HomeCinemaΟι ταινίες της εβδομάδας 04.04-10.04.2024

Οι ταινίες της εβδομάδας 04.04-10.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης

Τα εισιτήρια την εβδομάδα που μας πέρασε σημείωσαν σημαντική πτώση, καθώς το “Godzilla x Kong” δεν προσέλκυσε μεγάλη μερίδα του κοινού, αν και στην Αμερική κάνει πάταγο. Τα συνολικά εισιτήρια της εβδομάδας ήταν 75.221. Στην πρώτη θέση παρέμεινε για 2η εβδομάδα το “Kung Fu Panda 4”, έχοντας φτάσει τα 86.000 εισιτήρια. Στη 2η θέση βρέθηκε το “Godzilla x Kong” με μόλις 14.500 εισιτήρια, ενώ στην 3η θέση παρέμεινε το “Dune 2”, έχοντας φτάσει σε σύνολο τα 157.000 εισιτήρια. Την νέα κινηματογραφική εβδομάδα επτά νέες ταινίες έρχονται στις ελληνικές αίθουσες:

 

  1. Μέσα στη μέρα (Uriui haru)

Επίσημη συμμετοχή στο 15νθημερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών 2023 και Special Screening στο πρόσφατο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2023.

Σύνοψη: «Μην αναζητάς το νόημα», όπως λέει ένας χαρακτήρας στην τελευταία ταινία του Χονγκ Σανγκ-Σου. Αυτή η φράση είναι και το πασπαρτού που ξεκλειδώνει το σύνολο του έργου του παραγωγικού Νοτιοκορεάτη δημιουργού, μιας που το κοινό του καλείται να συνάγει το νόημα που κρύβεται στα λιγότερο εμφανή σημεία, ανάμεσα στις πτυχώσεις της δυσκίνητης πραγματικότητας, καταργώντας (ή ίσως παραγνωρίζοντας) τη γραμμικότητα της αφήγησης. Σε αυτή την ταινία που είναι «βγαλμένη από τη ζωή», μια σαραντάχρονη γυναίκα συναντά έναν άντρα που πλησιάζει στο τέλος του βίου του, και η εύθραυστη, αποσπασματική, ταπεινή επαφή τους μας προτρέπει να απολαύσουμε την άπιαστη ευτυχία και να αγαπήσουμε τους αινιγματικούς (κάθε άλλο παρά) νεκρούς χρόνους.

Διάρκεια: 84’

Σκηνοθεσία: Hong Sangsoo

Σενάριο: Hong Sangsoo

Πρωταγωνιστούν: Ki Joobong, Kim Minhee, Song Sunmi, Park Miso, Ha Seongguk, Kim Seungyu

  1. Χορεύοντας με τον Μπέκετ (Dance First)

Σύνοψη: Σάμιουελ Μπέκετ, εμβληματικός Ιρλανδός συγγραφέας, θεατρικός σκηνοθέτης και ποιητής, νομπελίστας, παριζιάνος μπον βιβέρ, αγωνιστής της γαλλικής αντίστασης, διανοούμενος, άπιστος σύζυγος, μοναχικός… Έγινε ευρύτερα γνωστός για τα περιβόητα έργα του Περιμένοντας τον Γκοντό (Waiting for Godot) και Τέλος Παιχνιδιού (Endgame). Η ταινία ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΕΚΕΤ αποτελεί μια σαρωτική αφήγηση της πολυδιάστατης ζωής του Μπέκετ, μια ασυνήθιστη βιογραφία, καθώς η ανασκόπηση γίνεται μέσα από το πρίσμα των σφαλμάτων του και περιστρέφεται γύρω από τις σημαντικότερες σχέσεις του, κυρίως με τις γυναίκες που τον αγάπησαν, αλλά που ο ίδιος ένιωθε ότι είχε αδικήσει… Σημείωμα του σκηνοθέτη Τζέιμς Μαρς: “Η ταινία ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΕΚΕΤ είναι μια ευρηματική, παιχνιδιάρικη και συχνά συγκινητική αφήγηση της ζωής του Μπέκετ, με τολμηρή δομή και ευφάνταστες προσεγγίσεις, όπως αρμόζει σε έναν συγγραφέα με τόσο ριζοσπαστική επιρροή στη σύγχρονη κουλτούρα.”

Διάρκεια: 96’

Σκηνοθεσία: James Marsh

Σενάριο: Neil Forsyth

Πρωταγωνιστούν: Aidan Gillen, Gabriel Byrne, Bronagh Gallagher, Robert Aramayo, Fionn O’Shea, Sandrine Bonnaire, Maxine Peake

 

  1. Καταγωγή (Origin)

Από την υποψήφια για Όσκαρ Ava DuVernay, η ταινία ΚΑΤΑΓΩΓΗ διερευνά το μυστήριο της ιστορίας, τα θαύματα του έρωτα και μια μάχη για το μέλλον μας. Επίσημη συμμετοχή στα φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας και του Τορόντο το 2023.

Σύνοψη: Ενώ εξετάζει το παγκόσμιο φαινόμενο της κάστας και των σκοτεινών επιπτώσεων στην κοινωνία, μια δημοσιογράφος (Aunjanue Ellis-Taylor) αντιμετωπίζει ανυπολόγιστη προσωπική απώλεια και αποκαλύπτει την ομορφιά της ανθρώπινης αντοχής

Διάρκεια: 141’

Σκηνοθεσία: Ava DuVernay

Σενάριο: Ava DuVernay & Isabel Wilkerson

Πρωταγωνιστούν: Aunjanue Ellis-Taylor, Jon Bernthal, Niecy Nash, Vera Farmiga, Isha Blaaker, Victoria Pedretti, Blair Underwood

 

  1. Ο πρώτος Οιωνός (The First Omen)

Σύνοψη: Βρισκόμαστε στο 1971 όταν η νεαρή Margaret, μία Αμερικανίδα δόκιμη μοναχή, φτάνει στη Ρώμη για αφοσιωθεί στην υπηρεσία της εκκλησίας. Εκεί συναντά ένα σκοτάδι που την κάνει να αμφιβάλει για την πίστη της, ενώ αποκαλύπτει μία τρομαχτική συνομωσία που στοχεύει στη γέννηση του ενσαρκωμένου κακού.

Διάρκεια: 120’

Σκηνοθεσία: Arkasha Stevenson

Σενάριο: Tim Smith, Arkasha Stevenson & Keith Thomas

Πρωταγωνιστούν: Sonia Braga, Ralph Ineson, Nell Tiger Free, Charles Dance, Tawfeek Barhom, Bill Nighy

 

  1. Άρθουρ ο Βασιλιάς (Arthur The King)

Σύνοψη: Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα περιπέτειας 10 ημερών και 700 χιλιόμετρων μέσα στη ζούγκλα, σφυρηλατείται ένας αδιάσπαστος δεσμός ανάμεσα στον επαγγελματία δρομέα Μάικλ (Μαρκ Γουόλμπεργκ) και έναν αδέσποτο σκύλο, τον οποίο βαφτίζει Άρθουρ. Καθώς η ομάδα του Μάικλ ωθείται στα όρια της, ο τετράποδος Άρθουρ θέτει νέες βάσεις για το τι είναι νίκη, πίστη και φιλία.

Διάρκεια: 107’

Σκηνοθεσία: Simon Cellan Jones

Σενάριο: Michael Brandt & Mikael Lindnord

Πρωταγωνιστούν: Nathalie Emmanuel, Simu Liu, Mark Wahlberg, Juliet Rylance, Ali Suliman

 

  1. Άγρια νερά (Something in the Water)

Σύνοψη: Ένας ειδυλλιακός τουριστικός προορισμός μετατρέπεται σε μάχη επιβίωσης σε αυτό το γεμάτο συναισθηματικά, θρίλερ δράσης. Η ταινία ακολουθεί τη Meg (Hiftu Quasem, Ten Percent), που παρευρίσκεται στο γάμο της παλιάς φίλης Lizzie (Lauren Lyle, Outlander) στην Καραϊβική μαζί με τις άλλες φίλες της, Cam (Nicole Rieko Setsuko, Eavesdropping) και Ruth (Ellouise Shakespeare- Hart, One Four Three), συν την πρώην σύντροφό της Kayla (Natalie Mitson, The Larkins) με την οποία χώρισε αφού επέζησαν και οι δύο από ένα βαθιά τραυματικό γεγονός.

Διάρκεια: 86’

Σκηνοθεσία: Hayley Easton Street

Σενάριο: Cat Clarke

Πρωταγωνιστούν: Hiftu Quasem, Lauren Lyle, Natalie Mitson, Nicole Rieko Setsuko, Ellouise Shakespeare-Hart

 

  1. Η Κιβωτός του Νώε (Noah’s Ark)

Σύνοψη: Ο Vini και ο Tom είναι δύο μποέμ ποντίκια, οι οποίοι, αφού γίνονται τυχαία μάρτυρες της στιγμής που ο Θεός αναθέτει στον Νώε το καθήκον να φιλοξενήσει και να διασώσει μόνο ένα ζευγάρι από κάθε είδος στην Κιβωτό του, βρίσκουν έναν ευφάνταστο τρόπο να συμμετέχουν κι αυτοί στην περιπέτεια. Μέσα στο χάος του κατακλυσμού και με τους δύο πρωταγωνιστές να αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και τις ιδιοτροπίες ενός άπληστου λιονταριού, η ταινία αποδεικνύεται ένας διασκεδαστικός πολιτικός μύθος, όπου η μουσική και η ποίηση αποτελούν τον αντίποδα στην αγριότητα και την τυραννία των ισχυρότερων ζώων.

Διάρκεια: 95’

Σκηνοθεσία: Alois Di Leo & Sergio Machado

Σενάριο: Sergio Machado

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι ηθοποιοί: Γιώργος Ευαγόρου, Μάριαν Κυπριανού, Ανδρέας Τσέλεπος, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Μαρία Κάνθερ, Εύρος Βασιλείου, Πέτρος Κονόμου, Γιάννης Καραούλης, Άρης Κυπριανού, Μάρκος Ιούλιος Δρουσιώτης, Βίκυ Γεωργιάδου, Νάτια Χαραλάμπους, Θανάσης Δρακόπουλος, Ιωάννα Κεραυνού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related stories

Απλή Μετάβαση: Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης που συζητιέται σε όλες τις παρέες

πήγε, είδε, ενθουσιάστηκε και έγραψε η Ηλιάνα Ηλιάδου Απλή Μετάβαση:...

Παίξαμε bingo παρέα με δυο drag queens

έπαιξε και δεν κέρδισε ούτε μια φορά η Δέσποινα...

Η underground μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης, 4 μπάντες της πόλης στον Εξώστη

γράφει η Φιλαρέτη Χρηστίδη, φωτογραφίες Ευαγγελία Σταμνά Ένα ναυάγιο σε...