HomeΘέματαΟι πλανόδιοι φωτογράφοι της Θεσσαλονίκης

Οι πλανόδιοι φωτογράφοι της Θεσσαλονίκης

Οι πρώτοι υπαίθριοι φωτογράφοι εμφανίζονται στην Ελλάδα γύρω στα 1912 – 1913 – τους έβλεπες στις μεγάλες πόλεις αλλά και τις μικρότερες. Είχαν σταθερά πόστα, συνήθως άραζαν με το τετράγωνο κουτί τους σε πλατείες ή σε σημεία με πολυκοσμία περιμένοντας τους επόμενους πελάτες τους, φορούσαν για να ξεχωρίζουν μια μακριά άσπρη μπλούζα και με παρέα τα πολύτιμα σύνεργά τους.

Πώς δούλευαν;

Tραβούσαν φωτογραφίες, έπαιρναν μια προκαταβολή και μετά οι πελάτες έπρεπε είτε να περάσουν από την έδρα τους, ή επέστρεφαν οι ίδιοι μετά από ένα διάστημα με τις φωτογραφίες και τις παρέδιδαν σε κάποιο κεντρικό καφενείο ή μπακάλικο για να γίνει η δοσοληψία.

Τι σόι φωτογραφική μηχανή είχαν; Μια μηχανή φτιαγμένη ειδικά για… βόλτες. Ενα τετράγωνο κουτί (σκοτεινός θάλαμος) που στηριζόταν σε τρίποδο. Πίσω από το κουτί ήταν ένα μαύρο κάλυμμα που χωρούσε το μισό σώμα από κάτω, όταν φωτογράφιζαν. Είχαν μία μεγάλη πετσέτα για να σκουπίζουν τα χέρια τους, έναν επισμαλτωμένο τσίγκινο κουβά για το ξέβγαλμα των φαρμάκων από τις φωτογραφίες, ένα κασελάκι με συρταράκια όλα τα υλικά εκτύπωσης μέσα σε μπουκαλάκια, μερικά ρολά για δημιουργία σκηνικού και κατάλληλου φόντου ανάλογα την περίσταση…

Φωτογραφία του Albert Werner στο πάρκο των Μακεδονομάχων 1980 (Kostas Papagiannis στο γκρουπ Θεσσαλονίκη – Φωτογραφίες – Αναμνήσεις)

Related stories

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...

Κλείνει το ιστορικό ζαχαροπλαστείο του «Τερκενλή»

Το κατάστημα που έχει γράψει τη δική του πολυετή...

Καλοκαιρινή αναμπουμπούλα στα θεσσαλονικιώτικα ραδιόφωνα με ανατροπές

Αυτό είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο ανατρεπτικά ραδιοφωνικά...

Κριτική Βιβλίου | Paul Auster «Αιματοβαμμένο έθνος»

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Paul Auster «Αιματοβαμμένο έθνος». Μετάφραση Ιωάννα Ηλιάδη. Εκδόσεις...

«Ραγισμένοι»: ένα βιβλίο για ραγισμένες ψυχές.

γράφει η Σοφία Μαχαίρα Ολοκληρώνοντας αυτό το βιβλίο ένιωσα και...