μια άλλη εποχή, με μία Ελληνική κωμωδία όπου πρωταγωνιστούν οι Λάκης Λαζόπουλος, Αντώνης Καφετζόπουλος, Σμαράγδα Καρύδη, Μαρία Καβογιάννη, δεν ξέρω κατά πόσον μπορεί να συγκριθεί με τις μετέπειτα δημιουργίες του Σκηνοθέτη. Αλλά και αυτό το νούμερο φαίνεται πως σύντομα θα το ξεπεράσει το “Poor Things” με το που ανακοινωθούν και οι Υποψηφιότητες των Όσκαρ σε 1 εβδομάδα (23 Ιανουαρίου), όπου η ταινία αναμένεται να έχει τουλάχιστον 8 με 10 Υποψηφιότητες. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ταινία “Ο Μελισσοκόμος” με τον Jason Statham, κόβοντας 24.000 εισιτήρια. Το Ελληνικό κοινό είχε ανάγκη μια περιπέτεια τέτοιου τύπου μετά από καιρό. Στην τρίτη θέση η “Φόνισσα” που μετά από επτά εβδομάδες έχει δυνατό κράτημα, φτάνοντας τις 400.000 εισιτήρια και κάνοντάς την μία από τις πιο επιτυχημένες Ελληνικές ταινίες της δεκαετίας και όχι μόνο, καθώς είναι μόλις 20.000 εισιτήρια μακριά από τις 10 εμπορικότερες Ελληνικές ταινίες από το 2000 κι έπειτα. Οι “Κουραμπιέδες από χιόνι” στην 4η θέση της εβδομάδας που πέρασε, έχουν φτάσει σε σύνολο τα 157.000 εισιτήρια και μόνο ευτυχία μπορεί να νιώθει ο Γιάννης Τσιμιτσέλης και οι συντελεστές της ταινίας για την επιτυχία της που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Η 3η Ελληνική ταινία της περιόδου, ο “Καπετάν Μιχάλης” έφτασε τις 81.000 εισιτήρια. Επιτυχία να ξεπερνά τον Aquaman (70.000 εισιτήρια) μια Ελληνική ταινία με τόσο κακές κριτικές.

Την νέα κινηματογραφική εβδομάδα επτά νέες ταινίες έρχονται στις αίθουσες:

 

  1. Μια ζωή (One life)

Η αληθινή ιστορία του Sir Nicholas ‘Nicky’ Winton, ενός νεαρού μεσίτη από το Λονδίνο, ο οποίος, τους μήνες πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έσωσε 669 παιδιά από τους Ναζί.

Σύνοψη: Ο Νίκι επισκέφτηκε την Πράγα τον Δεκέμβριο του 1938 και βρήκε οικογένειες που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα με την άνοδο των Ναζί στη Γερμανία και την Αυστρία, ζώντας σε απελπιστικές συνθήκες με ελάχιστο ή καθόλου καταφύγιο και φαγητό και υπό την απειλή της ναζιστικής εισβολής. Αμέσως κατάλαβε ότι ήταν αγώνας με τον χρόνο. Πόσα παιδιά θα μπορούσε να σώσει αυτός και η ομάδα του πριν κλείσουν τα σύνορα;

Διάρκεια: 110’

Σκηνοθεσία: James Hawes

Σενάριο: Lucinda Coxon & Nick Drake

Πρωταγωνιστούν: Anthony Hopkins, Helena Bonham Carter, Jonathan Pryce, Romola Garai, Alex Sharp, Adrian Rawlins, Lena Olin, Johnny Flynn

 

  1. Ένα γκολ για τη νίκη (Next Goal Wins)

Από τον βραβευμένο με Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου (Jojo Rabbit, 2020), Σκηνοθέτη/Σεναριογράφο/Ηθοποιό Taika Waititi έρχεται στις αίθουσες μία κωμωδία για την χειρότερη ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο.

Σύνοψη: Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αμερικανικής Σαμόα, διαβόητη για την ταπεινωτική της ήττα με σκορ 31-0, στρέφεται στον κακότυχο και αντισυμβατικό προπονητή Thomas Rongen (Michael Fassbender) με την ελπίδα να μεταμορφωθεί σε μία αξιοπρεπή, ανταγωνιστική ομάδα.

Διάρκεια: 104’

Σκηνοθεσία: Taika Waititi

Σενάριο: Taika Waititi & Iain Morris

Πρωταγωνιστούν: Michael Fassbender, Oscar Kightley, Kaimana ., David Fane, Elisabeth Moss, Rachel House, Beulah Koale, Taika Waititi

 

  1. Το Αλάνι (Scrapper)

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Sundance.

Σύνοψη: Η επόμενη σχέση πατέρα-κόρης που θα συγκινήσει μετά το “Aftersun”, έρχεται με εφόδιο το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Sundance, την αύρα του σταρ που φέρνει πλέον ο Χάρις Ντίκινσον και την ανεξάντλητη ενέργεια της Λόλα Κάμπελ στο ρόλο μιας 12χρονης που φαίνεται να μην έχει ανάγκη τους ενήλικες.

Η Τζόρτζι, ένα ονειροπόλο 12χρονο κορίτσι, ζει ευτυχισμένη μόνη στο διαμέρισμά της στο Λονδίνο, γεμίζοντας το με μαγεία. Ξαφνικά, εμφανίζεται ο εν διαστάσει πατέρας της και την αναγκάζει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα.

Διάρκεια: 84’

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Charlotte Regan
Πρωταγωνιστούν: Lola Campbell, Alin Uzun, Cary Crankson, Carys Bowkett

 

  1. Ο Γρήγορος Τσάρλι (Fast Charlie)

Δραματική περιπέτεια με τον Pierce Brosnan, Βασισμένο στο αστυνομικό μυθιστόρημα GUN MONKEYS, που προτάθηκε για το βραβείο Edgar.

Σύνοψη: Ο Τσαρλς Σουίφτ (Πιρς Μπρόσναν) έχει δουλέψει ως εκτελεστής της μαφίας 30 ολόκληρα χρόνια. Με τον Σταν (Τζέιμς Κάαν), τον αρχιμαφιόζο του Ορλάντο, είναι σαν οικογένεια, σαν πατέρας με γιο, ενώ μοιράζονται την αγάπη τους για το ιταλικό φαγητό. Ο Τσάρλι είναι ένας αποτελεσματικός, γρήγορος και μάλλον υπεροπτικός εκτελεστής. Φέρει την κάθε αποστολή εις πέρας πολύ γρήγορα, χωρίς μπελάδες, ίχνη και εκπλήξεις. Όμως, έφτασε η μέρα που δεν λειτουργούν όλα ρολόι για τον Τσάρλι. Δεν του φτάνει που του έχουν φορτώσει έναν νέο, απρόβλεπτο συνεργάτη, μαθαίνει ότι πρέπει να βασιστεί για βοήθεια στη ζόρικη, πρώην γυναίκα του νεκρού θύματος, τη Μάρσι (Μορένα Μπακάριν). Αποφασίζει να την αφοπλίσει βγάζοντας την ένα ραντεβού, αλλά καταλήγει αφοπλισμένος ο ίδιος. Αργότερα την ίδια νύχτα, ο Τσάρλι ανακαλύπτει ότι ο Σταν και όλη η συμμορία του έχουν σφαγιαστεί, μετά την προδοσία ενός δικού τους, που συνωμοτούσε με αντίπαλη συμμορία. Οργισμένος και επιφυλακτικός απέναντι σε όλους, εκτός ίσως από τη Μάρσι, ο Τσάρλι ακολουθεί το μονοπάτι της εκδίκησης μέσα από έναν ιστό μαφιόζων και δολοφόνων, ενώ τον καταδιώκει ένας άλλος πανίσχυρος εκτελεστής. Το εξωφρενικό ανθρωποκυνηγητό που θα ακολουθήσει αποδεικνύει ότι υπάρχει λόγος που τον αποκαλούν Γρήγορο Τσάρλι.

Διάρκεια: 90’

Σκηνοθεσία: Phillip Noyce

Σενάριο: Richard Wenk & Victor Gischler

Πρωταγωνιστούν: Pierce Brosnan, Morena Baccarin, James Caan

 

  1. Μητέρα, Πατρίδα (Matria)

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Álvaro Gago από την Ισπανία, με μία συγκλονιστική ερμηνεία από την María Vázquez. Με Επίσημη Συμμετοχή στο  Panorama του Φεστιβάλ Βερολίνου, Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ της Μάλαγα, Βραβείο Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σιάτλ, Συμμετοχή στα Φεστιβάλ: Σαγκάης, Σάο Πάολο, Σαν Σεμπαστιάν και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Σύνοψη: Η Ραμόνα, παγιδευμένη σε ένα δυστυχισμένο γάμο και μητέρα μιας δεκαεφτάχρονης, εργάζεται σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας ψαριών σε μια παραθαλάσσια πόλη, όταν οι αλλαγές στο εργοστάσιο την αναγκάζουν να αναζητήσει μια νέα δουλειά αναλαμβάνοντας τη φροντίδα ενός ηλικιωμένου που πρόσφατα έχασε τη γυναίκα του.

Διάρκεια: 100’

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Álvaro Gago

Πρωταγωνιστούν: María Vázquez, Santi Prego

  1. Sound Of Freedom: Η Μελωδία Της Ελευθερίας

Δραματική περιπέτεια βασισμένη σε αληθινά γεγονότα με τον Jim Caviezel

Σύνοψη: Η ταινία που τα κυκλώματα σε όλο τον κόσμο έκαναν το παν να την εξαφανίσουν ώστε να μην μάθει ο κόσμος όσα σοκαριστικά συμβαίνουν στα μεγάλα σαλόνια, είναι ένα καταιγιστικό θρίλερ που βασίζεται στην απίστευτη αληθινή ιστορία ενός πρώην κυβερνητικού πράκτορα που έφτασε στα άκρα για να σώσει μία ομάδα παιδιών που είχαν πέσει θύμα απαγωγής από κυκλώματα σωματεμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Διάρκεια: 131’

Σκηνοθεσία: Alejandro Monteverde

Σενάριο: Rod Barr & Alejandro Monteverde

Πρωταγωνιστούν: Jim Caviezel, Mira Sorvino, Bill Camp, Eduardo Verastegui, Jose Zuniga

 

  1. Τρεις Κλέφτες Και Ενα Λιοντάρι (Three Robβers And A Lion)

Ταινία κινουμένων σχεδίων, βασισμένο σε ένα από τα πιο γνωστά Νορβηγικά παιδικά βιβλία.

Σύνοψη: Όλοι θα ζούσαν ειρηνικά στην ειδυλλιακή Cardamom Town, αν δεν υπήρχαν οι τρεις ταραχοποιοί Casper, Jasper και Jonathan που βρίσκονται συνεχώς σε περιπλάνηση. Το χάος κυβερνά την καθημερινότητά τους και στο νοικοκυριό τους. Καθώς ζουν μαζί με ένα λιοντάρι, έχουν απεγνωσμένη ανάγκη για μια οικονόμο και σκέφτονται ένα σχέδιο να απαγάγουν τη θεία Σόφι, η οποία είναι διάσημη ως οικιακή θεά. Ωστόσο, οι δεξιότητές της στη διαχείριση είναι ακόμα καλύτερες από τη νοικοκυροσύνη της: Επιβάλεται στους 3 ληστές και τους βάζει να κάνουν τη δουλειά. Σιγά σιγά, οι τρεις συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται σε μια παγίδα. Η μόνη λύση είναι να απαλλαγούν από τη Σόφι φέρνοντάς την πίσω στην πόλη. Μετά από μια άλλη επιδρομή, καταλήγουν στη φυλακή, αλλά όταν η πόλη βρίσκεται σε κίνδυνο, οι ληστές έχουν άλλη μια ευκαιρία να αποδείξουν ότι η γενναιότητα μπορεί να κάνει τη διαφορά!

Διάρκεια: 90’

Σκηνοθεσία: Rasmus A. Sivertsen

Σενάριο: Ingrid Haukelidsæter, Karsten Fullu

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι: Δανάη Τσούμου, Πέτρος Δαμουλής, Κωνσταντίνος Λάγκος, Αλεξάνδρα Λέρτα, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Κωνσταντίνος Νάνος, Τάνια Παλαιολόγου, Τίμος Παπαευθυμίου, Πηνελόπη Σκαλκώτου, Βασίλης Παπαστάθης, Χρήστος Θάνος, Άγγελος Λιάγκος, Θάνος Λέκκας

 

Related stories

Απλή Μετάβαση: Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης που συζητιέται σε όλες τις παρέες

πήγε, είδε, ενθουσιάστηκε και έγραψε η Ηλιάνα Ηλιάδου Απλή Μετάβαση:...

Παίξαμε bingo παρέα με δυο drag queens

έπαιξε και δεν κέρδισε ούτε μια φορά η Δέσποινα...

Η underground μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης, 4 μπάντες της πόλης στον Εξώστη

γράφει η Φιλαρέτη Χρηστίδη, φωτογραφίες Ευαγγελία Σταμνά Ένα ναυάγιο σε...