HomeMind the artDesign - ΑρχιτεκτονικήΟι γραφίστες της Θεσσαλονίκης στον Εξώστη |...

Οι γραφίστες της Θεσσαλονίκης στον Εξώστη | Ελίζα Ζαρίφη – Trebanal Creative

Οι Θεσσαλονικείς γραφίστες φιλοξενούνται στον Εξώστη –  Ελίζα Ζαρίφη συνιδιοκτήτρια του Trebanal Creative studio.

Πού γεννήθηκες μεγάλωσες και σπούδασες;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Θεσσαλονίκη. Πήρα το πτυχίο μου στο Creative Advertising από το πανεπιστήμιο του Huddersfield και στην συνέχεια έκανα το μεταπτυχιακό μου στο Manchester Metropolitan University πάνω στο Graphic Design and Art Direction.

Ποια είναι η επαγγελματική πορεία που έχεις διαγράψει;

Ξεκίνησα κάνοντας την πρακτική μου στο διαφημιστικό γραφείο του Περικλή Πηλείδη. Μετά το μεταπτυχιακό μου, το 2002, ανέλαβα το δημιουργικό του πολυχώρου του Μύλου μέχρι το 2005. Το 2006  δούλεψα στο δημιουργικό γραφείο Manifesto. Μετά το τέλος της συνεργασίας μου με το συγκεκριμένο γραφείο, τo 2009, οι δύο τότε συνάδελφοι μου, Κωνσταντίνος Σαββίδης, Γιώργος Λιτητάρης και εγώ πήραμε την μεγάλη απόφαση να δημιουργήσουμε το δικό μας δημιουργικό γραφείο, την Trebanal Creative. Σήμερα, 15 χρόνια μετά, είμαστε ακόμη παρόντες, όντας πια 2 συνέταιροι, ο Κωνσταντίνος κι εγώ.

Ποιο προτζεκτ σου ξεχωρίζεις και ποιον θεωρείς σταθμό στην καριέρα σου;

Η πρώτη φορά που βγήκε δουλειά μας έξω από τα στενά γεωγραφικά όρια της Ελλάδας ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή τόσο για εμένα όσο και για το γραφείο. Αφορούσε στα δημιουργικά μιας σειράς συσκευασιών για μια από τις μεγαλύτερες ζυθοποιίες της Βικτώριας, με έδρα τη Μελβούρνη, στην Αυστραλία.

Με τι ασχολείσαι αυτόν τον καιρό;

Αυτή είναι η περίοδος του χρόνου που αφιερώνεται στην αποκαλούμενη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, με projects που αφορούν πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Είναι πρόσφατη άλλωστε και μια τιμητική διάκριση που είχε η εργασία μας για το Monasty Hotel, στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της έκθεσης Xenia 2024.

Τι καλείσαι συνήθως να σχεδιάσεις;

Οι ανάγκες ποικίλουν από πελάτη σε πελάτη, από επιχείρηση σε επιχείρηση. Πολλές φορές ξεκινάμε από το μηδέν, από τη γέννηση της ιδέας για μια επιχειρηματική δραστηριότητα, συμμετέχουμε από την ονοματοδοσία και τον σχεδιασμό του λογοτύπου μέχρι την παραγωγή σε χαρτί, κατασκευή ή όποια άλλη μορφή απαιτεί η εκάστοτε ανάγκη. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία γιατί δηλώνεις «το παρόν» σε όλα τα στάδια υλοποίησης. Δεν είναι απλά ένα σχέδιο που δημιουργείς πίσω από μια οθόνη αλλά κάτι που παίρνει πραγματικά μορφή στον χώρο.

Πειραματίζεσαι σχεδιαστικά;

Ο πειραματισμός είναι σημαντικό στοιχείο στον σχεδιασμό. Είναι η λεπτή ισορροπία που δημιουργείται με τον καιρό, να παντρέψεις το προσωπικό ύφος, την προσωπική σου αισθητική με το σήμερα, με τις ανάγκες του συνεργάτη και να φτιάχνεις ένα αποτέλεσμα που και επίκαιρο θα είναι και θα αντέχει στον χρόνο και που θα έχει κάτι να πει εμπορικά. Να μην είναι μια «στείρα καλλιτεχνία», όχι με υποτιμητικό ύφος ως προς το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον που θέλουμε να έχουν οι δουλειές μας αλλά με την έννοια πως το σχέδιο θα πρέπει να είναι στρατευμένο ως προς την ανάγκη που καλείται να υπηρετήσει.

Τι αγαπάς πιο πολύ; Χέρι ή υπολογιστή;

Νομίζω πως θα είμαι από τους λίγους του χώρου (αν όχι η μόνη)  που θα πω πως επιλέγω τον υπολογιστή! Ο τρόπος που δουλεύω είναι να εξερευνώ έννοιες, να ενώνω κομμάτια και να με οδηγώ στο concept που θα ακολουθήσω. Ο υπολογιστής είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο γι αυτό το «κυνήγι θησαυρού». Μετά την ανακάλυψη του, ακολουθεί η αποτύπωση, ο σχεδιασμός.

Είναι η γραφιστική ένα είδος επικοινωνίας;

Απόλυτα! Ο όρος άλλωστε «οπτική επικοινωνία» είναι αυτός που χρησιμοποιείται για να επεξηγήσει το αντικείμενο της δουλειάς μας. Τα σχέδιά μας είναι ο τρόπος να επικοινωνήσουμε μια δουλειά στον τελικό αποδέκτη, να την κατανοήσει χωρίς να είναι απαραίτητα κάποιος εκεί για να την περιγράψει, να «μιλά» κατά κάποιο τρόπο το σχέδιο από μόνο του.

 Συνδέονται η γραφιστική, η φωτογραφία, το video, η τυπογραφία και η Αισθητική;

Πιστεύω πως αισθητική είναι όλα τα παραπάνω μαζί, ο τρόπος που προσεγγίζεις μια εικόνα, ένα καρέ, ένα κείμενο, μια λέξη, το πως ποτίζει το μελάνι ένα χαρτί, η υφή ή ακόμα και η μυρωδιά του. Κάθε τι που δημιουργεί μια ανάμνηση.

Πως περνάει μια καθημερινή σου μέρα; Βιβλία, μουσική, ταινίες;

Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές νιώθω ότι  δεν μου φτάνουν οι ωρες της μέρας! Η στιγμή χαλάρωσης μου είναι κατά βάση ο γιός μου και ενας καφές-ποτό με φίλους! Η  δουλειά του γραφίστα είναι σε μεγάλο βαθμό μοναχική οπότε η επικοινωνία με ανθρώπους που αγαπώ είναι η ξεκούραση μου. Η  μουσική είναι μόνιμη συντροφιά σε όλη την διάρκεια της μέρας μου και κυρίως οταν δουλεύω! Οι ταινίες είναι η αμέσως επόμενη αγαπημένη συνήθεια αν και σπάνια καταφέρνω να τις ολοκληρώσω χωρίς να με πάρει ο υπνος!!! (χαχα)

Ποια είναι τα σχέδια σου;

Θυμάμαι ότι η ταινία που βγήκε το 2000  “What women want” με τον Mel Gibson, ήταν το όνειρο που ήθελα να κάνω πραγματικότητα! Το δικό μου American Dream. Oραματιζόμουν μια εταιρία πάντα γεμάτη κόσμο να πηγαίνει πάνω-κάτω, να γίνεται χαμός από τηλέφωνα και εμένα να ξημεροβραδιάζομαι στο γραφείο δουλεύοντας. Όταν τελείωσα τις σπουδές κατάλαβα πόσο μεγαλύτερη αξία έχει η ποιότητα και όχι η ποσότητα (σε όλα τα επίπεδα), κι έτσι ο πολύς κόσμος έγινε 2 άτομα! Ειχαμε πει με τον Κωνσταντίνο, τον συνέταιρό μου, πως θα θέλαμε να φτιάξουμε κάτι που θα μας γεμίζει πρώτα και κύρια εμάς και 15 χρόνια μετά νομίζω πως ήμασταν συνεπείς στα «θέλω» μας αλλά και στα θέλω των πελατών μας. Ελπίζω λοιπόν και στοχεύω στα καλύτερα που έρχονται!

Trebanal creative studio

Καθηγητή Ρωσσίδη 5α Θεσσαλονίκη

Τ. 2310415502

www.trebanal.gr

 

 

 

 

 

 

 

Related stories

Ραντεβού στα λουλουδάδικα: Σε αυτή τη γειτονιά, είναι όλα ανθισμένα

γράφει η Έλλη Πελίτη/ Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου "Κρύβομαι μες στο...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Στέφανος Σκαρλακίδης

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Το Challengers αποτελεί την καλύτερη επιλογή στις αίθουσες αυτή την περίοδο που διανύουμε

γράφει ο Γιώργος Δημητρόπουλος CHALLENGERS (2024) του Λούκα Γκουαντανίνο Διάρκεια: 132’ Η...

Αφιερώματα στον Ελληνικό Κινηματογράφο

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Με αφορμή τοπικές προβολές και αφιερώματα,...

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...