HomeMind the artDesign - ΑρχιτεκτονικήΟι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη |...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Ρούλα Μπολτσή

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου, Νίκη Οργιανέλη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και μας συστήνονται μέσα από την δουλειά τους. Σήμερα η Ρούλα Μπολτσή

Η Ρούλα Μπολτσή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ τις σπουδές τις, τις ολοκλήρωσε στην Θεσσαλονίκη στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ. Στο ξεκίνημα της επαγγελματικής της πορείας συνεργάστηκε με διάφορα μελετητικά γραφεία, ενώ στη συνέχεια και έχοντας αποκτήσει την ανάλογη εμπειρία ίδρυσε το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο. Κύριο αντικείμενο είναι η μελέτη και κατασκευή ή ανακαίνιση κατοικιών, καθώς επίσης και η εκτίμηση ακινήτων.

Στην κατοικία της η Ρούλας Μπολτσή επέλεξε να κινηθεί σε μινιμαλιστικές φόρμες δίνοντας έμφαση σε design λεπτομέρειες.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο σας επίτευγμα – project στη μέχρι τώρα πορεία σας;

Νομίζω ότι είναι δύσκολο κανείς να ξεχωρίσει ένα μόνο project, αλλά μεγάλη πρόκληση ήταν για μένα το τελευταίο project που ανέλαβα, το οποίο ήταν η ανακαίνιση του προσωπικού μου χώρου. Πρόκειται για μια κατοικία η κατασκευή της οποίας ολοκληρώθηκε στα τέλη του ’80. Προσπάθησα να παρέμβω όσο το δυνατόν λιγότερο στο χώρο, καθώς η υπάρχουσα διαρρύθμιση και πολλά από τα δομικά στοιχεία προσδίδουν ήδη έντονο χαρακτήρα. Το μάρμαρο Ιωαννίνων σαν βασικό υλικό δαπέδου του σαλονιού και της κουζίνας, δένει αρμονικά με τις ξύλινες κατασκευές της κουζίνας και των λουτρών, τις οποίες επιμελήθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα η εταιρεία Technoxil, και οι οποίες δίνουν την απαραίτητη «ζεστασιά» στο χώρο. Στην επίπλωση διακρίνει κανείς ένα πάντρεμα μοντέρνων και πιο retro στοιχείων, ενώ τα χρώματα κινούνται σε γήινες αποχρώσεις που χαρίζουν ένα ήσυχο αποτέλεσμα.

Υπάρχει κάποιο θέμα σε διεθνές επίπεδο – αρχιτεκτονικής ατζέντας που απασχολεί τους αρχιτέκτονες σήμερα και εσάς συγκεκριμένα;

Τα τελευταία χρόνια πολλοί επιστημονικοί τομείς, όπως και η αρχιτεκτονική, έχουν στραφεί σε θέματα που αφορούν στη βιωσιμότητα. Πιστεύω όμως ότι τα επόμενα χρόνια η Τεχνητή Νοημοσύνη θα παίξει τον πρωταρχικό ρόλο, και θα είναι μάλιστα ένα μεγάλο στοίχημα για τον άνθρωπο-αρχιτέκτονα κατά πόσο θα καταφέρει εν τέλει να την «χρησιμοποιήσει» προς όφελός του.

Τα έπιπλα μπάνιου σχεδιάστηκαν από την ίδια, έχοντας ως αρχή την κομψότητα και την εργονομία τους.

Πως ξεκινάει ένας αρχιτέκτονας να σχεδιάζει;

Ο αρχιτέκτονας έχοντας επισκεφτεί τον χώρο στον οποίο θα επέμβει, και έχοντας ως κύριο γνώμονα τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη/ιδιοκτήτη, αντλεί υλικό από τις εμπειρίες του, τα εξωτερικά ερεθίσματα που του δίνουν την έμπνευση να δημιουργήσει, αλλά και από τις καινοτομίες σε επιστημονικό επίπεδο.

Πως δίνεται η ταυτότητα του ιδιοκτήτη στην κατοικία; Πως φτάνετε να ισορροπήσετε την δικής σας οπτική με αυτή του πελάτη σας;

Η οπτική του αρχιτέκτονα, από αισθητικής άποψης τουλάχιστον, δρα κατά βάση συμβουλευτικά και με καθοδηγητικό τρόπο, έτσι ώστε να αναδειχθεί όσο το δυνατόν καλύτερα ο χώρος, ο οποίος θα πρέπει να αντανακλά την ταυτότητα του ιδιοκτήτη. Η οπτική του αρχιτέκτονα κυριαρχεί μόνο όσον αφορά στο κομμάτι λειτουργικότητα.

Πειραματίζεστε σε δημιουργικό επίπεδο;

Εννοείται! Δεν μπορεί να υπάρξει δημιουργικότητα χωρίς πειραματισμός.

Η κουζίνα αποτελεί ένα από τα πιο φωτεινά σημεία της κατοικίας και σχεδιάστηκε από την αρχιτέκτων με γνώμονα την δημιουργία ενός χώρου που θα μπορεί να εκφράζεται

Ποια είναι η αρχή σας σε κάθε νέα δουλειά που αναλαμβάνετε;

Πάντα με ενδιαφέρει να αναλαμβάνω δουλειές πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, καθώς είμαι από τη φύση μου άτομο που βαριέται εύκολα. Ή ακόμα και αν μια δουλειά τυχαίνει να μοιάζει με κάποια άλλη ψάχνω τρόπους να την προσεγγίσω με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Αρχιτεκτονική και Κινηματογράφος, Μουσική, βιβλία…Παρακολουθείτε, ακούτε, διαβάζετε και αν ναι, τι;

Ναι με ενδιαφέρει και με εμπνέει οτιδήποτε καλλιτεχνικό: μουσική, κινηματογράφος και τέχνη. Επίσης δύο από τα βιβλία που διάβασα πρόσφατα, το Porcelain και το Then it fell apart του Moby, μου φάνηκαν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, καθώς περιγράφει πόσο βρώμικη, τρομαχτική και αποκρουστική ήταν τη δεκαετία του ‘90 μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, η Νέα Υόρκη, και πως κατάφερε σήμερα να μεταλλαχτεί στο οικονομικό, πολιτιστικό και τεχνολογικό κέντρο του κόσμου.

Ποιο είναι το επόμενο σας project;

Το επόμενο project που έχω αναλάβει είναι η μελέτη και κατασκευή ενός συγκροτήματος κατοικιών στην περιοχή της Εξοχής Θεσσαλονίκης.

Collaborators

Κουζίνα και ειδικές κατασκευές Technoxil

www.technoxil.gr

Σαλόνι Area Domus

www.areadomus.gr

 

 

Related stories

Ραντεβού στα λουλουδάδικα: Σε αυτή τη γειτονιά, είναι όλα ανθισμένα

γράφει η Έλλη Πελίτη/ Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου "Κρύβομαι μες στο...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Στέφανος Σκαρλακίδης

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Το Challengers αποτελεί την καλύτερη επιλογή στις αίθουσες αυτή την περίοδο που διανύουμε

γράφει ο Γιώργος Δημητρόπουλος CHALLENGERS (2024) του Λούκα Γκουαντανίνο Διάρκεια: 132’ Η...

Αφιερώματα στον Ελληνικό Κινηματογράφο

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Με αφορμή τοπικές προβολές και αφιερώματα,...

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...