HomeCinemaΟι ταινίες της εβδομάδας 11-17.1.2024

Οι ταινίες της εβδομάδας 11-17.1.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης

Καθόλου φτωχή δεν ήταν η προσέλευση του κοινού στους κινηματογράφους της χώρας, καθώς το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου κάνει απανωτά sold out. Ποιος το φανταζόταν πριν κάποια χρόνια ότι θα πήγαιναν όλοι να δουν μία ταινία του Λάνθιμου που  κάποτε “έκραζαν”. Αλλά οι καιροί αλλάζουν, ο Λάνθιμος έχει καταξιωθεί στον κινηματογράφο διεθνώς, κερδίζει μεγάλα βραβεία όπως την Χρυσή σφαίρα Καλύτερης ταινίας (και είναι σχεδόν σίγουρο πως θα είναι και πάλι υποψήφιος για Όσκαρ Σκηνοθεσίας) και επιτέλους ο τόπος από τον οποίο κατάγεται του το αναγνωρίζει και τον στηρίζει. Σε μόλις 9 μέρες προβολής έφτασε τα 108.000 εισιτήρια, ενώ μετά και τις 2 Χρυσές Σφαίρες αναμένεται να έχει μεγάλη ανοδική πορεία.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι “Κουραμπιέδες από χιόνι” που ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη και έχουν φτάσει σε σύνολο τα 145.000 εισιτήρια, αποδεικνύοντας πως πρέπει οι παραγωγοί να παίρνουν το ρίσκο και να φέρνουν κάτι νέο στην εγχώρια κινηματογραφία που να απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, όπως είναι οι οικογένειες, καθώς οι κακές κωμωδίες και τα άθλια remake παλιών καλών Ελληνικών ταινιών απέτυχαν και αγνοήθηκαν από το κοινό τα τελευταία χρόνια.  Η Φόνισσα βρέθηκε στην 3η θέση και στην 6η εβδομάδα προβολής της έχει φτάσει στο εντυπωσιακό αριθμό 383.000 εισιτηρίων και θεωρείται πλέον σίγουρο πως θα ξεπεράσει τις 400.000 εισιτήρια. Αυτόν τον χειμώνα το κοινό έδειξε πως αναζητά μία ή και 2 καλές Ελληνικές ταινίες, θέλει να στηρίξει ανθρώπους του τόπου του που διαπρέπουν διεθνώς και έχει κουραστεί να βλέπει υπερήρωες και sequel, prequel, remake (Το Aquaman π.χ. έκανε μόλις 64.000 εισιτήρια).

Την νέα κινηματογραφική εβδομάδα έξι νέες ταινίες έρχονται στις αίθουσες:

 

  1. Ο Μελισσοκόμος (The Beekeeper)

Νέα ταινία δράσης με τον Jason Statham από τον σκηνοθέτη των ταινιών “Fury” και “Suicide Squad”.

Σύνοψη: Η βίαιη εκστρατεία εκδίκησης ενός άνδρα αποκτά εθνικές διαστάσεις όταν αποκαλύπτεται ότι είναι ένας πρώην πράκτορας μίας πανίσχυρης και μυστικής οργάνωσης, γνωστή ως ‘’Οι Μελισσοκόμοι’’.

Διάρκεια: 105’

Σκηνοθεσία: David Ayer

Σενάριο: Kurt Wimmer

Πρωταγωνιστούν: Jason Statham, Josh Hutcherson, Jeremy Irons, David Witts, Emmy Raver-Lampman

 

  1. Ονειρικό Σενάριο (Dream Scenario)

Από την εταιρία παραγωγής Α24, έρχεται η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Νορβηγού σεναριογράφου/σκηνοθέτη Kristoffer Borgli (“Σιχάθηκα τον Εαυτό μου” – Συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Καννών 2022). Είναι μία διεστραμμένα απολαυστική κωμωδία για την ανέλιξη και την αποκαθήλωση ενός άντρα που γίνεται ξαφνικά και πρόσκαιρα διάσημος. Στην επίκαιρη σάτιρα πρωταγωνιστεί ο αγνώριστος Nicolas Cage σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του, που του χάρισε Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού ρόλου σε Κωμωδία/Μιούζικαλ.

Σύνοψη: Tα πάντα στη ζωή του Πολ Μάθιους (Nicolas Cage), ενός βαρετού ακαδημαϊκού και οικογενειάρχη, ανατρέπονται καθώς εκατομμύρια άγνωστοι αρχίζουν ξαφνικά να τον βλέπουν στα όνειρά τους. Όταν όμως αυτές οι νυχτερινές επισκέψεις πάρουν εφιαλτική τροπή, ο Πολ αναγκάζεται να τα βγάλει πέρα με την αναπάντεχη φήμη του.

Διάρκεια: 102’

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Kristoffer Borgli

Πρωταγωνιστούν: Nicolas Cage, Lily Bird, Julianne Nicholson, Jessica Clement

 

  1. Οι Τρεις Σωματοφύλακες: Μιλαίδη (The Three Musketeers: Milady)

Sequel της Γαλλικής ταινίας “Οι τρεις Σωματοφύλακες: Ντ’Αρτανιάν”, που είδαμε πέρυσι στις αίθουσες. Πρωταγωνιστούν οi:  Vincent Cassel, Louis Garrel και Eva Green.

Σύνοψη: Από το Λούβρο μέχρι τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, από τις τρώγλες του Παρισιού μέχρι την πολιορκία της Λα Ροσέλ… Σε ένα βασίλειο διχασμένο από τους θρησκευτικούς πολέμους και υπό την απειλή της εισβολής από την Αγγλία, μία χούφτα αντρών και γυναικών θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους και θα ενώσουν το πεπρωμένο τους με τη μοίρα της Γαλλίας.

Διάρκεια: 115’

Σκηνοθεσία: Martin Bourboulon

Σενάριο: Matthieu Delaporte, Alexandre Dumas & Alexandre de La Patellière
Πρωταγωνιστούν: Jacob Fortune-Lloyd, Vincent Cassel, Francois Civil, Eva Green, Romain Duris, Pio Marmai, Louis Garrel

 

  1. Το Δέντρο με τις Χρυσές Πεταλούδες (Inside The Yellow Cocoon Shell)

Η ταινία που απέσπασε την περίφημη Χρυσή Κάμερα (το βραβείο για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη) στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών, είναι μια συναρπαστική, ονειρική διαδρομή στα απάτητα μονοπάτια της φύσης, της πίστης και της απώλειας – μια ιστορία που αναπτύσσεται με σπάνια εφευρετικότητα και απρόσμενες οικουμενικές αντηχήσεις, ενώ ξεκινά από μια στοιχειώδη ραχοκοκαλιά: Μετά από ένα τροχαίο που οδηγεί την κουνιάδα του στον θάνατο και αφήνει ορφανό τον πεντάχρονο ανιψιό του, ένας άντρας τριάντα χρονών φεύγει από τη Σαϊγκόν και επιστρέφει στη γενέτειρά του στην επαρχία. Κατά τη διάρκεια μιας περιπλάνησης που αγγίζει τα όρια του διαλογισμού, ο ταξιδιώτης παλεύει με τα δικά του φαντάσματα: τον αγνωστικισμό του, τον σκεπτικισμό του απέναντι στη θρησκευτική πίστη, την ανάμνηση του αδερφού του που είχε εξαφανιστεί εδώ και καιρό, αλλά και την επαφή με έναν έρωτα από το παρελθόν του που επέλεξε να γίνει μοναχή. Με μια κάμερα που μετεωρίζεται γλυκά, την υποβλητική χρήση του φυσικού φωτός και την ευχάριστη περιπατητική διάθεσή της, αυτή είναι μια ταινία που αποκαθιστά την πίστη μας στη ζωή σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Προβλήθηκε και στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε ειδική προβολή.

Διάρκεια: 179’

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Phạm Thiên Ân

Πρωταγωνιστούν: Le Phong Vu, Nguyen Thi Truc Quynh, Nguyen Thinh, Vu Ngoc Manh

 

  1. Θαύμα: Λευκό Πουλί (White Bird)

Από τον σκηνοθέτη Marc Forster (Finding Neverland and Christopher Robin), τον σεναριογράφο Mark Bomback, βασισμένο στο βιβλίο της R.J. Palacio, White Bird: A Wonder Story, ενός βιβλίου που πυροδότησε ένα κίνημα για να “επιλέγουμε την καλοσύνη”, έρχεται το εμπνευσμένο επόμενο κεφάλαιο. Πρωταγωνιστούν η Helen Mirren και η Gillian Anderson.

Σύνοψη: Στο White Bird, ακολουθούμε τον Julian (Bryce Gheisar), ο οποίος παλεύει να βρει πού ανήκει από τότε που αποβλήθηκε από το πρώην σχολείο του για την συμπεριφορά του σε ένα άλλο παιδί. Για να αλλάξει τη ζωή του, η γιαγιά του Julian (Helen Mirren) του αποκαλύπτει τελικά τη δική της ιστορία θάρρους – κατά τη διάρκεια της νιότης της στην κατεχόμενη από τους Ναζί Γαλλία, ένα αγόρι την προστατεύει από θανάσιμο κίνδυνο. Βρίσκουν την πρώτη αγάπη σε έναν εκπληκτικό, μαγικό κόσμο δικής τους δημιουργίας, ενώ η μητέρα του αγοριού (Gillian Anderson) ρισκάρει τα πάντα για να την κρατήσει ασφαλή.

Διάρκεια: 121’

Σκηνοθεσία: Marc Forster

Σενάριο: Mark Bomback & R.J. Palacio

Πρωταγωνιστούν: Helen Mirren, Gillian Anderson, Olivia Ross, Bryce Gheisar, Patsy Ferran

 

  1. Ο φίλος μου το Ροπμπότ (Robot Dreams)

Ταινία κινουμένων σχεδίων  Γαλλο-Ισπανίκής παραγωγής, βασισμένο στο κόμικ, Robot Dreams της Sara Varon, “Ο φίλος μου το Ρομπότ” αφηγείται τις περιπέτειες αλλά και τις κακοτυχίες του Σκύλου και του Ρομπότ στη Νέα Υόρκη του ’80. Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Animation Μεγάλου Μήκους στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία 2023 και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Animation του Ανεσί 2023.

Σύνοψη: Ο DOG είναι ένας μοναχικός σκύλος που ζει στο Μανχάταν και έχει βαρεθεί να μένει μόνος. Μια μέρα αποφασίζει να φτιάξει για τον εαυτό του έναν φίλο, το ROBOT. Η φιλία τους μεγαλώνει, μέχρι που γίνονται αχώριστοι, και η ζωή τους αποκτά το ρυθμό της Νέας Υόρκης στη δεκαετία του ’80. Όμως μια καλοκαιρινή νύχτα, ο σκύλος με μεγάλη λύπη, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το ρομπότ στην παραλία. Θα ξανασυναντηθούν;

Διάρκεια: 103’

Σκηνοθεσία: Pablo Berger

Σενάριο: Pablo Berger & Sara Varon

Χωρίς διαλόγους

 

 

Related stories

Απλή Μετάβαση: Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης που συζητιέται σε όλες τις παρέες

πήγε, είδε, ενθουσιάστηκε και έγραψε η Ηλιάνα Ηλιάδου Απλή Μετάβαση:...

Παίξαμε bingo παρέα με δυο drag queens

έπαιξε και δεν κέρδισε ούτε μια φορά η Δέσποινα...

Η underground μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης, 4 μπάντες της πόλης στον Εξώστη

γράφει η Φιλαρέτη Χρηστίδη, φωτογραφίες Ευαγγελία Σταμνά Ένα ναυάγιο σε...