HomeΘέματαΟι ραδιο - πειρατές της Θεσσαλονίκης

Οι ραδιο – πειρατές της Θεσσαλονίκης

του Γιάννη Παπαδόπουλου

Η Θεσσαλονίκη έχει να περηφανεύεται για το κουλούρι της, την ερωτική της διάθεση, τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς, το Λευκό το Πύργο, αλλά και τους δεκάδες πειρατικούς σταθμούς που είχε, τις δεκαετίες του 1970, ’80 και ’90.

Ονειροπόλοι μιας άλλης εποχής, ρομαντικοί και εφευρετικοί, πολλοί Θεσσαλονικείς που αγαπούσαν τη μουσική, κατάφεραν και έφτιαξαν ραδιοφωνικό σταθμό μέσα από το παιδικό τους δωμάτιο ή το σαλόνι τους.

elliniko-radiofono.blogspot.com

Τις δεκαετίες ʼ70 – ʼ80 στη Θεσσαλονίκη ήταν γνωστοί περισσότεροι από 60 ραδιοπειρατές και πειρατικοί σταθμοί στα FM μεταξύ των οποίων οι: Tiger, Delta, Epsilon, 3-20, Radio City, Alexander, Zodiac, Rosenthal, Captain, Σουηδός, Ranger, Aramis, Blue, Palmer, 8-11, Radio1, Melody Maker, Atlantic, Panasonic, I.B.C., Maxwell, Αφροδίτη, Camel, Nazareth, Sensoria, Εξωγήινος, Annabel, Caroline, Prisoner, Formand, Jackson Palace, S.O.S., T.J., Schmeterling, Πρωτοπόρος,ABX, Σκορπιός, Melody Club, Jefferson, K-Roger, FM1, Radio Akroama, Johnny Rock, Galaxy, Μουσικό Καλειδοσκόπιο, Enterprize, Radio Utopia, Ροζ Πάνθηρας, Ροδίτης, Όλιβερ, Καναδός, Ράδιο 3, Πρώτο Ερασιτεχνικό, 829, Zombie, Tamango, Asterix, Μουσικός Δίαυλος.

Το κυνηγητό από την αστυνομία έντονο και συνεχές. Μπούκαραν σε σπίτια, προχωρούσαν σε συλλήψεις και το δικαστήριο επέβαλλε τσουχτερά πρόστιμα για την εποχή. Οι ραδιοπειρατές, πολλές φορές συνεργάζονταν. Για να μειωθεί το κόστος νοίκιαζαν διαμερίσματα πολλοί μαζί και “έβγαζαν πρόγραμμα” από το ίδιο σημείο.

Μια ονειρική, για όποιον αγαπάει τη μουσική, εποχή, αφού οι ραδιο-πειρατές ήταν μουσικόφιλοι, που ενημερώνονταν συνεχώς για τα μουσικά νέα, έφεραν ότι καινούργιο παιζόταν στο εξωτερικό, και ήταν μια όαση μπροστά στη λειψυδρία των FM εκείνη την περίοδο. Δεν έλειπαν σαφώς και οι διαφημίσεις.

Στα όρια του αστείου με όρους σημερινού marketing, αλλά τα μαγαζία της γειτονιάς και οι φίλοι στήριζαν όσο μπορούσαν τις προσπάθειες των ραδιο-πειρατών, κυρίως γιατί έβλεπαν το μεράκι τους και την αγάπη τους για το ραδιόφωνο.

Πολλοί από τους “Πειρατές” μπήκαν στο ραδιόφωνο, όταν άνοιξαν οι άδειες, αλλά πολλοί βρέθηκαν στο περιθώριο, από τους δήθεν ειδικούς που με όπλο κάτι αμφιλεγόμενες σπουδές μπήκαν σε θέσεις αφήνοντας στην άκρη, κόσμο που είχε δώσει τα πάντα για υπάρχει ανεξάρτητο ραδιόφωνο εκείνες τις δεκαετίες.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...