HomeCinemaΟι ταινίες της εβδομάδας 11.04-17.04.2024

Οι ταινίες της εβδομάδας 11.04-17.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης

Την χειρότερη εβδομάδα του τελευταίου χρόνου γνώρισαν οι κινηματογράφοι της χώρας, παρ’ ότι και αρκετές νέες ταινίες έκαναν πρεμιέρα και πολλές ταινίες που είχαν προσελκύσει κόσμο το προηγούμενο διάστημα συνεχίζουν να προβάλλονται. Ο καιρός σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό, καθώς οι περισσότεροι προτίμησαν μια βόλτα στον ήλιο και ένα ποτό σε εξωτερικούς χώρους από το να κλειστούν στην σκοτεινή αίθουσα, καθώς τα θερινά δεν έχουν ακόμα ανοίξει (προβλέπεται να ανοίγουν άμεσα αν συνεχιστεί η καλοκαιρία), όπως επίσης σημαντικό ρόλο στην αποχή του κοινού από τους κινηματογράφους παίζει και η έλλειψη μεγάλου τίτλου, αλλά και οι πλατφόρμες (Netflix, Disney+), που οι σειρές τους όπως το “Shogun” (Disney+) και το “Πρόβλημα των 3 σωμάτων” (Netflix) συζητιούνται πολύ στις παρέες και σίγουρα έχουν κρατήσει κόσμο στο σπίτι. Τα συνολικά εισιτήρια λοιπόν την εβδομάδα που μας πέρασε ήταν μόλις 54.000. Το “Kung Fu Panda 4” παρέμεινε στην πρώτη θέση, έχοντας φτάσει σε σύνολο τα 106.000 εισιτήρια. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το θρίλερ “Ο πρώτος Οιωνός” με μόλις 7.500 εισιτήρια. Τέλος, στη 3η θέση βρέθηκε το “Γκοτζίλα x Κονγκ”, φτάνοντας στο σύνολο μόλις τα 27.000 και δεν προβλέπεται να φτάνει ούτε καν τα 50.000. Την νέα κινηματογραφική εβδομάδα έξι νέες ταινίες έρχονται στις ελληνικές αίθουσες, ελπίζοντας πως το κοινό θα ανταποκριθεί κι επιστρέψει στους κινηματογράφους:

 

  1. Ghostbusters: Η Αυτοκρατορία του Πάγου (Ghostbusters: Frozen Empire)

Η συνέχεια της ταινίας του 2021 “Ghostbusters: Legacy”, έρχεται στους κινηματογράφους με πολλούς πρωταγωνιστές από το αρχικό καστ των “αυθεντικών” ταινιών της δεκαετίας του ‘80: “Ghostbusters” (1984) και “Ghostbusters II” (1989) που πολλοί γεννημένοι τις δεκαετίες του ‘70 και ‘80 λατρεύουμε!

Είναι η πρώτη ταινία του franchise που δεν παράχθηκε από τον Ivan Reitman, σκηνοθέτη των δύο πρώτων ταινιών και συν-δημιουργό των ταινιών, καθώς απεβίωσε το 2022 και την σκηνοθεσία ανέλαβε o Gil Kenan (η ταινία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ivan Reitman). Στην Αμερική και σε αρκετές χώρες του κόσμου η ταινία έχει βγει στις αίθουσες από τον Μάρτιο έχοντας φτάσει τα 140 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις παγκοσμίως (μόλις 89εκ. Δολάρια στις Η.Π.Α.), νούμερο κάπως απογοητευτικό, αν και δεν έχει κυκλοφορήσει σε όλες τις χώρες του κόσμου ακόμα.

Σύνοψη: Στην ταινία Ghostbusters: Η Αυτοκρατορία του Πάγου, η οικογένεια Spengler επιστρέφει εκεί που ξεκίνησαν όλα– στον χαρακτηριστικό πυροσβεστικό σταθμό της Νέας Υόρκης – για να συνεργαστεί με τους αυθεντικούς Ghostbusters, που έχουν δημιουργήσει ένα άκρως απόρρητο εργαστήριο ώστε να «απογειώσουν» την επιχείρηση κυνηγιού φαντασμάτων. Όταν, όμως, βρίσκουν ένα αρχαίο αντικείμενο που απελευθερώνει διαβολική δύναμη, νέοι και παλιοί Ghostbusters συνεργάζονται για να προστατέψουν την πόλη τους και να σώσουν τον κόσμο από μια δεύτερη Εποχή του Πάγου.

Βασισμένη στην ταινία του 1984 “Ghostbusters”.

Διάρκεια: 115’

Σκηνοθεσία: Gil Kenan

Σενάριο: Gil Kenan, Jason Reitman & Ivan Reitman

Πρωταγωνιστούν: Finn Wolfhard, Paul Rudd, Bill Murray, Mckenna Grace, Carrie Coon, Annie Potts, Celeste O’Connor, Kumail Nanjiani, Dan Aykroyd, Patton Oswalt, Ernie Hudson

 

  1. Back to Black

Βιογραφική ταινία για την ζωή της Amy Winehouse όπου ενσαρκώνει η Marisa Abela, μία ηθοποιός που δεν έχει πολλά δείγματα γραφής στον κινηματογράφο. Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει η σκηνοθέτης της πρώτης ταινιας “Πενήντα αποχρώσεις του γκρι” και υποψήφια για 3 Bafta, Sam Taylor-Johnson.

Σύνοψη: Η εκπληκτική ιστορία της πρώιμης πορείας προς τη δόξα της Έιμι Γουάινχαουζ και της δημιουργίας του του πρωτοποριακού της άλμπουμ, Back to Black.
Ειπωμένη από την οπτική της Έιμι και εμπνευσμένη από τους πολύ προσωπικούς της στίχους, η ταινία παρακολουθεί τη σπουδαία γυναίκα πίσω από το καλλιτεχνικό φαινόμενο και την ταραχώδη σχέση που βρίσκεται στον πυρήνα ενός από τα πιο θρυλικά μουσικά άλμπουμ στην ιστορία.

Διάρκεια: 123’

Σκηνοθεσία: Sam Taylor-Johnson

Σενάριο: Matt Greenhalgh

Πρωταγωνιστούν: Marisa Abela, Lesley Manville, Eddie Marsan, Jack O’Connell, Ansu Kabia, Juliet Cowan, Bronson Webb

 

  1. Στενές επαφές με τον Διάβολο (Late Night With The Devil)

Ακόμα ένα θρίλερ, που τον τελευταίο καιρό έχουν κατακλύσει τις Ελληνικές αίθουσες. Τουλάχιστον το συγκεκριμένο φαίνεται ενδιαφέρον από το trailer. O μετρ του είδους Stephen King που του ζητήθηκε να δει την ταινία και να πει την άποψη του, την χαρακτήρισε απόλυτα ευφυή και πως δεν μπορούσε να τραβήξει το βλέμμα του από την ταινία.

Σύνοψη: 31 Οκτωβρίου 1977. Ο τηλεοπτικός αντίπαλος του Τζόνι Κάρσον, Τζακ Ντελρόι, φιλοξενεί το talk show «Night Owls» που εδώ και καιρό είναι ένας έμπιστος σύντροφος όσων ξενυχτούν σε όλη τη χώρα. Ένα χρόνο μετά τον τραγικό θάνατο της συζύγου του Τζακ, τα ποσοστά τηλεθέασης έχουν πέσει κατακόρυφα. Απελπισμένος να ανατρέψει την τύχη του, ο Τζακ σχεδιάζει μία ξεχωριστό εκπομπή για το Halloween όπως καμία άλλη, χωρίς να γνωρίζει ότι πρόκειται να εξαπολύσει το κακό στα σαλόνια της Αμερικής.

Διάρκεια: 93’

Σκηνοθεσία: Cameron & Colin Cairnes

Σενάριο: Cameron & Colin Cairnes

Πρωταγωνιστούν: David Dastmalchian, Laura Gordon, Ian Bliss, Ingrid Torelli, Fayssal Bazzi

 

  1. Τοτέμ (Totem)

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2023 και το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Πεκίνου 2023.

Σύνοψη: Η επτάχρονη Σολ περνά τη μέρα στο σπίτι του παππού της, βοηθώντας στις προετοιμασίες για ένα πάρτι-έκπληξη που διοργανώνεται για τον πατέρα της. Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου, σε μια συναρπαστική ταινία για τη ζωή και την απώλεια, για τα ανθρώπινα όντα που είναι πιο δυνατά όταν είναι μαζί.

Διάρκεια: 95’

Σκηνοθεσία: Lila Avilés

Σενάριο: Lila Avilés

Πρωταγωνιστούν: Naíma Sentíes, Montserrat Marañon, Montserrat Marañon, Saori Gurza

 

  1. Για Πάντα Νέοι (Les Amandiers)

Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Καννών και βραβείο Σεζάρ πιο υποσχόμενης ηθοποιού για τη νεαρή Nadia Tereszkiewicz.

Σύνοψη: Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 στο Παρίσι και ένας θίασος νεαρών ηθοποιών έχει μόλις κερδίσει μια θέση στο Les Amandiers, μια επιφανή θεατρική σχολή όπου βρίσκεται επικεφαλής ο Πατρίς Σερό. Ξεκινούν τη νέα τους ζωή και τα πρώτα βήματα της καριέρας τους. Στην πορεία θα αποκτήσουν γνώσεις, θα αναλάβουν δράση, θα αγαπήσουν, θα νιώσουν φόβο, και θα ζήσουν στα άκρα – μόνο που θα βιώσουν επίσης και την πρώτη τους τραγική εμπειρία. Μια ημι-αυτογραφική αποτίμηση της υποκριτικής τέχνης από τη σκηνοθέτρια, και ταυτόχρονα μια ερωτική επιστολή σε έναν φίλο και συνεργάτη της που δεν βρίσκεται πια εν ζωή, αποφεύγει να σταθεί σε μεγάλα ζητήματα και επιλέγει να εστιάσει στα έντονα ανθρώπινα συναισθήματα· ταυτόχρονα, μεταφράζει την σαρωτική ερμηνευτική της προσέγγιση και τη δυναμική παρουσία της στη μεγάλη οθόνη σε μια κινηματογραφική γλώσσα που διερωτάται αν η νοσταλγία είναι τελικά το μόνο που απομένει όταν όλα έχουν χαθεί.

Διάρκεια: 125’

Σκηνοθεσία: Valeria Bruni Tedeschi

Σενάριο: Valeria Bruni Tedeschi, Noémie Lvovsky, Agnès de Sacy

Πρωταγωνιστούν: Nadia Tereszkiewicz, Sofiane Bennacer, Louis Garrel, Micha Lescot, Clara Bretheau, Noham Edje

 

  1. Ο χορός των φαντασμάτων (The Canterville Ghost)

Ταινία κινουμένων σχεδίων, βασισμένη στην φανταστική ιστορία “Το Φάντασμα του Κάντερβιλ” του Oscar Wilde, ενός από τους διασημότερους διανοούμενους καλλιτέχνες της εποχής του και όχι μόνο. Ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, και λογοτέχνης: ο Wilde καθόρισε την τέχνη και την πολιτική στα τέλη του 19ου αιώνα με τις δημιουργίες (αλλά και τη ζωή του), ενώ θα μείνει αθάνατος χάρη στα βιβλία και τα έργα του, συμπεριλαμβανομένου του θρυλικού «Πορτρέτου του Ντόριαν Γκρέι».

Σύνοψη: Καθώς ο 19ος αιώνας παραχωρεί τη θέση του στον 20ό και η επιστήμη χαρίζει νέους τρόπους να ταξιδέψει και να δει κανείς τον κόσμο, μια αμερικανική οικογένεια μετακομίζει στο νέο πολυτελές αρχοντικό της, στην επαρχία της Αγγλίας. Μόνο που δεν υπολόγιζαν στον… μόνιμο κάτοικο του σπιτιού, το φάντασμα του σερ Σάιμον!
Ο σερ Σάιμον σουλατσάρει εκεί γύρω για πάνω από 300 χρόνια με μεγάλη επιτυχία και κάπως δεν του καλοκάθεται να έχει συγκατοίκους – στο κάτω-κάτω, ποιος ήρθε πρώτος; Όμως, τα βρίσκει κάπως σκούρα όταν αποφασίζει να τρομάξει τους νέους ένοικους, οι οποίοι προς έκπληξή του τον αντιμετωπίζουν σαν κάτι το κάπως ενοχλητικό, παρά τρομακτικό…Μετά την κακή αρχή στη σχέση τους, ο σερ Σάιμον σιγά-σιγά θα αναπτύξει φιλικές σχέσεις με την Βιρτζίνια, τη νεαρή κόρη της οικογένειας, και μαζί θα προσπαθήσουν να εξιχνιάσουν τη μυστηριώδη κατάρα που τον κρατά στον κόσμο μας.

Διάρκεια: 89’

Σκηνοθεσία: Kim Burdon & Robert Chandler

Σενάριο: Cory Edwards, Giles New & Keiron Self

Στην Ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι φωνές των: Ζωή Πετράκη, Τάκη Σακελλαρίου, Χρήστου Λαγκούση, Άρτεμις Ματαφιά, Κώστα Τερζάκη, Θανάση Μαυρογιάννη, Μιχάλη Αποσκίτη, Μυρτώ Ναούμ και Κώστα Αποστολίδη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related stories

Ραντεβού στα λουλουδάδικα: Σε αυτή τη γειτονιά, είναι όλα ανθισμένα

γράφει η Έλλη Πελίτη/ Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου "Κρύβομαι μες στο...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Στέφανος Σκαρλακίδης

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Το Challengers αποτελεί την καλύτερη επιλογή στις αίθουσες αυτή την περίοδο που διανύουμε

γράφει ο Γιώργος Δημητρόπουλος CHALLENGERS (2024) του Λούκα Γκουαντανίνο Διάρκεια: 132’ Η...

Αφιερώματα στον Ελληνικό Κινηματογράφο

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Με αφορμή τοπικές προβολές και αφιερώματα,...

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...