HomeCinemaΞεχωρίσαμε 6 ταινίες για να σας κάνουν...

Ξεχωρίσαμε 6 ταινίες για να σας κάνουν παρέα τις ημέρες των γιορτών

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης

Σε λίγες μέρες πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά. Ήδη οι δρόμοι και οι πλατείες έχουν στολιστεί γιορτινά. Κι αν παραδοσιακά οι μέρες αυτές είναι μέρες που ο περισσότερος κόσμος θα επισκεφτεί κάποια κινηματογραφική αίθουσα, υπάρχουν κι εκείνοι που προτιμούν την ζεστασιά του καναπέ τους για την θέαση κάποιας ταινίας. Ταινίες για τα Χριστούγεννα έχουν βγει πάρα πολλές. Από κλασικές ταινίες, blockbuster, ταινίες που έφτασαν στα Όσκαρ, όλες με σκοπό να προβάλλουν την γλυκόπικρη ατμόσφαιρα του τέλους της χρονιάς που φεύγει. Ειδικά τα τελευταία χρόνια με τις πλατφόρμες, βγαίνουν με το “τσουβάλι” ταινίες με θεματολογία τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι περισσότερες ανάλαφρες και με ρομαντική διάθεση, αλλά είναι ότι πρέπει για να περάσεις 2 ευχάριστες ώρες της μέρας σου. Πολλές χαρακτηρίζονται ως κακές ταινίες, με κακή αισθητική και χαμηλό budget. Όμως, έχοντας περάσει όλοι μας γιορτές σε καραντίνα (το πολύ πρόσφατο 2020), οι ταινίες αυτές ήταν και είναι μία συντροφιά για εκείνους που δεν θέλουν να σκεφτούν και πολλά, θέλουν να ξεχάσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας και να μπουν σε έναν κόσμο άλλοτε παραμυθένιο και άλλοτε ρεαλιστικό. Οπότε, όσο καλές ή κακές χαρακτηρίζονται οι ταινίες του είδους αισθητικά, είναι μία καλή παρέα για τις μέρες αυτές.

Από την τεράστια λίστα ταινιών με την συγκεκριμένη θεματολογία, επιλέξαμε 6 για να σας προτείνουμε.

 

  1. Αγάπη είναι – Love actually (2003)

Πολλές ιστορίες αγάπης με φόντο τα Χριστούγεννα. Είναι ίσως, η πιο χαρακτηριστική ταινία για τις γιορτές (μετά το “Μόνος στο σπίτι” που δεν χρειάζεται καν να το προτείνουμε, είμαστε σίγουροι πως οι περισσότεροι το βλέπετε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες). Ο Ρίτσαρντ Κέρτις, βραβευμένος σεναριογράφος πολλών ρομαντικών κομεντί (“4 γάμοι και 1 κηδεία” – Υποψηφιότητα για Όσκαρ σεναρίου, “Το ημερολόγιο της Μρίτζετ Τζόουνς”, “1 βραδιά στο Νότινγκ Χιλ”, “Mr Bin”) στο Love Actually αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία και συγκεντρώνει ένα καστ ηθοποιών γεμάτο με αστέρες του σινεμά: Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Laura Linney, Emma Thompson, Alan Rickman, Keira Knightley,  Martine McCutcheon, Bill Nighy, Rowan Atkinson, Andrew Lincoln, Billy Bob Thorton και πολλοί άλλοι. Χαρακτηριστική η σκηνή που ο Andrew Lincoln (όπου ο ρόλος αυτός του έδωσε το εισιτήριο για το Χόλυγουντ κι έγινε ο μετέπειτα πρωταγωνιστής της επιτυχημένης σειράς “The Walking Dead”) χτυπάει την πόρτα της Keira Knightley για να εκφράσει με έναν πρωτότυπο τρόπο τον έρωτα του. Και φυσικά η συγκλονιστική σκηνή με την υπέροχη Emma Thompson και μουσική επένδυση Joni Mitchell που δεν γίνεται να μην σας συγκινήσει.

Υποψήφια για 2 βραβεία στις Χρυσές σφαίρες: Καλύτερης ταινίας (κωμωδία ή μιούζικαλ) και καλύτερου σεναρίου. Στα βραβεία BAFTA ο Billy Nighy κέρδισε το Βραβείο Β’ Αντρικού ρόλου, ενώ η ταινία ήταν ακόμα υποψήφια για τα βραβεία Β’ Γυναικείου Ρόλου Emma Thompson και καλύτερης Βρετανικής ταινίας.

Υπόθεση: Η ταινία ακολουθεί τις ζωές οκτώ πολύ διαφορετικών ζευγαριών που αντιμετωπίζουν τις ερωτικές τους ζωές σε διάφορες ιστορίες αλληλένδετες όλες, που διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια ενός ξέφρενου μήνα πριν από τα Χριστούγεννα στο Λονδίνο της Αγγλίας.

 

 

  1. Τζακ Φροστ, ο Χιονάνθρωπος – Jack Frost (1998)

Γλυκόπικρη συγκινητική ιστορία πατρικής αγάπης με πρωταγωνιστή τον Michael Keaton, όπου ήταν εισπρακτικά μία αποτυχία και χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως μία όχι και τόσο καλή ταινία. Αλλά κουραστήκαμε να βλέπουμε τις ίδιες ταινίες στις λίστες προτεινόμενων ταινιών για τις γιορτές (όπως π.χ. το “Love Actually” που μόλις προτείναμε ή το “Μόνος στο σπίτι”). Η ταινία εξυπηρετεί μια χαρά το σκοπό της. Να περάσεις στον καναπέ σου 2 ανάλαφρες ώρες, να συγκινηθείς και να μπεις στο κλίμα των γιορτών.

Υπόθεση: Ο Τζακ Φροστ (Michael Keaton) είναι επαγγελματίας μουσικός και βασικός ερμηνευτής της ομώνυμης μπάντας. Οι περιοδείες με το συγκρότημα τον απομακρύνουν συχνά από το σπίτι του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κρατά τις υποσχέσεις που δίνει στον εντεκάχρονο γιο του (Joseph Cross). Η τελευταία υπόσχεση του Τζακ στο γιο του ήταν πως θα περάσουν τα Χριστούγεννα όλοι μαζί αλλά δεν καταφέρνει να την τηρήσει, καθώς επιστρέφοντας σπίτι ο Τζακ σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό. Ένα χρόνο μετά, ο Τζακ Φροστ επιστρέφει στη ζωή σαν χιονάνθρωπος κι έχει τη δυνατότητα να επανορθώσει απέναντι στο γιο του.

 

  1. Last Christmas (2019)

Άλλη μία ρομαντική ταινία για τα Χριστούγεννα, θίγοντας όμως θέματα όπως η μετανάστευση, η εργασία, ο έρωτας που δεν έχει ηλικία, η υγεία, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και πολλά άλλα, κάνοντας την μία απολαυστική ταινία του είδους. Πρωταγωνιστεί η Emilia Clarke (του Game of Thrones), σε ένα ρόλο που της πηγαίνει κατά την άποψη μας πολύ περισσότερο από εκείνον της Καλίσι. Δίπλα της ο Henry Golding και οι Οσκαρικές Emma Thompson και Michelle Yeoh (απολαυστικές και οι δύο στους ρόλους τους). Το σενάριο γραμμένο από την βραβευμένη με Όσκαρ Σεναρίου Emma Thompson και εμπνευσμένο από τους στίχους του τραγουδιού Last Christmas του George Michael που έχουμε λατρέψει (και κάποιοι έχουν σιχαθεί από την υπερβολική αναπαραγωγή κάθε χρόνο). Με φινάλε ανατροπή και πολλή συγκίνηση αλλά και γέλιο, είναι μία ταινία που θα σας κρατήσει καλή συντροφιά. Γιατί είναι μία ταινία που φτιάχτηκε από καρδιάς.

Υπόθεση: Η Κέιτ (Emilia Clarke) βρίσκεται στο Λονδίνο και τριγυρνάει δυσαρεστημένη, παρέα με μια στοίβα κακών αποφάσεων που έχει πάρει στη ζωή της, ακούγοντας το χτύπημα των κουδουνιών στα παπούτσια της – μια άλλη ενοχλητική συνέπεια από τη δουλειά της ως Ξωτικό σε ένα χριστουγεννιάτικο κατάστημα. Ο Τομ (Henry Golding) φαίνεται πολύ καλός για να είναι αληθινός, όταν μπαίνει στη ζωή της και αρχίζει να βλέπει και να καταλαβαίνει πολλούς από τους εσωτερικούς φραγμούς της. Καθώς το Λονδίνο μεταμορφώνεται στην πιο υπέροχη εποχή του χρόνου, τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί για τους δυο τους. Αλλά, μερικές φορές, πρέπει να αφήσεις το χιόνι να πέσει όπου μπορεί, πρέπει να ακούσεις την καρδιά σου και πρέπει να έχεις πίστη. Στην ταινία Last Christmas πρωταγωνιστεί η μουσική του George Michael, και φυσικά, η ομώνυμη κλασική επιτυχία του τίτλου. Επίσης, ακούγονται και ακυκλοφόρητα τραγούδια του θρυλικού καλλιτέχνη, ο οποίος έχει πουλήσει πάνω από 115 εκατομμύρια δίσκους και ηχογραφήσει 10 Νο1 επιτυχίες στην μεγαλειώδη πορεία του.

 

  1. Κλάους: Το Μυστικό των Χριστουγέννων – Klaus (2019)

Υπέροχο animation για τις γιορτές, το πρώτο animation παραγωγής Netflix, όπου έφτασε μέχρι τα Όσκαρ (Υποψήφιο για καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων) και κέρδισε το Bafta στην κατηγορία του animated film. Με ένα καλογραμμένο σενάριο και μία καλλιτεχνική προσέγγιση από τον Carlos Marinez Lopez και κυρίως από τον Sergio Pablos (έχει εργαστεί στη δημιουργία πολλών σπουδαίων animation, όπως π.χ. “Εγώ ο απαισιότατος”, “Ταρζάν”, “Η Παναγία των Παρισίων”, “Ρίο”, “Φερδινάνδος”), η ταινία σίγουρα θα σας διασκεδάσει και θα συγκινήσει. Εξαιρετική δουλειά στις τεχνικές animation που ευτυχώς δεν είναι 3D. Είναι από τις καλύτερες επιλογές που έκαναν οι άνθρωποι του Netflix, καθώς ο δημιουργός της ταινίας Sergio Pablos δούλευε 10 χρόνια πάνω στο project και δέχτηκε αρκετές απορρίψεις μέχρι να το δεχτούν εκεί.

Υπόθεση: Όταν ο Τζέσπερ αυτοανακηρύσσεται ο χειρότερος μαθητής στην ταχυδρομική ακαδημία, διορίζεται σε ένα παγωμένο νησί πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, όπου οι ντόπιοι είναι στα μαχαίρια και σπάνια ανταλλάσσουν κουβέντες μεταξύ τους, πόσω μάλλον γράμματα. Ο Τζέσπερ είναι έτοιμος να τα παρατήσει όταν στο πρόσωπο της ντόπιας δασκάλας Άλβα βρίσκει μια σύμμαχο και ανακαλύπτει τον Κλάους, έναν μυστηριώδη ξυλουργό που ζει μόνος σε μια καλύβα γεμάτη χειροποίητα παιχνίδια. Αυτές οι απρόσμενες φιλίες φέρνουν ξανά χαμόγελα στο Σμίρενσμπεργκ, δημιουργώντας μια νέα γενιά γενναιόδωρων γειτόνων, μαγικών παραδόσεων και καλτσών που κρέμονται από την καμινάδα με φροντίδα. Μια χριστουγεννιάτικη κωμωδία κινουμένων σχεδίων σε σκηνοθεσία του συν-δημιουργού του “Εγώ, ο Απαισιότατος”, Σέργκιο Πάμπλος.

 

  1. Καλά Χριστούγεννα – Joyeux Noël (2005)

Για όσους βαριούνται να δουν άλλη μία ρομαντική κομεντί ή μία οικογενειακή ταινία τις μέρες αυτές, υπάρχει και η επιλογή του πολεμικού δράματος “Καλά Χριστούγεννα”. Μία ιστορία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν τον Δεκέμβριο του 1914 κατά τη διάρκεια του Ά Παγκοσμίου Πολέμου. Εξαιρετική Γαλλική παραγωγή, με πλούσιο καστ Ευρωπαίων ηθοποιών (Benno Fürmann, Guillaume Canet, Daniel Brühl, Diane Kruger, Gary Lewis, Alex Ferns, Dany Boon) και με σκηνές που σίγουρα θα ανατριχιάσουν για την ανθρώπινη πλευρά του πολέμου. Γάλλοι, Βρετανοί και Γερμανοί, αφήνουν τα χαρακώματα για λίγες ώρες και γιορτάζουν όλοι μαζί τα Χριστούγεννα. Μικρές στιγμές ανθρωπιάς μέσα στην σκληρότητα του πολέμου. Πόσο απάνθρωπο είναι όμως παράλληλα, να γνωρίζεις τους ανθρώπους που πρέπει αύριο να σκοτώσεις; Η ταινία απέσπασε Υποψηφιότητες για Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και Bafta Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ ήταν και Υποψήφια για 6 Βραβεία César.

Υπόθεση: Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1914 ξέσπασε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, σύροντας εκατομμύρια ανθρώπους στη δίνη του. Στο Δυτικό Μέτωπο, τα Γαλλικά, τα Βρετανικά και τα Γερμανικά στρατεύματα ήταν καθηλωμένα σε μακρές γραμμές χαρακωμάτων με απόσταση λίγων μέτρων ανάμεσά τους και οι συνεχείς εκατέρωθεν επιθέσεις είχαν σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες νεκρών. Τον Δεκέμβριο 1914, σε διάφορα σημεία ανάμεσα στα χαρακώματα έγιναν σύντομες ανεπίσημες ανακωχές. Η ταινία βασίζεται στα γεγονότα που συνέβησαν στα παγωμένα από την βαρυχειμωνιά χαρακώματα στην κοινότητα Φρελανγκιέν, στον βορρά της Γαλλίας, κοντά στη Λιλ. Στην κοινότητα ανεγέρθηκε αναμνηστική πλάκα στις 11 Νοεμβρίου 2008 στη μνήμη του γεγονότος.

 

  1. Το τανγκό των Χριστουγέννων (2011)

Για το τέλος αφήσαμε μία Ελληνική ταινία ως πρόταση για να δείτε στις γιορτές (όσοι δεν την έχετε δει ακόμα). Γενικότερα, στον Ελληνικό Κινηματογράφο δεν υπάρχουν πολλές ταινίες που οι γιορτές να παίζουν βασικό ρόλο στην πλοκή. Στις περισσότερες, οι γιορτές απλά είναι κομμάτι λίγων λεπτών της ταινίας ή λειτουργούν σαν φόντο που δεν εξυπηρετεί κάτι. Σίγουρα εξαίρεση αποτελούν η “Κάλπικη λίρα”, όπου οι γιορτές είναι μέρος της ιστορίας και τα “Κόκκινα Φανάρια” όπου τα Χριστούγεννα καταλαμβάνουν μεγάλο κομμάτι της ταινίας και πολλές ιστορίες εξελίσσονται κατά τη διάρκειά τους. Η μόνη Ελληνική ταινία που έχει καθ’ όλη τη διάρκειά της τις γιορτές των Χριστουγέννων είναι “Το τανγκό των Χριστουγέννων”. Βέβαια, φέτος θα δούμε στις αίθουσες και την πρώτη οικογενειακή Χριστουγεννιάτικη Ελληνική ταινία, τους “Κουραμπιέδες από χιόνι”. “Το τανγκό των Χριστουγέννων”, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη, διαδραματίζεται την εποχή της Χούντας στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα του 1970. Υπέροχο καστ ηθοποιών, όπου όλοι τους αποδίδουν εξαιρετικά τους ρόλους τους ερμηνευτικά (Γιάννης Μπέζος, Γιάννης Στάνκογλου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Αντίνοος Αλμπάνης). Η Σκηνοθεσία είναι του Νίκου Κουτελιδάκη στην πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους μυθοπλασίας (έχει βραβευτεί στο Φεστιβάλ κινηματογράφου για την μικρού μήκους του “Η τελευταία πρόβα” το 1973 και έχει σκηνοθετήσει 5 ντοκιμαντέρ). Ο Κουτελιδάκης έχοντας δουλέψει ως βοηθός Σκηνοθέτη την δεκαετία του ‘60 και στις αρχές του ‘70 δίπλα σε σπουδαίους δημιουργούς, όπως οι: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Βασίλης Γεωργιάδης, Ντίμης Δαδήρας, Γρηγόρης Γρηγορίου κ.ά., και έχοντας Σκηνοθετήσει πάνω από 20 τηλεοπτικές σειρές, είχε την εμπειρία να δημιουργήσει μία ταινία που θα απευθύνεται στο κοινό και το κοινό θα την επιβραβεύσει. Όπως και έγινε, καθώς η ταινία έκοψε πάνω από 250.000 εισιτήρια. Επίσης, η ταινία ήταν υποψήφια για 5 βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και απέσπασε τα 3 (Σκηνογραφίας, Μουσικής, Ενδυματολογίας).

Υπόθεση: Δεκαετία του 1970 είναι Χριστούγεννα και στο στρατόπεδο Βάτη, στον Έβρο, προετοιμάζονται για την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή. Οι σκέψεις, όμως, του υπολοχαγού Στέφανου Καραμανίδη είναι κάπου αλλού. Άνθρωπος κλειστός, χωρίς χαμόγελο, αγρίμι, έχει μόνο μια επιθυμία: να ζητήσει σε χορό τον κρυφό του έρωτα, την Ζωή, σύζυγο του Συνταγματάρχη Μανώλη Λόγγου. Δεν ξέρει, όμως, να χορεύει. Θα ζητήσει την βοήθεια ενός φαντάρου, του Λάζαρου Λαζάρου, ενός συνεσταλμένου νεαρού, από τους λίγους που ξεχώριζαν στο στρατόπεδο για την μόρφωση και καλλιέργεια τους. Η γνωριμία τους, σύντομη αλλά καταλυτική, θα είναι η αφορμή για μια σειρά γεγονότων που θα κορυφωθούν με ένα Τανγκό Το Τανγκό των Χριστουγέννων σε μια μέρα που θα αλλάξει τις ζωές των τριών ηρώων μια για πάντα.

 

 

 

Related stories

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...