HomeMind the artDesign - ΑρχιτεκτονικήΟι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη |...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Τένια Μενεγάκη

Η αρχιτέκτων Τένια Μενεγάκη

Κάθε βδομάδα ένας αρχιτέκτονας απαντάει σε 10 ερωτήσεις στον Εξώστη και μας συστήνεται μέσα από την δουλειά του.

 

Σήμερα η Τένια Μενεγάκη

 

Που γεννηθήκατε, μεγαλώσατε και σπουδάσατε;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και διακόσμηση στο AAS – University of Central Lancashire. Συνέχισα με μεταπτυχιακές σπουδές στο Retail Design στη σχολή ELISAVA, Barcelona

 

Ποια είναι η επαγγελματική πορεία που έχετε διαγράψει;

Από το 2011 ως σήμερα εργάζομαι ως interior designer αναλαμβάνοντας κυρίως έργα ιδιωτικά από το στάδιο της μελέτης μέχρι την κατασκευή.

Το 2012 συν-ίδρυσα το Apodec, έναν ανεξάρτητο χώρο που δραστηριοποιήθηκε σε  πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και εικαστικές δράσεις.

To 2017 ολοκληρώθηκε η συνεργασία και σήμερα το Apodec, λειτουργεί σε νέο χώρο, με αντικείμενα ενδιαφέροντος τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, επιμέλεια και φιλοξενία εικαστικών εκθέσεων.

Οι συνεργασίες μου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από δημιουργούς, καλλιτέχνες, designers, αρχιτέκτονες, μουσικούς.  Είχα την ευκαιρία να οργανώσω, συντονίσω  και να συμμετέχω σε σειρά δράσεων, φεστιβάλ και συνεδρίων  που αφορούν στην κοινωνία των πολιτών, το design, τις εικαστικές τέχνες και τη μουσική.

 

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο σας επίτευγμα – project στη μέχρι τώρα πορεία σας;

Το γεγονός ότι το Apodec είναι «ζωντανό» μετά από τόσα χρόνια και μια τόσο μεγάλη ασταθή, κοινωνικά και πολιτικά περίοδο,  αποτελεί αναμφίβολα για μένα ένα προσωπικό επίτευγμα.

Εκπληρώνει την ανάγκη μου να βρίσκομαι ενεργά στον χάρτη της δημιουργικής κοινότητας της πόλης μου και να συνεργάζομαι με αντίστοιχες διεθνείς κοινότητες.

Project: Sturdio Pilates, Dor’s The Body Edit  | Φωτογράφιση και styling Νανά Καντσά

Υπάρχει κάποιο θέμα σε διεθνές επίπεδο – αρχιτεκτονικής ατζέντας που απασχολεί τους αρχιτέκτονες σήμερα και εσάς συγκεκριμένα;

Ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί την αρχιτεκτονική κοινότητα είναι η βιωσιμότητα και το οικολογικό αποτύπωμα.

Προσωπικά δουλεύοντας κυρίως σε έργα  μικρής κλίμακας, θέτω ως προτεραιότητα μια φιλοσοφία σχεδιασμού που λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τους χώρους.

 

Πως ξεκινάει ένας αρχιτέκτονας να σχεδιάζει;

Το πρώτο στάδιο του σχεδιασμού είναι πολύ σημαντικό. Ξεκινώ ελεύθερα, αναζητώντας έμπνευση σε διαφορετικές  δημιουργικές πηγές που μετατρέπονται σιγά σιγά σε εικόνες και σκίτσα.

 

Πως δίνεται η ταυτότητα του ιδιοκτήτη στην κατοικία; Πως φτάνετε να ισορροπήσετε την δικής σας οπτική με αυτή του πελάτη σας;

Πρόκειται για μια σχέση που ξεκινά και τελειώνει με εμπιστοσύνη. Πολλές ώρες ζύμωσης βοηθούν και τις δύο πλευρές να επικοινωνήσουν με μια κοινή γλώσσα. Αφήνω πάντα ένα περιθώριο «ανάσας» στους χώρους που καλούμαι να σχεδιάσω, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για κατοικία. Ακριβώς εκεί μπορεί ο ιδιοκτήτης να συμμετέχει με  την προσωπική του εμπειρία και διαδρομή. Έχω την αίσθηση,  πως όταν ένας χώρος που δεν λαμβάνει υπόψη του την ταυτότητα του ιδιοκτήτη, μοιάζει ψυχρός και δεν μπορεί να αποκτήσει διαχρονικό χαρακτήρα.

 

Πειραματίζεστε σε δημιουργικό επίπεδο;

Προσπαθώ να βρίσκω τις χαραμάδες που μου επιτρέπουν να πειραματιστώ στις εργασίες που αναλαμβάνω. Όταν  υπάρχει η δυνατότητα, σχεδιάζω κατασκευές μοναδικές, με ιδιαίτερα ή και ανορθόδοξα υλικά. Ευτυχώς μέχρι στιγμής έχει θετική πορεία όλο αυτό.

 

Ποια είναι η αρχή σας σε κάθε νέα δουλειά που αναλαμβάνετε;

Θέλω πάντα να θυμάμαι πως όταν ολοκληρωθεί ένα έργο, πρέπει οι χρήστες του να μπορούν συνειδητά και υποσυνείδητα να το χαίρονται, να είναι προσιτό, ασφαλές και λειτουργικό για όλες, όλους, όλα.

Project: Sturdio Pilates,Dor’s The Body Edit  | Φωτογράφιση και styling Νανά Καντσά

Αρχιτεκτονική και Κινηματογράφος, Μουσική, βιβλία…Παρακολουθείτε, ακούτε, διαβάζετε και αν ναι, τι;

Παρακολουθώ και το χαίρομαι! Βλέπω, ακούω, διαβάζω, όσο μπορώ περισσότερο. Τα ταξίδια είναι πάντα μια καλή αφορμή για να γνωρίσει κανείς νέους κόσμους. Θα αναφερθώ σε κάποια highlights:

Η ταινία «Ζώνη Ενδιαφέροντος» είναι ίσως η καλύτερη ταινία που είδα τελευταία στον κινηματογράφο.

Η έκθεση του Rothko στο Παρίσι επιστρέφει πολύ συχνά στο μυαλό μου.

Το βιβλίο «Επιχείρηση Σφαγή» του Rodolfo Walsh συντροφεύει τον πρωινό καφέ μου τις τελευταίες μέρες.

Σταθερά ο σκύλος μου ακούει Nils Frahm στο σπίτι.

Βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την σελίδα Studio Magga στο Instagram.

 

Ποιο είναι το επόμενο σας project;

Αυτό το διάστημα ασχολούμαι με ιδιωτικές κατοικίες.

Περισσότερα για την Τένια Μενεγάκη και τις δουλειές της θα βρείτε εδώ

 

 

Related stories