HomeMind the artDesign - ΑρχιτεκτονικήΟι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη |...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | LOOPO STUDIO

Το Loopo είναι ένα δημιουργικό γραφείο που παρέχει υπηρεσίες αρχιτεκτονικού και γραφιστικού σχεδιασμού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και μας συστήνονται μέσα από την δουλειά τους. Σήμερα οι Loopo Studio

Που γεννηθήκατε, μεγαλώσατε και σπουδάσατε;

Ζούμε και εργαζόμαστε στη Θεσσαλονίκη. Σπουδάσαμε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, η εκπαίδευση του κάθε μέλους άρχισε να διαφοροποιείται ανάλογα με το κάθε προσωπικό ενδιαφέρον πάνω στο αντικείμενο έρευνας και εργασίας στον χώρο του σχεδιασμού.

 

Ποια είναι η επαγγελματική πορεία που έχετε διαγράψει;

Εργαζόμαστε στους τομείς του αρχιτεκτονικού και του γραφιστικού σχεδιασμού. Έχουμε εργαστεί σε αρχιτεκτονικά έργα μικρής κλίμακας και σε γραφιστικές εργασίες κυρίως έντυπων εφαρμογών.

ΑΝΜΑ, κατάστημα κοσμημάτων στην Αθήνα, 2021

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο σας επίτευγμα –project στη μέχρι τώρα πορεία σας;

Κάθε εργασία μας που συνδυάζει ένα άρτιο αισθητικά και τεχνικά αποτέλεσμα το οποίο επιπρόσθετα αμείβεται σωστά και πραγματοποιείται σε ένα ικανοποιητικό σχεσιακό πλαίσιο είναι ένα επίτευγμα. Δυστυχώς ο συνδυασμός των παραπάνω -ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια εργασίας- είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί στον τομέα του σχεδιασμού.

Υπάρχει κάποιο θέμα σε διεθνές επίπεδο – αρχιτεκτονικής ατζέντας που απασχολεί τους αρχιτέκτονες σήμερα και εσάς συγκεκριμένα;

Σίγουρα το ζήτημα της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής είναι σημαντικό και ορθώς κυριαρχεί στον δημόσιο αρχιτεκτονικό λόγο παρά τη ματαιότητα του αν δεν μειωθούν οι ρυθμοί της παγκόσμιας ανάπτυξης. Λόγω της μικρής κλίμακας των έργων μας τα βιοκλιματικά ζητήματα δεν έχουν τόσο μεγάλο πεδίο εφαρμογής στη δουλειά μας. Στην εργασίας μας, μας απασχολεί ο τρόπος που βιώνεται ο χώρος και ο τρόπος που ο σχεδιασμός βελτιώνει την καθημερινή πρακτική περιλαμβάνοντας τόσο λειτουργικές όσο και αισθητικές ποιότητες.

Πως ξεκινάει ένας αρχιτέκτονας να σχεδιάζει;

Στην αρχή του κάθε έργου λειτουργούμε σαν συλλέκτες, δηλαδή συγκεντρώνουμε όλα τα δεδομένα όπως τις επιθυμίες των χρηστών του χώρου, τις πρακτικές απαιτήσεις, τις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου στον οποίο επεμβαίνουμε, τις αναφορές μας και τις δικές μας σχεδιαστικές προθέσεις. Στη συνέχεια προσπαθούμε να μεταφράσουμε τα παραπάνω σε αρχιτεκτονικά στοιχεία και να τα συνθέσουμε.

Σχεδιασμός της έκδοσης ARTWORKS για τον 5ο κύκλο του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Θεσσαλονίκη-Αθήνα, 2023 | Έκδοση: ARTWORKS | Επιμέλεια: Αλεξία Αλεξανδροπούλου, Αριάνα Καλλιγά, Κατερίνα Στάμου, Δέσποινα Τζάνου | Γλωσσική επιμέλεια και μετάφραση: Νατάσα Σίδερη | Εκτύπωση: Πλέτσας Κ., Κάρδαρη Ζ., ΟΕ

Πως δίνεται η ταυτότητα του ιδιοκτήτη στην κατοικία; Πως φτάνετε να ισορροπήσετε την δικής σας οπτική με αυτή του πελάτη σας;

Αρχικά ακούμε τους μελλοντικούς και τις μελλοντικές κατοίκους του χώρου. Έπειτα προσπαθούμε να τους καταστήσουμε ενεργούς εμπλεκόμενους, δηλαδή κάνουμε ραντεβού σε κάθε επιμέρους σχεδιαστικό στάδιο ώστε να προλαβαίνουν να κατανοούν την εξέλιξη της μελέτης. Σε αυτό το σημείο παίζουν σημαντικό ρόλο τα παραδοσιακά δισδιάστατα αρχιτεκτονικά σχέδια, είναι πολύ χρήσιμα σε όλα τα στάδια της μελέτης, είναι πιο ανοιχτά στην ερμηνεία και οι ιδιοκτήτες/τριες τα οικειοποιούνται ευκολότερα. Οι φωτορεαλιστικές απεικονίσεις έρχονται αργότερα όταν πια έχει συνδιαμορφωθεί ο χώρος κατοίκησης.

Αρχιτεκτονικός και γραφιστικός σχεδιασμός της έκθεσης “FUTURE TENSE”, MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκη, 2023 | Επιμέλεια έκθεσης: Θοδωρής Μάρκογλου, Κατερίνα Σύρογλου | Συμμετοχή στην υλοποίηση των murals: Κοραλία Ίτσιου, Νάντια Κοτσινοπούλου | Παραγωγή: Kakiousis Digital Printing & Κυριάκος Παπαγαβριήλ

Πειραματίζεστε σε δημιουργικό επίπεδο;

Η έρευνα και ο δημιουργικός πειραματισμός θα έπρεπε να είναι ένα πολύ βασικό κομμάτι της σχεδιαστικής διαδικασίας. Προσπαθούμε να έχουμε την ετοιμότητα, στον βαθμό του δυνατού, να το τηρούμε, σαν μία ευθύνη απέναντι σε εμάς ως σχεδιαστές/-τρια αλλά και απέναντι στα άτομα που μας εμπιστεύονται για τη δουλειά τους. Ωστόσο για να είμαστε ειλικρινείς αυτό δεν είναι πάντα εύκολο!

Ποια είναι η αρχή σας σε κάθε νέα δουλειά που αναλαμβάνετε;

Η επιδίωξη μας, πέρα από τον «καλό σχεδιασμό», είναι η ομαλή συνεργασία μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Προσπαθούμε να επινοούμε όλα τα σχεδιαστικά και επικοινωνιακά εργαλεία με τα οποία θα το επιτύχουμε. Η ομαλή συνεργασία σημαίνει τόσο τις καλές εργασιακές συνθήκες, όσο και την σωστή υλοποίηση του έργου τόσο για εμάς όσο και για τις ιδιοκτήτριες, τους κατοίκους, τις χρήστριες, τους πελάτες.

Ανασχεδιασμός κατοικίας στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, 2022

Αρχιτεκτονική και Κινηματογράφος, Μουσική, βιβλία…Παρακολουθείτε, ακούτε, διαβάζετε και αν ναι, τι;

Όλες οι μορφές τέχνης είναι μια πολύ πλούσια πηγή σχεδιαστικών αναφορών αλλά και μια άσκηση καλλιέργειας της φαντασίας που η εργασιακή πραγματικότητα συχνά περιορίζει. Είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι οπότε είναι πολλές και ετερόκλητες και οι αφετηρίες της έμπνευσής μας!

Ποιο είναι το επόμενο σας project;

Αυτήν την περίοδο υλοποιούνται ορισμένες μελέτες αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων με χρήσεις κατοικίας και εμπορίου. Χαιρόμαστε πολύ για την ολοκλήρωση ενός έργου μικρής κλίμακας, του περιβόλου ενός ξενοδοχείου στη Χαλκιδική. Στις τρέχουσες εργασίες γραφιστικού σχεδιασμού συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων μερικά βιβλία, ενώ χαιρόμαστε επειδή πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε το μουσικό αλμπουμ Κάψουλες Χρόνου των Δανάη & Ιώ το οποίο έχουμε εικονογραφήσει.

Εικονογράφηση του μουσικού άλμπουμ “Κάψουλες Χρόνου” των Δανάη & Ιώ, Θεσσαλονίκη-Αθήνα, 2022 | Φωτογραφίες: Marleno | Copyright (C) (P) 2024, 1db_bnw (Black n White), all rights reserved

Loopo Studio

https://www.loopostudio.com/

https://www.facebook.com/loopostudio

https://www.instagram.com/loopostudio/

2310 528 208

 

Related stories

Καλοκαιρινές σειρές για τα μεσημέρια που θες κάτι καλό να παίζει

Ξανάρχονται λοιπόν τα καλοκαιρινά μεσημέρια. Εκείνα τα λουσμένα στο...

Το ρετσινάδικο στα ανατολικά, που γεμίζει με παρέες από νωρίς

Ήταν κάποτε μια γειτονιά που δεν είχε κάτι για...

Για να φας το καλύτερο μπιφτέκι του βορρά, πρέπει να οδηγήσεις 1,5 ώρα, αλλά αξίζει τον κόπο

  Τις περισσότερες φορές, τα καλύτερα κρύβονται στα απλά. Το...

8+1 λόγοι για να επισκεφτείς αυτή την εποχή, την Άνω Πόλη

Η Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης είναι μια περιοχή με...

Για αυτό το ντίσκο καφενείο, έρχονται από παντού στο Λιτόχωρο

Σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του χωριού (για...